Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #21077 üzenetére

    "Nem értesz a programozáshoz, nem nézted át a forráskódját, ráadásul dicsérik azt is, ahogy biztos van, aki fikázza is, és? Hogy döntöd el, milyen?"

    Oké. Akkor felejtsük el a programkód minőségét, mert úgy látom, ez neked tyúkszemed és maradjunk csak a program minőségénél: A Chromium és annak összes forkja a szememben, felhasználói szemszögből szar. A Presto és az arra épülő egyetlen, Opera nevű böngésző a szememben, felhasználói szemszögből jó.

    Hogy ez mennyire korrelál a forráskód minőségével azt leszarom. Biztos neked van igazad, elvégre te vagy a programozó és lehet egy több sebből vérző, gányolt kódból is egy felhasználói szemszögből álom szoftvert leforgatni és fordítva: Lehet egy stilisztikailag, szerkezetileg, átláthatóságilag, modularitásilag és az egymást követő karakterek szimmetriája alapján is egyaránt szép kódból egy hulladék fost leforgatni, amit tovább fokoz az a tény, hogy ennek összes forkja (vagyis minden független programozócsapat, akik hozzányúltak ehhez a csodálatosan szép kódhoz) szintén egy hulladék fos felhasználói szemszögből.

    "mintha ez valami morális kötelesség, íratlan szabály lenne,"

    Nem az. Egyszerűen gerinc kérdése az egész.

    "Eme érvelésed alapján pont azt bizonyítod, hogy Operáéknál "szar van a palacsintában", ergo a forráskódra annyira mégsem lehetnek büszkék. :D Nem zavar, hogy ide-oda csapongasz?"

    Nem. Eme érvelésemmel azt bizonyítom, hogy ha valaki valamiről kijelenti nyíltan, hogy szar, akkor az ellenkezője jelenti azt, hogy szar van a palacsintában. Amiről te beszélsz az akkor állná meg a helyét, ha azt hirdetnék teli torokból, hogy minden szép, minden jó és az Opera forráskódja a legcsodálatosabb a világon. Ebben az esetben jelentené a titkolózás azt, hogy szar van a palacsintában.

    De mivel ezt még akkor sem tették, mikor még a Presto-t fejlesztették, akkoriban állta meg a helyét az előbbi érvelésed, miszerint: "nem feltétlenül szeretnének megosztani másokkal, hogy azt esetleg egy az egyben átvegyék, az az ő szellemi termékük, ők szoptak vele, esetleg későbbiekben bizonyos kódrészleteket még fel is akarnak használni, nem akarják, hogy mások belelássanak (ami által az esetleges sebezhetőségek is nyilvánosak)"

    De megpróbálom egyszerűbb példával. Adott X és Y személy.

    X panaszkodik, hogy szar az ágybetéte, nyomja a hátát, nem tud rendesen aludni rajta. Vesz egy újat, de a régi csak a helyet foglalja, ezért mikor lomtalanítás van, kiteszi a kuka mellé. Ha tényleg annyira szar, amennyire ő mondja, akkor hasznát veszi majd egy csöves vagy ugrálnak rajta a cigánygyerekek. Ha viszont ő volt a túl igényes, akkor elviszi egy szegényebb ember, akinek bőven megfelel.

    Y szintén panaszkodik, hogy szar az ágybetéte, nyomja a hátát, nem tud rendesen aludni rajta. Vesz egy újat, de a régi csak a helyet foglalja, viszont hiába kérik és könyörögnek neki, hogy ha tényleg olyan szar, akkor tegye ki a kuka mellé, nem teszi meg. Ebben az esetben vajon mennyire feltételezhető, hogy mindezt azért nem teszi meg, mert annyira szarnak nem gondolja, hogy ne tehetne szert belőle anyagi haszonra?

    A Presto vs. Chromium vitára lefordítva: Itt ugye nem valószínű, hogy eladják a forráskódot, mert aki még pénzt is adna érte annak ténylegesen konkrét tervei lehetnek vele. De az viszont valószínű, hogy ezzel egyfelől sakkban akarják tartani a piacot, másfelől komplett gazdasági öngyilkosság lenne a részükről egy ilyet meglépni.

    "Olyan ez, mint a 80 évre titkosított politikai mutyik. Majd jó sokára kiadják, de addigra már senkit nem fog érdekelni.
    Hát ez aztán rettentő értelmes érv, hogy nőnének a felhasználók szemében, ha kiderülne, hogy évekig lapátolták a szart halomra - miközben esetleg páran abban bíztak, hogy jó fejlesztők dolgoznak ott -, valóban..."

    Mert aki beismeri, hogy hibázott, sokkal többet ér az emberek szemében, mint az, aki vélelmezhetően hazudik és még a jelenbéli cselekedetei is arra engednek következtetni, hogy hazudik. Ha az embert lopással gyanúsítják és már két rendőr fog rá pisztolyt, akkor nem az a legjobb taktika, ha minden erejével ellenkezik még az ellen is, hogy a zsebeit kiürítse, mert akkor aztán tényleg még egy végbéltükrözés is be fog figyelni. És teljesen jogosan!

    "Ja, tökre észrevehető, hogy micsoda dinamikus részesedésnövekedés történt Operáéknál a váltás óta."

    [link]

    "Honnan tudod, hogy mennyire lehet továbbfejleszteni a Chromium-alapokat, ha nem vágod a hátterét?"

    Ha egy madár úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg kacsa.

    Ha egy nyílt forráskódú és népszerű alapnak az összes forkja fos és buta és alapszintű hiányosságokkal van tele és a beépített funkciók is ilyen widgetszintűek, ráadásul a memóriát is úgy zabálja, mint állat, a vinyót is kerregteti ezerrel és SSD nélkül az új tabok nyitása is lassú, akkor az valószínűleg tényleg egy buta fos.

    Amennyiben látok akár egyetlen olyan Chromium alapú böngészőt, ami csak kicsit is megközelíti a régi Operát és az erőforrásigénye sem lesz az egekben, akkor megváltoztatom a véleményemet. Addig viszont tekintélyre való hivatkozás miatt nem fogom megváltoztatni.

    "Ez nem jelenti azt, hogy most, hogy új renderelő motorjuk van, megállt az élet, és képtelenség nagytudású böngészőt fejleszteni."

    Programozásban nem nagyon van lehetetlen. Elméletileg Brainfuck-ban is lehet írni OS-t, mégsem abban írnak OS-t. Vajon miért... :U

    Chromium alapokon is biztos lehet olyan fejlett és nagy tudású böngészőt írni, mint az Opera 12 volt, mindezt az Opera 12 erőforrásigényével, de gondolom nem azért nem valósult ez még meg, mert eddig senkinek ne jutott volna eszébe rajtam kívül, hanem mert rossz az ár/érték arány. Avagy túl sok munka és túl kevés olyan user, aki értékelné.

    Ahogy a Windows Vista/7/8 is lehetett volna akkora erőforrásigényű, mint az XP, de akkor talán 2x ennyi időbe telt volna megírni és 10x ennyibe került volna, mindezt azért, hogy átlagjózsi is tudja futtatni a P3-as gépén?

Új hozzászólás Aktív témák