Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• tippm86

tag

válasz AxBattler #55305 üzenetére

Más is már használta:

ITX-Box - Project LittleBig táp megoldás részlet:

Tehát kipipálható a tápellátás is, a PicoPSU-160-XT és a Dell DA-2 lett a befutó. Igen ám, de a 12V-on 8A az még mindig csak 96W! És itt jön a csavar. A processzor tápellátásáért felelős alaplapi P4-es (+12V) csatlakozó közvetlen az AC adapterből kapja a szuflát, kikerülve a pico/paneltápot - mint szűk keresztmetszetet -, ezért is esett a választás kifejezetten 12V-ot stabilan nyújtó adapterre. S mivel egyébként is készíteni kell egy köztes adapterkábelt, a két hardverelem eredeti csatlakozóit nem szükséges bántani.
    A PicoPSU-nak így mindössze az alaplapi alkatrészek, a merevlemezek és a PCI-Express foglalaton keresztül a külön tápcsatlakozót nélkülöző (azaz kevesebb, mint 75W-ot fogyasztó) HD7750 ellátásával kell megbirkóznia. Míg a processzornál nincs ilyen megkötés, az a 220W fennmaradó részéből gazdálkodhat, azaz elvileg akár egy ~100W körüli példány is 'kényelmesen' belefér.

• HookR

addikt

válasz hegegabi80 #47478 üzenetére

"Csak nem a hajlított kis fémdarabos házhoz kell? Én most kb olyan 5 évet adok magamnak, mire elkészül az elképzelt ház. ;]"
    ITX-Box v17 3D képek - dropbox (39-től fölfele tükrözik az aktuális állapotot)
    Most decemberben volt az egy éves évfordulója, hogy megszellőztettem itt a topikban, lehet ideje lenne hozzákezdeni. :B Időközben változott egy s más, ám néhány részlettel még most sem vagyok maradéktalanul elégedett.
    Nálam ugyan a belevaló alkatrészek már megvannak, de lehet hamarabb lesz eladva a dVGA, minthogy lenne mibe normálisan belerakni. ;]

(#47480) kisza25: Temetik azt már régóta, de köszöni szépen jól van. Nem hiszem, hogy a koncepció belátható időn belül megszűnne, mert munkára és az igények rugalmas kielégítésére továbbra is az asztali PC a legalkalmasabb. Legfeljebb az arányok tolódnak el a médiafogyasztásra és játékra specializált hardverek irányába.

törölt tag

válasz HookR #41034 üzenetére

Csak most néztem át a képeid:[ITX-Box V12]

Annyi építő jellegű észrevételt tennék, hogy:

A tetején a rácsozat beengedi a port, a riseren és a tápon (vízszintes felület) fog leülni, ami elég jól látható lesz a sok kivágás miatt.

Az SFX táp kilépő légáramlatát fel kellene használni a VGA körüli levegő cserélésére.

A VGA hűtős végét riser-en lévő 1db pöcök tartja, érdemes lesz a PCB-t táv-tartózni+csavarozni.

Az alaplap tálcán felül-alul hagynék kivágást amin 4db sata kábelt át lehet bujtatni a 2,5"-os lemezekig.

Ezen felül hatalmas riszpekt részemről, mert letisztult és precíz munka, messze van ez már a "Box"-tól. ;)

Szerk.: Ezt nem csúfítanám el, mekkora esélye van hogy valaki mini-1080Ti-vel akarjon kínlódni, amikor a normál/extra méretű custom hűtősök, és a FE. se futja ki magát intenzív szellőzés nélkül.

• HookR

addikt

Frissült az ITX-Box v12 album (037 - 050). Vajon sikerült jól kiegyensúlyozni a funkcionalitás, a letisztultságra törekvés és a karakteres megjelenés szempontjait? Mit gondoltok?

• HookR

addikt

válasz Iginotus #40941 üzenetére

De, latolgattam a lehetőségét, csak nem volt kellően költséghatékony és a végeredmény is hagyott kívánnivalót (gondolok itt például a felület textúrázottságára). Azóta nem követtem a fejleményeket, mennyit javultak a lehetőségek, ha egyáltalán. Amúgy ezt másfél éve beszéltük is - #31982
    Szvsz megjelenés szempontjából a szálcsiszolt alumínium felülettel aligha vetekszik a (földi halandó számára jelenleg elérhető) 3D nyomtatás végeredménye, így az árától függetlenül legfeljebb valamilyen mértékű hibrid megoldásban gondolkodnék. Ahol a burkolat jelentős része maradna alumínium és csak a trükkös szerkezeti/burkolati elemek lennének 3D nyomtatva. Ezekhez és a fenti linkben az ITX-Box v3-hoz hasonlóan:
    - LAZER3D LZ7 - SFX
    - Turbine ITX

Valójában 5 perc elteltével csak a rámutató link tűnik el. Ha egyszer már szerkesztetted a hozzászólást és a szerkesztési időn (15 perc) belül vagy még, akkor vissza tudsz lapozni a böngészőben újabb módosításhoz.
    Igen hasznos az olyan notórius hsz. szanaszét szerkesztgetőknek, mint amilyen én is vagyok. :D

(#40939) HookR: Ja, ez lemaradt a felsorolásból:
    - Dune case #31725

• HookR

addikt

válasz btudos #38771 üzenetére

Esetleg Jonsbo VR1?

Vagy inkább valami ilyesmi? :) - ITX-Box v12
    A 010 - 019-es képek tükrözik a jelenlegi állapotot (130 x 230 x 330 mm - 9,87l). A megjelenést tekintve még az útkeresés fázisában van a kuckó, viszont a belső szerkezet újabb verziója közelít a végleges kialakításhoz:
    - immár az alaplapi tálca hajlított lemeze elválasztja a dVGA terét a ház többi térrészétől
    - a 3,5"-es HDD is hozzáférhető elölről
    - a dVGA előlapi szellőzése feláldoztatott a megjelenés oltárán, de a Zotac GTX1080 és GTX1080 Ti* Mini kártyák esetén valószínűleg erősen javallott lenne.
    - a dVGA alatti nyílások egyrészt a szellőzést hivatottak javítani, másrészt a tápcsatlakozó bedughatóságát szavatolják magas kártyák esetén.

* Zotac GTX1080 Ti Mini-hez 5mm-rel növelni kellene a ház mélységét.

• HookR

addikt

válasz #16939776 #38406 üzenetére

Érdekes egy szerkezet. Az elő- és oldallap rajzos extrudált alu profilon alapul. Ha a hátoldal és aljlemez kiindulásául tömb szolgált, akkor azok kiforgácsolása nem kimondottan anyaggazdaságos eljárás, hullhatott a forgács gazdagon. :) (Nálam az ITX-Box v1.2 elő- és hátlapja az eredeti tömbök 1/3-a.) Ha jól látom, a ház szétszedéséhez a fedlapból a sarkokon lévő rudakat kell a talpak segítségével kitekerni, majd alul kihúzni, ezután vehetőek le az oldallapok. Az opcionális 3,5"-es HDD-(k) is az oldallapra rögzül(nek).

"No bending No welding No punching No ferrum No painting No plastic
    A többi igaz lehet."

Na igen, az alaplapi tálca és a táptartó keret hajlított lemez, viszont festés helyett eloxálva van.

• HookR

addikt

Ha már tervekről esik szó, akkor én is előrántok egyet a kalapból. Idejekorán, mert még erősen work in progress stádiumban leledzik.

ITX-Box v12 - dropbox
    - 130 x 324 x 220 mm - 9,3l (jelenleg)
    - CPU-hűtő magasság: 99 mm
    - dVGA hossz: 214 mm
    - dVGA magasság: 136 mm

Kacérkodni kezdtem a teljes magas dVGA gondolatával (Nem mintha jelenleg olyan nagy szükségem lenne rá, de hátha elkap a gépszíj és akkor már ne legyek kidolgozott terv nélkül! :) ). Hosszú flexibilis riser-rel be lehetne forgatni az alaplap mögé, ahogy arra egyre több külföldi megoldást látni mostanság, de egyrészt a jó minőségű riser igen drága, másrészt nálam szempont egy egészséges méretű top-flow hűtő minimum 120/140x25mm-es ventivel, azzal együtt meg már majdnem olyan széles lenne a ház, mintha a teljes magas dVGA normál módon az alaplap PCI-E csatlakozójában lenne.
    Alternatívát a 90 fokos riser-ek jelentenek, abból is a merev, PCB-s változat lényegesen egyszerűbb, kedvezőbb árfekvésű. A modellben az alkatrészeket sima 1U méretű változat köré csoportosítottam. (Ennek a hátulütője, hogy a dVGA hátlapi takarólemezének alja így belenyúlik az alaplap IO kivezetésének szélébe, jellemzően az audio csatlakozókba. Nem véletlen, hogy a Silverstone fektetett házainál a 90 fokos riser egy további, sima magasítón keresztül csatlakozik a dVGA-val. Illetve az NFC S4 Mini-nél meg rövid flexibilis riser-rel van távolabb helyezve a dVGA. Másik megoldás a dVGA saját, gyári hátlapja helyett a házhoz idomított saját változatot készíteni, úgy nem kell a dVGA-t távolabb helyezve a ház méreteit növelni.) Az SFX-L táp az elfektetett dVGA mellé került, a ház hátlapjára, így belső táphosszabbító sem kell. A merevlemezek meg a maradék teret töltik ki. 1db 3,5"-es HDD fér az előlap mögé, 4db 2,5"-es merevlemezhely a táp elé és 2db 2,5"-es a CPU-hűtő és a ház hátoldala közé. Itt fontos leszögezni, hogy nem(!) a 6db 2,5"-es meghajtó elhelyezése volt a cél, hanem csak a lehetséges rögzítési pontok kialakítása az alkalmazott tápegység (SFX, vagy SFX-L) kábelezésétől és a CPU-hűtő térfoglalásától függően. Például SFX-L tápegység esetén az első 4db helyből jó esetben valamelyik 2db marad használható.
    dVGA-ból a Gigabyte és a Zotac GTX1070 Mini-je is elfér. Az MSI Aero nem, az túl magas. A kártya jobb szellőzése érdekében a ház eleje is perforált.

Bőven akad még rajta mit átgondolni. Például:
    - Mivel nincs dedikált házventi, ezért valószínűleg ildomos lenne a dVGA-t külön lemezzel elhatárolni, hogy ne fűtse fel a többi alkatrészt.
    - Valamilyen ízléses, mutatósabb külcsín lenne a kívánatos, ehhez a kivágások alakjával és arányaival még játszadozni kell.

Örömmel fogadok minden építő jellegű észrevételt, javaslatot.

• HookR

addikt

válasz HookR #32015 üzenetére

Az ITX-Box v10 album bővült 4 képpel. Néhány kevésbé szembeötlő részletfinomítás mellett a fő változás, hogy a dVGA hűtő szerepét a Xigmatek Praeton (LD963) vette át. Még ez is elvész a nagy térben. :)

Az LP dVGA-k rögzítőfuratainak tanulmányozása után a rostán maradtak közül:
    - Alpenföhn Silvretta (30mm)
    - Deepcool HTPC-200 (29mm)
    - ID-Cooling IS-40 (30mm)
    - Xigmatek Praeton (LD963) (29mm)
    ...a Xigmatek versenyzője tűnt a legmegfelelőbbnek.

• HookR

addikt

válasz #16939776 #32022 üzenetére

ITX-Box v11 - 3D - [link]

Egyelőre ez csak amolyan tessék-lássék átméretezése a főbb komponenseknek.
    - A szélesség másfél, a hosszúság két centit nőtt, így 270 x 170 x 250 mm (H x Sz x M) a befoglalóméret. Házkonstrukciós sajátosságból (Jobb hátsó lekerekített túlnyúlásnak is kell hagyni egy minimum szélességet. Célszerű a 2,5"-es meghajtóhelyek vastagságigényével számolni.) és a dVGA tápcsatlakozójából kifolyólag kb. ez a legkisebb reális szélesség teljes magas bővítőkártya esetén.
    - CPU-hűtő maximális magassága 129,5mm lehet. Az elrendezéshez egy nagyobbacska top-flow hűtő illik (Pl. Be Quiet! Shadow Rock TopFlow SR1 100mm + a venti), de ebbe a magasságba már befér az Alpenföhn Atlas is a maga 125mm-ével.
    - Képen látható R9 Fury X dVGA tápcsatija és a baloldal perforált lemeze között 22mm van.
    - A hátlapi kivezetések (hátsó U-alakú betüremkedés) belső oldala és az alaplapi tálca eleje között 225mm áll rendelkezésre (míg a függőleges L-profilokig 200mm), ennél max. 1-2 mm-t lóghat előrébb a dVGA, amennyit az előlapi ív még megenged.
    - Az alaplap nyákja és az alaplapi tálca eleje között 52mm van. Alaplaptól nem árt 1cm-t szabadon hagyni, így ez most ~4cm vastag táp elhelyezését teszi lehetővé. Vastagabbhoz vagy a ház mélységét kell növelni, vagy ha muszáj, a hátsó U-alakú lemez betüremkedését le lehet csökkenteni a hátsó lekerekítésnek megfelelő 30mm-ről 20mm-re. Ez esetben a hátlapi kivezetések lemezének belső síkja nem a ház sík tetejének végétől kezdődne, hanem csak 10mm-rel azután, hogy elkezdődött a lekerekítés hátra lefele.
    - Alaplapi tálca síkja és a bal első függőleges L-profil között 136mm a távolság, ez határolja be a tápegység szélességét.
    - A képen látható dVGA burkolata és az aljlemez között 26mm áll rendelkezésre, így a TY-147 nem fér el alatta, pláne nem a leendő (és a modellre még be nem rajzolt) adapterlemezének kihagyott 2mm-rel együtt.
    - Az alsó TY-147-es venti mögött még van 80mm a hátlapi kivezetések lemezéig, azt akár 2,5"-es meghajtóhelyek kialakítására is fel lehet használni.
    - Ezek a méretek már lehetőséget adnak a képen láthatónál nagyobb IO portra is, amit lehet például nagyobb nyomógombok és/vagy audio csatlakozók elhelyezésére 'költeni'.
    - Az alaplapi tálca még nincs a 2,5"-es meghajtók rögzítési pontjaihoz igazítva. Elvileg akár 3db is elfér egymás mellett, állítva.

Dillemmák:
    - A ház magasságát a v10-esnél egyrészt a hátoldali 30mm-es ívek, másrészt a DA-2 Molex Mini-Fit Jr csatlakozója és a billenőkapcsoló megléte határolta be. Utóbbiak kiiktatásával lehetőség van a magasság csökkentésére akár 30mm-rel, de gyakorlatban a bővítőkártyák hátlapi kivezetésének 20mm-ével érdemes számolni. Növelni tetszőlegesen lehet. Így lényegében azon múlik, kell-e 3 bővítőnyílás, illetve pontosan milyen hűtési megoldásban gondolkodik az ember, ami a dVGA-t illeti. Az ideális az lenne, ha lenne egy nagy hőcsöves passzív borda, amit az alulra helyezett TY-147 szellőztetne át úgy, hogy egyúttal a tápra is jusson a fuvallatból. Tehát a dVGA ne nyúljon túlságosan előre.
    - Ha a dVGA nagyon előre nyúlik, akkor a tápot max a CPU-ventilátor által keltett örvénylés öblögetné át valamelyest. Kérdés, hogy az elegendő lenne-e?
    - Ha a dVGA nagyon előre nyúlik, akkor a tápcsatijába dugandó tápkábelnek útban lehet a bal első függőleges tartó, mert csak 8mm van közötte és a tápcsati között.

• HookR

addikt

válasz Iginotus #31993 üzenetére

Na, első nekifutásra ezt sikerül összekattintgatni. Bár még néhány részlet érlelésre szorul, kezd összeállni a dolog.

ITX-Box v10 alias iNAS, a digitális lexikon. :) - [link]

Igyekeztem igazodni a WD My Book Duo arányaihoz, ebből kifolyólag nagyobb rádiuszú a hátsó lekerekítés és ez rányomta a bélyegét a méretekre, az alkatrészek elrendezésére:
    - bővítőkártyának immáron 3 nyílás áll rendelkezésre. Akár kamatoztathatóak azon Mini-DTX-re hajazó MicroATX alaplapok is, amiken 2 közül az alsó a PCI-e x16 foglalat. De a gyakorlatban hasznosabb, hogy:
    - a GPU chipje és a 25/26,5mm vastag alsó venti között elfér 30mm körüli kisebb CPU-hűtő (ahogy azt például flashpointer is alkalmazta), azaz nem kell feltétlenül a HIS HD7750 LP-hez, vagy az MSI GTX 750 Ti-hez hasonló bordájú modellre szorítkozni, mert kvázi bármelyik alacsony profilú kártya megteszi, amelyiken az alkatrészek nincsenek útban olyan hűtőknek, mint: Xigmatek Praeton, ID-Cooling IS-40, Alpenföhn Silvretta, DeepCool HTPC-200, Raijintek Zelos...
    - a 'teljesítményorientált' összeállítás helyett NAS-ként is hasznosítható a kuckó. Mivel szimmetrikusra hízott, az azonos szélességű hátsó túlnyúlások lehetővé teszik, hogy a jobboldali 3,5"-es HDD helyek tükrözve legyenek a bal oldalra is, összesen akár 4db 3,5"-es HDD-nek otthont adva a 2db fix 2,5"-es meghajtó mellett. Utóbbiak az előlap mögé kerültek egymás mögé, egymáshoz képest kissé eltolva, hogy mindegyik csavarhoz könnyen hozzá lehessen férni, ne kelljen feltétlenül kivenni az elsőt a hátsó miatt. NAS-ként célszerűbb a dVGA helyét üresen hagyni, hogy az alsó venti a HDD-k között egy alacsonyabb fogyasztású rendszert is átszellőztethessen. Ilyenkor a CPU-hűtő számára maximum 63mm áll rendelkezésre a HDD-tartó lemezig (nélküle ~97mm), de ebbe belógnak a HDD gumigyűrűs rögzítőcsavarjai vagy 3mm-t.
    - A VGA nyákja teljesen az előlapig nyújtózhat, ami max. 210mm-es hosszt jelent.

Az első függőleges tartók helyett eredetileg elegánsabb szerkezetet szerettem volna, de valahogy sehogy sem akartak megfelelni minden funkcionális szempontnak. A kész L-profilokkal amúgy is könnyebb itthon dolgozni. Noha egy kicsit kilóg a lóláb és kiviláglik a házibarkács jelleg, de talán nem olyan vészes.
    A hízókúra 155 x 250 x 250 mm-es (9,7l) befoglalóméretet eredményezett (+ talpmagasság).

Mi a véleményetek? :F

• HookR

addikt

válasz Iginotus #31981 üzenetére

Elég sokféle 3D nyomtatási technológia létezik (többek közt fém alapú is) ahhoz, hogy ne tudjam kizárni az elméleti lehetőségét. :)
    Gyakorlatilag mindig az adott technológia sajátosságaihoz, kötöttségeihez kell igazítani a szerkezetet, amit műanyag esetén minden bizonnyal alaposan újra kellene gondolni. Ilyenkor nem a nyers vastagságot növelik, hanem a várható terhelés mértékében üreges struktúrát alakítanak ki. A menet nagy felbontású nyomtatást igényel, nem tudom mekkora a realitása a gyakorlatban. Szerintem egyszerűbb csak 'előfuratot' nyomtatni és azt utólag menetfúróval véglegesíteni.

Egy időben kacérkodtam a lehetőséggel: ITX-Box v3 - 3D
    Tulajdonképp 4 műanyag részből (alj-, tető-, hátfal- és az előlap mögött egy kívülről nem látható belső, függőleges tartószerkezet), az alu alaplapi tálcából, valamint az U-alakba hajtott alu burkolatból állt volna. Végül nem dolgoztam ki részletesebben. Ha jól emlékszem elsősorban a várhatóan magas költségek miatt és mert a magasság/szélesség aránya nem adta ki az ihletül szolgáló WD My Book Duo-ét. Ellenben ez a legutóbbi szélesített alkatrész-elrendezés már kb akkora. Lehet érdemes lenne leporolni és aktualizálni a tervezetet. :) Ma már azt is tudom, miként készíthetném el itthon a trükkös ívű előlapi hajtást, és az U-alak két szárának végére a rögzítési lehetőséget.

A francba! Most addig nem fogok nyugodni, amíg le nem modellezem...

• HookR

addikt

válasz #16939776 #31974 üzenetére

"Ha eddig nem így volt bekötve, akkor teljesen normális jelenség amit tapasztaltál, és mind két táp hibátlan."
    Azért nem teljesen, mert sokáig közel sem volt ilyen mértékű az esés:
    - Nyugalmi állapot (12,480V)
    - CPU LinX-szel terhelve (12,352V)
    - GPU Furmark-kal terhelve (12,096V)
    - LinX + Furmark együtt (12,224V)
    De most, hogy mondod igen, már akkor is látható volt, hogy a GPU-t terhelve nagyobbat esett, mint csak az akkori CPU-t (I3-530 - 73W TDP) megjáratva. Bár a képeken csak pillanatnyi érték látszik, 12V alá nem nagyon eset le egyik esetben sem, ezért nem is gyanakodtam, hogy bármi gond lenne.
    Köszönöm az észrevételeid! :R Hasznosítani fogom őket a javított adapterkábelnél.

(#31979) KaiotEch: :R
    Ez lenne a haditerv, igen. Járatlan ösvény, lesz mit kitaposni. Szereztem egy szalagnyit az európai dióból kísérletezni. Ez fakóbb és valamivel sötétebb a valóságban, így összhatását tekintve komorabb, mint a 3D modellen látható textúra. Utóbbi enyhén narancsos árnyalatú, ami a háttérként használt kék (aminek a sárga a komplementer színe) színátmeneten látványosabb tud lenni. Megjelenés szempontjából nagyon sok múlik a beszerezhető furnérlemezen. A forgalmazó kínálatában az európai dión kívül elvileg van még fekete dió, tík, mutenye és bambusz, mint közepes barnás, szép erezetű alternatívák, amire leszűkítettem a kört, ám ebből a helyi lerakatban csak európai dió lelhető fel. A nekem szükséges kis mennyiség miatt meg nem fognak a minimális tételnek megfelelő 1 raklapnyit berendelni. :(
    Hajlítás szempontjából is talán ez a legrosszabb a felsoroltak közül. Az erezetre merőleges hajtás már így natúr valójában is könnyen megy, ám erezettel párhuzamos esetben (ahogy körbefuttatnám a ház palástján) sokkal merevebb, a kívánt kis rádiuszt megközelíteni sem tudom törés nélkül. Úgy néz ki, mindenképp fel kell főzni és úgy melegében az áhított formájú présbe rakni, hogy aztán lehűlés és száradás közben megtartsa az alakját.
    Eredetileg a szomszédos rétegeket (3mm vastagság a cél, és 0,5mm-t mértem egy rétegre) egymásra merőlegesen képzeltem egymáshoz ragasztani, de ez már csak a kiindulásul szolgáló szalag formátum mérete (durván 190 x 15-16 cm) miatt sem lehetséges. A köztes ragasztó vastagságának függvényében az összes (4-6?) réteget párhuzamosan leszek kénytelen összeragasztani. Remélhetőleg az alapul szolgáló 2mm vastag alu lemez miatt ez nem okoz majd bonyodalmat.
    Frissítettem az ITX-Box v7.2 albumát 8 újabb képpel, ami a 145mm-re felhizlalt változatot szemlélteti a 2db TY-147-es ventilátorral. Valamint az is látható, hogy az L-alakú merevlemezrögzítő profilok segítségével nem csak az aljlemezre lehet 2,5"-es, vagy 3,5"-es merevlemezeket felfogatni, de az alaplapi tálca mögé is 2,5"-eseket.

• HookR

addikt

Csak az I5-760-at (95W TDP) terhelve 0,2-0,3V a feszültségesés, míg csak a HD7750-et (elvileg hivatalosan 55W TDP, de a DDR3-as és GDDR5-ös változatra is ugyanazt írják...) terhelve 0,8-0,9V körüli (a kettőt együtt terhelve a +12V ~11V körüli értékre is leesik). Ha az AC adapter lenne a ludas, akkor a több, mint másfélszer nagyobb terhelés esetén kellene nagyobbat esnie. Azt tudni kell, hogy az adapterből 2 pár vezeték megy a CPU tápcsatijához, és csak egy a PicoPSU-ba. Ha a PicoPSU vacakolna, akkor miért esik önmagában a CPU-t terhelve?
    Hol a hiba a gondolatmenetben :F

Más: Azon morfondírozom, hogy nem kellene-e az ITX-Box v7.2 szélességét megnövelni, akár 145mm-re? Az alábbi CPU-hűtők jöhetnek számításba:
    - Reeven Steropes (48mm)
    - Phanteks PH-TC12LS (~48,5mm)
    - Be Quiet! Shadow Rock LP (~51mm)
    - Raijintek Pallas (55mm)
    - Thermalright AXP-200 Muscle (60mm)

A jelenlegi 135mm-es szélességgel a CPU-hűtő számára max. 77,5mm magasság áll rendelkezésre, ami 25mm vastag ventilátor esetén (vagy 26,5mm, ha marad a Thermalright TY-147) kb. 50mm-es hűtőt jelent, így a mostani AXP-200-at le kellene cserélni az első három valamelyikére.
    Ha a szélességet megnövelem 140mm-re, akkor már a Raijintek Pallas is elfér.
    Míg ha a szélességet 145mm-re növelem, akkor maradhat a mostani AXP-200 + TY-147 kombináció, ráadásul alulra már nem csak 120mm-es venti férne el, hanem 140mm-es, akár oda is egy TY-147(A)
    - 240 x 240 x 135 mm - 7,78l
    - 240 x 240 x 140 mm - 8,06l
    - 240 x 240 x 145 mm - 8,35l
    Ez a ház már nem annyira a köbcentivadászatról, mint inkább hardverkompatibilitásról, csendesebb működésről, felhasználóbarátabb szerelhetőségről és a megcélzott külső megjelenésről szól.
    Mit gondoltok?

• HookR

addikt

válasz shteer #31074 üzenetére

"Én azt nem értem miert nem fix risert alkalmaz - a pcb gyártatás is ilyen költséges lenne? :F"
    Először kanyarodik 270 fokot, majd átmegy az alaplap alatt annak túloldalára, ahol a másik irányba kanyarodik 180 fokot. Kíváncsi vagyok arra a fix riser-re, amivel ezt ki lehet váltani. :) [kép]

Egy ideje már motoszkál bennem is a kisördög, hogy mi lenne, ha a 750Ti-nél erősebb dVGA-t kellene elhelyezni? Milyen alkatrész-elrendezés eredményezne viszonylag kompakt külső méretet, anélkül hogy sokat kellene áldozni a hatékony hűtés (kellően nagy hőleadó felület, jó szellőzés) és a csendes működés (nagy, leszabályzott ventik) oltárán? Illetve melyek ültethetőek át a legutóbbi házkonstrukcióra (rétegelt fafurnér és alu lemez kerekített sarkakkal C-alakba hajtva)?

Három fő alkatrész a meghatározó: CPU-hűtő (mérete, kialakítása, elhelyezkedése), dVGA (mérete, elhelyezése) és a tápegység (mérete, elhelyezkedése).
    Ha 750Ti-nél erősebb dVGA, akkor teljes magas kialakítás. Ha csendes működés, akkor olyan, lehetőleg hőcsöves hűtő, amin könnyen lecserélhetem a gyári ventiket nagyobb (120/140x25mm), csendes darab(ok)ra. Kérdés van-e ilyen rövid nyákos (~170-190mm) változatban, vagy inkább érdemes a következő elterjedtebb kiterjedésre, olyan ~240mm körüliekre méretezni és akkor már 2db 120mm-es venti is legyen mellette?

(A) Ha teljes magas dVGA, riser nélkül, akkor a kártya magassága és a kiegészítő tápcsati orientációja miatt máris ~130mm körüli magasság áll rendelkezésre a CPU fölött (pl. Be Quiet! Dark Rock TopFlow, Be Quiet! Shadow Rock TopFlow SR1, Noctua NH-C14, vagy toronynak az unalomig ismételt Alpenföhn Atlas). Amire nincs feltétlenül szükség, mert szvsz reálisan CPU-t választva (max. 95W TDP) egy AXP-200 is bőven megbirkózik a hűtés feladatával alacsony fordulaton járatott 120/140 x ~25mm-es venti társaságában, aminek meg elegendő 90mm is a CPU fölött. 190 x 300 x 225 mm (12,82l) - ITX-Box v8 - 3D.
    (B) Ha az AXP-200-at veszem kiindulási alapnak, akkor a dVGA-t máshogy kell berakni, kizárásos alapon riser segítségével. Ha fix PCB-s változatban gondolkodunk, hogy ne szálljanak el a költségek, akkor például 1U-ba való riser adja magát [link], ami szintén meghatározza a dVGA elhelyezkedését. 160 x 330 x 215 mm (11,35l) - [kép_03], [kép_04].
    (C) Ha szintén az AXP-200 a kiindulási alap, de az SFX táp az alaplap elé kerül, akkor a dVGA már lehet ~24cm hosszú, illetve érdemes kicsit eltolni az alaplap mögé. Így viszont flexibilis riser és tápkábel kivezetés is szükséges. Cserébe a ház lehet 150 x 250 x 280 mm (10,50l) - [kép_01], [kép_02].

Kb ezek a főbb irányok.

Persze el lehet vinni az elrendezést Silverstone ML07/ML08/RVZ01/RVZ02, Fractal Design Node 202, vagy akár DAN A4-SFX irányba, de akkor a vékonyságért a korlátosabb CPU-hűtő hellyel kell fizetni. Előbbiek esetén a kompakt vízhűtés jelenthet megoldást, mert úgy a minimum vastagságot lényegében a tápegység határozná meg (SFX esetén min. ~70mm; ATX esetén min. ~90-95mm).

Kíváncsi vagyok az észrevételeitekre.

• HookR

addikt

válasz #22145024 #28877 üzenetére

Ha ez segít, meglestem milyen GPU load-ot mutat a GPU-Z a HD7750-re, ha Inventorban az ITX-Box v7.2 modelljét hagyom magától pörögni, illetve ha őrült módjára cibálom az egérrel és csak egy összemosódott gombolyagot vélek belelátni. Illetve mindez hogyan alakul a különböző megjelenítési módok esetén:

Shaded - 21% / 43%
    Shaded with edges - 25% / 45%
    Wireframe with hidden edge - 35% (nagyrészt, de néha ez is produkált 0-t és 78-at is) / 0-77%

És ez utóbbi esetben látványosan akadozott az összeállítás, ráadásul bár mind a 4 CPU mag terhelve volt, messze nem 100%-on. Mindebből én arra következtetek, hogy a szűk keresztmetszet a CPU és GPU közti adatáramlás sebessége (még inkább a késleltetése).

Persze ez nem mérvadó más programra nézve.

• HookR

addikt

válasz HookR #26848 üzenetére

Kedvező együttállás esetén (ötlet + kedv + szabadidő) araszolgat a terv a véglegesítés felé. S mivel a múltkor is gyümölcsözőnek bizonyult, ezért - több szem többet lát alapon - ezúttal is kikérem a véleményetek:

ITX-Box v7.2 - [link]

A számtalan apró finomhangolás mellett az említésre érdemes módosítások:
    - A szélesség 135 mm-re nőtt (240 x 240 x 135 mm - 7,77l), így most CPU-hűtőnek 77 mm-es magasság áll rendelkezésére (pl.: AXP-200 + 15 mm-es, vagy Shadow Rock LP + 25 mm-es venti), valamint vékony hangszigetelésnek is van hely a jobb oldallap belső oldalán, a 3,5"-es HDD-k mellett.
    - Racionalizálás keretében a belső furnér réteg elhagyásra került: egyszerűbb megmunkálás. Az így nyert 3-3 mm többlet hasznosabbnak bizonyult a beltérben.
    - A rétegelt burkolat hátsó, átlapolással történő körbezárását elvetettem. Helyette a nyitott C-forma, az alaplapi tálca, egy L-profil és a hátlap egymást kölcsönösen merevítve csavarkötéssel rögzül, ami valamivel nagyobb mozgásteret enged a megmunkálásbeli pontatlanságok korrigálására is. A C-forma nyitva maradt részét az oldallapra ragasztott odaillő idom zárja, így utóbbiba van hol belekapaszkodni levételnél és azt is lehet csavarral rögzíteni (emlékeztetőül: elől/oldalt/felül nem akarok csavart látni).
    - Megfogadva a tanácsot, az alaplapi tálca kiegyenesedésével mögé 2db 3,5"-es meghajtóhely lett kialakítva. Ez a megmunkálást is egyszerűsíti és hathatósabb merevítést biztosít.
    - Az alsó perforált nyílás elhatalmasodott, s ott az alkatrészek adapteres rögzítést kaptak az igény szerinti variálhatóság érdekében. A 120 mm-es venti most 4 pozícióban rögzíthető: a két szélső esetben marad hely mellette 2,5"-es meghajtó(k)nak (az L-profilok hosszabbik és rövidebbik oldalaiba is rögzülhetnek, így 1db meghajtó esetén sem nyúlnak túl azon, feleslegesen gátolva két slot-os bővítőkártya elhelyezését.), míg a két köztes állás a HIS HD7750 LP és az MSI GTX750 Ti LP hűtőbordáinak kedvez (igény esetén az adapterlemezben további furatok képzésével újabb ventipozíciók alakíthatók ki).
    Az adapterlemezek cseréjével mód nyílik 2db 92/100 mm-es venti, vagy helyettük egy harmadik 3,5"-es meghajtó rögzítésére is (ugyanazokkal az L-profilokkal), hasonlóan az ITX-Box v1.2-nél látottakhoz.
    - Az előlap mögé került 2,5"-es meghajtók felfogatásáért egy másik L-profil felel. Meglátásom szerint a függőleges orientáció miatt elegendő, ha csak egy oldalon tartja őket csavar. (Nyomós érv: a túloldalon aligha lehetne hozzáférni csavarhúzóval egy másik L-profilhoz. Második rögzítési felületnek esetleg az alaplapi tálca jöhetne szóba, ám annak hozzáférése a 3,5"-es HDD előzetes kiszerelését követelné meg minden alkalommal, ami nem kimondottan felhasználóbarát.)
    - A 2,5"-es meghajtók közül a ház burkolatához közelebbi (alul és az előlap mögött is) kétféle pozícióban rögzülhet. Ez 90 fokos SATA csatlakozók esetén bizonyulhat hasznosnak.

A legtöbb fejtörést az oldallap rögzítése okozza. Az aktuális elgondolás szerint 3 ponton rögzülne a házhoz: egy csavarral hátul, középen, ami ugye előrefelé szorítja; illetve 2 ponton elől a ház előlapja mögött, ahova az oldallapra ragasztott L-profilt lehetne 'beakasztani', s aminél egyelőre jobb híján valamilyen gumigyűrűs-csavaros megoldásban gondolkodom. Ami bizonyos:
    - a hátsó csavarnak egyúttal az oldallapot hozzá kell szorítani a ház oldalához annyira, hogy elkerülhetőek legyenek a nem kívánatos rezonanciák, zörgések.
    - A felfogatási pontok elhelyezhetőségét behatárolják a beszerelendő hardverkomponensek.

Ezzel kapcsolatban különösen nyitott vagyok minden meglátásra, javaslatra.

• AxBattler

félisten

válasz patomi #27569 üzenetére

Emlékszem, hogy Te lecserélted a ventit, de szerintem én nem vagyok olyan vájtfülű. Majd BIOS-ban én is a legcsendesebb fokozatra állítom. (Meg nekem nem pico tápom van, hanem SFX.)

(#27570) HookR
    Ha nem sürgős, akkor biztosan várnék.
    Nem akarod az ITX-Box v7-et kicsit tágasabbra tervezni? :)

• HookR

addikt

válasz AxBattler #27568 üzenetére

"Mire kell a GTX 750 Ti?"
    Egyelőre elvagyok a HD7750-nel, így nem is annyira valós igény, mintsem a lehetőségek felmérése a majdan 'esedékes' (talán év elején) gépfejlesztés kapcsán. Onnan közelítem a kérdést, hogy hiába tervezek az ITX-Box v7-be alulra 120x25mm-es ventilátort csatasorba állítani, ha nincs olyan LP VGA+hűtő kombináció, ami elférne a maradék helyen :B. Látván, hogy már akár GTX750 Ti LP-ből is van megfelelő, megnyugodtam. Nem indokolt az eddig bevált tervezési iránytól eltérni.
    Mire ténylegesen szükséges lesz az upgrade, addigra remélhetőleg AMD is gurít valami értékelhetőt. Legyen miből választani.

• HookR

addikt

válasz #16939776 #27550 üzenetére

"kb.: 27mm-re van a gpu közepe a csatlakozótól és az 54*54-es felfogatás sem stimmel"
    Önmagában az eltérő rögzítőfuratok még nem jelentenek problémát. Ha elfér, fúrok újat.

"kiemelkedés van a hőcsövek alatt, nem sík a gpu-val érintkező rész"
    Az valószínűsíthető, hogy az előre felhordott hővezető pasztázás miatt van rajta a műanyag borítás, de hogy alatta a borda is kitüremkedik-e, vagy sem, az számomra nem egyértelmű.

Tény, hogy egyszerre több buktatón is felül kellene kerekedni. Az sem szerencsés, hogy a referencia kialakítású 750Ti LP-k rögzítőfuratai meglehetősen lapos téglalap sarkain helyezkednek el, így arra is kell figyelni, hogy a kiszemelt hűtőn hány hőcső van, azok elférnek-e a rögzítőfuratok között, valamint megfelelő irányba néznek-e. A kiszemelt DIY VGA hűtő sajnos több szempontból is problémás, ami nagy kár, mert szólnak mellette is érvek:
    - Kellően lapos, hogy 25mm magas venti is aláférjen.
    - A lamellák elnyúlnának a ház eleje felé kellő távolságra, hogy a nagyobbik hányaduk a 120mm-es venti felé essen.

Az eddig felleltek közül a referencia 750Ti LP-kkel kizárásos alapon az Alpenföhn Klara tűnik életképes megoldásnak, de az egyrészt relatíve vastag, másrészt az ITX-Box v7-ben a 120mm-es venti nem fedné le kellő mértékben.

Mondjuk annyira nem sürgős a fejlesztés és a 750Ti LP-hez sem ragaszkodom feltétlenül. Bízom benne, hogy hamarosan az AMD is előrukkol új, erősebb szériával, amihez találok passzoló hőcsöves hűtőt.

(#27556) AxBattler: AXP-100-at, mert több alkatrésszel kompatibilis (rakhatod PCI-E közeli CPU foglalatra is).

• HookR

addikt

válasz HookR #27525 üzenetére

Mondjuk most, hogy így meglestem a pontos méreteit, azt kell mondjam igencsak határeset. A rövidebbik oldal széle a proci középvonalától 51mm-re található. Az alaplapon a 'keep-out zone' 95x95mm-es (Amit általában részben, vagy egészben felfestenek a proci körül. Ha más nem, a furatok körüli 45 fokos vonalak találkozásából lehet tudni hol a széle.), azaz a széle a proci középvonalától 47,5mm. Onnan a True Spirit 120i még 3,5mm-re elnyúlik a VGA felé, így bár a lamellák éppen csak el fognak férni, a venti rögzítésére szolgáló hajtogatott drót már jó eséllyel nem. Vélhetően rögtönöznöd kell.
    Mindenesetre a csavarok meghúzása előtt a hűtő rögzítőkeretét, amennyire az alaplapi furatok engedik, igyekezz a PCI-E foglalattól távolabb tolni.

(#27513) flashpointer: Mostanában én is ilyen irányban kutakodom, esetleg ezeket lesd meg, hátha közelítenek az elképzelésedhez:
    - Alpenföhn Heidi 1 és 2
    - Alpenföhn Klara
    - ARCTIC Mono PLUS
    - Coolink GFXChilla
    - Deepcool V300 és V400
    - PC Cooler Black Sea 2 K100
    - PC Cooler Caribbean K120
    - PC Cooler Caribbean K120E
    - Scythe Musashi
    - Thermalright Shaman
    - Titan TTC-CSC88TZ
    - VGA Cooler DIY 4 - [link]

Némelyik már nagyon nem mai, vagy netán erre felé egzotikus darab, de hátha...

Szóval hasonló a dilemmám nekem is: ITX-Box v7-be alulra a 25mm vastag ventilátort preferálnám, ám elnézve a LP 750Ti-k 2 slot-os bordáit, igen kicsi rá az esély, hogy a HIS HD7750 leváltására majdan kiszemelt LP kártya bordája elférjen. Ráadásul nem elég laposabb kivitelű, hőcsöves VGA hűtőnek lennie, mert LP VGA-knál a nyákon a GPU-tól 'felfelé' nem igazán nyúlhat, csak lefelé, ami jelen esetben az alaplap nyákján túl a HDD alá való türemkedést jelent és azt is megszabott méretbeli kötöttségekkel. Egyelőre a fenti felsorolásból az utolsóval szemezek, de gyanús, hogy a hőcsövei nem fognak elférni a nyákból jobban kitüremkedő alkatrészektől.

• HookR

addikt

Egyedibb? Hát jó, ez talán még nem volt.

ITX-Box v7 - [link]

A megannyi, évek óta a merevlemezen porosodó terv közül a sorban következő, két év múlva... mármint :B hamarosan megvalósítandó házikó. Avagy a 'fából vaskarikát' analógiájára fa furnérból alu házat.

Ami változott a v1.2-höz képest:
    - Álló kivitel: Kisebb alapterületet foglal és így a jobb oldal teli oldallap.
    - A megjelenést meghatározó elemek: A fa (furnér, középbarna dió) textúrája, az alu ezüstje és a feketére festett perforált lemez. Az alját és a hátlapot leszámítva csavarmentesség. Az előlapról minden sallang eltüntetve.
    - 120mm-esnél kisebb ventilátor száműzése.
    - Hátul a paneltáp helyén is szellőzőnyílás, hogy a CPU-hűtő által átöblögetett levegő ne csak felül távozhasson.
    - Előkészítés pico- és paneltáp fogadására egyaránt.
    - USB 3.0 kivezetés.

- Cserébe nőtt a térfogat. A korábbi 6,2l-ről (225 x 220 x 125 mm) 7,5l-re (240 x 240 x 130 mm).

(A v7-es verziószám a házkonstrukcióra utal, nem pedig a kisebb finomításokra, vagy az alkatrészek elrendezését érintő módosításokra.)

Sokat merengtem, hogy ne váltsak-e 3,5"-es merevlemezhellyel nem rendelkező, kisebb kuckóra, ám végül arra jutottam, hogy felborulna az alkatrészek elrendezésének kényes egyensúlya, láncreakciószerűen kompromisszumok hadát magával rántva. Pöttöm gép + NAS helyett marad az eredeti koncepció, hisz a 3,5"-es merevlemezt le lehet állítani x perc elteltével, így az továbbra is szolgálhatna hosszú távú tárolóként, míg a frekventáltan használt file-ok (média, munka, torrent, játék) mehetnek egy 2,5"-es HDD-re (vagy akár magára a rendszerként használt SSD-re).

Mi a véleményetek?

• HookR

addikt

válasz #22145024 #14211 üzenetére

Frissítettem 4 képpel az ITX-Box 3D albumot, avagy kb. ilyennek kellene lennie a végeredménynek.
    - A harmadik, vagyis felülnézeti, burkolat nélküli képen átlátszóvá tettem az előlap mögötti HDD-t, így látható a gumigyűrűs rögzítési lehetőség. 6-ból 3-at meghagytam sima furatnak, hogy kevesebbet kelljen vele dolgozni hátha szükség lesz még rá. :)
    - Még nem modelleztem 92x25mm-es ventit, ezért a képen 100x12mm-esek láthatóak. 25mm vastag venti és a VGA bordája között 4mm távolság marad.
    - A két utolsó kép a fazonírozott külsőt szemlélteti. Lényegében szimmetrikussá vált azzal, hogy a két szélső hűtőnyílás egyformán nagy (oldalsó ventikhez igazodva) lett, illetve a felső középre került.

"VGA:
    Helykihasználás szempontjából (minden egyéb szokásos alkatrészt egybevéve) szerinted melyik jobb? Az általad itt használt LP VGA, vagy a flex PCI-x kábellel a deszka alá forgatott VGA? Utóbbi esetben kényelmesen használhatok full height kártyát is..."

Helykihasználás szempontjából (tehát az alkatrészek árával nem számolva) elsősorban azt kell eldönteni, hogy milyen teljesítményű VGA-t és tápot szeretnél. Alaplap alá beforgatni LP kártyát is lehet. Szvsz LP kártya jelenleg kb. a HD7750-ig reális alternatíva (a hosszú nyákos low-profile HD7850*-ektől most tekintsünk el), amit akár DC-DC táp + AC adapter kombinációról is üzemeltethetsz. Szvsz. méret szempontjából a teljes magasságú kártya HD7850-től fölfelé indokolt. Hogy aztán azt érdemes-e beforgatni az alaplap alá, vagy csak szimplán lefektetni mellé, 'vele egy síkba', az az alkalmazott táp méretbeli kívánalmaitól függ, illetve milyen arányokkal rendelkező házban gondolkodsz.

"...viszont a ventijénél további plusz helyet kér, hogy ne szenvedjen légszomjban. (Jelenleg ezt úgy tervezem megoldani, hogy a VGA passzív lesz és ventivel szellőztetem át a VGA passzív hűtő és a MB nyákja közt kialakuló légcsatornát."
    - Oldal irányú átszellőztetés esetén útban lenne a flexibilis PCIe szalagkábel, ezért feltételezem, hosszirányban tervezted, előlapi ventilátorral. Ez esetben milyen tápot szeretnél és hova?
    - Elméletileg, kellően hosszú szalagkábellel a VGA hűtése nézhet akár 'lefele' (az alaplaptól távolabbi oldalra). Azt nem tudom, hogy van-e gyakorlati hátulütője. Ez esetben pl. egy SFX táppal megállhatna 70mm-ben a ház magassága.

* Megfelelő konfiguráció esetén még akár ilyet is lehetne DC-DC táp + AC adapterről működtetni, de itt már elengedhetetlen a 12V kikerülésesdi.

(#14212) Pista0001: "Érdekesek ezek a vinyó általi rezgetések. A korábbi házi házamban (hehe :) ) simán fémesen volt az 5 éves Samsung - amik tényleg bármilyen házat be tudtak búgatni - rögzítve és nem rezgette be, egyáltalán nem volt hangja."
    Nálam most az SFX táp 80mm-ese, illetve a gyári CPU hűtő ventije van holtversenyben a HDD-k seek hangjával. Passzív DC táp + AC adapter kombóval és CPU hűtőnek leszabályzott 120mm-es ventivel a gumigyűrűs HDD-k maradnának a legfőbb zajforrások.

• HookR

addikt

válasz kzkz #11124 üzenetére

Valahogy így: ITX-Box - 3D

Még tanakodom, hogy 1mm vastag alu legyen, perforált lemez betéttel (ahogy a linken), vagy 2mm vastag alu lemez perforálva. Előbbi szebb, de problémásabb a süllyesztett furat kialakítása. Utóbbit meg macerásabb elkészíteni.

• HookR

addikt

Talán kissé még korai (hehe), de gondoltam jelzem, hogy ha csikorogva is, de a 'fogaskerekek' elmozdultak a holtpontról és egy lépéssel közelebb került az ITX-Box projekt a beteljesülés felé. Sajnos néhány, a precíz megmunkáláshoz fontos szerszámgépet (pl. állványos fúró, Dremel és hasonlók) kisipari módszerekkel és kreativitással voltam kénytelen pótolni, ami eleinte rá is nyomta a bélyegét a megmunkálási minőségre, de később belejöttem annyira, hogy elfogadható végeredmény kerekedjen ki belőle. Persze csiszolópapírra azért még szükség lesz az utolsó, szépészeti simításokhoz, főleg az aljlemez esetében. Tehát a mostani termés: aljlemez, 2db bal oldali hosszanti tartó alul és felül, valamint a hátsó kereszttartó (az alaplap alatt, az alsó és a bal oldali HDD rögzítési pontjaiként szolgálva).
    LP kártya, slim ODD és 2.5"-es meghajtó hiányában 3db merevlemezt hívtam segítségül, hogy modellt álljanak néhány fénykép erejéig. Egy slotos LP kártya még így is elfér, bár tény a bal oldali HDD keresztbe tesz a közvetlen szellőzésnek.
    A kezdeti tervek óta változott a haditerv:
    - Belátom, hogy a picoPSU szerencsésebb választás a paneltáp helyett, a 24 eres ATX tápkábel nélkül sokkal egyszerűbb a kábelek szervezése. (Na meg a felszabadult helyre kényelmesen el lehetett dugni az útból az előlapi USB kábeleit.)
    - Marógép által picit korrigálva az előlapon, a mögé helyezett HDD esetén is megoldható a rezgéscsillapított HDD felfogatás gumigyűrű segítségével (Jelenleg csak az alaplap alatti ilyen. A bal oldalihoz a ház magasságán kellene növelni 3mm-t), amit valószínűleg meg is fogok ejteni valamikor.
    Egyelőre ennyi. Stay tooned!

A galériához katt a képre:

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés