Hirdetés
- AMD Ryzen 7 / 5 2***(X) "Pinnacle Ridge" (AM4)
- Kompakt vízhűtés
- Milyen notebookot vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- RAM topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit nem érdemes kihagyni! - Tech Percek #3
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
válasz
Alteran-IT #2850 üzenetére
Wifi monitorozás: detektálja és folyamatosan figyeli az előtte (pl. éppen a HGW által), de azonos hálózatba tartozó wifi forgalmat azért, hogy egy esetleges mérést meg tudjon szakítani. Ugye pl. HGW esetén hiába kötöd be az eszközt szabályosan - azaz minden vezetékes eszközöd azon megy keresztül - a wifi nem fog rajta keresztülmenni. Viszont így a párhuzamos wifi forgalom torzíthatná a méréseket.
Dupla NAT: ha az előírásoknak megfelelően kötöd be, akkor nincs dupla NAT, ugyanis az eszköz érzékeli, hogy ő egy privát IP címet kap, így átkapcsol bridge (switch) módba. Önmaga ebben az esetben nem fog címfordítást végezni.Valóban anno a Samknows is TP-Link TL-WDR3600-okat osztott, ahogy az NMHH is az akkori csúcs otthoni netekhez (a projekt indulásakor még 120 Mbps letöltési sebességű volt a legmagasabb előfizetés), viszont a későbbi gigabites netekhez - ahogy írtam is - olyan eszköz beszerzése volt szükséges, amely képes NAT-olni és önmaga megmérni is a gigabites sebességet. Ez az igény már 2018-ban megjelent, akkor pedig erre valójában csak az
mvebu
(Marvell Armada) architechtúrájú eszközök voltak képesek. Ezekből pedig csak a Linksys WRT1900AC, majd kicsivel később a WRT3200ACM volt adott. Mire a fejlesztés elkezdődött, a WRT3200ACM már a piacon volt, így az volt a nyilvánvaló választás.
Az, hogy a TP-Link-nek (és egyéb gyártóknak) voltak routerei, amelyek hardware NAT-al képesek (voltak) "átvinni" gigabites sebességet, semmit nem jelent. Több okból is:- maga az eszköz csak HW NAT-al képes a gigabites átvitelre, önmaga egyáltalán nem képes azt kimérni (márpedig ugye jelen esetben a mérés magán az eszközön fut)
- több típus nem támogatott az OpenWrt által (így ezek ki is estek, mert OpenWrt alapú az NMHH firmware is, ahogy a Samknows is)
- OpenWrt által nem volt támogatott (és nagyjából a Mediatek-et kivéve most sem) a HW NAT, így egy esetleges router üzemmódban a felhasználó által elérhető sebesség is "sérült" volnaAz egyedi gyártás pedig draco31 kolléga által vázolt esetek miatt nem biztos, hogy megérné...
-
draco31
veterán
válasz
Alteran-IT #2850 üzenetére
De most ha valahogy sikerül is ilyen egyedi cuccot gyártatni, nem tudod előre a mennyiséget. Berendelnek pl. 3000db-ot, de ha több kell, akkor ki tudja mennyi idő, mire újra átállna a gyártó rá. Ha meg kevesebb kell, akkor mondhatni kidobott pénz, bár az jól megy itthon úgy is.
Ha meg vége a programnak, megint csak kuka minden.
Ennél meg ha esetleg elfogy a készlet, akkor random áruházból-nagykerből berendelnek, megy rá a módosított fw, és kész is van. Ha meg megszűnik a méregetés, akkor visszaállítják gyárira, és még el tudják adni adott esetben.
Az hogy lenne más alternatíva kész eszközből. Igen, de nekik van talán nagyobb "presztízs" a régi WRT54G miatt, vagy hogy fogalmazzam meg.
A 1043ND sem az alsó polcos, ha úgy vesszük, a 100 megás tartományra, és alá azt adják. -
Alteran-IT
őstag
válasz
vargalex #2849 üzenetére
Azért írtam, hogy valami Raspberry Pi-re, vagy hasonlóra, mert ugye az pl. port és WiFi szempontjából korlátolt, de nagy darabszámban ha felkeresik a gyártót, akkor kidolgoznak valami egyéni megoldást, pl. kap integrált flash-t, két Ethernet portot és egy ac-s vagy akár egy ax-es Wireless modult, talán még mindig olcsóbban kijöttek volna, mint ezekkel, ház meg akár lehetne valami hegesztett is, vagy ilyesmi, most egy ilyen routert is már mennyiből tart szétszedni?
A WiFi monitorozás részt nem értem, valami statisztikát is gyűjt?
A 4 LAN port meg ... hát igen, az egyszerű userekre nem gondoltam, akik csak a vacak szolgáltatói modemeket használják routernek is, mert ha még lenne mögötte egy router, akkor ugye elég egy WAN és egy LAN, így már nem, mondjuk így akkor megint dupla NAT van, na mindegy. Már csak azért is vetettem fel, mert néztem a Samknows oldalát, egész kis kompakt eszközt rakta össze és már jóval előrébb is járnak, annyi itt már pont nem lehet igényelni. Anno még a legvégén jelentkeztem, de már nem kerültem be, mert nem kaptam eszközt, pedig érdekelt volna, de akkor náluk ilyen TP-Link-ek mentek talán, sőt talán az NMHH-nál is, ezért is nem értem, miért kellett egy drágább márkára átállni, van hasonló AC-s TP-Link is, sőt már akkor talán AX-es routerek is voltak hasonló áron, erősebb hardverrel. -
vargalex
félisten
válasz
Alteran-IT #2848 üzenetére
Nem nagyon tudnak áttérni Raspberry Pi szerű eszközre, mert:
- olyan eszköz kell, amin nagyon egyszerű módon (értsd: pl. kicseréled a memóriakártyát) nem tudod lecserélni az NMHH firmware-t
- mindenképpen itthon beszerezhető legyen
- mivel hivatalosan a vezetékes eszközök rajta kell átmenjenek, ezért minimum 1 WAN és 4 LAN port kell, hogy a felhasználónak ne legyen kényelmetlen (pl. aki csak szolgáltatói HGW-t használ)
- a wifi monitorozás miatt kell, hogy legyen legalább 2 sávos wifi
- elég erős SoC kell legyen benne, hogy képes legyen átengedni is és megmérni is a gigabites sebességet PPPoE üzemmódban is
- az első ponttal összefüggésben: lehetőleg dobozba szerelt, szétszedéshez legalább csavarozást igényeljenBiztos van még más is.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
draco31 #2845 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek. Azt hittem az csak valami marketingfogás szerű kép, értelmetlennek tartom egy olyan drága és márkás eszköz ilyen célú használatát, ráadásul eléggé sok helyet is foglal, azt hittem áttértek már valami Raspberry Pi-re vagy valami hasonló kompaktabb, olcsóbb eszközre, ezek szerint mégsem, na mindegy, köszi még egyszer, szerintem ebből nem nagyon lesz sehol semmi
-
vargalex
félisten
válasz
Alteran-IT #2844 üzenetére
Egész pontosan Linksys WRT3200ACM.
-
Balinov
titán
Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy tudtok e valami olyan mrgoldasrol hogy az SK-t self hostolva lehetne e valahogy futtatni? Van egy pve szerverem, akár dockerben, akár dedikált lxcben
Köszi
B -
draco31
veterán
válasz
Alteran-IT #2844 üzenetére
Szerintem ami a fő oldalukon van az oldalra lapozós "reklámban"
-
Alteran-IT
őstag
Azt lehet tudni, hogy milyen eszközt adnak 500-as, illetve nagyobb netekhez? Perpillanat nem nem kellene, inkább csak informálódnék hogy én is tudjak mit mondani, de ha úgy van, még nálam is szóba jöhet váltás után.
-
draco31
veterán
Úgy döntöttem nem kell nekem tovább ez a box, méricskélt majdnem 2 évig eleget.
Már írtam nekik, hogy ez van.
Mivel ez csak 100 megás cucc, gondolom attól ugyan úgy vissza kell küldjem. -
draco31
veterán
Az oldalon szoktam, ott jobban tetszik a megjelenítése.
Boxban nem szoktam, eleinte szórakoztam csak vele.
De akkor nem itt a hiba.
Router után van kötve nekem, ha normálisan kötöttem, akkor éjjel mért talán 2x.
Csak így meg néha bosszantó, hogy óránként 1 percig nincs net, mert a mérés miatt úgy lefogja. -
-
draco31
veterán
Másnál is percekig tart, mire behozza az oldal a mért adatokat?
Csak néha nézek rá, talán havonta 2x, ha gyanús a netem ( 100/5 ) de kezdek már azon gondolkozni így talán másfél év után, hogy visszaküldöm lassan. -
-
Ön olyan mérési feladatokat kapott korábban, amelyek kis forgalmi limittel rendelkeztek, ezért már kis felhasználói forgalom esetén a mérések leálltak.Növeltük a mérési feladatokhoz tartozó forgalmi limit értéket, és azóta ilyen státuszú mérése nem képződött.
Képződött, de jóval ritkábban. -
-
vargalex
félisten
Szerintem csak annyit tudnak mondani, hogy az eszköz forgalmi limit túllépés miatt megszakította a mérést.
Most nézem, hogy forgalmi limit túllépés esetén mégis kiderül a logból az általuk beállított érték. Ugyanis ilyenkor az eszköz ír egy ilyen logot:Limit túllépés. Limit: xxx bytes/sec, Traffic: yyy bytes/sec
Majd a következő log:
Measure script killed.
Az
xxx
az általuk beállított értékből számított megengedett forgalom másodpercenként, azyyy
pedig az eszköz által érzékelt "párhuzamos" forgalom.Remélem azért nem hivatkoztál rám a levélben...
-
-
vargalex
félisten
Az a kérdés, hogy a központ milyen limitet küld le az eszköznek. A baj az, hogy ezt nem írja ki a logba az eszköz. Ugye, ha pl. beállítanak 200 MB limitet (10 percre vonatkozóan), azt az eszköz visszaosztja másodpercre. Azaz azt mondja, hogy ha a nem általa generált forgalom (és az a baj, hogy itt a lokális wifi forgalom is beleértendő) meghaladja a 2,66 Mbps-t bármikor is a mérés alatt, akkor megszakítja azt. Persze ezt a 200 MB-ot csak példaként írtam, nem tudom, hogy mekkora értékkel dolgoznak valójában.
-
válasz
vargalex #2830 üzenetére
Ja, értem. 480perc a lease time, de nem 1x kapcsoltam ki/be az eszközt, pont ezért, hogy ilyenkor kér IP címet, és hátha magához tér.
Olyan nagy forgalmat nem okozhat "minden más" ha a download majdnem max-on van, a feltöltés pedig túl is teljesíti a vállalt maximumot. Valami nem kerek.
-
vargalex
félisten
Nem úgy értettem, hogy más IP címet kap az eszköz. Hanem, ha pl. jelenleg 192.168.1.100 a címe és mondjuk 48 óra a lease time, akkor ha a hálózati kapcsolat (fizikai) nem szakad meg, akkor őt 24 órán keresztül senki nem fogja értesíteni arról, hogy te közben a 192.168.1.50-et rendelted a MAC címéhez. Így működik a DHCP protokoll. Először a lease time felénél fog újra a szerverhez fordulni egy DHCP renew-al.
A weboldalon indított mérés természetesen nem tudja figyelni a párhuzamos forgalmat, így nem is szakítja meg azt soha.
-
válasz
vargalex #2828 üzenetére
Ha be van drótozva (Address Reservation), nem is kaphat más címet.
Közben kiderült hogy egyel odébb dugtam. Most hogy újra a WAN portba van dugva a router, már elérem, de látszólag még mindég 9-es kóddal nullás méréseket küld. Pedig ha kézzel indítok (a weboldalon) egy mérést, ott rendben lefut:
Bár az fura, hogy kicsit döcögősen kapcsol egyre nagyobb sebességre. Igaz a TL-WDR3600 sem mai gyerek.
Ez a mérés is belekerül a statisztikába: -
-
vargalex
félisten
És a .100-as IP-n (vagy ugye a portálon megjelenő iframe-ban) megjelenik a lokális webes felület? Ha igen, akkor ezt az IP címet kapta.
A 192.168.199.1-es IP-n csak akkor érhető el az eszköz, ha nincs WAN kapcsolata, vagy a WAN portra publikus IP címet kap, illetve ha PPPoE a mögötte felépülő kapcsolat. -
válasz
vargalex #2824 üzenetére
Ez benne a trükk! A WEB.oldal a ...109-es címre dob, régebben is ezt a címet kapta, de a DHCP listában nem szerepel.
Persze előfordulhat, hogy rossz Mac címet írtam be a DHCP foglalás listájába. A Digi eszközére kötöttem egy TL-WDR3600 routert, mert a digi eszközén nem lehetett a DHCP-nek DNS-t megadni (pi-hole).
Próbáltam már a DHCP által kiosztott "ismeretlen" címeket is megnézni, de nem jártam sikerrel. A leírás szerint, a http://192.168.199.1 címre is reagálni a kéne, de nem. -
vargalex
félisten
Mi az, hogy DHCP-n nem kap IP címet és mégis küldi a 9-es státuszt (azaz forgalmi korlát túllépése)? Ez elvileg azt jelenti, hogy a központban beállított mértékű forgalmat túllépte az eszköz a mérés alatt. Szóval, ha ilyen státuszú méréseket látsz, akkor élnie kell az eszköznek és kapcsolata is kell, hogy legyen.
Hogy van bekötve nálad az eszköz? Ha saját router után, akkor ott nem látod, hogy milyen IP-t kapott? A profil oldaladon a Mérőbox oldala gombra kattintva nem jelenik meg a lokális felület (saját LAN-odból próbálva)? -
Lehet, hogy megmakkant az eszköz? Napok óta 0-ás méréseket küld, és látszólag DHCP-n sem kap IP címet.
Mondjuk ha jelzi a 9-es hibát, és elküldi a 0-ás mérést, mégse lehet teljesen halott. A ki/be kapcsoláson túl még tehetek valamit? -
válasz
vargalex #2820 üzenetére
Haliho!
Köszi!
Igen, valami történt.
Most tele van 9, és 12-es hibával, és 0-ás méréssel.
9 – forgalmi korlát túllépése (a mérés közben az adatforgalom meghaladta a feladat végrehajtása esetén elfogadható mértéket, ami jelentősen torzíthatja a mérési eredményt)
12 – „error”Fura mert a torrent letöltés ritkán megy, a feltöltés is jóval 10Mbps alatt szokott lenni. Bár az igaz hogy szinte folyamatosan megy a sweettv mikor itthon vagyok.
-
-
-
vargalex
félisten
Ez így nagyon érdekes. Ugyanis a hiba szerint szerver oldalon nem tudta beszúrni a mérési eredményt, mert latency-nek (delay) NULL-t akarna beírni, viszont NOT NULL constraint van a táblán. Azonban az is látszik, hogy a mérést megszakította az eszköz limit túllépés miatt, ezért 9-es státuszt ("forgalmi korlát túllépése (a mérés közben az adatforgalom meghaladta a feladat végrehajtása esetén elfogadható mértéket, ami jelentősen torzíthatja a mérési eredményt") küldött és ilyenkor 0-ás mérési eredményeket küld be. Úgyhogy ez szerver oldalon nincs jól kezelve...
-
válasz
vargalex #2812 üzenetére
Pedig anno írtam az info@-ra, hogy szolgáltatót váltottam, ill most is. Ennek ellenére Inviteles csomagként vagyok nyilvántartva. Sajna a mérőbox szolgáltató beállításaihoz én nem férek hozzá.
Igen, pl. jól látható, hogy a 777.95-ös mérés után van egy nullás értékű, majd a következő megegyezik a grafikonon is ábrázolt 936.99-el.
-
vargalex
félisten
Sajnos a wifi scan teleszemeteli a logot, így ott nem igazán látható, csak éppen a "hibás mérés" időpontjában.
Ugye 0 elméletileg akkor lehet a mérési eredmény (de még egyszer mondom, hogy nem kellene, hogy lásd a grafikonon), amikor hibára fut a mérés, vagy nem ad vissza semmilyen eredményt az eszköz, esetleg nem is kerül kiosztásra a megadott időablakban a mérés.
Mondjuk nálad az 5-ös státusz az ugye egyébként hibás mérést jelent, mert nem a szolgáltatódhoz tartozó IP címről érkezett az eredmény. A böngészőben a Fejlesztői eszközökben (F12) a Network (Hálózat) fülön a
series_speed
hívás eredményeként kell, hogy lásd aJSON
-ben ezeket a 0-ás eredményeket is. Vagy egyszerűen a Highchart jeleníti meg hibásan. -
-
Ez rengeteg nullás mérés mitől lehet? Jól látható, hogy szinte semmi szakadozás a mérésben, majd valami elromlott. A Vodafone 2x is cserélt routers, de nem változott semmi. Átváltottam Digire, de csak a sebesség változott, a mérések ugyanolyan véletlenszerű kihagyásokat mutatnak. -
-
Végül szolgáltatót váltottam, de mit válasszak a listából?
Egy HG8147X6-10 eszközbe megy az optika, és ez adja a TV-t és az internetet. FTTB vagy FTTH vagy teljesen mindegy? -
-
A SamKnows egy TP-Link TL-WDR3600-at küldött anno. Hogy ne kerüljön a szemétbe, fel tettem rá az OpenWrt Factory sysupgrade image-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szuper áron dobozos Asus Vivobook Pro 16 /i7-12650H/16 GB/512SSD/RTX 3050TI 4GB/Gari/
- BOMBA áron eladó új Microsoft Surface Laptop 4 garanciával! AMD Ryzen 5 /16GB /256 SSD/TOUCH/13.5"/
- Samsung Galaxy Book PRO 2 /i7-1260P/16GB/512SSD/AMOLED/13.3/Intel Iris Xe/Gari
- Szuper áron eladó dobozos új Asus Vivobook 16 /i7-1255U/16 GB RAM/512 GB SSD/FHD+/IPS/16"/Gari/
- Bomba áron eladó Asus Vivobook S433EA /i7-1165G7/16GB/512 GB SSD/FDHD/IPS/
- Turbózd fel a gaming élményt most! Rèszletre is! 0% THM
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Watch S9 45mm Cellular acél GOLD okosóra garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest