Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    Topikgazda

    válasz Penge_4 #21076 üzenetére

    Egy zárt forráskódú projekt megnyitása nem csak annyiból áll, hogy gondolunk egyet, és feltoljuk a SourceForge-ra vagy a GitHubra, főleg nem egy sok millió sorosé, mint az Opera.

    Az első kör a jogi rész: a licencelt komponensek közül ki kell hajítani a nyílt forrást nem engedélyező darabokat, és pótolni valamivel. Mivel az Opera név és az összes hivatkozott Opera szolgáltatás neve az Opera ASA tulajdona, így a kiadott forrásban szintén le kell cserélni (bónusz kérdés: mi lesz a szolgáltatásokkal). Ki kell találni, milyen licenc alatt adják ki a forráskódot, ellenőrizni kell, hogy az első lépés után maradt komponensek megengedik-e azt, és vagy másik licencet kell választani, vagy kihajítani az adott komponenst. Olyan apróságok is kiderülhetnek például, hogy egy felhasznált grafikai elemet újra kell tervezni, mert a designerrel kötött szerződés nem engedi meg a nagy közösbe dobást.

    A következő kör a fejlesztői, a mostani belsős Opera build rendszer helyére kell olyan megoldás, amely nem használ olyan belsős toolt, amit nem szeretnének kiadni. Ha a mostani rendszer egy teljesen proprietary megoldás, akkor a configure+make vagy az ANT beüzemelése egy ekkora szoftverre nem lesz kellemes. Ezután jön az összes forrásfájlra kiterjedő code review, nehogy egyetlen kizárólag belső felhasználásra szánt komment is nyilvánosságra kerüljön (itt semmi "csúnya" dologra nem kell gondolni, szimplán olyan kényes információ kikerülhetne, ami a belső hálózati architektúrára vagy a források verziókezelésére vonatkozik, és az aktív fejlesztéseket is érinti). A legutolsó lépés a közösségnek szánt alapvető dokumentációk elkészítése (ezek természetesen a mostani belsős dokumentációkkal köszönő viszonyban nem lesznek), és a developer support felépítése (ha minimálisan is, de szükség van rá).

    A fentiek tükrében én az Opera helyében hülye lennék a forráskód megnyitásán gondolkozni. Ha az egész desktop böngészőt megszüntetnék, akkor "elvárható" lenne ez a lépés, de így, hogy folytatják, "csak" az irányvonal változott, felesleges erőforrás-pazarlás lenne részükről az egész.

    Én már rég elvesztettem a fonalat, hogy szerinted a Presto kódja jó volt-e vagy sem. Egyszer az egyiket írod, aztán érvekkel cáfolod, máskor a Blinkre jössz hasonlókkal. Erre nem kell válaszolnod, csak megjegyeztem.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák