- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Valami baja van a tápomnak
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Bluetooth hangszórók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Finwe
őstag
válasz
stgellert #5187 üzenetére
Hasonló 2 portosat találtam itthon is, Delock 70137. Sajnos csak 1db pci-e 1x-es szlotom van és jobb lenne rögtön 4 portosat venni. Helytakarékos és biztosan lesz a következő lapomon is 1db (jóóó soká).
Newegg-en találtam párat ami jó lenne [pci-e 1x-es raid kártyák] a 60 dodósat bevenné a gyomrom ha találnék itthon de elgondolkodtató a 120 dodós is.Csak lehetne itthon kapni... még nem bukkantam ilyenre.Csorbi: Hát keresgéltem ezen kártyák után és elég borsos áruk van, emelett 2 portosak.
Finwe
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Balázs0916 #5195 üzenetére
Ha látszik RAID nélkül a file a vinyókon akkor az neked Windows alatt létrehozott szoftveres RAID1 volt amit telepítés után hoztál létre. Nem?
-
-
brd
nagyúr
válasz
Balázs0916 #5192 üzenetére
Ha nem RAID vezérlőre dugod rá a HDD-t, elvileg látszódnia kell a rajta lévő partícióknak (nem minden vezérlőnél működik így, de a normálisabbaknál igen). Ha nem látszódik, akkor GetDataBack, vagy hasonló program segítségével tudod lementeni.
A RAID1 egyébként nem 100%-osan biztonságos tároló. Olyan ugyanis nincs. A fontos adatokat mentegetni kellene, hogy 2 fizikai helyen legyen meg legalább (tudom, most ez rajtad nem segít, de majd a jövőben igen, ha megfogadod a tanácsot). -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
szbalogh #5191 üzenetére
Igen az a Samsung Extreme RAID. Annyi pénzem nincs, viszont még egy SSD beleférne, ha van értelme. Nem a másolási sebesség a lényeg, mert nem terhelem túlzottan írással az SSD-t. Inkább az operációs rendszer felturbózása, alkalmazások betöltési idejének csökkentése a cél.
-
Sziasztok!
Van egy Asus A8N-SLI alaplap, azon egy Silicon Image Sata vezérlő.
Ezen van 2db WD 250Gb-os winchester RAID1-ben.Sajnos ma reggel "Invalid Drive" üzenetet kaptam, és nem látszik a Raid tömb. A Raid vezérlő látja a 2db winchestert, de azt mondja, hogy "invalid Raid drive".
Mi történhetett, és hogy tudnám lementeni az adataimat róla?
Nagyon nagyon köszönöm a segítségeteket, mert nagyon fontos adatok vannak rajta.
Üdv.
Gábor -
-
szbalogh
addikt
Usb Pendrájv raid-el foglalkozott itt valaki?
-
-
stgellert
aktív tag
PCI-os kártyát ne vegyél.
Csak PCI-e-t.
Az Adaptec 2410sa-t próbáltam, pci-x port hiányában pci-ben, siralmas (a pci port ugye 33mhz, a pci-e 1x meg 100 mhz). A RAID 0 lassabb volt, mint símán maga a vinyó, a normál sata portban:-)
Alaplapi raid is símán tudja a két array-t...
Azok a RAID kártyák amin 4 csati van, szintén.
De nem vagyok okos, az eddigi próbáim az alaplapi, szoftveres meg a 2410-en alapulnak.
(ui: az alaplapi és a szoftveres közt túl nagy különbség nincs, csak proci terhelésben, nálam kb 30% gyorsulás volt a síma vinyóhoz képest).
Ui1: RAID0-át próbálom csak.
Amint meglesz a perc 5/i-m, megírom a tapasztalataim. -
Finwe
őstag
Hello!
Létezik oylan raid kártya (pci vagy pci-e 1x) ami 4 portos és 2 különálló tömböt tud kezelni?
Finwe
-
C64
őstag
úgy döntöttem lecserélem a radi0 csomagot 4db raid 5-ösz 500gigás csomagra, kiváncsi leszek
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
TESCO-Zsömle #5170 üzenetére
-
stgellert
aktív tag
válasz
stgellert #5173 üzenetére
Fless, most olvasom amit írtál, elszomorítasz:-) (ment priv is).
A PS-re nemtudom... mi van, ha a rendszer és a PS swap is ssd-n van? célszerűen a swap a raid 0-án? A munkafájl meg egy raid0 winyón?
Gyanítom, így valóban "valós" teljesítményt lehetne mérni, de nem esküszöm meg rá.Itt egy rövid angol ajánlás:
[link]Hálás leszek annak aki kipiszkálja a gesztenyét a tűzből:-)
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
TESCO-Zsömle #5167 üzenetére
Vezérlőpult - Felügyeleti eszközök - Számítógép kezelés
-
brd
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #5170 üzenetére
Gigabyte P55-UD3.
Nagyjából így. 64 bitre is jó a leírás, ill. Win7-en is hasonló helyen, és néven futnak az opciók. Ha nem világos, kérdezz.
-
brd
nagyúr
válasz
radi8tor #5166 üzenetére
A Windowsban ugyan visszavonhatatlan, de pl. a Paragon Partition Manager már tud varázsolni
Egyébként gyakorlatilag csak pár byte a különbség a tartalom tekintetében, tehát megfelelő tudással és egy lemezt kezelni képes hexeditorral akár kézzel is vissza lehet "konvertálni". Persze nem mindegy, hogy milyen logika szerint működnek az adott dinamikus lemez kötetei, és hány db. van belőlük, mert ha pl. RAID0, vagy RAID5-ben van valamelyik kötet, akkor nyilván borul a cucc, ha ilyet csinál valaki.
Tecsózsömle: vigyázz, mert pont mostanában találkoztam olyan alaplappal, amelynek az AHCI BIOS-a (Intel-es vezérlő) hordoz egy marha nagy bugot: ha software-es tükröt csinálsz rajta (Windowsos), akkor a HDD-detektálásba belehal.
Igen, én is pont úgy néztem, amikor tapasztaltam. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
TESCO-Zsömle #5165 üzenetére
A merevlemezt amelyiket tükrözni szeretnéd konvertálnod kell dinamikus lemezzé a lemezkezelőben. Figyelem! Ez visszavonhatatlan művelet.
A másik meghajtót (amire tükrözni szeretnéd) is konvertálni kell dinamikus lemezzé.
Jobb gombbal előhívhatod a menüt a Lemezre kattintva bal oldalon (nem a particióra), ahol válaszd az Tükör hozzáadása menüt.
Itt is le van írva: TechNet
-
copass
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5162 üzenetére
cerebellum írása
a végén van. -
TESCO-Zsömle
titán
Sziasztok!
Hallottam én egy olyan módszerről, hogy egy vinyóra rendszert telepítenek, majd egy másikkal RAID-be kötik, és tükrözik. Így lesz egy használható és egy elrakhatü rendszer.
Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel lehet ugye "használt" rendszert is kopírozni? Mert hamarosan új rendszervinyóm lesz, és meg szeretném spórolni a telepítést. Inkább a mostanit másolnám át...
A másik kérdésem, hogy ezt hogy kell csinálni? -
brd
nagyúr
Én a virtuális gép(ek) alá szoktam beizzítani RAID0-t, de csak akkor, ha nem gond, hogy elhasal. Viszont én software-es RAID0-t tudok csak elképzelni, főleg azért, mert biztosan látom a SMART adatokat, és a vezérlő sem vágja ki tetszés szerint a HDD-t a tömbből, max. a hibás helyen lesz egy kis filesérülés, de a többi adat hibátlanul megmarad, és elérhető, ill. maga a tömb is tovább működik; ráadásul gondos tulaj gépében én még egyik pillanatról a másikra sosem láttam HDD-t elpukkanni, mindig van valami előjele.
-
stgellert
aktív tag
Én speciel igen, de nem túl rég:-) Szal a raid 0 használata nálam (egyelőre alaplapival):
normál vinyó 1: rendszer, programok.
normál vinyó 2 swap a windovsnak, progiknak,
normál vinyó 3 munkák, alapfájlok 1x, kész renderelt dolgok, stb,
raid 0: aktuális munka alapfájljai, renderje (mindezt a 3-as vinyón szintén megvan), mert ezen gyors a munka nagyon, munka végén másol a 3-ra.Így ha elszáll a raid 0, csak az aktuális alapfájlokat másolm fel rá újra.
Érdekes, nekem Photoshopban nem hozott lényegi gyorsulást a raid 0, szerintem a PS rendszerigénye bekorlátoz.
(ui: most olvasom a logout bloggod, élvezet, lehet, ki kellene egy ssd-vel próbálnom a rendszert, lehet, akkor nem éreznék korlátot a PS működésben)
-
zachari
tag
Sziasztok.Kérdésem a következő lenne:Ha 2 vinyot RAID0-ba kötök azt ép ugyan úgy tudom particionálni mintha egy lenne benne?Válaszotokat köszönöm
-
xGP
csendes tag
Üdv
Van nekem most egy hardveres RAID0-m, Intel ICH10R SB vezérli. Ha én hozzálátok tuningolni, de valami esetleg balul sül el, sőt annyira, hogy csak BIOS reset segít, akkor a RAID az ugrik ? Vagy erre kitaláltak már valamit ?
(Alapbeállításban nem RAIDként kezeli a winyókat. Ugye előbb jön be RAID BIOS, már ha a RAID vezérlés be van állítva, utána tudom csak átállítani BIOSban, hogy RAIDben kezelje az eszközöket, másrészről meg új RAID létrehozásánál a winyón lévő adatok törlődnek.) -
Csorbi
addikt
Az a problémám a raid5-el, hogy ha elpukkan egy vinyó, akkor ugye még 2 menni fog, de ha elpukkan még 1, akkor hogy férek hozzá az adatokhoz?
Ha elpukkan egy vinyó, akkor izibe gyorsan pótolni kell egy ugyanolyannal, majd a raid vezérlő újra szétdobál mindent a 3 vinyóra. Tehát nem kell 2-vel használni, hanem pótolni kell a kiesőt mielőbb.
-
copass
veterán
sziasztok!
érdekelne a véleményetek az alábbi történetben:
előzmény: "fájlszerver" RAID1,xp pro, 5-6 gép ment rá 10-20mb fájlokat, napi 8-10 órát megy.
elsőnek egy alaplapi raid volt, az 1 év után megmakkant,egy silicon image raid vezérlő került a helyére azzal ment 1 évig, majd volt egy kékhalálos dolog, akkor volt egy komplett raid1 vinyó csere, pár hete elkezdett crc-s fájlokat gyártani(raidvezérlőnek annyi). természetesen volt mellette napi 2 mentés de/du, heti mentés, több helyre hálózaton stbstb. szóval nagy gáz nem lett szerencsére, csak végig kellett ellenőrizni a fájl integritást, a total commander könyvtárszinkronizálás (tartalom alapján)funkciója szépen kiszűrte hogy hol van gáz.
Így hát most relatíve lett egy nagy váltás egy 3ware 9650SE-4LP4 raid vezérlővel,új vas köré,rendszer külön vinyón amire kerül egy napi mentés is, és raid5-ben 3x WD320GB RaidEdition3 vinyó, persze megmarad a többhelyre mentés is, mert nem árt kicsit paranoiásnak lenni az adatokkal!
Az a problémám a raid5-el, hogy ha elpukkan egy vinyó, akkor ugye még 2 menni fog, de ha elpukkan még 1, akkor hogy férek hozzá az adatokhoz? meglehet azt csinálni vajon hogy ne adja össze a 2 vinyó méretét, hanem csak az eredeti fizikai méretét használja? -
fLeSs
nagyúr
emberek.
aki RAID 0-t használ otthon a gépében az mire használja a gépét?
az érdekelne, hogy miért használtok RAID 0-t? mik azok a területek ahol jobb mint egy átlagvinyó? most az, hogy gyorsabban lehet rá másolni elég evidens szal ezen felül érdeklődök.
előre is kösz a válaszokat. -
C64
őstag
nos, a raid nulla tükröz, a raid 5 pedig hosszú, az a lényeg, hogy ha a raid 5-ben két lemezen sérül a sector, akkor vele együtt elszállhat minden adatod, mert nem tudja kiszámolni a hiányt, mig a raid 0 esetében nem kell számolni semmit, ha elszáll pár sector, akkor csak annak a tartalma fog megsemmisülni, nem az egész tármennyiségnyi info. vagy tévedek?
-
Csorbi
addikt
Na és mi van akkor ha kettő hibásodik meg EGYSZERRE? (Aminek valljuk be - elég kicsi a valószínűsége, és egy lemez esetében nincs semmi probléma - ellenben a raid 0-val!)
Köztudott, hogy a raid marhára nem biztonsági mentés, ugyanúgy szükséges a napi szintű mentés mellette. A raid 1, 5 és 6 inkább a folyamatos használhatóságra fektet hangsúlyt, míg a raid 0 kizárólag a sebességre. (Egyébként megjegyzem, a raid 5 is tud szélvész lenni!)Igen, a raid 5 nagyságrendekkel megbízhatóbb mint a raid 0 (egy lemez kiesése esetén megmarad minden), de ne feledjük, a géppel bármi történhet, a raid vezérlő is megmukkanhat, vagy zárlatos lesz a gép, betörnek-ellopják, leég a ház, akármi. Ha az adataid 100%-osan biztonságban akarod tudni, akkor mentés vagy egy földrajzilag teljesen másik helyre, vagy pedig helyben, de utána viszed magaddal, stb.
-
C64
őstag
raid 5-nél ha egyszerre kettő hibásodik meg, akkor szívás van nem? megbízhatóbb mint a raid0?
-
Csorbi
addikt
válasz
szepizoli #5136 üzenetére
Szia!
Természetesen tudja kezelni egyszerre az ICH10R a többféle raid tömböt, eltérő típusokat (tehát raid 0, 1, stb...) minden gond nélkül. A BIOS-ban a RAID módot kell választani, az AHCI-nek nincs köze a raid-hez, az csupán egy továbbfejlesztett, okosabb IDE vezérlő, a SATA eszközökhöz.
Esetleg érdemes lehet átgondolni egy komplett RAID 5 tömböt is, amin az op.rendszer is helyet kapna, mert a raid 0-s rendszerdiszk esetén lemezelszállás esetén telepíthetsz mindent újra. Nem írtad, hogy az archiválás milyen jellegű, mindenesetre erősen ajánlott a komplett raid tömbről továbbra is valamilyen lemezképfájl alapú mentés (Norton Ghost, Acronis TrueImage, stb...) napi szinten valami külső eszközre, ezekkel lehet a leggyorsabban visszaállítani mindent bármilyen gubanc esetén (pl a raid-vezérlő is eldobhat mindent ha "úgy tartja kedve" )
Nálam jelen esetben egy raid5-ös tömb van 3 db lemezből, illetve van egy negyedik lemez napi szintű biztonsági mentésre (én a swap fájlt is erre tettem - sokat számít!
), ezzel gyakorlatilag ha nem ég le a ház, vagy nem törnek be, akkor bármilyen hiba esetén is úgy-ahogy biztonságban érzem az otthoni adataim.
-
szepizoli
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket, illetve tanácsotokat kérném az alábbi kérdésben:
Eddig nem használtam RAID tömböket, azonban most elgondolkoztam rajta, ugyanis a négy darab különböző típusú és méretű merevlemezeimből a rendszer hdd tönkre ment. Jelentősebb adatokat nem vesztettem, mert munkámból kifolyólag hetente archiválok, viszont a gépen tárolt adataimat szeretném biztonságosabb környezetben tudni. Arra gondoltam, hogy a legnagyobb 1.5 TB-os Samsung hdd mellé vásárolok egy ugyanolyat és csak ezt a két lemezt RAID1 tömbbe kötöm, a többi lemez marad „normál” módban. Az újratelepítendő windows7 maradna egy darab lemezen, vagy ide is vennék egy ugyanolyan lemezt és RAID0 tömbön futna a operációs rendszer.
A kérdésem, hogy ezt a vegyes (RAID0 + normál hdd-k + RAID1)rendszert egy ICH10R alaplapi vezérlő meg tudja-e oldani? A BIOS-ban AHCI vagy RAID beállítást kell alkalmaznom?A segítségetek előre is köszönöm, illetve szívesen fogadom, ha van más javaslatotok is.
-
brd
nagyúr
-
C64
őstag
senki sem tudja a választ?
egyébként mi lehet okosabb választás? raid1 vagy 3 vinyó és raid5? vagy a raid5 4 vinyóval jobb ötlet lenne? -
Jim Karéj
tag
No alakul a dolog, csak azért hittem hogy nem működik mert a particióra kattintottam és így akartam dinamikussá konvertálni
Már csak egy kérdésem lenne:
Szóval adott a két 320gb vinyó ezek felparticionálva 30/280gb particiókra, az első vinyón ott űl az xp. Raid 0 létre tudok akkor hozni úgy, hogy egy külső vinyóra telepítek egy winxp-et megcsinálom a szükséges beállításokat, legyalulom az első 320-as vinyóról az xp-t megcsinálom a két 30gb ből a tömböt és teszek rá wint?
A leírásban ez van:
A Windows XP Professional új példánya csak akkor telepíthető dinamikus kötetre, ha a kötet alapkötetből lett konvertálva, és megtartott egy bejegyzést a partíciós táblában. A Windows XP Professional rendszerben az alapkötetekből konvertált egyszerű kötetek partíciós táblája csak akkor tartalmaz bejegyzést, ha a kötet a konvertálás előtt rendszer- vagy rendszerindító kötet voltez a rész így rendben lesz, mert volt rajta xp és aktív partició volt.
Akkor fog tudni bootolni, és fogja látni a telepítő lemez? -
C64
őstag
sziasztok!
van egy nagy problémám. hetek óta szívok az intel ich9r és az új lapban az ich10r raid vezérléssel. van 2db wd 1.5tb green vinyóm, amit raid1-be kötve használtam kb 2-3 hónapig gond nélkül, visznt az utóbbi hetekben folyton meghibásodik a tömb egyik, másik vagy mindkét tagja és újraépíteni kezdi, ami kb 12h. persze adatvesztés soha sincs, csak szinte órákon belül megibásodást ír ki, az adatépítés után!. ha megbontom és újrarakom, akkor is rövid időn belül újraépíteni próbál. mindkét vinyó 100%-os. kérdés: a wd green vinyók szarok erre a célra, vagy kéne egy raid kártya? a vezetékek cserélve lettek, az nem gond!
-
hakos1987
őstag
helo!
nah, megkaptam gariból a postás által begyömöszölt, emiatt kimúló RE3 vinyóm...
szóval raid0-ban a két 250-es WD RE3 az alábbiakat produkálta:ezek elfogadható eredmények? a blokkméret 64K, egyébként op.rendszernek használom... bár fura, hogy win7 indításakor kb 6-8x végigmegy a csúszka, mire elkezd dolgozni a vinyó... ez mitől lehet?
-
brd
nagyúr
válasz
Jim Karéj #5123 üzenetére
Akkor valamit nem jól csináltál. Nézd meg, hogy 1 újraindítás után is ottmarad-e a file, vagy felülírja-e a windows az eredetivel. Egyébként, bár valószínűleg működik, de nem javaslom, hogy SP2-es file-okat másolj bele egy SP3-as XP-be. Ha kéred, szívesen elküldöm a megfelelő, SP3-as file-okat.
-
Jim Karéj
tag
Probálkoztam az általad leírt linken lévő leírásból megcsinálni a raid-et, de ha bemásolom a fájlokat és felülírom őket az eredetivel, nekem nem jön be az a képernyő aminek be kell jönnie. A letöltött fájlok nem voltak írásvédettek azzá tettem őket. Annyi hogy én SP3-as xp-rén akarom megcsinálni nem SP2-esen. Nem tudom hogy ez okoz-e neki gubancot, és így nem tudom dinamikussá konvertálni a particíókat.
Valamilyen ötlet? -
Csorbi
addikt
Ajjajj
-
Jim Karéj
tag
Igen xp-vel szeretném összehozni a raid-et.
Szóval akkor ha létrehozok egy tömböt xp alól két particóval, úgy hogy az egyiken rajta van a win akkor létrehozáskor elkezdi feldarabolni a fájlokat a megadott csikozási méret szerint, és kettédobálja a particiók között? így kialakítva a tömböt? jól értem?
2-es 3-asra már a kérdésed is megválaszolta számomra, köszönöm.
-
Csorbi
addikt
válasz
Jim Karéj #5117 üzenetére
Ha jól értem, Te egy szoftveres (tehát Win XP alatt összehozott) raid 0-ra akarsz tenni egy új WinXP-t?
A 2-es és 3-as pont között mi történne? Letúrnád a régi WinXP-t amivel létrehoztad a tömböt? Hogy marad meg a tömb így? (Hiszen nem raid vezérlő tartja életben, hanem maga az XP)
Ha az XP telepítő lemezéről bootolsz telepítés előtt, akkor hol fogod látni a raid 0-t? Mert ahogy a szavaidból kivettem, itt raid vezérlő nem lenne a képben!
-
Jim Karéj
tag
Sziasztok.
A gépemben van 2 db 320-as sata vinyó, softveres raid 0-ás particiót szertnék készíteni a windowsnak. Lehetséges ez?
Olvasgattam kicsit utána, és légyszi javítsatok már ki a ha valamit nem jól értelmeztem.
A mind a két vinyó fel van osztva 30/280Gb -ra.Az első vinyón c: meghajtón van a windowsXP ehhez szerteném csatolni a másik vinyó 30gb particóját.
Lépések az olvasatomban:
1. dinamikussá kovertálom a két 30gb-és particiót (az első vinyóról bebootolva hogy lehessen telepíteni rá majd friss wint)
2. Létrehozom a raid 0-ás tömböt
3. és dobok rá egy friss winxp-étEz így fog működni?
A válaszokat előre is köszönöm.
Jaj és még valami, számít az hogy az egyik particó pl.: 30gb a másik meg 30.1gb.
-
stgellert
aktív tag
válasz
stgellert #5111 üzenetére
megválaszoltam magamnak a googlival
"Clearly it is not possible to plug a X4 or X16 card into an X1 socket, but is it possible to plug a smaller card into a larger socket?
ie. plug an X1 card into a X4 or X16 socket?Yes you can, PCIe is compatable as long as the co-efficent of the x is lower on the card then the co-efficent of x on the slot you wish to use. Thus a 1x card would fit in a 1x, 4x, 8x, or 16x slot.
A 1x slot will fit only 1x cards
A 4x slot will fit only 1x, and 4x cards
A 8x Slot will fit only 1x, 4x, and 8x cards
A 16x slot will fit only 1x, 4x, 8x, and 16x cards " -
stgellert
aktív tag
Szal szívom a fogam, kéne a RAID0, de egyelőre nem az igazi...
Felmerült bennem egy kérdés:
van pl egy pci-e 8x-os raid kártya.
a gépemben van pci-e 1x-es meg pci-e 16x-os kettő db.
az egyik pci-e16x-ban van a videókártya.a másikba belerakható esetleg a pci-8x-os raid kártya?
-
Kvazár
őstag
Már kezdem érteni, hogy haverom miért kaparta le a laptopjáról a HP logót azzal a felkiáltással, hogy "Ő ezt a sz@rt nem reklámozza!"
A szkenner eddig is a bögyömben volt, mert amikor Linuxot használtam nem volt hozzá linuxos csomag...
Ha tényleg az lesz a ludas, lehet megválok tőle.
-
-
Kvazár
őstag
HP-s a szkenner, és a nyomtató, de az printszerveren van, és ezeket használom már vagy 5-6 éve. A hiba meg a napokban jött elő.
Igen, köszönöm a raides átállás hála neked, sikeres volt.
Amint a wint összekaparom, letörlöm a vinyó másolatomat, és azzal a vinyóval csinálok egy raid1-et.Azt mondod a HP-s cuccok lennének az okozók? Tehát akkor minden HP-s vackot lehúz, letöröl, majd megint op. frissítés és megint mehet minden vissza?
Hát már most is ferde szemmel nézek a HP-s cuccokra, de ha tényleg azok okozzák, akkor nálam az lesz az utolsó csepp a pohárban a részükről... -
Kvazár
őstag
Hát a sok win7 buzerálás miatt az explorer kezd meghasalni, mert ha jobb egér gombbal az asztalon klikkelek azonnal leáll az ablak kezelő.
Gondoltam ezért kipróbálom az itt leírtakat, és hátha...Nos, a raid-es kezelést úgy néz ki tudni fogja, mert most úgy megy a gép, hogy a bios-ban raid-re van állítva, és az Intel Matrix Storage Manager is gond nélkül fel ment. Volt már pár újraindítás is, de kékhalál még nem, csak sajnos az ablakkezelős gond nem szűnt meg.
Erre valaki tud valamit?
Javítás, meg ismételt frissítés futtatásnak szerintem már nincs értelme, mert már jó páron túl vagyok, de ez a hiba állandó. -
Sunzi
aktív tag
válasz
Fehérsólyom #5103 üzenetére
Ha a tányérok adatsűrűsége ugyanaz, de legalábbis nincs több generációs különbség, akkor valószínűleg gyorsabb lesz.
-
Fehérsólyom
aktív tag
válasz
Fehérsólyom #5095 üzenetére
Továbbra is kérdés Urak, hogy két 5400rpm-es notebook merevlemez RAID 0-ban hozza-e az 1db szintén 5400rpm-es, de asztali WD sebességét általános, leginkább irodai felhasználásban (programok indítása, 10-15 alkalmazá párhuzamos futtatása, minimális képszerkeztés stb. stb.)?
-
Csorbi
addikt
Találtam egy ilyet, hátha érdekes lehet, elvégre egy alaplapcserénél is pont a lemezvezérlők okozzák a galibát:
This worked for me
I recently installed Windows 7 on my computer and had everything up and running. My friend them upgraded his CPU and gave me hi sold one as it was better than mine. This forced me to buy a new motherboard and RAM. After booting with new hardware i got the BSOD. Safe mode did nothing to fix the problem. I figured I would have to do a repair install but found out that you can only run that while windows is running. I decided to try an unorthodox fix and it worked. If you backup your data before trying this then all you have to loose is the time and may have to do a clean install.1. before changing your hardware, run the setup.exe on the Window 7 DVD while windows is running.
2. Choose an Upgrade install when you get to that option.
3. The upgrade install takes longer since it backs up your files, settings and registry.
4. ***Important Step***** Wait patiently for windows install to reboot your computer the first time during the upgrade install process. As soon as it says it is going to reboot, wait for the screen to go black and pull the plug on your computer.
5. At this point change out your motherboard and turn the computer back on. The HAL file has been overwritten at this point so Windows does not know what hardware was there. The installation will continue as normal but may hang for about 15 20 minutes before going on to the next step.
6. After that it should continue as normal and detect all your new hardware. When mine finally came up I had to load a few drivers and change a few settings but nothing major. So far everything seems to be running stable.
-
Kvazár
őstag
Valaki tudja erre a kérdésemre a választ: [link]
Én pl még azt sem, hogy mi lenne a kérdésnek a legmegfelelőbb topic, ezért minden válsz nagy segítség lenne.
A válaszokat előre is köszönöm.
-
Fehérsólyom
aktív tag
Erre aztán nem gondoltam alaplap választásnál
.
Sajnos videózás területén sem az extra felhasználásra kell gondolni, mindössze az egyszerű lejátszásra.Az egész ötlet onnan indul(t), hogy a WD5000AADS merevlemezt mindenképpen ki kell vegyem a gépből, mert számomra hangos. Viszont amikor ez váltotta a szervízbe küldött Samsung HM160HI-t, akkor látványosan megugrott a rendszer sebessége, amit nem tudok másnak tulajdonítani, mintsem a merevlemez közel kétszer akkora átlagos olvasási sebességnek (más komponens nem lett cserélve).
Abból kiindulva, hogy a leghalkabbnak beállított asztali 5400rpm-es merevlemez is "hangos", így nem marad más választásom csak az, ha visszatérek a notebook merevlemezekhez. Viszont ha már belekóstoltam WD által nyújtott sebességbe azt nem szeretném "elveszíteni", ezért gondoltam a RAID 0-ra.
Anyagi oldalról megközelítva majdnem mindegy, hogy még egy HM160HI-t veszek, vagy 1db 320GB-os merevlemezt és a már meglévő 160-as kerül máshova (ekkor valószínű nem érem el a WD sebességét). Méret szempontjából is irreleváns számomra a kérdés, mert egy 80GB-os merevlemezen is kényelmesen elférek, azaz ami e fölött van, az nálam kihasználatlan terület.
Mindössze a sebesség miatt érdekelne tehát a RAID 0, így jó lenne tudni, két noti vinyóval elérhető-e az egyedüli WD sebesség? -
Csorbi
addikt
válasz
Fehérsólyom #5093 üzenetére
Az ATI/AMD SB700-as déli hídja ha jól tudom, sajna nem tud olyat, mint amilyet Te szeretnél. Ilyet csak az Intel ICHxR déli hídjai tudnak.
Jól értelmezed, az adataid fele-fele arányban osztódnak meg a lemezeken, a raid létrehozásakor megadott csíkméretekben.
A leírt felhasználási területen az irodai és a fájlcserélős részben nagyon nem fogsz különbséget látni, a videózást nem fejtetted ki bővebben, ha filmszerkesztésre gondolsz, akkor ott jól jöhet a megnövekedett sebesség. -
Fehérsólyom
aktív tag
Köszönöm a gyors válaszokat és elnézést a késői reagálásért!
Csorbi
Igen, jól értetted, csak én nem tudtam a szakszavakat. Minden képpen az alaplapi RAID vezérlőt használnám, külön RAID kártyát biztosan nem veszek.
A RAID kialakítását pontosan úgy gondoltam ahogyan írod, viszont ha csak szoftveresen lenne megoldható, akkor inkább nem kísérleteznék.Sunzi
Honnan tudnám kideríteni, hogy az alaplapon lévő SB700-as chip támogatja-e az általad említett funkciót? Esetleg ez még nem tartozik a "jobb féle hardveres megoldások" közé?Kvazár
Nem erre gondoltam, mert mindössze csak két lemez kerülne felhasználásra.Viszont akkor további kérdéseim lennének, de már körvonalazódik a koncepció:
2db teljesen egyforma 160GB-os lemez kerülne RAID 0-ban összefűzve. Innentől kezdve pedig kapnék 320GB-nyi területet, amit úgy particionálok, ahogyan szeretnék.
Jól értelmezem akkor, hogy innentől kezdve minden, ami ezen 320GB-os területre kerül adat, annak egyik fele az egyiken, másik fele a másik lemezen kerül tárolásra, ahogyan az a RAID 0 logikájából következik?A dolog hátulütőjével tisztában vagyok, miszerint ha egyik merevlemez kiesik, akkor az összes adatnak annyi. Ezzel gyakorlatilag nem lehet mit tenni, ha sz*r a lemez, így is, úgy is meg fog halni. Sokkal inkább érdekelne az, hogy Ti milyen sűrűn találkoztatok olyannal, hogy a RAID vezérlő adja be a kulcsot? Az eddigi hozzászólásokból sokkal inkább azt érzem gyenge pontnak sem mint a merevlemezeket.
(Az adatvesztés miatt amúgy nem aggódom, az oprendszerről mindig kéznél egy image, a fontos adatok pedig havonta kerülnek külső eszközre lementésre.)Mielőtt azonban belevágnék sokkal inkább érdekelne az, hogy tapasztalataitok alapján mennyire éri meg RAID 0-ba kötni merevlemezeket tudván azt, hogy operációs rendszernek és adattárolásnak lesznek szánva, azaz leginkább irodai felhasználás várna rájuk, némi fájlcseréléssel, videózással. Játék messze elkerülné a gépet. Megéri-e egyáltalán, tapasztalnék-e sebességbeli növekedést?
Sokkal inkább már technikai jellegű az a kérdésem, hogy ha az alaplapi RAID vezérlő hozza létre a tömböt, illetve ő felelős az adatok szétosztásáért, akkor ez praktikusan azt jelenti, hogy az egész folyamatot "elrejti" az operációs rendszer elől. Ebben az esetben - tehát ha alaplapi hardveres a RAID - szükséges-e driver telepítése, illetve szükséges-e a már jól működőd és összerakott rendszer újrainstallálása, esetleg megoldható-e anélkül (ami nagyon jó lenne)?
-
stgellert
aktív tag
Több próba után, az a gyanúm, valamit nagyon elbaltázok raid dologban...
Szal egy 512 mb-os tiff és egy 2024 mb-os tif behívásával szórakozom photoshopban.
Ami érdekes: a raid 0 hardveresen (adaptec 2010sa), szoftveresen (XP SP3) , a stripe 32-től 8 mb-ig végigzongorázva) épphogy egy szinten van az önállóan használt vinyókkal (a raid0 tömb vinyóit is teszteltem önmagukban) (5 mp a 512 mb, 80 mp a 2 gigás).
Ami még érdekesebb, hogy noha kipróbáltam master-master csatornán és master-secondaryn a különböző varriácókat, az eredmény ugyanez.
Mi lehet, ami nagyon nagyon fontos és mégis elbaltázom?
(ui: konfig: core duo 2, 2 db 320-as samsung és 2 db 160-as samsung - ezeken kisérletezek a raid 0-val)
-
Kvazár
őstag
Raid 5-höz utólag is lehet hozzáadni lemezeket, de hogy többpartíciós raidnél ez hol fog megmutatkozni, dunsztom sincs. Szerintem felhasználatlan területként fog megjelenni, partícionálatlanul, és olyan partíciót teszel rá amilyet akarsz, vagy elosztod a már meglévő partícióid között átméretezéssel.
Hát igen én is arra tippeltem volna, hogy le nem foglalt területként jeleni meg, ha megjelenik, de volt aki azt mondta, hogy abban az esetben, ha ki akarom bővíteni a tömböt, azt újra kell kezdeni, és minden adat elvész. Ehhez képest amit írtál igazán elfogadható.
Vagy még egy: Ha most csinálok raid5-öt terrás vinyókkal, de az idő múlásával azokat benne 1,5 v. 2 terrásokra cserélem, na akkor mi lesz? Addig tiszta sor a dolog amíg csak 1 db terrás is van benne minden marad a régiben, de utána, ha már mind nagyobbra lett cserélve?
Ez is particionálatlan területként jelenne meg? De ez tipp, vagy tapasztalat? -
Csorbi
addikt
Ha jól értelmeztem, Fehérsólyom csak 2 db lemezzel akarta megvalósítani mindazt, amit leírt.
Igen, egy raid vezérlő tud több raid tömböt is kezelni, nálam is ment most a raid 5 mellett (3 lemez) egy raid 0 (2 lemezzel), vidáman ment a cucc.
Raid 5-höz utólag is lehet hozzáadni lemezeket, de hogy többpartíciós raidnél ez hol fog megmutatkozni, dunsztom sincs. Szerintem felhasználatlan területként fog megjelenni, partícionálatlanul, és olyan partíciót teszel rá amilyet akarsz, vagy elosztod a már meglévő partícióid között átméretezéssel. -
Kvazár
őstag
Hát a témában még én sem vagyok gyakorlott csak a leírásokat olvasgatom hogyan is kéne neki állni, de pl. az én lapom is tudja azt, hogy 2 féle képen raid-eljen.
Amit tud a lapom: RAID 0, RAID 1, RAID 10, RAID 5 and Intel® Matrix Storage
És a raid 10 ugye azt jelenti, hogy 2-2 hdd-t raid1-be köt külön-külön, majd azt a 2 tömböt raid 0-ázza össze.
A srác lehet nem pont erre gondolt, de hátha.Más: Az alaplapomra 6 satás eszközt lehet kötni. Akkor szerintetek olyat tudok csinálni, hogy 3-4 hdd-t raid 5-be, majd egyet csak úgy külön kezelni, esetleg ahhoz külön egy másikat raid1-be?
Vagy pont erről volt szó, és ez a lehetetlen?Még egy: Ha csinálok egy 3 hdd-s raid5 tömböt, és azt különböző partíciókra osztom, akkor később egy 4. hdd-t fel tudok még csatolni hozzá? És ha igen akkor a tárterület növekedést hol fogom látni?
-
Sunzi
aktív tag
a jobb féle hardveres megoldások egy része támogatja a szabad hely ilyen felhasználását is.
Az intel matrix storage támogatja, hogy egy diszk pl. raid0 és raid1 tömb része legyen egy időben. A kérd megoldst nem biztos, ennek utána kell nézni...Amúgy milyen okoból kifolyólag beszélnéd le a szoftveres raid-ről? Miben rosszabb egy szoftveres raid egy alaplapi megoldáshoz képest?
-
Csorbi
addikt
válasz
Fehérsólyom #5083 üzenetére
Te most az alaplapi RAID vezérlővel akarsz tömböt létrehozni? Ha igen, akkor a 2 db 160 GB-os lemezed 1 db 320 GB-osnak fog látszódni, ha összefűzöd őket RAID 0-ba. Onnantól kezdve úgy partícionálod, és annyi felé ahogy akarod.
Amit Te gondoltál, hogy többféle RAID-et hoznál létre létre a lemezeken belül, olyat csak a szoftveres RAID-ek tudnak (amit op.rendszeren belül tudsz létrehozni), én lebeszélnélek róla. -
Fehérsólyom
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni RAID témában, figyelembe véve azt a tényt, hogy semmilyen tapasztalatom nincsen ezzel kapcsolatban, azaz teljesen zöldfülűként vágok bele!
Adott egy teljesen új Samsung HM160HI SATA merevlemez és egy Gigabyte GA-MA780G-UD3H alaplap. Mivel jelenleg a gépben lévő WD Green merevlemez hangos, és a Samsung nem talál új gazdára, így arra gondoltam, hogy a WD mehetne külső tárolónak a Samsung pedig kapna egy pontosan ugyan olyan társat és kipróbálnám a RAID 0-t!
Elképzelésem az, hogy a két Samsungot felosztanám úgy, hogy 60GB és 100GB (most ne foglalkozzunk azzal, hogy kerekítés miatt a valós méret kisebb lesz). Ezek után pedig három meghajtót alakítanék ki. A két teljesen azonos 60GB-os részt RAID 0-ba "állítanám" azzal a céllal, hogy ő legyen a rendszer, összeadva két lemez sebességét. A fennmaradó két 100GB rész pedig külön-külön lenne egy-egy partíció (D, E) teljesen hagyományos módon RAID nélkül. Azaz C: 2x60GB RAID 0-ban, D:,E: 100-100GB külön-külön, mintegy "hibrid" megoldásként, hogy mindkét lemez egy részlete RAID-ben, másik fele "szabadon". Első kérdésem az, hogy ilyet lehet-e egyáltalán vagy ha a RAID mellett döntök a teljes merevlemezt "fel kell áldozni" és utána nincs lehetőség hagyományosan használni? Ha lehet, tudja-e az alaplapom?
A RAID kialakításához a fennlévő XP teljes újrainstallálása szükséges-e?
Ha ne adj isten RAID-ről mégis visszaváltanék a hagyományos használatra, akkor a RAID-ről készített XP image felrakható-e egy darab lemezre?
Segítségeteket előre is köszönöm! -
xGP
csendes tag
Hm, most ugrott be az, hogy ha 2 RAID-del csinálnám, akkor az op. rendszernek tudok csinálni 32 v 64 KB-os, az adatoknak meg 128 KB csíkozással RAIDet.
De ha valakinek jobb ötlete van, szívesen fogadom. -
xGP
csendes tag
Hali, lenne egy kérdésem.
Van most 2db 640es WD black winyóm. A lényeg az, hogy kell nekem ebből egy rész az op. rendszernek, a fentmaradó pedig az adatoknak. A cél az is, hogy egy esetleges op. rendszer reinstallnál a cuccok megmaradjanak. Hogy éri meg jobban (sebesség szempontjából is); az egészből csinálni egy RAIDet és partícionálni 2 db-ra vagy csinálni 2db RAIDet adott méretekkel ? -
stgellert
aktív tag
Kérdés leginkább:
Adaptec AAR 2410sa síma pci buszban.
két samsung 160-as sata II-es winyóval (blokkméretek végigzongorázva, sata I-re is le lett korlátozva, friss driver) a raid 0 (stripe) lassabb, mint a win xp 3 szoftveres raid 0-ja... (ez se egy csúcs, ami erősen zavarbahoz mindkét esetben, hogy a winchesterek síma olvasási teljesítménye megegyezik, ill néha gyorsabb mint a két raid 0 próba teljesítménye...)
Mi lehet az ok? Vagy csak annyi az ok, hogy ez egy régi kártya? -
Kvazár
őstag
válasz
radi8tor #5072 üzenetére
Helló!
Megnéztem, de nem találom azt ahol, a teljes vinyó tartalmát 1 az 1-ben átmásolhatnám egy másikra.
Célom, nem egy image file létrehozása, hanem egy pontos másolat az eredetiről, mely esetén a biosból változtatom azt, hogy épp melyikről akarok bootolni.
Sajnos, néztem most 2 ilyen progit is, és mind a 2 image file-t akart csak létrehozni.
Gondolom csak én vagyok ilyen láma, hogy nem találom benne, de ha átjönnél az idevágó topicba, és ezt megbeszélnénk, azt nagyon szépen megköszönném.Thx. Üdv.
-
Csorbi
addikt
-
laolaj
aktív tag
oo jeeh
sikerült a dolog.
annyi volt a baja h a RAID vezérlő drivert integrálni kellett az XPbe amit az Nlite kicsiny programmal megtettem gyorsan és egyszerűen...mivel h floppyn keresztül nem fogadta el .. felismerte meg látta h van ilyen a floppyn elsőnél még be is illesztette csak telepítés menetében már újra kérte és akkor nem olvasta be.. vagy nem tudom mi volt a baja de hogy nem ment az tuti...
most már ok a dolog.
-
Csorbi
addikt
Ha RAID-et akarsz, ahhoz mindenféleképp RAID-en kell álljon a vezérlő beállítása...ezért nem is volt hajlandó felmenni az Intel Matrix Storage Manager, hiszen jelen beállítással nincs RAID módban a lemezvezérlő, így az IMSM sem tud mit kezdeni magával.
Attól tartok, szükség lesz egy újratelepítéshez, vagy talán a Win7-et is meg lehet buherálni, az biztos, hogy XP alatt registry-ből elég volt törölni a HKEY_CURRENT_CONFIG \ System \ CurrentControlSet \ Enum szekciót, de fogalmam sincs ez Win7 alatt mit okoz, vagy egyáltalán létezik-e ott ilyen (most XP-s gépről írok). Egy próbát megérhet, de csak ha előtte készítettél image alapú biztonsági másolatot (Acronis, Ghost, stb.), mert ha nem jön össze, elhasalhat a Windows örökre.Valami ilyesmiről beszélek, ez XP alatt nálam bevált: [link]
-
Kvazár
őstag
-
Csorbi
addikt
Nos, jelentem, életre kelt az új, immáron RAID5-ös tömböm 3 db Samsung HD502HJ vinyóval, veszettül gyorsan megy ICH9R-en Win7 x64 alatt
Az előző, RAID0-ban szereplő lemezek közül azon, amelyikre riasztott a RAID BIOS, lett 1 db - HDSentinel szerint - gyenge (nem hibás!) szektor, valószínűleg ez okozta az egész kalamajkát. De a régiről az újra áttolva a partíciókat, ismét életképes lett az egész rendszer. -
Kvazár
őstag
Helló!
Azt nem tudod véletlenül milyen lépési sorrendben csinálta ezt?
Azt hiszem pont ilyet hajtott végre az egyik ismerősöm a múltkor az Intel Matrix Storage Manager nevezetű szoftverrel, persze ez Intel vezérlőkhöz van, de nyilván minden RAID vezérlővel megoldható.
Utólag helyezett be egy üres HDD-t és mirroringot hajtott végre.Az én lapomhoz is ez a vezérlő szoftver van, de feltelepíteni sem tudom, mert azt írja ki, hogy nem teljesítem a követelményeket.
Ekkor mi lehet a gond?
Amire tükrözni szeretnék, azon most nincs partíció, ez gondot okozhat?Thx. Üdv.
-
radi8tor
MODERÁTOR
http://support.microsoft.com/kb/324103/hu szerint:
STOP: 0x0000007B (1. paraméter, 2. paraméter, 3. paraméter, 4. paraméter)
INACCESSIBLE_BOOT_DEVICEIndítószektor-vírusok - Ez gondolom nálad nem téma
Eszközillesztőkkel kapcsolatos problémák - Lehet hogy nem megfelelő drivert használsz. Próbáltad saját lemezről megadni neki a drivert?
Hardverrel kapcsolatos problémák - Nem tudom ez van-e nálad
Egyéb problémák
Másik fórumban ezt írják:
1. On start up (Dell logo), press F2 to enter BIOS
2. Expand the "Drives" section
3. Go to "SATA Operation"
4. Change this from "RAID Auto/AHCI" to "RAID Auto/ATA"
Van nálad ilyen a BIOS-ban?
-
laolaj
aktív tag
válasz
radi8tor #5057 üzenetére
végezzen vírusellenőrzést.Távolítsa el az esetleges újonnan telepített merevlemezeket és merevlemez-vezérlőket. Ellenőrizze, hogy a merevlemez megfelelően van-e konfigurálva és lezárva. Futtassa a CHKDSK /F programot a lemezhibák megkeresésére, majd indítsa újra a számítógépet.
Technikai információ:
STOP: 0x0000007b (0xf78d2524, 0xc0000034, 0x00000000, 0x00000000) -
joasztalos
csendes tag
Válaszolk régebben feltett kérdésemre: Igen gyorsul majd a rendszered, he raid-be rakod a vinyókat. Méghozzá a win 7 élményindex , ha eddig 5.6 volt ezután 5.9 lesz
-
laolaj
aktív tag
igen ACHIben is kékhalál...
floppyt próbáltam. alaplapi drivert feltenni és az adaptec kártya vezérlőjét is.. mind2nél halál.
van egy XP sp2 Mod lemezem és azon odáig eljutott h vinyó format felteszi amit kell újra indul jönne a grafikus telepítés része és annyi..
bios 05/19/09XP felétpróbáltam
Xpsp2 mód. egy XPsp3 ami frissitve van meg minden és nagyon sok gépre tettem már ( előtte is ez volt rajta) csak akkor szingli mód
majd leszedtem egy integrált mindenes XP sp3at torrentről ami decemberig friss mindennel.. és még az is..ez a gép 2 gépből lett össze rakva..
előtte ez a lap és amire most akarok telepíteni 2 samsung vinyó ugyancsak raidben voltak csak akkor aszthiszem h raid1ben most meg csíkozni szeretném h hátha gyorsabb lenne és ezt mind xp alatt.
na de most meg nem értem h miért nem megy a dolog.. hisz a Win7 most is rajta van és jól megy...nem értem én ezt,... ezért van néha tök¤m tele az informatikával..
-
Sunzi
aktív tag
Azt én tudom, hogy IDE módban egyenként látja a diszkeket, ezért kérdeztem
Jól értem, hogy AHCI módban egy diszkre telepítéskor is kékhalál van? Ha igen, akkor ugye rögtön nem raid problémáról van szó..Azt nem is gondoltam, hogy ide módban kellene használnod, de azt igen, hogy amíg nincs jobb ötlet, ki lehetne próbálni, hogy biztosan simán települ-e? A biztos, hogy felmenne, az azért nem olyan biztos. Ha viszont igen, akkor viszont közelebb kerülünk a probléma forrásához.
Bios a legfrissebb? (11/17/2008)
F6-os floppy-s driver beadással is kipróbáltad?
XP telepítőben a legfrissebb ide vonatkozó ahci és raid driverek vannak integrálva? (8.9.0.1023 vagy újabb) ha nem, akkor mindenképp javasolnám a floppy-s megoldást.Illetve még egy kérés, próbáld még ki a telepítést 1 diszkkel is, RAID módban. A Matrix storage lehetővé teszi, hogy ha így telepíted, akkor miután rásugod a többi diszket, létrehozz raid tömböt OS újratelepítés nélkül...
-
laolaj
aktív tag
win7 most rajta van
xp IDE módban csak darabjaiban látja a vinyókat nem RAIDben...
ACHI meg else jut odáig h látni lehetne .. csak feltol mindent majd jönne a telepítési rész.. miután beolvasta a kicsi fájlokat. és ennyi.. kék. a szokásos.. valami "...07b" a vége csak mert már másoknak is volt.. de senkinek se raidben voltak a dolgai..
kék az megmarad.. csak akkor tűnik el ha én akarom.
szimplán meg nem akarom feltenni.. de biztos h felmenne mert amikor IDE részben volt akkor látja a vinyókat mikor kijelölhetem h hova tegye... de akkor a vinyók külön vannak és nekem nem úgy kell.. -
Sunzi
aktív tag
Javaslom kipróbálni az eszközök letiltását, és a memtest-et, hogy legalább azokat ki lehessen zárni. Volt már 1 esetem ahol tényleg a mem volt a hibás, pedig amúgy futott rajta z XP...
Szimpla diszkre felmegy az XP? Mondjuk sima AHCI módban? Ha nem, akor IDE módban?
Kékhalák képernyő olvasható, vagy rögtön el is tűnik? Ha olvasható, akkor mi a hibaüzenet?
-
laolaj
aktív tag
-
Sunzi
aktív tag
amikor az alaplapival próbálkozol, akkor benne van az adaptec kártya?
memtest?
Videokártya? Ha integrált, tiltsd le, ha nem, akkor próbáld ki másikkal.
Próbáltál minden integrált eszközt letiltani a sata vezérlőn kívül? (ethernet, hang, stb..)
Sata kábelek rendben vannak?
XP sp1? -
Sunzi
aktív tag
Ettől a kártyától ne várj nagyon többet, Ennyit tud. Egy ősrégi 80303-as IO proci van rajta, ami ráadásul elvileg csak 66MHz-es, de lehet hogy 133, már nem emlékszem. Mindenképp kevés
De már az előtét Silicon Image vezérlők sem sejtetnek sok jót.
Mi a 2810-est használtuk, biztonságilag elégedettek voltunk, pusztult ki alóla diszk, a szolgáltatásai is a profi megoldásokkal egyenértékű, csak a sebességgel van gondja..A problémád is ismerős, telepíteni én tudtam rá, de lefagyasztotta a gépet. Kiderült, hogy a kártya által használt PCIx buszon van az integrált gigabit kontroller, és azzal összeakadt.
Adaptes és Supermicro egymásra mutogattak, hogy ki a hibás. Nem derült ki, valószínű az adaptec kártya. Másik slotban szépen ment. Szóval a javaslatom, hogy olyan buszra kösdd, amelyiken nincs más eszköz, ha van, akkor tiltsd le. Megpróbálhatsz egy telepítést SP1 es XPvel is...
A másik javaslatom, elfelejteni a kártyát. A 2420-as már gyorsabb, de az sem sebességbajnok. Az annál is újabb generációkkal viszont tényleg nincs gond.
Harmadik javaslatom: Szoftveres raidet csinálsz az adaptecen levő diszkekből. Úgy már egész gyors lesz, ha jók az emlékeim... -
laolaj
aktív tag
az miért van h folyamatos kék halál van Xp telepítésnél?
ha alaplapi raid vezérlővel csinálom vagy ha adaptec 2410SA val.. ha teszem a driverét mellé vagy nem.. mindig amikor első lépésnél tolja fel az ideiglenes fájlokat majd jönne be az h akkor na kijelölöm h hova is tegye.. annál a képváltásnál kék halál folyamatosan
2 fajta xp sp3at is kipróbáltam..
van egy xp sp2esem Modolt ami fel is teszi a wint.. csak amikor jönne az úgynevezett grafikai telepítési rész az meg ott fagy ki...valaki segítség.. win7rőnél ment az egész.. csak a raid baszott lassú volt.. még alaplapinál is max 125öt ért el a teszten.. és ezzel a kártyával több kellene.. na most azzal meg max 45t.... :S így most Geller te tanácsodra (na meg az én buzgóságomra) Xp lenne a végleges OS és semmi.. ezzel meg semmi.. 2 napja nincs nagy gépem.. valami HELP kellene..
-
laolaj
aktív tag
most akkor ez az adaptec 2410SA kártyának van értelme egy win alatt?...
-
Mlacee
tag
Érdekes jelenségre lettem figyelmes a már nagynehezen müködő RAID-0ás tömbömnél. Noha a Spinpointoknak (HD502HJ) egyenként nincs hangjuk, mióta RAIDben vannak igen is hallom, ahogy dolgoznak a merevlemezek és már egyenesen zavar. A RAID driver lenne a hibás? Aggódnom kéne?
Egyébként a teszteken hozza ugyanazt a szintet és nagyon gyors. A zörgésre hasonlitó zaj ugyanaz mint HD Tune alatt a random access rész.
-
Carsee
tag
Említettem is hogy az "olcsó" SAS/SATA diszkek miatt futottak fel. Hogy hol lehet egy kötetben ennél az egészséges határ, azt olyan 6-8 lemezre tenném, ennél nagyobbnál már igen megnő az esélye a szimultán több meghibásodás esélye. Ahogyan a RAID5-nél 3-4-5 lemez az elfogatott, addig itt 6-8. Fájlszervernek én jobban támogatnám az 5-öt esetleges egy hot spare lemezzel és persze átgondolt mentési stratégiát. Nyilván egy fájlszervert - ha ekkora rendelkezésre-állást várunk tőle akkor - cluster-be tenném, akkor pedig már tanácsos egy külső storage - akár akkor RAID6-al - és még egy szerver. Így a kontrollerből fakadó SPOF-et is kizártuk és még nem is beszéltünk az egy szerverben használható több kontrollerről.
Na de nem OFF-olok. Magam is gondolkodom, hogy összepakolok itthonra egy szimpla RAID1-et, de elment a kedvem. A külső egységek drágák, pedig nekem csak az lenne opció
-
Sunzi
aktív tag
Megvan az alkalmazási területe a raid6-nak is, csak kár, hogy sok egyűgyű, amikor választhatnának a megrendeléskor, akkor is beikszeli a 6-ost, amikor nem kéne... mert azt olvasta valahol, hogy az jó..
Raid6-ot alapvetően az hozta be a divatba, hogy mikor megjelent a SAS szabvány, lehetségessé vált profi adapterekkel sok olcsó SATA diszkből hatalmas adatterületet létrehozni (1 korrekt SAS vezérlő ugye 255 diszket tud vezérelni expanderekkel..) (később ez adata a lendületet az NS kategóriás(7.2, 10krpm, nagy méret) SAS diszkek megjelenésének). Viszont nyilván ezen diszkek megbízhatósága lényegesen alacsonyabb, illetve a diszkek nagy száma is indokolja, hogy ne csak 1 diszk kiesését bírja el a tömb, hot spare ide, vagy oda..
Ami a 6-os nagy hátránya, az a jelentősen lassabb írási IOPS, viszont olvasásában igen jó. Azaz, átlagos fájlszerver funkcióra is pl. kifejezetten alkalmas.A legszomorúbb pl. az volt, amikor adatbázis szerver alatt egyszer 4 diszkes Raid6-ot találtam, mikor nyavajogtak az userek. A rendszergazda meg nem értette, hogy miért lettem ideges...
Ha teljesítmény az első, akkor csak a raid10 marad, akárhány diszkből... (esetleg az 50 még hatéreset, ha a stripe tagok száma >= 4 beleférhet)
-
ehhhhhhh
csendes tag
ha hasznal valaki barmifele integralt, vagy normal raid megoldast raid0-ban, megkerhetnem hogy postoljon par benchmark eredmenyt (tesztprogi, verzio, raid megoldas + hdd-k tipusa)?
mind1 a progi, de ha van pl Crystal disk mark az megkonnyitene a dolgom...
elore is kosz
-
Carsee
tag
válasz
radi8tor #5030 üzenetére
Inkább úgy mondanám, hogy a legtöbb helyen (a SAS lemezek elterjedése óta) RAID6-ot kérnek és használunk.
Nyilván a szerverek funkciója alapján változik, de az alapok azonosak. Gyakorta csak a rendszerkötet van fizikailag a gépben, a többi pedig vagy egy SCSI-n csatolt külső eszköz (pl PowerVault) vagy egy iSCSI-n(UTP vagy Optikai szálon) kapcsolt SAN hálózaton van.
A rendszerkötet mindig tükrözött két lemezzel. Ha apróbb Exchange/SQL szerver a cél akkor mellé akár a RAID 10 a programok/adatok részére.
Én személy szerint nem értem a RAID 6-ban a poént. Annak esélye, hogy egyszerre két lemez megy tönkre, nagyon pici az esélye. Ha a kontroller száll el arra sokkal nagyobb, akkor meg úgyis ott a kiesés és bár az adat nem veszik el, mégsem nyújtja azt amit vár az ember a sok pénzért. Mentésre mindig szükség van, mert a RAID bár ad némi tűrést, semmi sem megbízható és a user error ellen csak az adhat némi fegyvert
(A tökéletes rendszerben nincsenek felhasználók
) Elég sok fájlszerver azonban mégis RAID6-on van, de ez inkább csak az ügyfél paranoiája, illetve ugye a nagyobb szám mindig jobb tételből adódhat.
-
Carsee
tag
válasz
Geller72 #5018 üzenetére
Szervereken dolgozom és el nem hittem, hogy van olyan "őrült" valaki, hogy RAID6-ot használjon. Gyakrabban találkozom vele mint hittem. Egy desktop gépbe nem lehet olcsó egy ilyen kártya (még az is drága ami hardveresen támogatja a RAID5-öt és nem a procival számoltatja a paritást) no meg elég nagy pazarlás mert ugye több helyed veszik el a teljes méretből.
-
Csorbi
addikt
válasz
radi8tor #5026 üzenetére
Az bizony lehet...bár a Matrix Storage Manager azt jelzi, hogy a hibás lemez olvasási/írási hibával küzd, na majd kiderülnek a dolgok, mert délután megyek a 3 új vinyóért, kapnak egy RAID5 -öt, és megy rá vissza a biztonsági mentés, utána leellenőrzöm a két jelenlegi vinyót.
Egyébként tudja valaki, RAID5-öt lehet bővíteni plusz vinyóval bármikor, vagy ahhoz újra létre kell hozni a RAID5 tömböt a nulláról? -
Geller72
veterán
Én sem gondolom, hogy a disk ment volna el. Ha eleve nem a saját, hanem egy default profilba enged belépni a Seven, akkor ott szvsz a win térdelt be. (Ha a disk rossz, akkor valszeg sehova nem lépsz be.) Próbáltál már egy korábbi visszaállítási pontot tölteni? Vagy parancssorból javítani?
-
Csorbi
addikt
Jóreggelt!
Tegnap gépindításra kaptam egy fincsi hibaüzit a RAID0-ás tömbömtől (2x 500 GB Samsung HD502HJ @ RAID 0 @ ICH9R) hogy az egyik lemez "Error occurred". A Win 7 elindul ugyan, de egy jelentősen lebutított asztalt kapok, ahol kb. az eddigi parancsikonjamnak a harmada látható, és a rendszerbetöltéskor induló programjaimnak szintén csak a harmada indul el, azok is regisztrációt kérnek
A Win7 ki is írja, hogy indításkori hiba miatt egy ideiglenes felhasználói fiókba léptetett, blablabla. Még jó, hogy van napi szintű Norton Ghost mentésem (lehet példát venni
) Kérdés: lehet tudni előre, hogy a lemez károsodott, vagy csak a RAID 0 logikai felépítése kapott gutaütést? Magyarán ha törlöm a tömböt és újraépítem, akkor megbízható lesz, vagy ebben már ne reménykedjek annyira? Toltam rajta egy data verify-t, az 1 db hibás akármit jelzett, amit elvileg kijavított, de a hiba továbbra is fennáll. Mindenesetre rendeltem 3 db ugyanilyen vinyót, megpróbálkozom egy RAID 5-tel, amit amúgyis szerettem volna (bár lehet hogy nem lesz egy nagy áldás az ICH9R-en...de egyelőre ennyire van zseton, egy normális vezérlő rohadt drága
)
A segítségeket előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újrakezdés
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Valami baja van a tápomnak
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Medence topik
- Autós topik
- Kutya topik
- További aktív témák...
- Elado hasznalt 120GB-os SATA SSD-k!
- (50db) 250GB SATA Bazár (Samsung, Kingston, Crucial, Sandisk stb.)
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Acer Predator GM7000 4 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6700 MBs - Eladó!
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- Gigabyte BRIX GB-BXi3H-4010 mini PC eladó
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO Ideapad Gaming 3 notebook - i5 11320H 16GB DDR4 256GB+1TB SSD GTX 1650 4GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest