Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Sk8erPeter #21049 üzenetére

    Jah, bocs, rájöttem, hogy félreértettem "Az átláthatatlant annyiból még megértem, hogy a Google, Microsoft, Apple és egyéb multik által támogatott oktatásban szocializálódott fiatal programozók teljesen más elvet sajátítottak el." mondatodat, azt hittem, pont az ő befolyásukkal készült szoftverekre mondod általánosságban, hogy átláthatatlan; külön kezeltem az új bekezdésnél a mondatodat az előzményektől. OK, arra akartál magyarázatot adni, hogy a Presto forráskódja - így LÁTATLANBAN - miért tekinthető adott esetben mai szemmel esetleg valakik szerint átláthatatlannak.
    Az érvelésed viszont továbbra is finoman szólva furcsa, úgy csinálsz, mintha a programozás általános irányelveit EZEKASZEMÉTMULTIK diktálnák szinte közvetlenül. Nyilván van hatása a dokumentációiknak, tananyagoknak adott területeken: nyilván például ASP.NET-témakörben nem olyan meglepő, hogy amennyiben valaki pont Microsoftos tutorialokkal találkozik, akkor az ő programozási szokásaira hatással lehetnek az ott leírtak, de ne már. Annyi programozási nyelv, annyi programozási ELV van, annyiféle könyv, annyi szokás, elég érdekes ez a feltételezés, miszerint manapság a kód bedrótozottsága azért lehet furcsa, mert az oktatás ilyen területen "a Google, Microsoft, Apple és egyéb multik által támogatott". Jaj már. Szerinted a modularitás vagy rétegezés és hasonló vagy épp nagyon is eltérő elvek mostanság alakultak ki? Mi köze ezekhez az általad említett multiknak?

    ===========

    (#21050) dqdb :
    Hát ez az... :DDD Amúgy jó ez a kép, kis nosztalgia. :D

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • Zoli133

    őstag

    válasz dqdb #21050 üzenetére

    Egyébként az open miért jobb a letölténél? A megszokott helyed szerint egy eldugott temp mappába töltödik le a fájl amit jóval macerásabb takarítani szerintem.

    "It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."

  • Predator2

    addikt

    válasz dqdb #21050 üzenetére

    Ez jó lenne. Várjuk.

    Nem kellene lassan frissíteni az első hsz-t? :B

    [ Szerkesztve ]

    >> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz Zoli133 #21052 üzenetére

    Egyébként az open miért jobb a letölténél?
    Mert több kattintás. Például letöltesz egy telepítőt, aminél a fájlra a telepítés után nincsen szükséged.
    Opera 12: klikk, open, letöltés alatt csinálhatsz bármit, majd elindul a telepítő, felrakod, és ennyi
    Opera 17: klikk, mentés helyének megadása, Enter, felugrik a popup a jobb felső sarokban, megvárod, míg lejön, ezután klikk a fájlon, elindul a telepítő, felrakod, ezután megnyitod a mentés mappáját, és törlöd a fájlt

    Másik példaként a torrentet hoznám fel a saját beállításaimmal:
    Opera 12: klikk, és már villog is az uTorrent ablaka
    Opera 17: klikk, mentés helyének megadása, Enter, felugrik a popup a jobb felső sarokban, megvárod, míg lejön, ezután klikk a fájlon, átváltasz uTurrentre, ott Enter, ezután megnyitod a mentés mappáját, és törlöd a fájlt
    Opera 17 alternatív: felmásolod a vágólapra a linket, és uTorrent menüjéből adod hozzá kézzel.

    A megszokott helyed szerint egy eldugott temp mappába töltödik le a fájl amit jóval macerásabb takarítani szerintem.
    Azt a mappát automatikusan takarította az Opera, neked nem volt vele dolgod.

    Sk8erPeter: A Google és Microsoft publikus API-jai teljesen jól átláthatók ... a dokumentációk jók - bár ez saját tapasztalatom szerint jobban jellemzi a Google-doksikat
    Microsoftnál a dokumentáció minősége általában függ a területtől, és a verziószámtól. Például a .NET Framework dokumentációja az 1.0 és 1.1 környékén katasztrofálisan rossz volt a Win32 API-hoz viszonyítva, azóta rengeteget fejlődtek, a 4.0-é szerintem etalonnak tekinthető. Úgy vettem észre, hogy a Google dokumentációi inkább konstans jó minőségűek, míg a Microsoftnál vannak ennél a szintnél némileg rosszabbak, és némileg jobbak, de mindkét cégről példát vehetne az IT szektor többi része.

    Predator2: Ez jó lenne. Várjuk.
    Várhatod egy ideig még :DDD Vannak jobb ötleteim (Wand megvalósítása tényleg titkosított jelszófájllal), és van olyan fejlesztésem, amit már hetek óta nem bírok időhiány miatt befejezni (O12 nagyítási rendszerének visszahozása némi extrával).

    Nem kellene lassan frissíteni az első hsz-t?
    Lehetni lehetne, csak szerintem még az új Operánál nem alakultak ki a sablonkérdések, amelyeket be lehetne tenni oda.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • fatal`

    titán

    válasz dqdb #21050 üzenetére

    Félig offtopic, a Chromehoz esetleg megoldható egy ilyen kiegészítő? Nem a webuira gondolok, hanem az open/run, savere.

    [ Szerkesztve ]

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #21049 üzenetére

    "Milyen diszkrét megjegyzései voltak, ha már beszélünk róla?"

    [link] és [link]

    "Amúgy sztem itt senki sem mondta, hogy a Presto pusztán átláthatatlan bughalmaz lett volna"

    Végül is, tényleg nem...

    ... csak kicsit utaltak rá. :DDD

    "Az általad említett cégek hogy jönnek egyáltalán az átláthatatlanság fogalmához? Szerinted ők közvetve hülyítik a fejlesztőket, vagy miről beszélsz?"

    A saját módszereiket marketingelik ezerrel. Kb. mintha a QWERTY és a DVORAK billentyűzetet hasonlítanád össze és jelentenéd ki, hogy mivel a DVORAK sosem lett elég népszerű, biztosan sokkal szarabb és ne láss bele semmilyen összeesküvés-elméletet, mert ez így van és kész! Ha nem így lenne, akkor a DVORAK csodával határos módon magától legyűrte volna a QWERTY-s billentyűzeteket.

    [ Szerkesztve ]

  • Orlin

    addikt

    Az operánál megállt az élet?!
    Egy hete semmi frissítés sem a Dev-hez sem a Next-hez...
    Arról nem is beszélve,hogy a stabilhoz is jöhetne elvileg.

    LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

  • #27441408

    törölt tag

    Körülbelül 3 percig volt az új opera a telefonomon, egy okádék már a kinézete is...

  • V.Stryker

    nagyúr

    sziasztok

    Hosszú idő után ismét próbálkozom a böngészővel. Az a gondom,hogy szürke a könyvjelző importálás, pedig a stable változatot tettem fel. Plusz az opera link-be belépve nem frissíti a régen ott beállított adatokra a dolgokat. Mit csesztem el?

    Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz fatal` #21056 üzenetére

    Ha kész lesz valaha, akkor elvileg mennie kellene ott is. Ott már létezik a chrome.streamsPrivate API, ami kell a második megoldáshoz, és ami alapból nem engedélyezett pár kiváltságos Google extensionön kívül más számára, de a resources.pak módosításával lehet rá engedélyt adni :) Megnéztem alaposabban a Chromium forrását, sajnos csak tételesen és wildcardok nélkül felsorolt mime type-okat lehet eltéríteni, de a leggyakoribb 60-70 fájltípus letöltési támogatása így is megoldható. De ez mind elmélet csak, látom a lehetőségét a megoldásra, azért írtam le, hátha más nekiesik. Én adok még legalább másfél-két hónap esélyt az Operának, mielőtt lépnék, nehogy feleslegesen dolgozzak (például bookmarkok támogatására is volt kész ötletem némi node.js körítéssel, de ennek sem álltam neki a koncepció megalkotásakor, és szerencsére már nincsen rá szükség).

    V.Stryker: Az a gondom,hogy szürke a könyvjelző importálás, pedig a stable változatot tettem fel.
    Néhány embernél nem akar működni magától. Amúgy könyvjelzőknél pont a stabil változat a problémásabb, mert O17-ben eléggé bugos a QAB, és kézzel kell külön bekapcsolni. Így tudod a régi O12 profilodat átvinni O17-be (első megoldás), ekkor mennek a könyvjelzők is, amiket vagy a QAB-ba vagy a gyorshívóba tudsz átvinni.

    Plusz az opera link-be belépve nem frissíti a régen ott beállított adatokra a dolgokat. Mit csesztem el?
    Opera Linkben a régi és az új Opera két külön univerzum. A régit nem látja az új, és az új rendszer még mindig nem megy.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Penge_4 #21057 üzenetére

    Az "itt senki sem mondta, hogy a Presto pusztán átláthatatlan bughalmaz lett volna" szóban az "itt" nem véletlenül szerepelt :D A topic aktív felhasználóira gondoltam, szerintem köztünk nem ment a Presto forráskódjának látatlanban történő fikázása, és ezt csak arra reagáltam, hogy Te viszont mindenáron meg akarod védeni, és szembeállítani a Chromiummal, majd a Prestót természetesen győztesként kihozni, ja, és látatlanban mondod azt, hogy tuti jobb a forráskódja, amire - mint itt is célzol rá - bizonyítéknak tekinted azt már önmagában, hogy nem publikálják a forráskódot... :D Na, erre az érvelésre mondtam azt, hogy finoman szólva hiányos és hibás. Nagyjából ennyiben összefoglalható: ha nem láttam, ha nem adják ki, akkor tuti jobb a forráskódja. Nem érzed ebben az érvelésben a problémát? :D Ennél az érvelésnél meggyőzőbb az, hogy olyanok dicsérik, akik beleláttak. De az exmelósok elfogultak lehetnek, igaz, meggyőző ez az írás Hallvord R. M. Steentől, nagyon szimpi a hozzáállása, el tudom hinni, hogy hobbiból szépítgettek-finomítottak-újítottak rajta.

    A képet amúgy ki linkelte, mármint ki érvelt ezzel a képpel arra, hogy ilyen a Presto?

    "A saját módszereiket marketingelik ezerrel. Kb. mintha a QWERTY és a DVORAK billentyűzetet hasonlítanád össze és jelentenéd ki, hogy mivel a DVORAK sosem lett elég népszerű, biztosan sokkal szarabb és ne láss bele semmilyen összeesküvés-elméletet, mert ez így van és kész! Ha nem így lenne, akkor a DVORAK csodával határos módon magától legyűrte volna a QWERTY-s billentyűzeteket."
    Hogy mi van? Most miről beszélünk megint? :D Hogy jön ide a billentyűzettéma, amikor programozási elvekről beszélünk? Miért keverjük mindig a szezont a fazonnal, és kutyulunk hozzá egyetlen jól körülhatárolható témához öt másikat? :DDD
    Na, szóval beszéljünk továbbra is arról, amit felvetettél, ha már. Szerinted a Microsoft, Google, Apple diktálja a programozási alapelveket. Gondolkozz kicsit, aztán támaszd alá lehetőleg valami konkrétummal. :D Szerinted amikor Kernighan és Ritchie kidolgozták a C programozási nyelvet, lefektették annak alapelveit, hol volt például a Google? Nem mintha a C-vel indult volna a programozás, sőt... Vagy arra akarsz célozni, hogy manapság - idézlek - "a Google, Microsoft, Apple és egyéb multik által támogatott oktatásban szocializálódott fiatal programozók teljesen más elvet sajátítottak el", ergo már semmibe veszik Kernighan és Ritchie munkásságát, abból nem alkalmaznak ma semmit C-programozók? De még ez is csak egy erőltetett példa a sokból, de hirtelen ez jutott eszembe, bár abban reménykedtem, hogy az ezzel kapcsolatos elvadult érvedet kifejted egy kicsit jobban, hátha nem tűnik olyan elvadultnak, és akkor legalább nem nekem kell gondolkozni, mire gondolhattál.
    Biztos sok befolyása van a multiknak az oktatás támogatásában, de könyörgöm, ne butítsunk már le mindent arra, hogy nagy összeszövetkezések vannak a multik részéről, hogy mindenre rátegyék a kezüket, és mindenre legyen befolyásuk, blablabla, a többi bullshittel együtt. Már csak azért is baromság a példa, mert "ezek a multik" - ha már az ő dokumentációikra, tutorialjaikra gondolsz (feltételezem) - többféle programozási elvet is bemutatnak, nem ultimate mindenáron követendő alapelveket erőltetnek.
    Na mindegy, nem is tudom, minek firtatom egyáltalán ezt a kérdést a fantázia rovatból. :D

    Szerk.:
    Ja, tényleg, még egy, ezt az első bekezdéshez akartam írni, hogy a vicces helyzet az, hogy a linkjeiddel épp alátámasztottad azt is, hogy annyira talán mégsem rossz az általad fikázott Chromium-kód. :D

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • Predator2

    addikt

    válasz Orlin #21058 üzenetére

    A héten buliztak a remekül sikerült O17 után járó díjak miatt.

    [ Szerkesztve ]

    >> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

  • V.Stryker

    nagyúr

    válasz dqdb #21061 üzenetére

    Normális esetben egyébkén az asztali böngésző és az ipad-es Coast között van szinkronizálás?

    Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

  • kecskebégető

    aktív tag

    Hali!
    Én vagyok béna?
    Se next se dev alatt nem tudom a YT-t átteni 360-on kívűl más felbontásba.Ie alatt ,chrome alatt megy.
    Eddig ment az opera alatt is. Mi llehet?
    Köszi.

    [ Szerkesztve ]

    Asszonták nekem,hogy szabadujjak meg azoktó a halotttizéktő

  • kecskebégető

    aktív tag

    válasz kecskebégető #21065 üzenetére

    Bocs látom nem konkrétan az én problémámra de nekem is bevált az itt ajánlott kieg a YouTube Center.

    Asszonták nekem,hogy szabadujjak meg azoktó a halotttizéktő

  • lacoka007

    tag

    Üdv. Feltettem az Opera 17-est, de töröltem is nevetséges még könyvjelzőt se lehet importálni, ha elővarázsolom a könyvjező sávot. Ez egy fos visszatértem megint a 12.16-ra. :((

    Ha rövid a karod, akkor dobd el a francba!

  • kecskebégető

    aktív tag

    válasz lacoka007 #21067 üzenetére

    Kérdezni esetleg (vissza)olvasni nem okoz instant halált. ;]

    Asszonták nekem,hogy szabadujjak meg azoktó a halotttizéktő

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #21062 üzenetére

    "Nagyjából ennyiben összefoglalható: ha nem láttam, ha nem adják ki, akkor tuti jobb a forráskódja. Nem érzed ebben az érvelésben a problémát?"

    Nem azt mondtam, hogy tuti, hanem, hogy erősen valószínű.

    "A képet amúgy ki linkelte, mármint ki érvelt ezzel a képpel arra, hogy ilyen a Presto?"

    A Choose Opera, meg több másik, független oldal is. Hogy ki vette át kitől azt már nem tudom.

    "Szerinted a Microsoft, Google, Apple diktálja a programozási alapelveket. Gondolkozz kicsit, aztán támaszd alá lehetőleg valami konkrétummal."

    Mindegyikük alkotott már saját, házi programnyelv(ek)et.

    "ergo már semmibe veszik Kernighan és Ritchie munkásságát, abból nem alkalmaznak ma semmit C-programozók?"

    Nagy különbség, hogy általános céllal hoznak létre programnyelvet, vagy célzottan egy specifikus programnyelvet. Utóbbi jobban behatárol. Ettől még általános programnyelven (C) is lehet olyan tutorialokat, metódusokat alkalmazni és hirdetni, tanítani, amivel egy meghatározott elv és módszer alapján programoznak vagy gányolnak a jövő programozói.

    Még egy egyszerű URL részlet lecserélésére, ami egy pár soros script is van legalább 3 különböző módszer. Azt meg már a programozó fogja eldönteni, hogy melyiket használja, melyik áll közelebb hozzá, melyiket érzi logikusabbnak. Ez pedig nagyban függ attól, hol tanult a programozó milyen elvek alapján és milyen segédanyagokat használt.

  • LonGleY

    veterán

    válasz Penge_4 #21069 üzenetére

    De ez mit magyaráz? (És ez most bármelyik bekezdésed kapcsán megkérdőjelezető.)

  • fatal`

    titán

    válasz Penge_4 #21069 üzenetére

    "Mindegyikük alkotott már saját, házi programnyelv(ek)et."

    Bocs, de ez akkora hülyeség, hogy kiverte a bullshit-metert. Mégis miről beszélsz már megint? Mi az, hogy "házi programnyelv"? Egyre furcsább dolgokat állítasz, főleg úgy, hogy saját bevallásod szerint nem programozol.

    [ Szerkesztve ]

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Penge_4 #21069 üzenetére

    "Nem azt mondtam, hogy tuti, hanem, hogy erősen valószínű."
    Tök jól ellovagolgatsz a szavakon egy jó és értelmes magyarázat helyett. :) Jó, akkor a kedvedért átfogalmazom a korábbi két mondatomat, csak hogy ne szerepeljen benne a teljes bizonyosságra utaló szó:
    Nagyjából ennyiben összefoglalható az érvelésed a Presto-val kapcsolatban: ha nem láttam a forráskódját, ha azt nem adják ki, akkor valószínűsíthetően JOBB a többinél, vagy csak úgy önmagában biztos ultrakurvajó. Nem érzed ebben az érvelésben a problémát?
    Kár. ;]

    Lefordítom másként, amit mondasz: van két doboz, az egyiknek látom a tartalmát, fogalmam sincs, mik vannak benne, egyáltalán nem értek hozzá, aztán van a másik doboz, amit nem tudok kinyitni, de mivel ennek nem látom a tartalmát, ebben VALÓSZÍNŰLEG JOBB dolgok vannak, bár ehhez sem értek. Biztos a dobozt azért nem nyitották ki, mert annyira király dolgok vannak benne, hogy tartanak tőle, hogy az emberek azt az örömmámort, amit a tartalma megtekintésekor éreznének, nem tudnák elviselni, és megőrülnének tőle. Vagy olyan tudásra tennének szert általa a kivételezettek, hogy uralmuk alá hajtanák az egész világot.

    "A Choose Opera, meg több másik, független oldal is."
    Aha, és mivel függetlenek, és ők sem látnak bele abba a bizonyos dobozba, nekik aztán több joguk van azt mondani, hogy szerintük meg szar a doboz tartalma, mivel ők szintén nem látták, tehát ők is tök hitelesek. :DDD
    Amúgy a képpel önmagadnak mondtál ellent.

    "Mindegyikük alkotott már saját, házi programnyelv(ek)et."
    Hát hallod, most aztán alátámasztottad az érvelésedet :DDD, hogy úgy általánosságban hogyan befolyásolja a Microsoft, a Google és az Apple a programozási alapelveket, mert mondjuk a Microsoft csiszolgatja a C#-ot, a Google a saját, nem igazán elterjedt Go programozási nyelvét, meg az Apple az Objective-C-t, legalábbis feltételezem, ezekre gondoltál. Csak hogy tájékoztassalak, te kijelentetted általánosságban, hogy ezek a multik az alapvető meghatározói a mai programozói szemléletnek, szerinted nagyjából ők mondják tollba a fejlesztőknek, hogyan is kéne kódolni. Ez nemcsak fájó butaság, de még alá sem támasztottad. Tudod, hogy hány programozási nyelv létezik? Tudod, hány programozási ELV, tervezési minta, kódolási szokás? Szerintem senki nem tudja megmondani, mivel qrva sok van, pont ezért meglehetősen elborult elmélet erre is ráhúzni a kedvenc "mindent a monopolhelyzetű multik irányítanak"-elvedet (főleg, hogy amúgy cégenként, adott esetben projektenként is nagyon sokszor eltérő kódolási elvek vannak). Vagy ha már így teszel, ne a levegőbe beszélj, hanem mondj valami konkrétumot is végre.

    "Nagy különbség, hogy általános céllal hoznak létre programnyelvet, vagy célzottan egy specifikus programnyelvet. Utóbbi jobban behatárol."
    Tyű, apám, micsoda igazság. És akkor mi van? Egyáltalán hogy jön ez ide?

    "Ettől még általános programnyelven (C) is lehet olyan tutorialokat, metódusokat alkalmazni és hirdetni, tanítani, amivel egy meghatározott elv és módszer alapján programoznak vagy gányolnak a jövő programozói."
    Na megint: és akkor mi van? Hogy jön ide a Microsoft, Google, Apple és a többiek, ha már a C-ről beszélsz? Én is említést tettem arról, hogy vannak saját tutorialjaik, oktatóanyagaik, amikből lehet okulni (tudom, szerinted inkább butulni), sokszor ezek nagyon hasznos segédanyagok, de akkor ez szted egyből azt jelenti, hogy irányítják a világ programozási szokásait?

    "Még egy egyszerű URL részlet lecserélésére, ami egy pár soros script is van legalább 3 különböző módszer. Azt meg már a programozó fogja eldönteni, hogy melyiket használja, melyik áll közelebb hozzá, melyiket érzi logikusabbnak. Ez pedig nagyban függ attól, hol tanult a programozó milyen elvek alapján és milyen segédanyagokat használt."
    Aha, igen, micsoda hümmögtetni való igazság, ha nem mondod, sosem gondoltam volna erre (sarcasm), és akkor mi van? :)

    Veled ellentétben linkelek valami konkrétumot is, egy Microsoftos webfejlesztős tutorialt, amit gondolom mostantól referenciaanyagként fogsz felhasználni, hogy hogyan is irányítja az a "szemét multi" a világ programozási szokásait, amiről a programozás fórumban volt szó:
    http://prohardver.hu/tema/programozas_forum/hsz_6508-6508.html
    http://www.microsoftvirtualacademy.com/training-courses/learn-html5-with-javascript-css3-jumpstart-training
    Biztos ettől most az összes webfejlesztő agyát a Microsoft fogja irányítani. ;]
    Aztán ha megnézi valaki a Google igen jó minőségű dokumentációit, akkor biztos onnantól Google-vezérelt lesz. Ha pedig épp ájfónra programozgatás a melója, akkor a köcsög eppül fogja befolyásolni a mindennapi tetteit.
    Ha pedig valami totálisan független programozó blogger(ek) irományait találja meg, és kattan rá, akkor ő a lázadó? A szemét. :(

    Nem értem egyébként én sem, hogy programozási (háttér)ismeretek, tapasztalatok híján miért akarsz lefektetni általános axiómákat konkrétan a programozás hátterével kapcsolatban.
    Én sem jelentek ki nagy dolgokat a hímzés fortélyairól, mert nem értek hozzá.

    (#21070) LonGleY :
    Ez jó :DD Igazából két mondatban teljesen jól összefoglaltad, amit én jópár bekezdésen keresztül vakerászva próbáltam elmondani. :D

    Sk8erPeter

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #21072 üzenetére

    "ha nem láttam a forráskódját, ha azt nem adják ki, akkor valószínűsíthetően JOBB a többinél, vagy csak úgy önmagában biztos ultrakurvajó. Nem érzed ebben az érvelésben a problémát?"

    Szándékosan akarsz belekötni. Azért nem adják ki, mert érdekük fűződik hozzá. Amikor xy a rendőrségi kihallgatáson azt mondja, hogy "Nem én voltam.", pedig minden bizonyíték ellene szól, akkor sem biztos, hogy ő volt, akár meg is hamisíthatták a bizonyítékokat. De nézzük reálisan

    1. Az Opera Mail halott. Ahogy a My Opera és a többi is. Nincs értelme fenntartani. Kiadniuk is kár volt, de sok munka nem volt vele, egy letiltott böngészőjű teljesértékű Opera 12 volt az egész.

    2. Annak a kevés, még Presto-t használó, hordozható eszközökre szánt szoftvernek is készül az új verziója, ami már Chromiumot használ.

    3. A közösség fel van teljesen háborodva, anyázik ezerrel és bojkottálja a céget.

    Szóval akkor ezek után mégis mi érdekük lenne megtartani a forráskódot? Veszíteni semmit nem veszítenének vele, mert a meglévő termékek is kifutó széria, viszont mit nyernének vele? Sokat. Mert ha tényleg olyan szar, amilyennek mondják és ők, a nagy és hatalmas Opera Software sem tudta fenntartani, akkor nem kell félniük semmitől, mert az opensource közösség sem fogja tudni. Megpiszkálják, aztán hagyják a fenébe, hiszen egy "szar".

    De, hogy Bambano-t idézzem, Operáék arccal hárítanák a murvát, mikor a kis garázsfejlesztők feltámasztanák a Presto-t, a Chromiumos fos meg menne a levesbe a többi n+1 Chromium forkkal együtt.

    Nem ez lenne a logikus szerinted? Ha valamit titkolnak, akkor ott általában valami szar van a palacsintában. És itt most nem akarok felsorolni politikai példákat. :D

    Szóval nem azért jobb, mert titkos, hanem mert úgy titkos, hogy amennyiben tényleg szar lenne, ahogy mondták, semmilyen érdekük nem fűződne hozzá, hogy ne adják ki. Sőt, akár még tényleg nőhetnének a felhasználók szemében, hogy "Igazuk volt, tényleg fejleszthetetlen bughalmaz volt a Presto."

    Kizárólag akkor fűződne hozzá üzleti érdekük, hogy titkolják és ne nyissák meg a forráskódot, ha hazudtak és kizárólag anyagi megfontolásból tették amit tettek és minden blogbejegyzésük üres ideologizálás és szarkenegetés.

  • LonGleY

    veterán

    válasz Penge_4 #21073 üzenetére

    Veszíteni semmit nem veszítenének vele, mert a meglévő termékek is kifutó széria, viszont mit nyernének vele? Sokat.

    Konkrétan erre egy példát sem írtál. Mit is nyernének?..

    Sőt, akár még tényleg nőhetnének a felhasználók szemében, hogy "Igazuk volt, tényleg fejleszthetetlen bughalmaz volt a Presto."

    Azzal aztán sokat nőnének... :C Miért lenne bárki köteles kiadni egy elavultnak ítélt motort, ha már nem alkalmazzák akár üzleti megfontolásból, akár más miatt? Erre eddig egy értelmes indokot nem írtál, csak a logikátlan bekezdéseket halmozod már hetek óta.

    [ Szerkesztve ]

  • LonGleY

    veterán

    válasz Penge_4 #21073 üzenetére

    mikor a kis garázsfejlesztők feltámasztanák a Presto-t, a Chromiumos fos meg menne a levesbe a többi n+1 Chromium forkkal együtt.

    A garázsfejlesztők ha feltámasztanák a Presto-t, és lenyomnák vele a nagy cégek böngészőit, akkor ez azt jelentené, hogy az Opera erre nem volt képes a saját motorjával. De ha ezt feltételezed, akkor miért gondolod, hogy e töketlen brigád, akit egy garázsfejlesztés lepipál, olyan jó és időtálló motort írt, amit feltétlen meg kell menteni a jövő számára? Döntsd már el, hogy most melyiket hiszed!

    Tök jó lenne, ha a mindenféle fölösleges mi-lett-volna-ha jellegű hsz-ek végre lekopnának innen.

    [ Szerkesztve ]

  • Penge_4

    veterán

    válasz LonGleY #21075 üzenetére

    "akkor ez azt jelentené, hogy az Opera erre nem volt képes a saját motorjával. De ha ezt feltételezed, akkor miért gondolod, hogy e töketlen brigád, akit egy garázsfejlesztés lepipál, olyan jó és időtálló motort írt, amit feltétlen meg kell menteni a jövő számára? Döntsd már el, hogy most melyiket hiszed!"

    Az a baj veled, hogy nem számolod bele a profitmaximalizációs tényezőt. Rengeteg projekt meg sem születhetett volna önzetlen, elszánt és kitartó kockák nélkül, mert a nagyvállalatok nem láttak benne profitot.

    Szóval mindkettő igaz lehet. Kezdetben az Opera is garázscégnek indult, Tetzchner pedig egy korrekt, idealista vezető volt, aki nem törekedett extra profitra, csak éppen tisztességes profitra. A részvényesek utálták is miatta. Jött az új főnök, aki viszont a gigaprofitot tartja szem előtt, a részvényesek körbetapsolják, ilyen feltételek mellett pedig nem fogják az idejük 50-60-70%-át arra áldozni, hogy az internetfelhasználók 1%-ának, a hardcore usereknek kedvezzenek vele.

    De erre a Desktop Team-en is utaltak még az elején. Hogy 17 éve még gondolkodni képes emberek népesítették be az internetet, mára pedig mainstream lett és agyatlan, technikai analfabétákra kell minden szolgáltatást szabni és már 2-nél több opció is összezavarja a felhasználót.

    A két ellentétes elv csak úgy lehet kompatibilis egymással, ha rejtett beállításokkal előhozza az ember az advanced felületet. De itt jön a bökkenő. Habár erre szükség van még a legbutább szoftvernél is, mert a hangos "dinoszauruszok" nem haltak még ki, úgy valósítanak meg minden egyes alap fícsört, mintha a fogukat húznák és közben alulról darálnák őket. Így csak a legszükségesebb, legnépszerűbb advanced fícsörök kerülnek bele, azok is szépen lassan.

    Nem kell hozzá Nostradamusnak lenni, hogy kijelenthesse az ember: A felhasználók 99%-áért tepernek, nem az 1%-áért. Ez már évek óta így volt a Presto-s Opera utolsó éveiben is, csak ott adott volt egy nagytudású böngésző. Mára ezt dobták, újat kezdtek a 0-ról.

    És itt jön képbe az, hogy még ha valaki tényleg advanced böngészőt akarna is csinálni, a Chromium alappal ez olyan lenne, mintha egy Ferrari-t akarna Boeinggé átépíteni. Eleve teljesen más elveken alapul a Chromium. Moduláris, minimalista és a motor köré épült API-kból áll lényegében.

    Lehetséges? Igen. Csak túl nagy munka és túl sok memóriát zabálna, továbbá ha ez lenne a cél, akkor egyet jelentene azzal, hogy azért dobták a Presto-t, hogy x év fáradságos munkája alatt írjanak egy Blink motoros böngészőt, ami 80%-ban megegyezik a Presto-s Operával. Ezt remélem azért senki sem gondolja komolyan, mert előbb hiszek a Mikulásban és a húsvéti nyusziban, mint ebben.

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Penge_4 #21073 üzenetére

    "Szándékosan akarsz belekötni."
    Miért akarnék szándékosan belekötni? Csak felhívom a figyelmedet rá, hogy egyszerűen teljesen hibás az érvelésed, nincsenek ok-okozati összefüggések a mondataid között. Lásd ezt:
    "Azért nem adják ki, mert érdekük fűződik hozzá. Amikor xy a rendőrségi kihallgatáson azt mondja, hogy "Nem én voltam.", pedig minden bizonyíték ellene szól, akkor sem biztos, hogy ő volt, akár meg is hamisíthatták a bizonyítékokat. De nézzük reálisan"
    Most mi a kettő közötti összefüggés? Nem sok.
    Érdekük végül is fűződhet hozzá, hogy ne adják ki a forráskódot, valóban. Sok évig dolgoztak rajta, elképzelhető, hogy bizonyos részleteket nem feltétlenül szeretnének megosztani másokkal, hogy azt esetleg egy az egyben átvegyék, az az ő szellemi termékük, ők szoptak vele, esetleg későbbiekben bizonyos kódrészleteket még fel is akarnak használni, nem akarják, hogy mások belelássanak (ami által az esetleges sebezhetőségek is nyilvánosak), még meg is tudom érteni. Ettől függetlenül szép szemlélet persze az open source, csak mondom, hogy érthető az is, hogy valaki, aki rengeteg időt beleölt egy munkába, nem akarja odaadni ingyé' puszira másnak. De hogy jön ide a bizonyítékos példád? Milyen "bizonyíték" utal arra, hogy a Presto forráskódja jobb volt? Most itt arra utalsz, hogy rengeteg helyről érkezett igazolás arra, hogy a Presto igenis VALÓSZÍNŰLEG jobb volt. Semmi nem utalt erre, még ha mindenki el is ismeri, hogy a Prestóval ellátott Opera sok mindenre fel volt készítve, nagytudású volt. A Chromiumot is dicsérik. Tehát akkor mi van?

    Akkor a pontba szedett dolgokra:
    1. Az Opera Mail most hogy jön ide?
    2. És akkor mi van?
    3. Ha fel vannak háborodva, annak mi köze a Presto FORRÁSKÓDJÁNAK minőségéhez?

    "Szóval akkor ezek után mégis mi érdekük lenne megtartani a forráskódot?"
    Már feltettem neked a kérdést erről, de arra sem reagáltál normálisan, mégis miért lenne elvárható tőlük, hogy kiadják a forráskódot? Teljesen mindegy, milyen minőségű a forráskód, nem kötelességük kiadni a forráskódot, úgy csinálsz, mintha ez valami morális kötelesség, íratlan szabály lenne, és mindenki ezt csinálná. Hagyjuk már.

    "a Chromiumos fos meg menne a levesbe a többi n+1 Chromium forkkal együtt."
    Milyen alapon fosozod le a Chromiumot?
    Nem értesz a programozáshoz, nem nézted át a forráskódját, ráadásul dicsérik azt is, ahogy biztos van, aki fikázza is, és? Hogy döntöd el, milyen?

    "Nem ez lenne a logikus szerinted?"
    Nem, nem lenne logikus. Továbbra sem mondtál semmi értelmes érvet arra, hogy miért kellene nekik kiadni. Attól még, mert a közösség így meg úgy, meg blablabla, meg hablaty, attól még továbbra sem kell publikálniuk. Én abszolúte nem várom el tőlük. Nem open source a projekt, nem is lesz az, ezt már kifejtették. Akkor miről is beszélünk?

    "Ha valamit titkolnak, akkor ott általában valami szar van a palacsintában."
    Vágod, hogy folyamatosan önmagadnak mondasz ellent? :DDD
    Eme érvelésed alapján pont azt bizonyítod, hogy Operáéknál "szar van a palacsintában", ergo a forráskódra annyira mégsem lehetnek büszkék. :D Nem zavar, hogy ide-oda csapongasz?

    "Sőt, akár még tényleg nőhetnének a felhasználók szemében, hogy "Igazuk volt, tényleg fejleszthetetlen bughalmaz volt a Presto.""
    Hát ez aztán rettentő értelmes érv, hogy nőnének a felhasználók szemében, ha kiderülne, hogy évekig lapátolták a szart halomra - miközben esetleg páran abban bíztak, hogy jó fejlesztők dolgoznak ott -, valóban... :DD

    "Kizárólag akkor fűződne hozzá üzleti érdekük, hogy titkolják és ne nyissák meg a forráskódot, ha hazudtak és kizárólag anyagi megfontolásból tették amit tettek és minden blogbejegyzésük üres ideologizálás és szarkenegetés."
    Úristen. Látom nálad csak szélsőségek vannak. "hazudtak", mert nem adják ki a forráskódot... :O
    Az őszödi beszédet esetleg nem akarod előhozni? :DDD

    "Jött az új főnök, aki viszont a gigaprofitot tartja szem előtt, a részvényesek körbetapsolják, ilyen feltételek mellett pedig nem fogják az idejük 50-60-70%-át arra áldozni, hogy az internetfelhasználók 1%-ának, a hardcore usereknek kedvezzenek vele."
    Ja, tökre észrevehető, hogy micsoda dinamikus részesedésnövekedés történt Operáéknál a váltás óta. :D Meg olyan ütemben fejlesztenek, hogy biztos ezzel tömegeket fognak átcsábítani a Firefoxtól és a Chrome-júzerektől, neadjisten az IE-júzerektől. Vagy mégsem? :D Pont ez a baj, amiről beszéltem már korábban is, hogy semmi olyat nem tudnak jelenleg felmutatni, ami miatt megérné őket választani. Tudásban nagyon alulmaradnak (még az IE-vel szemben is), a sebesség az egyetlen erénye. Ennyiben ki is merül.

    "És itt jön képbe az, hogy még ha valaki tényleg advanced böngészőt akarna is csinálni, a Chromium alappal ez olyan lenne, mintha egy Ferrari-t akarna Boeinggé átépíteni. Eleve teljesen más elveken alapul a Chromium. Moduláris, minimalista és a motor köré épült API-kból áll lényegében.

    Lehetséges? Igen. Csak túl nagy munka és túl sok memóriát zabálna, továbbá ha ez lenne a cél, akkor egyet jelentene azzal, hogy azért dobták a Presto-t, hogy x év fáradságos munkája alatt írjanak egy Blink motoros böngészőt, ami 80%-ban megegyezik a Presto-s Operával. Ezt remélem azért senki sem gondolja komolyan, mert előbb hiszek a Mikulásban és a húsvéti nyusziban, mint ebben."
    Micsoda? Azt akarod mondani, hogy nem létezik a Mikulás és a húsvéti nyuszi? :Y :( :D
    Na jó, térjünk a lényegre: szinte időzíthető, mikor fogod előhozni hasonlatként a sportautót és a repülőket. :DDD Amúgy tök magabiztosan jelentesz ki ilyen dolgokat anélkül, hogy tudnád, hogyan zajlik a programozás. Honnan tudod, hogy mennyire lehet továbbfejleszteni a Chromium-alapokat, ha nem vágod a hátterét? Te is vágod, hogy többek közt kompatibilitási okokból váltottak a Prestóról a Blinkre, meg természetesen mert így jobban megéri. Ez nem jelenti azt, hogy most, hogy új renderelő motorjuk van, megállt az élet, és képtelenség nagytudású böngészőt fejleszteni.

    Sk8erPeter

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz Penge_4 #21076 üzenetére

    Egy zárt forráskódú projekt megnyitása nem csak annyiból áll, hogy gondolunk egyet, és feltoljuk a SourceForge-ra vagy a GitHubra, főleg nem egy sok millió sorosé, mint az Opera.

    Az első kör a jogi rész: a licencelt komponensek közül ki kell hajítani a nyílt forrást nem engedélyező darabokat, és pótolni valamivel. Mivel az Opera név és az összes hivatkozott Opera szolgáltatás neve az Opera ASA tulajdona, így a kiadott forrásban szintén le kell cserélni (bónusz kérdés: mi lesz a szolgáltatásokkal). Ki kell találni, milyen licenc alatt adják ki a forráskódot, ellenőrizni kell, hogy az első lépés után maradt komponensek megengedik-e azt, és vagy másik licencet kell választani, vagy kihajítani az adott komponenst. Olyan apróságok is kiderülhetnek például, hogy egy felhasznált grafikai elemet újra kell tervezni, mert a designerrel kötött szerződés nem engedi meg a nagy közösbe dobást.

    A következő kör a fejlesztői, a mostani belsős Opera build rendszer helyére kell olyan megoldás, amely nem használ olyan belsős toolt, amit nem szeretnének kiadni. Ha a mostani rendszer egy teljesen proprietary megoldás, akkor a configure+make vagy az ANT beüzemelése egy ekkora szoftverre nem lesz kellemes. Ezután jön az összes forrásfájlra kiterjedő code review, nehogy egyetlen kizárólag belső felhasználásra szánt komment is nyilvánosságra kerüljön (itt semmi "csúnya" dologra nem kell gondolni, szimplán olyan kényes információ kikerülhetne, ami a belső hálózati architektúrára vagy a források verziókezelésére vonatkozik, és az aktív fejlesztéseket is érinti). A legutolsó lépés a közösségnek szánt alapvető dokumentációk elkészítése (ezek természetesen a mostani belsős dokumentációkkal köszönő viszonyban nem lesznek), és a developer support felépítése (ha minimálisan is, de szükség van rá).

    A fentiek tükrében én az Opera helyében hülye lennék a forráskód megnyitásán gondolkozni. Ha az egész desktop böngészőt megszüntetnék, akkor "elvárható" lenne ez a lépés, de így, hogy folytatják, "csak" az irányvonal változott, felesleges erőforrás-pazarlás lenne részükről az egész.

    Én már rég elvesztettem a fonalat, hogy szerinted a Presto kódja jó volt-e vagy sem. Egyszer az egyiket írod, aztán érvekkel cáfolod, máskor a Blinkre jössz hasonlókkal. Erre nem kell válaszolnod, csak megjegyeztem.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz dqdb #21078 üzenetére

    Végre valaki konkrétumokat is ír! :K
    Amúgy ez nem is OFF, végül is az Operáról dumálunk.
    A hozzászólásod nagy részével teljesen egyetértek, és örülök, hogy ezeket a szempontokat is megvilágítottad, csak egy dologgal nem tudok egyetérteni: "Ha az egész desktop böngészőt megszüntetnék, akkor "elvárható" lenne ez a lépés" - miért lenne ez elvárható? Továbbra sem értem, egy cég, aki sosem open source módban fejlesztett, ez sosem volt terve, miért is kellene, hogy publikálja a világnak a legfontosabb szoftvere forráskódját. Nem látom be, miért lenne ez morális kötelességük, bár azt még értem, hogy tananyagnak igen jó lehet, vagy későbbi élesben történő felhasználáshoz adhat alapanyagot, de nem hiszem, hogy kötelességük lenne mások segge/keze alá tolni a saját sokéves fejlesztésű szellemi terméküket.

    Sk8erPeter

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #21077 üzenetére

    "Nem értesz a programozáshoz, nem nézted át a forráskódját, ráadásul dicsérik azt is, ahogy biztos van, aki fikázza is, és? Hogy döntöd el, milyen?"

    Oké. Akkor felejtsük el a programkód minőségét, mert úgy látom, ez neked tyúkszemed és maradjunk csak a program minőségénél: A Chromium és annak összes forkja a szememben, felhasználói szemszögből szar. A Presto és az arra épülő egyetlen, Opera nevű böngésző a szememben, felhasználói szemszögből jó.

    Hogy ez mennyire korrelál a forráskód minőségével azt leszarom. Biztos neked van igazad, elvégre te vagy a programozó és lehet egy több sebből vérző, gányolt kódból is egy felhasználói szemszögből álom szoftvert leforgatni és fordítva: Lehet egy stilisztikailag, szerkezetileg, átláthatóságilag, modularitásilag és az egymást követő karakterek szimmetriája alapján is egyaránt szép kódból egy hulladék fost leforgatni, amit tovább fokoz az a tény, hogy ennek összes forkja (vagyis minden független programozócsapat, akik hozzányúltak ehhez a csodálatosan szép kódhoz) szintén egy hulladék fos felhasználói szemszögből.

    "mintha ez valami morális kötelesség, íratlan szabály lenne,"

    Nem az. Egyszerűen gerinc kérdése az egész.

    "Eme érvelésed alapján pont azt bizonyítod, hogy Operáéknál "szar van a palacsintában", ergo a forráskódra annyira mégsem lehetnek büszkék. :D Nem zavar, hogy ide-oda csapongasz?"

    Nem. Eme érvelésemmel azt bizonyítom, hogy ha valaki valamiről kijelenti nyíltan, hogy szar, akkor az ellenkezője jelenti azt, hogy szar van a palacsintában. Amiről te beszélsz az akkor állná meg a helyét, ha azt hirdetnék teli torokból, hogy minden szép, minden jó és az Opera forráskódja a legcsodálatosabb a világon. Ebben az esetben jelentené a titkolózás azt, hogy szar van a palacsintában.

    De mivel ezt még akkor sem tették, mikor még a Presto-t fejlesztették, akkoriban állta meg a helyét az előbbi érvelésed, miszerint: "nem feltétlenül szeretnének megosztani másokkal, hogy azt esetleg egy az egyben átvegyék, az az ő szellemi termékük, ők szoptak vele, esetleg későbbiekben bizonyos kódrészleteket még fel is akarnak használni, nem akarják, hogy mások belelássanak (ami által az esetleges sebezhetőségek is nyilvánosak)"

    De megpróbálom egyszerűbb példával. Adott X és Y személy.

    X panaszkodik, hogy szar az ágybetéte, nyomja a hátát, nem tud rendesen aludni rajta. Vesz egy újat, de a régi csak a helyet foglalja, ezért mikor lomtalanítás van, kiteszi a kuka mellé. Ha tényleg annyira szar, amennyire ő mondja, akkor hasznát veszi majd egy csöves vagy ugrálnak rajta a cigánygyerekek. Ha viszont ő volt a túl igényes, akkor elviszi egy szegényebb ember, akinek bőven megfelel.

    Y szintén panaszkodik, hogy szar az ágybetéte, nyomja a hátát, nem tud rendesen aludni rajta. Vesz egy újat, de a régi csak a helyet foglalja, viszont hiába kérik és könyörögnek neki, hogy ha tényleg olyan szar, akkor tegye ki a kuka mellé, nem teszi meg. Ebben az esetben vajon mennyire feltételezhető, hogy mindezt azért nem teszi meg, mert annyira szarnak nem gondolja, hogy ne tehetne szert belőle anyagi haszonra?

    A Presto vs. Chromium vitára lefordítva: Itt ugye nem valószínű, hogy eladják a forráskódot, mert aki még pénzt is adna érte annak ténylegesen konkrét tervei lehetnek vele. De az viszont valószínű, hogy ezzel egyfelől sakkban akarják tartani a piacot, másfelől komplett gazdasági öngyilkosság lenne a részükről egy ilyet meglépni.

    "Olyan ez, mint a 80 évre titkosított politikai mutyik. Majd jó sokára kiadják, de addigra már senkit nem fog érdekelni.
    Hát ez aztán rettentő értelmes érv, hogy nőnének a felhasználók szemében, ha kiderülne, hogy évekig lapátolták a szart halomra - miközben esetleg páran abban bíztak, hogy jó fejlesztők dolgoznak ott -, valóban..."

    Mert aki beismeri, hogy hibázott, sokkal többet ér az emberek szemében, mint az, aki vélelmezhetően hazudik és még a jelenbéli cselekedetei is arra engednek következtetni, hogy hazudik. Ha az embert lopással gyanúsítják és már két rendőr fog rá pisztolyt, akkor nem az a legjobb taktika, ha minden erejével ellenkezik még az ellen is, hogy a zsebeit kiürítse, mert akkor aztán tényleg még egy végbéltükrözés is be fog figyelni. És teljesen jogosan!

    "Ja, tökre észrevehető, hogy micsoda dinamikus részesedésnövekedés történt Operáéknál a váltás óta."

    [link]

    "Honnan tudod, hogy mennyire lehet továbbfejleszteni a Chromium-alapokat, ha nem vágod a hátterét?"

    Ha egy madár úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg kacsa.

    Ha egy nyílt forráskódú és népszerű alapnak az összes forkja fos és buta és alapszintű hiányosságokkal van tele és a beépített funkciók is ilyen widgetszintűek, ráadásul a memóriát is úgy zabálja, mint állat, a vinyót is kerregteti ezerrel és SSD nélkül az új tabok nyitása is lassú, akkor az valószínűleg tényleg egy buta fos.

    Amennyiben látok akár egyetlen olyan Chromium alapú böngészőt, ami csak kicsit is megközelíti a régi Operát és az erőforrásigénye sem lesz az egekben, akkor megváltoztatom a véleményemet. Addig viszont tekintélyre való hivatkozás miatt nem fogom megváltoztatni.

    "Ez nem jelenti azt, hogy most, hogy új renderelő motorjuk van, megállt az élet, és képtelenség nagytudású böngészőt fejleszteni."

    Programozásban nem nagyon van lehetetlen. Elméletileg Brainfuck-ban is lehet írni OS-t, mégsem abban írnak OS-t. Vajon miért... :U

    Chromium alapokon is biztos lehet olyan fejlett és nagy tudású böngészőt írni, mint az Opera 12 volt, mindezt az Opera 12 erőforrásigényével, de gondolom nem azért nem valósult ez még meg, mert eddig senkinek ne jutott volna eszébe rajtam kívül, hanem mert rossz az ár/érték arány. Avagy túl sok munka és túl kevés olyan user, aki értékelné.

    Ahogy a Windows Vista/7/8 is lehetett volna akkora erőforrásigényű, mint az XP, de akkor talán 2x ennyi időbe telt volna megírni és 10x ennyibe került volna, mindezt azért, hogy átlagjózsi is tudja futtatni a P3-as gépén?

  • Penge_4

    veterán

    válasz dqdb #21078 üzenetére

    Ez mind oké, amit leírtál (bár kétlem, hogy annyi külsős cucc lenne az Operában, mert pl. a gstreamer is GPL, talán 1-2 codec meg ilyenek), de akkor meg miért írta Hakon Wium Lie a levelezőlistán, hogy valószínűleg kiadják? Utána meg még jöttek a meggondolják, dolgoznak rajta szöveggel, majd végül ezt a reménysugarat is kioltották.

    "de így, hogy folytatják, "csak" az irányvonal változott, felesleges erőforrás-pazarlás lenne részükről az egész."

    Így van. Az erőforráspazarlás nem fér bele abba, hogy recesszió van (forkolt alap, megszüntetett belső szolgáltatások és talán a jövőben Opera Link helyett is Google Sync) a cégnél és profitot maximalizálnak. Én sem mondtam mást, mint te, csak én rosszmájúbban közelítem meg a dolgokat. :D

    "Egyszer az egyiket írod, aztán érvekkel cáfolod, máskor a Blinkre jössz hasonlókkal."

    Mikor írtam, hogy a Blink jó?

  • LonGleY

    veterán

    válasz Penge_4 #21080 üzenetére

    Nem az. Egyszerűen gerinc kérdése az egész.

    De miért is? Mert egy ágybetét jó a cigánygyerekeknek ugrálni?
    Ez lenne az indok, a példa? Te ilyenkor utólag elolvasod, amit írsz?

    dqdb teljesen jól elmagyarázta, hogy miért nem lehet open a Presto. Sk8erPeter pedig azt, hogy ha lehetne, akkor sem lenne értelme, és főleg nem kötelességük. Ezt a témakört remélhetőleg le is zárhatjuk végre, hónapokkal a váltás után.

    Ja, és attól nem lesz valami szar, mert neked nem tetszik, vagy mert számodra nem jönnek elég gyorsan a fejlesztések.

    [ Szerkesztve ]

  • #27441408

    törölt tag

    válasz LonGleY #21082 üzenetére

    ő még 25 év múlva is itt fog vergődni, hogy a presstos operát akarja...

    [ Szerkesztve ]

  • Rimuru

    veterán

    válasz #27441408 #21083 üzenetére

    Akkor meg már majd kiadják a forrást, elég idő eltelik. ;]

    Vigyázat, csalok!

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Penge_4 #21080 üzenetére

    "A Chromium és annak összes forkja a szememben, felhasználói szemszögből szar. A Presto és az arra épülő egyetlen, Opera nevű böngésző a szememben, felhasználói szemszögből jó."
    Annyiból egyetértünk, hogy a Chromium felhasználói szemszögből nagyon buta (a szar mondjuk erős). Az Opera meg felhasználói szempontból teljesen egyedülálló volt. De ezzel a topic látogatóinak többsége szerintem kérdés nélkül egyetért. :D (Igaz, azzal is, hogy a népszerű, "szemétmultik" által fejlesztett oldalak már sajnos használhatatlanul lassúak voltak az Operában. Szóval ebben is egyedülálló volt az említésre méltó böngészők között.)

    Amúgy később mindenféle 0-t érő fosnak-szarnak-hányadéknak titulálod az egész Chromiumot, azonbelül persze a Blinket is, ehhez képest azért emlékeztetnélek rá, hogy még Te is beismerted, hogy a Chrome/Chromium mennyivel erősebb pár dologban, mint a régi Prestós Opera (amikor még arra haragudtál, mert ott voltak gyökérkedések), bevallom, most csak az jut eszembe ezek közül, amikor például a Chrome-ban való keresés on-the-fly gyorsaságát dicsérted a lapon belül (bizonyos oldalaknál az Opera GUI-ja használhatatlanul befagyott keresésnél), meg hogy a keresési találatok számát is megjeleníti, ráadásul a highlight-szín Chrome-ban értelmesebb (pl. a forráskódnál nem észrevehetetlen szürke a textarea-n belül, mint Operánál, ráadásul felülbírálhatatlanul, pedig elvileg volt rá ini-beállítás a skinen belül, de nem jutott érvényre), és azt, hogy az nem case sensitive, meg még pár dolgot említettél előnyként. Ez most csak annyiból érdekes, hogy Chrome-ban is vannak felhasználói szemszögből ötletes megoldások, emiatt nem lehet mondani, hogy csak egy buta szar.
    Egyébként pedig a topic látogatóinak többségét szerintem nem kell túlzottan győzködnöd arról, hogy mennyivel testreszabhatóbb és kellemesebb volt a Prestós Opera beállíthatósága a Chrome-hoz képest... :)

    "Hogy ez mennyire korrelál a forráskód minőségével azt leszarom."
    Pedig erről beszéltél egészen idáig. :P

    "Nem az. Egyszerűen gerinc kérdése az egész."
    Továbbra sem értelek, ha te írsz egy szoftvert, sok éven keresztül fejleszted, beleölve a pénzt és energiát, miért lennél köteles nekem publikálni a forráskódot? Ha nem publikálod, akkor gerinctelen vagy?
    Érdekes felfogásod van a dologról.

    "minden szép, minden jó és az Opera forráskódja a legcsodálatosabb a világon. Ebben az esetben jelentené a titkolózás azt, hogy szar van a palacsintában."
    Megint szélsőségekben gondolkodsz. Olyat nem tudsz elképzelni, hogy a cégnél nem döngetik a mellüket arra, hogy jó volt a forráskódjuk (attól még, mert adott esetben jó is volt), de mégsem szeretnék publikálni?
    Mindegy, lassan feladom, és inkább rádhagyom, hadd éljél abban a tudatban, hogy mindenkinek kötelessége másnak kiteregetni minden szarát, különben nincs is gerince. Ezzel már nem tudok mit kezdeni.

    Bocsi, de az ágybetétes példád egyszerűen nevetséges. Semmi köze nincs az egész témához, amiről beszélünk, megint csak egy mellékvágányra terelő bullshit. Nem nagyon értem, miért kell erőltetett példákkal szemléltetni, alátámasztani az érvelésedet (lásd sportautók, repülőgépek, most meg az ágybetét :DDD), ettől nem lesz hitelesebb. Hidd el, enélkül is értem, amit mondasz, és a topic többi látogatója is.

    "De az viszont valószínű, hogy ezzel egyfelől sakkban akarják tartani a piacot"
    Az Opera sakkban tartja a piacot? Hmm, akarsz róla beszélni? :DDD

    "másfelől komplett gazdasági öngyilkosság lenne a részükről egy ilyet meglépni."
    Gondolom ezzel arra utalsz, hogy ha más a kezébe kaparintaná a Presto forráskódját, akkor leigázná vele a világot... :))

    "Mert aki beismeri, hogy hibázott, sokkal többet ér az emberek szemében, mint az, aki vélelmezhetően hazudik és még a jelenbéli cselekedetei is arra engednek következtetni, hogy hazudik."
    Milyen hazugságokról beszélünk most? Ki hazudik kinek? Lemaradtam valamiről? :DDD Egyszerűen nem adnak ki egy forráskódot, mert nem open source szemlélettel dolgoznak, ennyiről van szó. Miért kell ezen még rugózni, most már azt is rájuk fogva, hogy "hazudnak"?
    Az őszödi beszédet valamilyen módon, hasonlóan értelmes érveléssel nem akarod még idekeverni? :DDD

    "[link]"
    Most ezzel a linkkel mit akartál igazolni? :) Általános piaci részesedésről beszéltem, te pedig belinkelsz egy olyan cikket, ami arról szól, hogy az Opera-felhasználók között milyen átrendeződés látható a <=12.x vonalhoz képest, és a cikk igazolja, hogy még mindig bőven vezet a Prestós Opera a Blinkes Operához képest, de változott a dolog, és kezd előtérbe kerülni az Opera-felhasználók között a Blink-motoros Opera is. Direkt dőltté tettem, hogy lásd, ennek semmi köze az általános piaci részesedéshez, hogy hogyan teljesít az Opera a Chrome-hoz, FF-hoz, IE-hez képest, ez csak "belső" átrendeződés. Olyan értelemben, hogy nyilvánvaló, hogy vannak új felhasználók, meg vannak lemorzsolódások is (Operát bojkottáló júzerek), de az összrészesedés érdemben nem nőtt jelentősen a Blink-vonalra átállás óta, pedig akkor lenne értelme "gigaprofitról", a részvényesek tapsikolásáról beszélni.
    Szóval igazából ugyanott tartunk.

    Egyébként továbbra is hangsúlyoznám, hogy itt a váltásnál a lényeg elvileg a renderelőmotor cseréje volt, most már Blink-motor pöfög az Operában, ettől még nem kell, hogy megrekedjen Chromium-klón szintjén. Szóval elméletileg ettől még kreálhatnának belőle egy fasza böngészőt. A modularitás önmagában még nem akadály. Csak sajnos mostanában a változások mértéke nem mutatja azt, hogy jelentős lenne a haladás. Hogy ennek pontosan milyen okai vannak, azt jó lenne tudni (projektvezetői bénázás, (fejlesztői) felkészületlenség, kapkodás, egyéb).

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #21085 üzenetére

    "Csak sajnos mostanában a változások mértéke nem mutatja azt, hogy jelentős lenne a haladás. Hogy ennek pontosan milyen okai vannak, azt jó lenne tudni (projektvezetői bénázás, (fejlesztői) felkészületlenség, kapkodás, egyéb)."

    Akkor maradjunk is ennyiben és ne fejtegessük tovább azt, amibe nem látunk bele.
    Tény 1: Jelenleg nincs semmilyen látható haladás.
    Tény 2: Nem tudjuk, hogy ennek mi az oka, ezért mindenki választ egy neki szimpatikus okot/bűnbakot.

  • Orlin

    addikt

    Opera 18 comes out today. Custom themes, moving tabs between windows, support for HTML5/W3C media capture, and more.

    Download free
    [link]

    [ Szerkesztve ]

    LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

  • Orlin

    addikt

    válasz Orlin #21087 üzenetére

    A könyvjelző még mindig nem alapértelmezett...

    LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

  • Orlin

    addikt

    válasz Orlin #21088 üzenetére

    Hivatalos Opera info szerint a 19-ben jön.A más kérdés maga a 19 jön-e még ebben az évben :D

    Sorry kifutottam a szerk. időböl

    LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

  • LonGleY

    veterán

    Elképesztő, de még a 18-asban sem működik a ph aprón az üzenetküldés és a kedvencnek jelölés.. Valamilyen next vagy dev alatt már jó?

    És még mindig lassan nyitja az oldalakat, ha külső programból vagy url fájlból kapja az infót. Gyakorlatilag semmit sem gyorsult a 17-eshez képest. Ezt így hogy?

    [ Szerkesztve ]

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz LonGleY #21090 üzenetére

    "Elképesztő, de még a 18-asban sem működik a ph aprón az üzenetküldés és a kedvencnek jelölés.. Valamilyen next vagy dev alatt már jó?"
    Most próbáltam először a Hardveraprón az üzenetküldést, meg a kedvencnek jelölést is, hogy mindezt írtad, Opera Developer 19.0.1310.0 alatt (most jelent meg a 19.0.1324.0, restartolni kell majd) teljesen jól működik mindkét funkció.
    Meg tudod nézni, hogy ha nyomsz egy Ctrl+Shift+I-t, majd megnyitod a Console fület, akkor látható-e nálad az üzenetküldő linkre klikkelés során valami JavaScript-exception? (Pirossal jelölt hibaüzenet.)

    Az üzenetküldő egyébként végre elég korrekt, tetszik, hogy a textarea helyben jelenik meg, azonos oldalon, JavaScripttel, ezt már javasoltam is a "Javítsuk a Prohardvert" topicban vmikor, hogy ne legyen már ez egy különoldalas funkció, mert manapság ez már annyira elavult és béna, ezek szerint itt végre bevezették, remélem, a lapcsalád összes domainjén ezt átveszik majd valamilyen módon.
    Engem mondjuk a kódban az nagyon zavar, hogy a JavaScript-kód még itt, a teljesen megújított Hardverapró-felületen sincs egyáltalán szeparálva a HTML-kódtól, mindenhol undorító módon, onclick-attribútumba van beledrótozva a vonatkozó JavaScript-kód, pl.:
    <a href="javascript:;" onclick="showNewMessageBox('111111')">Új üzenet</a>
    Hát ez mennyire okádék megoldás. Nem tudom, miért nem lehet szeparált módon, a JavaScript-kódot teljesen függetlenítve írni egy eseménykezelőt, cseppet sem olyan hű de rohadt nagy vesződség.
    Ahogy helyenként a CSS-kód is style-attribútumok formájában be van drótozva a HTML-kódba, ahelyett, hogy class-okkal lenne ellátva (pl. display:none helyett nyugodtan lehetne kreálni egy hidden class-t). Na mindegy, bocs, ez a sirám most valamiért kikívánkozott, bántják a szememet az ilyen érzékelhetően "jó az vidékre"-jellegű megoldások. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • LonGleY

    veterán

    válasz Sk8erPeter #21091 üzenetére

    A konzolba semmit sem pakol, egyszerűen a következőkeet írkálja (letiltott kiegészítőkkel is):

    "A funkció a Prohardver szervereinek kommunikációs hibája miatt átmenetileg nem elérhető!"

    "Hiba az üzenetküldés során."

    Egyébként ebben a 18-asban milyen chr. alap van? Mert a Chromenál láthatóan a 30-31 verzió környékén táltosodott meg.

    [ Szerkesztve ]

  • Johnny194

    aktív tag

    Hogy áll az új Opera? Mennyire használható most?

    Hogy kell az aláírást szerkeszteni?

  • LonGleY

    veterán

    válasz Johnny194 #21093 üzenetére

    Ahogy eddig is. Én külső gesture programmal használom, manuálisan megadott search engine-ekkel. Így teljesen jó. A 17-ről 18-ra ugrást nem igazán vettem észre azt leszámítva, hogy kicserélhettem a "témát" (magyarán a speed dial hátteret). Ja, meg kiránthatod a tabokat új ablakra - vissza már nem, szóval ez a "moving tabs between windows" szöveg elég falsnak tűnik.

    Sk8erPeter: Jah, az már a váltáskor is egyértelmű volt, hogy az elavult oldal helyett csináltak egy csicsásabb, de ugyanúgy elavult aprót.

    [ Szerkesztve ]

  • Ndruu

    MODERÁTOR

    válasz LonGleY #21090 üzenetére

    Nálam jó. 18.0.1284.26, Win7 x64
    Gyanítom azért nem megy a kedvencekhez adás, mert már a kedvenceidet sem tölti be, így nálad nincs meg a szinkron a PH és az apró között.
    Sütiket, előzmények töröld (főleg ami HA-hoz és PH-hoz köthető), aztán Ctrl+F5 és talán megjavul. A régi sütik szoktak bekavarni, ezek okozhatják, hogy nincs meg a szinkron a két szerver között.

    Harrrr!!!!

  • Zoli133

    őstag

    válasz LonGleY #21094 üzenetére

    Kipróbáltam, nálam vissza lehet húzni az tabot az új ablakból.

    "It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."

  • Zoli133

    őstag

    válasz LonGleY #21097 üzenetére

    A fület a többi tab közé kell visszahúni, ha esetleg nem úgy próbáltad. ( máshol nem fogadja el. )

    "It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."

  • LonGleY

    veterán

    válasz Zoli133 #21098 üzenetére

    Pfeheheh... és tényleg. Mögé/elé véletlen sem... :D

    (#21095) Ndruu: Köszönöm, segített a cookie-törlés! Nem is sejtettem...

    [ Szerkesztve ]

  • Zoli133

    őstag

    válasz LonGleY #21099 üzenetére

    Közben próbálgattam, ha pár másodpercig a fülsávon tartod, akkor berakja, megmutatva hova fog kerülni, így megy a vége eleje is.

    szerk: 2 hét után visszatértem chrome-ról, valamiért nem volt az igazi.

    [ Szerkesztve ]

    "It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."

Új hozzászólás Aktív témák