Új hangprojektor a Yamahától

A házimozi-univerzumba bombaként robbantak be a hangprojektorok, amelyek egyedül is képesek a surround hangzás megteremtésére, mégpedig szatellit hangszórók bevetése nélkül. Ez egyben azt jelenti, hogy kevesebb kompromisszumot kell kötni a lakberendezés során, hiszen a hangfalak mellett a kábelek elhelyezése, illetve ezek esztétikus elvezetésének izgalmas problémája is lekerül a felhasználók válláról. Az YSP-5100 széles frontfelületén 44 hangszórót helyeztek el, amelyek mindegyikét külön processzor vezérli. A készülék így a falak és a lakás teljes berendezését felhasználja a térhatás eléréséhez.

A modell egyik különleges, ám korántsem egyedi funkciója lehetővé teszi a hang koncentrálását egyetlen pontba. Ehhez a mellékelt mikrofont kell elhelyezni a kívánt helyen, és ezután az YSP-5100 úgy irányítja hangszóróit, hogy azok az adott pontra sugározzák a hangot. Így tehát elérhető, hogy akkor is a lehető legtökéletesebb hangminőséget kapja a felhasználó, ha ideális pozícióban, a tévével szemben üldögél, de akkor is, ha a szoba elrendezése más séma szerint történt.

A termék, éppúgy, mint elődje, az YSP-4100, képes a hagyományos szabványok mellett HD audioformátumok (például Dolby TrueHD vagy a DTS-HD) kezelésére. Hogy azért kihangsúlyozzák a fejlődést, a hangprojektor a gyártó állítása szerint a korábbinál gazdagabb basszusokkal és tisztább magasakkal kényezteti a felhasználókat.

Ma már alapvető elvárás egy ilyen kategóriájú készüléktől, hogy rendelkezzen RDS tunerrel, illetve mélynyomókimenettel. A szintén szokásosnak mondható audio-, koaxiális-, valamint optikai csatlakozók mellett helyet kapott rajta négy HDMI bemenet és egy kimenet is. A méretei meglehetősen impozánsak, hiszen bár a kilenc centiméteres mélység, és a huszonegy centis magasság akár aprócska hangfalat is sejtethetne, de a 11 kg-os súly és 1,2 méteres szélesség bizony azt jelenti, hogy itt egy elég nagy készülékről van szó. Persze abban is van valami, hogy aki képes kiköhögni a 2280 dolláros vételárat, annak nem nagyon okozhat gondot beszereznie egy 42, vagy 50 inches tévét, amely alatt vagy felett már arányosan mutat az egyébként falra is szerelhető YSP-5100.

Azóta történt

Hirdetés