- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Philips LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Hobby elektronika
- Milyen videókártyát?
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-igu-
addikt
A Yamaha elég sok típust vonultat fel mélyláda témájában.
-
Gergo88
tag
Rendkívül érdekes ez a cucc ennyi pici hangszóróval. Kissé hihetetlen hogy ez tényleg jól működik, azt gondolná az ember hogy összekavarodnak a hanghullámok. Mindenesetre kíváncsi lennék rá, mert érdekesnek rettentően érdekes.
-
-igu-
addikt
Nem csak hogy nem árt, de szinte kötelező.
Saját tapasztalataim alapján kellemesebb hangot tolnak ki azok a ládák, amik a padló felé sugároznak (de ezeket panel/egyéb társasházba nem ajánlom).
Szerintem 100W körüli, min. 25 cm-es hangszóró elég hozzá.
Előny, ha szabályozható a keresztváltó, és be tudod lőni magadnak, hol lépjen be a doboz.
Yamahának van egy veret.
Én egy Wharfedale WH-210 típust választottam. Ez kb. 50e Ft, inkább az alsó kategória felső szegmense (kinek mi, ugye). -
Szende
csendes tag
Többen említettétek, hogy a mélynyomó nem árt a hangprojektor mellé... Tudnátok segíteni, hogy milyen mélynyomót érdemes rákötni (középkategóriában gondolkodva)?
thx
-
Nem, kedves Integra ezt nem így kell lereagálni. Igaz, én szeretem a minőséget és legutóbb sem tudtam megvenni azt a konfigot amit igazán szerettem volna, mert a pénztárcám közbeszólt. Amit írtál félisten létedre, hogy minden digitális meg mp3, azt remélem Te sem gondoltad komolyan, hisz azért mert valami digitális nem azt jelenti hogy jó minőségű. Egy középkategóriás hifirendszeren is már kijön az mp3 negatív hatása, nemhogy egy high-enden. Manapság az mp3 olyan mint a VHS és csak a FLAC audio formátum kopogtathat az audiophilek ajtaján. Amúgy meg abban is van némi igazság, hogy egy bizonyos összegen felül, már nem vagy alig hallható ki minőségbeli különbség amiért sokszor 2-3x felárat is kérnek ha nem többet. És valamilyen szinten én szerintem te is belátod, hogy ezek a projektorok igazából zenére sem és házimozira sem a legalkalmasabb készülékek, pláne ennyiért, már egy komoly rendszert lehet összehozni.
A lényeg, hogy nincs harag, csak lásd be, hogy nem ezek a dolgok fognak létjogosultságot kapni a jövőben a házimozi rendszerek piacán
Na peace!
Üdv,
Vik -
Integra
titán
most elképzelem magamban, ahogy sacd-ket veszel tucatszámra és 40 kilós hangfalak elé ülsz a highend szobában a 3 milkós erősítő elé. gondolom neked is van ilyened és mindenre célberendezésed, meg 300m2-es vityillód hozzá
ugyan már 2009-ben, mikor minden digitális, mp3 etc...
a mai technikák már nagyon durva dolgokra képesek. -
A másik dolog, hogy azok a hangberendezések, amellyek "belenyúlnak" az eredeti hangforrásba ilyen-olyan processzorokkal, azok már nem képesek visszaadni azt a hatást, amit az igen jól fizetett hangmérnökök hónapok/évek alatt érnek el, legyen az sztereo zene vagy többcsatornás házimozi anyag. A másik, meg ugye ne várjunk el minőségi hangzást egy 10 kg-os hangszórótól, amit 25-35 kg-os hangfalak képesek csak. Pláne ha megnézzük az anyagát, miből készítik, belső felépítés is rengeteget számít, és magáról a hangszóróról ne is beszéljünk ugye...
-
dezz
nagyúr
válasz
sultansmith #33 üzenetére
Nem könyvben olvastam, hanem élőben hallottam.
Ismerősömék foglalkoznak ilyen rendszerekkel. Úgy hívják, audio high-end...
(Nem, speciel nem a gyémántberakásos sima hifi cuccokra gondolok, az egy másik vonal.
) Ha gondolod, egyszer elmehetünk hozzájuk.
Az egyik legfontosabb elem itt egy olyan erősítő, amiben vagy nincs visszacsatolás, vagy ha van is, az a lehető leggyorsabb (tehát max. néhány tranyóból állhat az egész), hogy ne rondítson bele a fázis-viszonyokba. A két csatornát is alaposan el kell választani egymástól. Aztán nyilván a hangszorók sem elhanyagolható tényező, pl. a mélyeket úgy kell leválasztani, hogy az a lehető legkevésbé hasson ki a magasabb hangokra, stb. És így tovább, a teljes láncnak megfelelőnek kell lennie. Megvan ennek a csínja-bínja.
(Azt a távolsági adatot szerintem úgy kell érteni, hogy minimum annyi kell. De inkább az a fontos, hogy olyan távolságban legyenek, amilyenben eredetileg voltak a mikrofonok -- illetve ha digitális effektekről van szó, amivel ott számoltak).
-
sultansmith
senior tag
Ez a rendszer real stereora képes lehet (bár az igazi sztereo hangzáshoz 1-1.5 méter kell a 2 hangláda között, hogy a füled tökéletesen válassza el a hangokat). Azt is elhiszem, hogy a többség "elhiszi" hogy valóban 5.0-ban van. Viszont csinálnék egy másik tesztet is... beültetnélek, bekötném a szemedet, és tesztelnélek: találd ki, hogy honnan szól a hang... érdekes eredmények születnének, azt hiszem.
Egyébként linkelnél (könyvet, leírást, képet, bármit) nekem valamit erről a holografikus hangtérről? Eleddig nem hallottam róla, és rendkívül kíváncsi vagyok.
-
-igu-
addikt
válasz
sultansmith #30 üzenetére
Engem speciel nem érdekel, hogy hátul van-e a hangszóró, ha onnan hallom.
Ez a technológia engem meggyőzött (2 éve élek vele együtt) és a véleményem erről a rendszerről saját tapasztalatokon alapul. -
dezz
nagyúr
Nem, a lehetőségekhez képest legjobb és lehető legjobb nem ugyanazt jelenti. A lehető legjobb az az abszolút csúcs. De attól nagyon messze vannak ezek a pártízezer forintos cuccok.
sultansmith: Márpedig igazán kifinomult eszközökkel sztereo rendszerben is elérhető egy un. holografikus hangtér, amiben adott esetben úgy hallhatod, mögüled jön egy hang... Pl. az egyik Chesky teszt-CD-n van egy olyan teszt, aminél valaki tesz egy nagy kört, miközben ütöget egy dobot. Na hát ez megfelelő rendszeren úgy szól, hogy csukott szemmel teljesen úgy lehet érezni, hogy te ezen kör közepén állsz. (Egyébként a hangszórók mögött "megy el".)
-
sultansmith
senior tag
én elég sokat foglalkozom zenével, a hangosítás részéről is, és azért egy valamit meg kéne érteni: a hang nem lézer... nem tudod egy irányba, egy pontba vetíteni. Ha a hangláda szemben van veled, akkor a rezgés szemből jön. Fizikailag lehetetlen, hogy a hang megkerül téged a szekrényről, és hátulról visszajön...
Amúgy elhiszem, hogy azt halljátok, hogy 5 hangszóró van, mert a mai hangprocesszorok már eléggé tudják a dolgukat, ami a hangzást illet. De még akkor is csak parasztvakítás...
-
Integra
titán
tudom, hogy az igazi stereo az két hangszóró meg háromszög meg stereo erősítő, aztán csá.. csak nekem erre nincsen pénzem, időm, türelmem, annyit nem hallgatok dedikálva zenét
tévé előtt ülve meg inkább a házimozi az első, értelemszerűen, zene másodlagos.
most ha nem a hiper stereo zene szól, hanem annál "gyengébb", akkor üsse kő, úgyis mozgok a lakásban folyamatosan.. meg nehogy már egy ilyen árú valami szar stereot nyomjon ki magából, mert ráborítom a jamahára az egész kócerájt.. -
Zigur
senior tag
Hadd gratuláljak, mindig kicsit bátor dolog ha valaki úgy szól valamihez hogy lövése sincs az adott témáról. Ezt most kicsit benézted, nem 1 pontból sugároz a hangprojektor.
A szoba falaira vetíti ki a különböző hangnyalábokat úgy hogy a megadott hallgatási pontban találkozzanak, ehhez kell a néhány perces beállítási procedúra az üzembe helyezéskor, ekkor állítja be a pontos szögeket és fázisokat.
-
"kevesebb kompromisszumot kell kötni a lakberendezés során" ergo szarabb térhatás/hangminőség. A másik, meg nem a hangszórók/hangfalak-tól függ, hogy tudja e a DTSHD-t vagy akár a sima DD2.0-t, ez mind az erősítő dolga, az meg ugye a jelet továbbítja a hangsugárzók felé. Másfelől ezeknél a hangprojektoroknál nem is biztos hogy olyan fontos ezzel párosítani, bár a marking überalles...
Ugye ha cirka 1 pontból vagy közel lévő hangsugárzókból szól mondjuk sztereó (nem is beszélve a surroundról) akkor abból hamar "mono" hatás lesz, próbáljátok ki, ha nem hiszitek. Sosem lesz olyan mint ha külön dedikált hátsó surroundokból jönne a helikopter például...
Ezt a terméket szerintem a hozzá nem értő, inkább a dizájn a fontos embereknek találták ki.
Üdv,
Vik -
-igu-
addikt
Szerintem pont jó a megfogalmazás. Más szavakkal: a lehetőségekhez képest legjobb.
Tudtommal a Yamaha kezdete el ezt a hangprojektoros mizériát, neki van a lagkiforrottabb technológiája, ismeri a rendszer lehetőségeit (és korlátait).Más cégek is kísérleteznek (Samsung, Polk Audio, stb.).
A Pioneer hasonló rendszerét el tudnám viselni, még ha át is kell alakítani miatta a lakást... -
dezz
nagyúr
"akkor is a lehető legtökéletesebb hangminőséget kapja a felhasználó"
Hát izé... Ezen azért egy picit elmosolyodtam.
-
-igu-
addikt
Ráadásul a bemérő mikrofon zsinórja van vagy 10m, szóval nagy nappaliban is jól be lehet állítani.
Lakásfelújítás után kicsit átpakoltuk a nappalit, érezhetően elmászott a fix pont.
Kb. 3 perc alatt van kész a beállítás, ami teljesen automatikus.
Érdemes kimenni a szobából erre az időre, hogy ne csapjuk be a hangnyalábokat
A '80-as évek sci-fi filmjeit idéző hanghatásokkal operál a cucc ebben a néhány percben. -
Dassler
őstag
Valszeg igen. Akik esztétikus megoldást keresnek viszonylagos jó hangzással házimozizáshoz. Ezt pont tudja is. Egy mai, minimalista nappaliba teljesen jó megoldás pl. de amúgy is. Azért elég nehéz esztétikusan elrejteni 5-6 különféle méretű dobozt akármiylen profi is a lakberendező
és vannak ,akik egyszerűen nem szándékoznak gyönyörködni az amúgy sztem a maguk módján stílusos hangfalakban (lsd sógorom pl ezt neki találták ki)
Teszthez a "hagyományos" HD rendszert tudom biztosítani -
elefant
őstag
Azt gondolom, hogy a Yamaháék alapvetően azokat célozzák meg ezekkel a termékekkel, akiknek nem elsősorban a hangzás élmény a fontos (bár adnak a minőségre), hanem, hogy ne legyenek böhöm nagy hagfalak, meg kábelkígyók a szobában. Tényleg jó lenne laboratóriumi körülmények között kipróbálni egy ilyen modellt, és egy "hagyományosabb" (nem kompakt) házimozi megoldást.
-
Dassler
őstag
HM-ra kifejezetten jó egy iylen berendezés, ára is reális kb egy hasonló árú hagyományos rendszer szintjét bőven hozza. Legalábbis az én véleményem ill. tapasztalatom szerint. Tehát ha valaki ennyit kíván költeni egy házimozira, akkor jó alternatíva. Anno filóztam én is az elődjén, de végül a zenehallgatás miatt lett egy hagyományos 5.1, jóval drágábban
-
Zigur
senior tag
Nekem egy ysp-3000-esem van. Kellemes a hangja, zenehallgatásra stereo módban szerintem egészen jó - bár 2 komolyabb hangfallal szemben alulmarad - hasonló árban.
5.1-et egészen jól hozza a beállított helyre, olyan fél méteres eltérésig. Mélynyomó az kell hozzá, egyetértek az előzőekben szólókkal.
A kalibrálást a szobához egy hozzá adott mérőmikrofonnal állítja be, ezt csak egyszer kell csinálni.
Amit a cikkben említettek hogy egy helyre is képes szórni a hangot az nem pontos. Nem kell hozzá a hozzáadott mikrofon, a távirányítójában levő mikrofonra állítja magát, tehát elég kényelmes.
Én szeretem a cuccot, egészen jól szól és semmi kábelezésre nincs szükség (a mélyláda kivételével -
Male
nagyúr
A térhangzás előállításához használja az egész szobát... ez eddig oké, két hangszóróval is megoldották már rég, de csak előre meghatározott helyen működött rendesen (ahová tervezték). Ezt itt hogy oldották meg, hogy a tervezéskor nem ismert méretű, berendezésű helyiségben normálisan működjön?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Házimozit zenehallgatásra? Az nem jó ötlet. Ez telle van processzorral, meg a mai 7.1-es nyavalyák többsége is, direkt ez miatt van rajtuk egy kapcsoló, ami kikerüli a belső jelprocesszort, ezzel próbálva hagyományos erősítőként működni.
Én annak vagyok a híve, hogy kell egy külön rendszer, legalább kettő hangfallal, amikhez nem kell mélynyomó, és ezeket meg kell hajtani egy minőségi, hagyományos tranyós erősítőről.
-
-igu-
addikt
Mint írtam, régebbi típussal van tapasztalatom: zenehallgatás közben is megvan a színpad szélessége, sőt, ki merem jelenteni, hogy hasonló árú hm-rendszerekhez képest mélysége is. Azért írtam hm-rendszert, mert a zenehallgatásra kiélezett sztereó rendszerek azért más kategóriába esnek. A saját cuccom árkategóriája a kb. 200e Ft-os határnál van - alulról. Amikor vettem, az YSP-1100 volt a legnagyobb a Yamahák közül, de kipróbálás nélkül nem mertem belevágni, így lett "csak" YSP-900 (kb. fele áron a nagyhoz képest, ennyit be mertem vállalni).
Ez egyébként rendesen gondot okozott akkoriban: egyetlen hely nem volt MO-on, ahol élőben meg lehetett hallgatni ezeket a cuccokat. Most már biztosan van. -
Integra
titán
vajon zenehallgatásra egy ilyen mennyire alkalmas egy jó mélyládával?
szétveri nagyon?Pirk: illene neki, 1500 euro.. ennyiért 46-os led-es sharp-ot kapsz már, a legújabb generációs panelt japánból.. szóval még egyszer ennyit hangra kifizetni és akkor ehhez még kell egy frankó mélyláda is..
-
elefant
őstag
Én az YSP-4100-at hallottam egy bemutatóteremben, ahol rajtunk kívül még volt egy csomó ember, meg mindenhol eszközök, és nem hittem el, hogy egy front sugárzó "csinál ilyet". Amikor meg alkalmam nyílt egy direkte erre fenntartott helységben is belehallgatni, akkor meg még nagyot koppant az állam.
-
Bébá
tag
Nekem sajnos még nem volt szerencsém élöben meghalgatni egy ilyen elképzelést.De nagyon kiváncsi lennék rá.Nem a hangereje miatt mert az másodlagos,hanem a halgató számára milyen élményt nyujt például a háttér hangok leképzésénél.Egy háttár effektekkel teli film jelenet milyen élményt nyujt ezen a szerkezeten.Egy kicsit szkeptikus vagyok.Mert bö 300 ezer-ért azért egy egész jó kis rendszert össze lehet dobni.Képes felvenni a versenyt?Ha igen tényleg egy jó kis alternativa lehet.Figyelembe véve hogy nekem is mennyi helyet elvesznek a lakókörnyezetböl azok a baromi nagy dobozok.
-
Integra
titán
nekem is szimpatikusak ezek a cuccok, mert nehéz lenne a lakásomban elhelyezni a szatelitet, főleg a kábelek miatt.. de igazából még ilyen profi cuccot nem hallottam, furcsa elhinni, hogy ugyanazt visszatudják adni, amit egy valóban 5.1-es rendszer.. (a mélyládát most hagyjuk, az ehhez is kell persze)
-
DeltaPower
addikt
Az YSP-5100 széles frontfelületén 44 hangszórót helyeztek el, amelyek mindegyikét külön processzor vezérli.
ezt a 44 procit kicsit túlzásnak érzem, bár a 2300 dolcsis árba belefér... -
-igu-
addikt
Nálam egy régebbi típus (YSP-900) teljesít, meglepően jól. Igaz, meg van támogatva egy Wharfedale mélyládával.
Nagy áldás, hogy nincsenek hátsó hangfalak, aránylag nagy hely- és kábel igénnyel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Volt alkalmam hallani az elődjét élőben, az a "seggreül tőle az ember" kategória. Valamit nagyon tudnak a Yamaha mérnökei, mert ezek a szerkezetek tényleg odavernek.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A széles frontfelületű YSP-5100 tovább alakíthatja a térhatású hangzás megteremtéséről kialakult képet.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest