- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Capella
senior tag
válasz
tibbike01 #107435 üzenetére
De hidd el, hogy nincs így.
Évekig használtam az Adguard privát DNS-t mobilon, hogy nem kell semmi más, és jó az. Azután eluntam, hogy néhány appban azért számos reklám megjelent, ha nem is annyi, mint szűrés nélkül.
És akkor elővettem a jó régen használt BlockThis!-t a privát DNS helyett, és minden gondom megoldódott. Eltűnt az összes reklám a leginkább használt és legfontosabb appokból. Letisztult felület lett, mint a pro verzió lenne, vagy amiből nincs is pro verzió, csak teletömve reklámmal, azok is kényelmes tiszta felület. (Természetesen vannak megvásárolt pro appjaim is.)
Azután megpróbáltam leváltani a BlockThis!-t a "frissebb, lágyabb, jobb" Adguard pro appal , mégiscsak újabb, API-ban is, csilivili, kismillió beállítás, infó. Azután seperc pakoltam vissza helyette a BlockThis!-t, mert visszajöttek a reklámok a használt appokban.
Lehet, hogy neked és nálad elég a privát DNS is, de nálam a tapasztalat mást mutat. -
m0rd0k
senior tag
Sziasztok!
Családi házban szeretném megoldani az internet ellátást, sajnos csak adsl van az utcajukban, ami 5/1 megabit sebessegu, yettel féle mobilinternet fele nyitnék, ehhez kellene egy router ajánlás, nem találok egyértelmű választ a témában, Cudy lt400, tplink mr6400 és D-link EAGLE PRO AI G416 routereket mar használtam, de egyiktol sem vagyok elajulva, nem tul stabilak. Mit ajánlanátok?
köszi!
-
Tompika777
senior tag
válasz
frostwyrm #107437 üzenetére
Jelenleg ezek picit túl vannak a stabil mobilnetes dolgokon.
Az ugye nagyon nem mindegy melyik szolgáltató... Alapvetően a One szerintem nem biztos, hogy jó választás ehhez, de az a gond, hogy először ki kellene próbálni, hogy igazából melyik mit tud 5G-n ott, ahol használni szeretnéd.
Mert ha nem hozza az 5G amit vársz,addig felesleges beruházni bármibe is. -
Soma01
veterán
Annak nézz utána, hogy ott milyen szolgáltatónak, milyen az 5G hálózata! (csak annyi hogy 5G van az kévés) Lehet hogy rosszabb lesz mint a 4G! Meg tarifacsomag függő is.
-
frostwyrm
csendes tag
Sziasztok! 5G-s routert keresek Geforce Now-n való játszás + streaming (Netflix) egyszerre történő használatához.
70nm-t kellene lefedni, 10cm vastag téglafalak választják el a szobákat. Mi használná: okosdugaljak, beltéri kamera, TV, laptopok, telefonok, hőszivattyú, termosztátok (nagyjából kb. max 20 eszköz egyszerre).
Jelenleg egy Deco X20-4G-t használunk, ez válallható, de a "filmezés+játék egyszerre" sávszéligényt nem fedi le, főleg nem az esti órákban.
5G lefedettség elméletileg lenne minden szolgáltató esetén (bár ennek még utánamegyek).
Láttam az ajánlások között néhány 200K+-os készüléket, van esetleg olyan alternatíva, ami kijön - akár használtan - 50-100K-ból?
Köszönöm!
-
Capella
senior tag
Mobiltelefonon nekem jobban bevált az Adguard Pro appnál a BlockThis!. Az appokon belül sokkal jobban eltünteti a reklámokat, szinte mindet. Rendszer szinten is szűrhet, nem csak DNS. Mindkettő helyi VPN-t futtat egyébként.
A böngészőben is érdemes emellett telepíteni 1-2 adblocker kiegészítőt, amelynek szűrőhatása összeadódik a VPN-nel.
De ha nem csak böngészőben, hanem az appokon belüli reklámokat is szűrni kell, a mai napig az egyszerű és lassan ősrégi BlockThis! a megoldás. -
Multibit
nagyúr
A routereken rendszerint DNS alapú hirdetés blokkolók működnek. Ha ha hirdetés nem erre kialakitott ad-szerverről jön, hanem az éppen látogatott site-ról, a DNS blokkolás semmit nem ér. Ezért nem feleslegesek a böngészőbe rakható bővítmények. Vannak kifinomultabb módszerek routerekre is, de azok nem használhatók általánosan.
-
kenny123
addikt
Sziasztok!
SIM 5G képes routereknél kb. milyen márka ajánlott? Összefoglalót megnéztem, az ottani 2 ajánlat 200k+, esetleg hardveraprón negyede-feléből lehet találni valamit, amit nyugodtan meg lehet venni?
Jelenleg egy archer mr600 4g+ van, néha jó, de bőven hagy maga után kivetnivalót.
Főként játékra, minél alacsonyabb ping miatt keresek valamit, amit mondjuk nem kell 1-2 naponta hard resetelni, illetve ország határokon nem 5-15 perc mire átáll a hálózat / magához tér. Emellett fontos lenne, hogy USB /normális szivargyújtóról tudjak neki tápot adni.Tudnátok esetleg ajánlani valamit?
Köszönöm, szép napot! -
Noxy
veterán
Kár hogy most egy Cudy WR 3000S a fő ruterem nem a WR 3000.
Try the New Ad Block Feature on Your WR3000 Router – Beta Test Invitation.A hirdetésblokkoló funkció közvetlenül a WR3000 routeren keresztül működik, és a következőket segíti:
A legtöbb webes hirdetés blokkolása (bannerek, felugró ablakok, videóhirdetések stb.)
Javítja az oldal betöltési sebességét
Csökkentsd a zavaró tényezőket böngészés közben
Minimalizálja a hirdetési hálózatokból származó követést
Nincs szükség böngészőbővítmények vagy mobilalkalmazások telepítésére – az otthoni hálózathoz csatlakoztatott összes eszközön működik.
-
Mate
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #107424 üzenetére
Köszi!
AXE 7800-at kizárnám. Ennyiért már jó lenne 1 wan, 1 lan 2.5 port.
BE92U Tökéletes lenne, de bőven keret felett van
BE82U - Ez is jó, de szintén kereten felül van.
TUF-BE6500 - Kevés a lan port, de switchel megoldható.Néztem még pár típust, ami esetleg szóbajöhetne. pl. ASUS ROG Rapture GT-AX6000
Nézegetem az akciókat, hátha valamelyik kap egy kis kedvezményt és lecsapok!
TP-link oldalon pedig néztem a TP-Link Archer BE6500 (BE400). Amazonról 55K-ért nem tűnik annyira rossz vételnek. -
Asus fronton:
AXE7800 - tri-band de csak AXE/6E, csak egy 2.5 Gbps-es portja van de az lehet WAN és LAN is.
BE92U - tri-ban BE/7, 1 darab 10 Gbps WAN/LAN + 1 darab 2.5 Gbps WAN/LAN + 3 darab 2.5 Gbps LAN port
BE82U - nem tri-ban BE/7, 1 darab 2.5 Gbps WAN + 4 darab 2.5 Gbps LAN port
TUF-BE6500 - nem tri-ban BE/7, 1 darab 2.5 Gbps WAN + 3 darab 2.5 Gbps LAN portVan még több megfelelő típus is de azok már sokkal drágábbak.
-
Mate
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #107422 üzenetére
Köszönöm!
IPTV nem lesz, csak OTT. Legalább 1 2.5-es lannal mi az ami szóba jöhetne?
-
Gamer vonalnak van bármi értelme? Azon kívül, hogy bazárinak néz ki az összes router.
Nem igazánWifinél Tri-Band vagy wifi 7 a lényegesebb?
A "teljes értékű" BE/7-es router-ek tri-band-ek de viszont jelenleg kevés olyan eszköz van amely ki is tudja használni a 6 GHz-es sávot.Költség max. 70K körül
Az IPTV miatt inkább Asus lenne az ajánlott.
Ami ajánlott lenne: TUF-AX4200/BE58U/TUF-BE3600 (nincsen 6 GHz és csak a WAN port 2.5 Gbps-es) -
Mate
nagyúr
Kezdem az elején, mert elvesztem a router tengerben.
Első és legfontosabb, hogy megbízható legyen a router. Ne kelljen újraindítgatni, reszelgetni. Emiatt TP-link és Asus vonalon nézelődnék, de nyitott vagyok mindenre.
2 számítógép lesz rákötve, elsődlegesen játékra használva. Lesz rajta egy nas, annak jó lenne egy 2,5-es lan csatlakozás.
Illetve 1 vagy 2 szolgáltatói box aminek kábelesen kell a csatlakozás.
Két TV stream, plex, pár laptop, telefon és pár wifis okos eszköz. A tv-k megoldhatók szintén kábellel.55nm-es tégla lakásba menne.
Költség max. 70K körül
Gamer vonalnak van bármi értelme? Azon kívül, hogy bazárinak néz ki az összes router.
Wifinél Tri-Band vagy wifi 7 a lényegesebb? -
ginola
addikt
Sziasztok
Vodafone router mögé szeretnék egy másik routert berakni.
Azt mondta a vodás szerelő, elég csupán kikapcsolni a wi-fit és lannal hozzákötni a másik routert, a kábeles rész maradhat a voda routerben?
Ez így oké, vagy bridge módba tegyem a voda router?
Jó lenne, ha vki kicsit szájbarágósan leírnám mit, hogyan lenne érdemes csinálni, összekötni.
Köszönöm. -
Mate
nagyúr
válasz
TaylorPro #107415 üzenetére
Xiaomit csak végső esetben vennék. Most is openwrt-vel használom, de nekem nem jött be annyira. Gyári rendszerrel is volt 1-2 gondom, ezért nem akarom használni.
Elsődlegesen olyan routert szeretnék, amivel nem kell foglalkoznom.
A TP-Link Archer GX90 esetében igazából az eredeti kb. 100K-s árat nem értem.
-
válasz
varadigabor #107408 üzenetére
Egy TP-Link Omoda alapú rendszerrel próbálkozhatsz ha már van egy abból való AP-d.
-
TaylorPro
addikt
Pont hogy a BE6500 nem támogatott.
-
TaylorPro
addikt
Én ezt vettem és bőven kimaxolja amit kell, ugyan így One 1000 optikai. A Huawei router meg modembe kapcsolva.
-
Mate
nagyúr
válasz
Dr.NX #107390 üzenetére
Köszi az infót!
Most kell majd 1000-es digihez routert vennem. Gondolkodtam a xiaomi vonalon, mert ár/hardver tekintetében verhetetlen, de szoftveresen vannak gondok.
Nagyjából hasonló árkategóriában milyen alternatíva lehetne még?
2,5-es csatlakozókat hiányolom csak róla. wifi sebesség nekem bőven elég, harsversen meg gondolom röhögve megbirkózik a dolgokkal.
-
válasz
micafighter #107406 üzenetére
Ha a központi eszköz TUF-AX4200 és a MESH-ben vezetékkel mellette szolgál még 2 darab AX57 és még találtál egy AC58U-t melléjük szintén MESH-be kötve, akkor az AC58U nem fogja majd vissza a rendszert.
Az AC58U saját környezetében azt a tempót fogja nyújtani, amire egyébként is képes, de ez nem fogja vissza a többi területen lévő eszközöket.
Az AC58U sem egy rossz eszköz. 2,4Ghz-en már nem versenyképes, mert ott az AX-es szabvány 2,4Ghz-en jobb tempót tud. Az AC-nek nincs is 2,4Ghz-es része. Az AC előtt "N" szabvány pedig sovány 2,4Ghz-en.
-
Bence01
tag
Sziasztok,
Jelenleg a hálózatom egy 1Gbit-es Digi netből a Digis router Bride módban egy régi gigabites asus router, 2db TP-link M4 AC wifi mesnek plusz egy alap tp-link switch elemekből állnak.
Az asus router kicsit mostoha körülmények között a szekrény mögött teszi a dolgát, ezt szeretném kicserélni egy megbízható routerre 40eFT körül.
Nem kell wifis eszköz, de jó lenne valami távolról managelhető vpn szerverként is működő router ami ismeri a frisebb szabványokat elég stabil és gyors.TP-link Omada ER605 V2 (V1-ről csak rosszat olvasok így tartok tőle)
Ubiquiti UCG-Ultra Cloud Gateway Ultra (nem tűnik túl strapabírónak, de lehet az)
Ubiquiti EdgeRouter ER-4 használtan (támogatás már kifutott, ha jól tudom)
TP-LINK Archer AX80 vagy TP-Link Archer BE230Ezeket nézegettem, nem tudom mi lenne a jó irány.
-
varadigabor
senior tag
Sziasztok!
Van 2db ASUS RT-AX82U routrerem és egy TP-Link EAP113 range extenderem az udvaron hogy a napelem invertert elérje ami eégmessze van , ez elég jól lefedi ezt a viszonylag nagy területet ( 2 bolt és egy tetőéri lakás). Az a bajom vele hogy van sok Smart switchem és wifis kamera. De valamiért a Tapo Kamerákat nem szereti a asus router. 3-4 sose csatlakozik normálisan, ledobálja öket stb.... Asus Mesh dolog sose müködött normálisan. Routerekel semmi extrát nem csinálok, a sok eszközön kivül. Ár most nem annyira lényeg, de feleslegesen sokat nem akarok költeni, de legyen jó. Mit ajánlatok? Van valami olyan router amire érdemes lenne lecserélni ?
-
Migee
tag
Szép napot !
Adott egy volt digis , mostmár one Alcatel I-240W-A optikai routermodem.
Szeretnék egy saját routert mögé rakni. Bridge modeba át tudom rakni a portokat, illetve L2 modeba. Viszont azt hogyan tudom beállítani, hogy az új router legyen a PPPOE kezelő? Magyarul a szolgáltató által adott eszköz csak ONT legyen? Elvileg a szolgáltatói one felületen, ha bejelemkezem, lehet állítani. De ott már az írja, hogy ONT modeban van, és átállíthatom router modeba. Pedig a valóság az, hogy Router modeban van az Alcatel. A szolgáltatói ONT-Routerben nem tudom kikapcsolni a pppoe-t. Mi a megoldás? Hívjam fel őket? VAlami tipp? -
micafighter
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #107400 üzenetére
Köszönöm szépen, megrendeltem az általad ajánlott 1x Asus TUF-AX4200 és két darab AX57-ket, pár rövid kábellel pont bele is fért 100k-ba
Még azt megkérdezhetem, hogy miért ezt tartod a legjobbnak az említettek közül?
Ezeket majd madzaggal kötöm össze ahogy ajánlottad, viszont ha a kert végében nem lenne térerő, a már meglévő AC58U-t vezetékkel a meshre csatlakoztatva kiraknám a kert mellé a műhelybe - ez nem lassítaná be a hálózatot a házban? Mindegy milyen gyors a net a kert végében, de jó lenne, ha lenne némi térerő.
-
Azteeek
tag
Kicsit olvasgattam a témában és arra jutottam, hogy a legjobb megoldás 2db router lenne a 2 szintes házba. Melyik lenne a jobb vétel szerintetek? 2db asus ax57 vagy 2db mr90x? Gigabites telekom net van. Van most aprón 2db mr90x 52-ért amit elég jó vételnek gondolnék
-
Patice
nagyúr
válasz
palwolf #107402 üzenetére
A plafonra szerelt AP azért jobb, mert körkörösen képes szórni a wifit.
Ha most kerül minden kialakításra, akkor én is azt javaslom, hogy plafonra is rakass LAN kiállást. Nem kell aljzat, elég egy lyukból kilógó kábelvég csatlakozóval.Amúgy nem kell ettől a vezérelt hálózattól félni, csomó videó van hozzá, stb.
Én mellesleg gyorsan lecsapnék erre és akkor egy eszközben megvan a router, Omada vezérlő és POE switch.
A többi vezetékes eszköznek meg szintén tőle ezt a switchet is megveheted.Az AP-okból meg tudsz építkezni lépésenként, akár eggyel is el lehet indulni és akkor később már jobban fogod tudni tapasztalat alapján, hogy hová kellene még egy.
+ 1 tipp a későbbiekre gondolva huzass kábelt kültéri AP-nak és a ház sarkaira kameráknak.
-
palwolf
tag
válasz
Multibit #107388 üzenetére
Az egyszerűség kedvéért (és a költségek kordában tartása miatt is) a sima 1 gigabites net és hálózat lenne megcélozva, tehát normál gigabites switch lenne berakva.
Seamless roamingra lenne igény, igen.
Fali AP-kat néztem első körben, például TP-Link EAP650-Wall (ez vezérelt AP ha jól tévedek), ez még beleférne például a keretbe (úgy hogy legalább 2 darabbal számoltam), de nem tudom mennyire számít ajánlottnak vagy macerás beállítani úgy ha még előtte nem csináltam ilyet. Meg ugye PoE bemenete van, azt tápfeladóval oldanám meg.
Vagy ehhez hasonló kategóriában lenne más alternatíva ami jobb vagy esetleg költséghatékonyabb? -
válasz
szabeska #107399 üzenetére
Jovo heten beuzemelik az 1000-es netet, emiatt erdemes lenne lecserelnem egy AX57-re vagy Cudy-ra, vagy hagyjam a csudaba?
Ha jelenlegi kiszolgálja az igényeidet akkor nem érdemes váltani. Ha a nagyobb nettel már nem lesz megfelelő a jelenlegi eszköz, elég akkor a váltáson gondolkodni. -
válasz
micafighter #107396 üzenetére
Ezeket figyelembe véve az 1x Asus TUF-AX4200 + 2 AX57 jobb megoldás lehet szerinted, mint pl Mercusys vonalon 2x MR90X és egy MR80X?
IgenEsetleg az előbb említett, akciós TP-Link Archer AX80 (30k) vagy TP-Link Archer GX90 AX6600 (63k) ilyen árakon jó alternatíva lehet?
Szerintem nemPl 3x AX80 vagy 1x AX80 és 1xGX90, amit később majd bővítenék még egy harmadik egységgel, ha szükséges.
GX90 csak béta firmware-rel tudja a vezetékes mesh kapcsolatot. -
szabeska
addikt
Udv!
Jelenleg egy Asus AX52 teljesit nalam szolgalatot 500-as One net mellett (1 pc utp-vel, 2 mobiltelefon, 2 tv, nehany okos konnektor es 1 Xiaomi kamera, tehat csak par dolog amit ellat). 35-40 nm-es lakas, egy valaszfallal es par ajtoval.
Jovo heten beuzemelik az 1000-es netet, emiatt erdemes lenne lecserelnem egy AX57-re vagy Cudy-ra, vagy hagyjam a csudaba? Nem hc felhasznalasra kell, csak legyen stabil es megbizhato.
(Egy Cudy BE3600E feher valtozatot par honapja megvettem probakeppen, de ment is vissza, egyreszt a wifi jel ugyanugy gyenge volt a budiban (
), masreszt wpa2-wpa3 titkositassal a kamera es a konnektorok nem csatlakoztak ra, lehet javitottak azota, de ahogy latom frissitest se nagyon kap, egy eve volt az elso es most egy masodik fw-t adtak ki ra...)
Koszonom!
-
Alex91
félisten
[link] , aki esetleg Ubiquiti-ban gondolkozna, itt van egy kis akcio! (Talan ennyit meg megernek, ha valakinek ax is eleg.)
-
Mauzes
addikt
válasz
Dr.NX #107390 üzenetére
Ez a TP Link AX80 mennyivel jobb, mint az Asus AX57?
Tudom, hogy túl általános a kérdés, de én itteni javaslat alapján már szinte eldöntöttem, hogy kétszintes családi házba veszek két AX57-et, kábellel mesh-be kötöm, és van egy jó ár érték arányú rendszerem. Szinte biztosan kiszolgálná az igényemet.
De ha még valami speciális akció miatt egy sokkal jobbat lehetne venni kicsit többért, akkor meg miért ne. Ilyen szempontból kérdezem, hogy mennyivel jobb és jövőállóbb az AX80.
-
micafighter
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #107389 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséged
Az Asuswrt UI tetszik egyébként, de úgy láttam az Asus közép és felső kategóriás routereinek az ára exponenciálsan elszáll, laikusként úgy tünik, hogy felsőbb kategóriákban jóval drágábbak itthon, mint a konkurencia, így talán drágább lenne fejleszteni a hálózatot a jövőben, mint másik márkánál (a mesh hálózat ugye brandhez fog kötni). Viszont az Asus tud pár szoftveres okosságot, ami miatt megérheti a felárat, pl Open NAT, VPN Fusion, Instant Guard pl nem használtam még, de leírás alapján talán hasznos lehet, ha majd az otthoni szervert akarom elérni a hálózaton kívülről.
Ezeket figyelembe véve az 1x Asus TUF-AX4200 + 2 AX57 jobb megoldás lehet szerinted, mint pl Mercusys vonalon 2x MR90X és egy MR80X?
Esetleg az előbb említett, akciós TP-Link Archer AX80 (30k) vagy TP-Link Archer GX90 AX6600 (63k) ilyen árakon jó alternatíva lehet? Pl 3x AX80 vagy 1x AX80 és 1xGX90, amit később majd bővítenék még egy harmadik egységgel, ha szükséges.
Nekem úgy látszik, hogy gyári SW-ben az Asus tűnik a legerősebbnek, de ezt az áruk is tükrözi.
Köszönöm mégegyszer a rám szánt időt/energiát
-
Soma01
veterán
Szasztok!
Melyik az a legolcsóbb Asus router ami:
- ma is kapható,
- lesz még rá sok év fw támogatás, azaz viszonylag új,
- 5-600 Mbps-ot tud aktív QOS mellett is natolni, (adaptív is jó)
- AX-es
+1 jo lenne ha lenne rá Merlin vagy GNUton's támogatás.
Digi FTTH 1000 Mbps Pppoe kapcsolathoz kellene. -
Ringman
félisten
válasz
Dr.NX #107390 üzenetére
amellett, hogy nagyon csúnya a gx90, egy asus blue cave helyett mekkora előrelépés lenne? (ill. ebben az ársávban így best buy ez a router?) 1 nas + 1 asztali gép + 2 telefon, nyomtató, 1 tv lenne rákötve, ~100m^2-es 1 szintes tégla ház + udvarra sem baj, ha eljut a jel.
-
Dr.NX
Topikgazda
Néhány Euronics akció:
TP-Link Archer AX80 router 30 ezer FtTP-Link Archer GX90 AX6600 Tri-Band Wi-Fi 6 Gaming
Alien Space StationRouter 63 ezer Ft -
válasz
micafighter #107386 üzenetére
A vályog miatt mindenképpen kábeles kapcsolat kellene az eszközök között.
Kettő helyet egyből három eszközös rendszerben lenne érdemes gondolkodni.Egy Asus TUF-AX4200 és két darab AX57 bele is férne a 100k, jövőt álló lenne a rendszer mert bármikor szabad cserélhető/bővíthető bármelyik elem.
-
Multibit
nagyúr
válasz
palwolf #107387 üzenetére
Be lesz kábelezve a ház, ez mindenképpen pozitív, megadja egy jó hálózat alapját
A sok kiállás is hasznos lesz. A helyedben én a szóba jöhető helyiségek plafonjára is terveznék kiállást az ufók (AP-k) számára. Ha - ahogy írod - valóban nincs extra igény a routert illetően, akkor maradhat a Telekom által adott HGW is. A tervezett net előfizetés sebessége gigabites. De hány gigabites? Ez fontos a beszerzendő eszközök szempontjából. A multigig switchek, routerek drágábbak! Kérdés még, hogy van-e igényed seamless roaming-ra? Ha igen, két út áll előtted: mesh képes routerek halmozása, vagy vezérelt AP-k használata. Az első általában olcsóbb (alsó polcos routereket feltételezve!), a második tisztább szárazabb érzés
A vezérelt AP-s felállás gyártótól függően lehet mérsékelt árú, de kerülhet horror összegekbe is. Lehetnek dedikált (hw/sw) vezérlős megoldások (pl. TP-Link, Unifi), de léteznek beágyazott vezérlős rendszerek is (pl. Cisco, Grandstream). A konkrét AP-kat az egyéni igények és a pénztárca határozza meg.
-
palwolf
tag
Sziasztok!
Egy épülő családi ház wifi setup-jához keresek konkrét routert és AP-kat.
A felállás a következő:
- 1 szintes családi ház, kb 100 m2-es lakótér, 10 centi vastag tégla válaszfalakkal
- Telekom optika megy az utcában, az lenne bekötve, gigabites net a cél
- gazdagon lenne kábelezve, a szobákba, garázsba cat6e kábelekkel, több kiállással, stb; a wifi tehát a mobil eszközöknek kellene
- a tervezett setup kb ez lenne: optika bejön az ONT-ba, amely Bridge módban van, innen LAN kábel a saját router-be, router-ből LAN kábel egy 24 portos gigabites (vagy gyorsabb) switch-be, és erre a switch-re lennének kötve az AP-k (elvileg csak beltériek)Különösebb extra igény a router-t illetően nincs, legyen stabil és megbízható, illetve alap dolgokat lehessen benne konfigurálni (pl port forward).
WiFi7-hez nem ragaszkodok, egy jó (stabil és gyors) wifi6-os AX hálózat is tökéletesen megfelelne.
Mit ajánlanátok a fentebb leírtak alapján? -
micafighter
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #107382 üzenetére
Értem, köszönöm a gyors választ
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Kertes ház, ráadásul egyik oldalról nincs is szomszéd, úgyhogy szerencsére minimális a wifi zaj, általában csak a saját hálózatot látják az eszközök, néha látnak 1-2 szomszédos hálózatot minimális térerővel.
A két AP amit cserélni szeretnék a ház két végében van, azok között 7 fal húzódik, ebből azt hiszem 3 vályog, a többi fal tégla. A távolság a kettő között kb 20 méter.
Egy szoba van csak az emeleten (tetőtérben kialakítva) pont középen, a többi szoba földszint.
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
1 Gigabit
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Kettő szobában van 1-1 kis gigabites switch, (egy TP-LINK TL-SG105 és egy TP-Link TL-SG108E), ezek osztják a netet 1-1 PC-nek, 1-1 AP-nek és összesen 3 db TV-nek (ebből az egyik TV a One által szolgáltatott mediaboxon keresztül csatlakozik). Ezeken kívül van a házban még 2 laptop, 5 okostelefon és 2 kamera (TP-Link Tapo C320WS,), amik wifin csatlakoznak, (még 1-2 wifis kamera tervben van a kozeljövőben, valószínűleg TP-Link Tapo C410 KIT). Ezek közül eddig csak 2 okostelefon támogat wifi 7et, így talán ez kevésbé fontos szempont, viszont a kamerák távoli elérése néha akadozik - ez persze lehet több okból is, de a routerek modernizálásával szeretném ezt a lehetséges hibaforrást kizárni.
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Port forwarding (home szerverhez) és DNS állítás (majd adblockhoz az otthoni hálózatra) gondolom alap dolgok, ezeken kívül annyi lenne a lényeg, hogy kiszolgálják a háztartás eszközeit minél stabilabban és gyorsabban.
-
-
Azteeek
tag
válasz
Gubek-Einste #107383 üzenetére
Családiház, 2 szint, elhelyezés miatt 1 fal van minden irányban amin át kell mennie, a mostani egész jól lefedi a házat azért is keresek minimum hasonló teljesítményüt, nyáron használunk egy erősítőt, hogy az udvaron is megfelelő legyen a wifi. Igazából a fő szempont az a 4k streaming stabilitása. 4 telefon, tablet, 2tv ami rendszeresen használja. 1000-es net van jelenleg de jó ha többet tud a jövő miatt nyilván.
Első körben egy tp-link ax55 pro-ra gondoltam de inkább rákérdeztem mert jelenleg nem nagyon vagyok képben a piaccal -
válasz
Azteeek #107380 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Tudnátok ajánlani valamit ami legalabb az ő hatótávolságát tudja és stabil működésre képes?
Minden környezet más és más, csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy egy adott eszköz mire is képes ott.Nagyjából 30k lenne a keret
Ajánlott eszközök:
TP-Link AX12/AX17/AX53
ASUS AX52/AX53U/AX57/AX1800U -
válasz
micafighter #107379 üzenetére
A 4x4 MIMO miatt szerintem elég lehet a térerő, hogy lássák egymást meshez a ház két végéből.
Első körben kettő MR47BE-ben gondolkoztam a tri-mode Wifi 7 miatt, de csak 2x2 MIMOt tud, így hatótávolságban gondolom a MR90X sokkal jobb lenne a 4x4el.
A MIMO képességnek semmi köze a hatótávhoz, csak a sebességre van hatással!(gondolom majd az MR47BE-t lenne érdemes fő routernek?
Igen, mindig a legújabb/legjobb képességű eszköznek kell lennie az elsődlegesnek.A hatótávolság fontos tényező, hogy lássa egymást a két eszköz wireless backhaulhoz, mert a két router a ház két végébe menne, illetve a ház mögött van még egy nagy kert is.
Csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mi is a helyzet az adott eszközzel.az AC-t már nem is kéne erőltetni ha modernizálunk.
Így van.Tudtok esetleg jobb megoldást 100k-ból 2 eszközös mesh-re?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben? -
Azteeek
tag
Sziasztok
Egy tplink Archer c7 1750 routert szeretnék lecserélni. Tudnátok ajánlani valamit ami legalabb az ő hatótávolságát tudja és stabil működésre képes? Nagyjából 30k lenne a keret -
micafighter
nagyúr
Sziasztok, szeretném az otthoni hálózatot modernizálni, AP-ként használt ,nagyon régi, low-end TPlink routereket lecserélni max 100k-ból, legalább AX-es rendszerre. Jelenleg a ház közepén van az ISP ((vodaf)One) által szolgáltatott router, amire csatlakozik a ház két végében 1-1 régi TPlink router, amik AP-ként üzemelnek. A tervem lecserélni ezeket kettő darab Mercusys MR90X v1 routerre. Ezek mennének a ház két végébe. A szolgáltató routerét szerintem nem tudom teljesen kiiktatni a rendszerből az ISP korlátozása miatt, igy az menne bridge módban, arra rákötve az egyik MR90X v1 Ethernet kábellel a ház egyik végében, a másik MR90X v1 meg menne a ház másik végébe, és wireless backhaullal mesh hálózatot alakítanának. A 4x4 MIMO miatt szerintem elég lehet a térerő, hogy lássák egymást meshez a ház két végéből.
A 4x4 MIMO mellett azért az MR90X v1-et néztem ki, mert úgy láttam ez támogatja az OpenWRT-t is, ha esetleg a gyári szoftver keveset tudna (a Mercusys szoftverét nem ismerem, és szeretnék majd otthoni szervert üzemeltetni, illetve valamilyen adblock megoldást az otthoni hálózatra legalább. bár feltételezem megoldható lesz a gyári szoftverrel is.)
Ha a Mercusys szoftver beválik és nem lesz szükség az OpenWRT-re, akkor majd menne a ház közepére egy MR47BE (az gondolom kisebb távolságban gyorsabb lenne az MR90X-eknél), akkor viszont már összekötném őket wired backhaul-ra (gondolom majd az MR47BE-t lenne érdemes fő routernek?), hogy az MR47BE 2x2 MIMO-val ne limitálja be a rendszert.
A hatótávolság fontos tényező, hogy lássa egymást a két eszköz wireless backhaulhoz, mert a két router a ház két végébe menne, illetve a ház mögött van még egy nagy kert is.
Első körben kettő MR47BE-ben gondolkoztam a tri-mode Wifi 7 miatt, de csak 2x2 MIMOt tud, így hatótávolságban gondolom a MR90X sokkal jobb lenne a 4x4el.
Van otthon egyébként egy
Asus RT-AC58U ver.3 is, gondolkodtam Asus hálózatban is, egyik AP-nek mehetne mondjuk ez, de úgy lattam az Asus megoldásai drágábbak, és talán az AC-t már nem is kéne erőltetni ha modernizálunk.Mit gondoltok? Tudtok esetleg jobb megoldást 100k-ból 2 eszközös mesh-re?
-
TaylorPro
addikt
válasz
roti86 #107377 üzenetére
Ez a sorozat nem támogatja az OpenWr-t. Elengedem így ezt a vonalat. Nincs energiám meg kedvem se vele kinlódni. És nem is találtam hozzá megfelelő romot.
Frissen van most beüzemelve egy Xiaomi AX3000T EU és tökéletesen kihasználja az ezres optikát. Marad ez.
Köszi mindenkinek!
-
roti86
őstag
válasz
TaylorPro #107374 üzenetére
Hardveres eltérés nincs általában, a szoftverben kell a country code-ot átírni. Ha rá tudsz csatlakozni SSH-n, akkor megoldható sok minden, mert a szoftver a motorháztető alatt OpenWrt alapú. A kínai verzióson az első beállítás szokott nehezebb lenni, mert a web gui csak kínaiul tud, de google translate-el simán megoldható a beállítás.
SSH nyitáshoz ajánlott az XMIR Patcher.
szerk: BE3600 helyett a BE6500-ra vadásznék, bár árban is feljebb van, de kb kétszer akkora a hatótávja, mint a BE3600-nak.
-
TaylorPro
addikt
Üdv!
Egyik kérdés. Az legenda vagy valós hogy a Kínai routerek hazabeszélnek rendszeresen? Egyik ismerősöm mondta hogy csak Xiaomit ne, neki inkább Tp-Link van. Na ezen jót nevettem mert egy kutya szerintem.
Két kérdésem lenne.
Mi hátránya lehet egy Xiaomi be 3600 Kínai verziós routernek egy EU modellel szemben? Az EU firmware gondolom rárakható. Hardveres eltérés van köztük?
Aki tudja a választ ne kíméljen.
Köszi!
-
Dr.NX
Topikgazda
Az Amazonon július 8-tól 11-ig Prime napok lesznek, routerek is szoktak lenni akcióban, esetleg érdemes kivárni a vásárlással.
-
BB9000
senior tag
válasz
MCs88 #107371 üzenetére
ASUS TUF-BE6500. Most "csak" 75K az Iponnál.
vagy itt az ASUS RT-BE82U kb. egy tizessel drágábban. -
MCs88
aktív tag
Sziasztok!
A következő a jelenlegi setupom:
2 darab Asus AC87U, az egyik router, a másik pedig media bridge módban megy, 5GHz-en csatlakozik a kettő, és az 5GHz csak erre van használva. (Így lett stabil net varázsolva a dolgozószobámba az asztali gépekre, vésés nélkül)
Úgy tűnik a routernek használt példány teljesen meghalt, így keresnék a helyére valami hasonlóan stabil megoldást 4x4 5GHz-el, aktív támogatással, max 120ezerig. -
Noxy
veterán
válasz
Askformore #107368 üzenetére
Wi-fi vendéghálózat (Access Isolation)?
Teljesen el szeparálva működik a meglévő hálózatodtól. -
Patice
nagyúr
válasz
Askformore #107368 üzenetére
Lehet.
Utána kötsz egy második routert. -
Askformore
senior tag
Sziasztok, sajnos nem nagyon vagyok otthon ebben a temaban, ezert kernem a segitsegeteket, illetve nem talaltam ra jobb topicot. Van egy Asus RT-AX53U routerem es 1000mbit Digi(One) internetem. Az lenne a kerdes, hogy lehetseges-e a meglevo savszelessegbol levalasztani egy reszt, es egy kulon halozathoz adni 1db eszkoznek, hogy az az eszkoz ne legyen egy halozaton a tobbivel? Tehat szeretnek egy masik wifi halozatot, amin csak ez az egy eszkoz van, es teljesen kulon legyen minden egyebtol. Koszonom!
-
Lazika
senior tag
Sziasztok. Tudnátok wifi 7 routert ajánlani? Néztem
az összefoglalót, de sokallok annyit asni érte. 40-60 körül van jó? -
-
rodman73
aktív tag
Ikerház első felében lakunk, kétszintes az épület. 30-as falak, mellékelek egy rajzot, jelenleg két router és egy switch van a rendszerben. Jó ez a felállás vagy érdemes lenne fejleszteni rajta szerintetek? Esetleg egy router, egy switch és egy "jeltovábbító"? Jelenleg 200 Mbit/s net van, később lehet 500-asra váltunk. A két router mindegyike ASUS, egyik RT-AC57U az alsó szinten, emeleten pedig AC66U B1 van. Igazából stabil a rendszer, sajnos a jelenlegi szolgáltató ami nem túl jó. (vidanet) 50.000 forintot szánnék a fejlesztésre, max egy picit több ha érdemes belevágni.
-
Djuree
félisten
válasz
Gubek-Einste #107358 üzenetére
bocsi, legközelebb oda írok akkor.
igaz, rosszul írtam. -
osonte
őstag
válasz
Meizubee #107359 üzenetére
Az a baj, hogy rossz irányból közelíted meg a dolgot, 3db router ekkora nm-re? Egy router középen, jól beállítva több sikert jelentene. A panel a legszarabb környezet, nekem utoljára fél nap volt beállítani egy TUF BE3600-at, de negyvenvalahány négyzetméteren lett stabil 500Mbps 5GHz-en. Az a baj, hogy minden router maxon tolja fölöslegesen ilyen kis helyen, mert nincsenek beállítva és 20-30 hálózat versenyzik még a Te lakásodban is. Nálam az vált be, hogy az Asus routeren például 5 erősségi fokozat van, hogy mennyire legyen erős a wifi amit sugároz és a második erősségi fokozatnál lett a legjobb eredmény, mert a router "lehalkult" cserébe a kliensek "felhangosodtak" és így egy jobb kapcsolat jött létre. Illetve olyan csatornát válassz fixen ahol a legkevesebben vannak. Szóval csatorna beállítás és jelerősség teszt. Középen tesztelj egy routerrel vagy a két legtávolabbi ponton próbáld a kettőt, de nagyon gyenge sugárzással. Pont a 3 routerrel szivatod le magad, ahol még a drága külső antennás egy routert is baromi nehéz jól beállítani. Gondolj bele, hogy normál esetben egy router általában egy családi ház földszintjét lefedi és még akár a kertet is, erre tervezik, Te meg egy kisebb helyre beteszel három eszközt, amikor amúgy is a sok router "éhezők viadalát" nyom egymás ellen, a panelfal már csak hab a tortán.
Amit írok, az nálam bevált, de minden hely eltérő, meg az eszközeid sem ismerem, szóval Neked kell időt szánni rá és kisérletezni a beállításokkal... Én középre vennék egy jobb külső antennás eszközt a három helyett (amennyiben a mostaniak nem megfelelőek/nem lehet úgy beállítani), de semmi sem garancia. -
Dr.NX
Topikgazda
válasz
Meizubee #107359 üzenetére
Az elég furcsa, hogy egy 3 db-os Xiaomi mesh mindenhol gyenge legyen egy ekkora panellakásban.
Kivéve persze, ha mindhárom egy zárható fémszekrényben van a lakás sarkában.
Így látatlanban valami beállítási probléma is lehet, meg definiálni kellene, hogy mit jelent a "gyenge net". -
Meizubee
tag
Sziasztok,
tudnátok ajánlani a Mesh System AX3000 helyett egy normális mesh rendszert? 73nm panel lakás, 3db ax3000 van a lakásban vezeték nélkül összekötve de folyamatosan gyenge a net. Semmi extra kívánságom nincs, csak hogy mindenhol egyforma erős legyen.
-
Djuree
félisten
üdv,
légyszi segítsetek nekem.
adott egy tp link tl sg1008d router.
1000/1000-es netem van de ezen keresztül csak 100/100-as a sebesség.
régebben pedig jó volt úgy rémlik.
mi lehet a gond? -
tototos
addikt
válasz
juhaszmarci #107349 üzenetére
Igazából 3mal több eszközt tud rákötni a rendszerre mert 1 port kell a router felé. 1 kell annak az eszköznek amit kihúzott a routerből.
-
kutga
félisten
válasz
juhaszmarci #107349 üzenetére
Ez jó is lesz, köszönöm.
-
juhaszmarci
csendes tag
válasz
kutga #107348 üzenetére
Legolcsóbb, “buta”, amire szeretnéd arra pont ez kell. 4 extra port, 5500Ft-ért:
https://www.pcx.hu/tp-link-ls1005g-5port-10-100-1000mbps-lan-nem-menedzselheto-asztali-switch-279002 -
kutga
félisten
Hölgyek/urak!
Nem router, hanem switch kérdés, de ha szeretnék több gigabites portot a dolgozó szobában a router mögött (ami egyébként Cudy WR3000), akkor mit lenne érdemes venni? Semmi extra funkció nem érdekes, két klienst szeretnék vezetékesen rákötni, a Cudyn minden port foglalt.
-
Aurig@
őstag
válasz
bluemirage #107343 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat és, hogy elmagyaráztad az EOL jelentését, sosem olvastam utána és sosem foglalkoztam vele.
De, /és számomra ez fontosabb/ ha valami működik rendesen, nem fogom kidobni, csak azért mert régi. /Még egyszer sem volt rajta FW frissítés. Nem akartam elbaszarintani.
Eddig csak nyomtatón, Blu-ray és médialejátszón, TV-én, házimozi erősítőn, IP kamerán és hozzátartozó rögzítőkön illetve alaplapokon frissítettem FW-ert./ Csak ez a pár eszköz, ami használja. Lányom Youtube-ozik rajta tableten, a Notebook, amit az iskola adott a gyerekeknek és 4 telefon, amivel böngészünk és telefonálunk rajta /VoWIFI/ gondolom ez is ezen keresztül kommunikál. Semmi másra nincs használva.
Minden más asztali PC-én történik.
/2019 októberében vettem, akkor 12.900 forint volt. Most azt tanácsoljátok, hogy tegyem szekrénybe és vegyek egy újat, ahelyett, ami működik, csak azért mert új(abb)?
Akkor ezek szerint a telefonomat is nyugdíjba kellene küldeni mert szintén 6 éves lesz, Android 12-vel. Sajnos, ami tetszik, az 300 körül mozog, ugyanis mindenképpen maradni akarok a OnePlus gyártónál. De ezzel kicsit elkanyarodtam a router témától./ -
kpityu2
addikt
válasz
bluemirage #107343 üzenetére
Én csak azért cseréltem le pár éve a 1043ND-t, mert a Internet Security állandóan nyavalygott, hogy régi FW van rajta befoltozatlan hibával. Akkor álltam át az Asus AX-re.
-
woodworm
veterán
Mondjuk a C6v4 esetén idén februári az utolsó fw. Ennél azért szerintem vannak mostohábban kezelt ax-es routerek is.
Végső esetben át lehet térni openwrt-re, a chatgpt kicsit sötétebben látja azt a vonalat is, mint a valóság. -
válasz
Aurig@ #107342 üzenetére
Az EOL, azaz End of Life megjelölés azt jelenti, hogy a gyártó többé nem támogatja az eszközt. Nem ad ki rá biztonsági frissítést. Egy interneten mindig online hálózati eszköznél, mint egy router ez ugyanolyan izgalmas... ha nem izgalmasabb, mint windows 7-et használni 2025-ben.
Minél több idő telt ez az EOL listára kerüléstől, annál nagyobb az esély, hogy az ismert problémákat a gyakori típusoknál aktívan kihasználják a támadók és bejutnak rajta a rendszeredbe. Emiatt foltozzák a gyártók a még támogatott eszközöknél a hibákat újabb és újabb firmwarekkel. Melyeket erősen javasolt időben telepíteni.Tudom, hogy háztartási és lakossági szinten ezek a dolgok sokaknak a "nem érdekel", "nem értek hozzá" és "lesz@rom" kategóriába tartoznak. De mivel ez egy szakmai fórum, ezért szerintem jogosan hívta fel a figyelmet az EOL-ra BB9000 kolléga.
-
BB9000
senior tag
válasz
Aurig@ #107339 üzenetére
A gondolatmenetedben ott a hiba, hogy azt gondolod: "Semmi baj vele." Van vele baj! Mégpedig igen súlyos ! : EOL eszköz!
Mit is jelent ez a gyakorlatban, miért is olyan nagy baj ez? Itt a válasz -
Aurig@
őstag
válasz
Tompika777 #107336 üzenetére
Nekem lassan 4-5. éve egy Asus RT-AC57U van.
4 mobil, 1 tablet és egy notebook használja.
Semmi baj vele.
Miért kellene AX helyette? -
Kenderice
senior tag
válasz
Tompika777 #107336 üzenetére
Arra nem kell neki ax-es, amik az igényei...
-
Agyas
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #107334 üzenetére
Mercusys AC12G AC1200 volt itt az ajánlóban, és akkor a MR60X amit te is írtál.... azt megnézem holnap kapató e győri boltokban. Remélem ugyan az a konfigurálhatósága mint a régi tp link és akkor gyors be is üzemelem.
köszi -
-
Agyas
aktív tag
Sziasztok,
Egy TP-Link TL-WR741nd router van a papámnak.
Áramszünet után elfelejti a netet, elég sokat kell vele vacakolni míg rendbe jön. Ma sehogy nem akar netet adni se wifi se lan. (reset, újra minden megvolt)
Mi lenne ajánlott olcsón helyette. Egy mobil lógna rajta alap vidás nettel és csak yt meg spotify podcastokat hallgat.
Köszi ha tudtok segíteni! -
ginola
addikt
válasz
Gubek-Einste #107330 üzenetére
Nem tudom miért csinálja, másik telefon nem csinálja, illetve, amelyik lecsatlakozik az 2,4-et gigahertzen tökéletesen működik ugyanazzal a routerrel, viszont másik vodafone router-rel szintén nem jó az 5Ghz..... Ismerős ök valamilyen tp-link routerével viszont az 5GHz is tökéletes.
Esetleg tippek a többi miért csinálja ezt a le és felcsatlakozást gyakorlatilag 10 másodpercenként? -
-
válasz
MikaVejneGI #107326 üzenetére
Illetve egy Acer gamer laptophoz milyen külső wifi antenna passzolna?
Asus USB-AC53/AC54/AC54 B1/AC55/AC55 B1/AC56/AC56R/AC57/AC58/AC68/AX56/BE92
TP-Link Archer T4U/T4UH/T4UHP/T4U Plus/T9UH/TX20U/TX20UH/TX20U Plus/TC30U Plus/TX35U Plus/TX50UH/TXE50UH/TXE5400UH/TXE70UH/TBE400UH -
kpityu2
addikt
válasz
MikaVejneGI #107326 üzenetére
A Cudy-nak 5 külöböző routere van WR3000 néven. [link]
Általában a WR3000S-t szoktuk ajánlani, mert elvileg az a legerősebb wifi téren. Viszont kínai. Bár OpenWRT képes. Az RT-AX53U pedig teljesítményre az Asus leggyengébb AX routere. -
MikaVejneGI
aktív tag
Sziasztok.
Ha egy árban van a két router melyik éri meg?
ASUS RT-AX53U vagy Cudy WR3000.
Egy Yettel ZTE MC8011A1 5G modem mögé lenne.
Illetve egy Acer gamer laptophoz milyen külső wifi antenna passzolna?
Köszöm -
osonte
őstag
válasz
-FreaK- #107324 üzenetére
Nem tudja a 6GHz-et, de a tri-band-et így magyarázza (szerintem megtévesztő): [link] [kép].
Ez max 5835 MHz-ig megy fel és a 6GHz hivatalosan 5925 MHz-nél kezdődik.
A leírás szerint úgy 3 sávos, hogy a 2.4GHz + az 5GHz-et kettéválasztja az alacsonyabb és magasabb frekvenciára (ami már közelít a 6GHz-hez, de nem az) és azt így kettő külön sávnak számolja...
Ez például drágább, de 3 sáv (valódi 6GHz-el) Áfa és Vám az árban, előrendelési akcióban: [link] . -
-FreaK-
veterán
Sziasztok!
Xiaomi BE7000: Alis hirdetés nevében az van, hogy tri band, lejjebb a leírásnál már dual band, aztán a specifikációknál meg a 2.4 és 5.0G mellett van 5.8G is, ami wtf?
Gondolom a kínai verzió nem tud csak 2.4 és 5G-t, esetleg ezt csak az fw korlátozza, vagy hardveresen is különbözik a global-tól? van egyáltalán belőle Global verzió?
Ha vennék, akkor tri--band-ot szeretnék, a jövőre való tekintettel.
-
válasz
Veron #107322 üzenetére
-A jelenlegi mesh jól működik (és az eszközök is dekoratívak). Kell egy 2x60 m2-es házba két mesh node?
Csak helyszíni teszt során fog kiderülni.-A fenti routerek képesek PPPoE kapcsolatot építeni a Digi ONT helyett?
Igen-XD4 képes olyan stabilitásra és teljesítéményre routerként, mint at AX59 és AX4200?
Wifi sebességbe nem. -
Veron
addikt
válasz
Gubek-Einste #107320 üzenetére
Köszi a választ!
Ezek milyen alternatívák lehetnek?
1.
ASUS RT-AX59U vagy TUF-AX4200 +
2 db ASUS ZenWifi XD4 plus vagy 1 db XD5 ?2.
Csak 2 db ASUS ZenWifi XD4 plus +
4 portos switch-A jelenlegi mesh jól működik (és az eszközök is dekoratívak). Kell egy 2x60 m2-es házba két mesh node?
-A fenti routerek képesek PPPoE kapcsolatot építeni a Digi ONT helyett?
-XD4 képes olyan stabilitásra és teljesítéményre routerként, mint at AX59 és AX4200? -
-
Veron
addikt
Sziasztok!
Hálózati eszközöket modernizálnék.
Adott egy 60 m2 alapterületű kétszintes ház, melyben jelenlegi setup a következő:
-Asus AC65P router a földszinten, ez létesít PPPoE kapcsolatot (a Digi ONT helyett)
-Erre kábelen kapcsolódik két Asus Zenwifi AC mini AiMesh eszköz (szintenként egy), melyek
szórják a wifit.
-A hálózatban wifin kb. 20-22 wifi és a fentieken kívül kábelen 3-4 található.
-az ISP a Digi/One 1 bites optikai szolgáltatással.Szeretném Wifi 6 képésre cserélni a Wifit szolgáltató eszközöket. Melyik lenne célszerűbb megoldás?
-Meghagyni az AC65P-öt és beszerezni mellé egy Zenwifi XD4 plus párt.
-PPPoE kapcsolatra és alsó szint Wifijéhez beszerezni egy új routert (50k-ig), valamint a felső szintre egy AP-t (40k-ig), AiMesh előnyt jelent.Köszi szépen!
-
krypton
senior tag
Sziasztok!
Megjött a TP-Link AX80 torony kialakításban. Kipróbáltam a TP-Link X73 helyén, de csalódott vagyok. Sem kábelen (890/270 vs 940/320), sem wifin (320/200 vs 480/290) nem hozza az AX73-at laptopon mérve. Szerintetek elrontok valamit, vagy ez ennyi?
-
osonte
őstag
válasz
nimmrody #107247 üzenetére
Berendeltem egyet, bár most már nem olyan olcsó, 70 ezer Ft lett előrendelésben, de kíváncsi vagyok milyen lesz a 6GHz a panel lakás környezetében, ahol 20-30 hálózat van 2.4 és 5GHz-en... Szerencsére minden kliens tudja a 6GHz-et és kicsi a lakás, talán lefedi majd.
-
válasz
tasiadam #107313 üzenetére
Az IP kamerákhoz jobb és ajánlottabb a kamera márkájának POE Switch-je, ha a kamerákhoz tartozó NVR-en már nem lenne annyi hely, hogy a kamerákat kiszolgálja.
A legjobb egy olyan NVR, ami a kamerák márkájával megegyező és POE-n keresztül meghajtja a rácsatlakoztatott kamerákat. De úgy, hogy 80%-nál nincs jobban leterhelve, hogy a táp (amit a háttérben az NVR-en keresztül a POE-t biztosítja) is bírja a 7/24-es üzemet.
De legyen inkább hálózatos topik és sorry az off-ért.
-
tasiadam
veterán
válasz
bluemirage #107312 üzenetére
nem oldaná meg, több kéne, de az ip kamerás rész relevánsabb volt. köszi azért!
-
-
tasiadam
veterán
válasz
Gubek-Einste #107286 üzenetére
Néztem, hogy van a cudynak ugyan ilyen külsővel rendelkező kültéri AP-ja, viszont ehhez már kéne Poe. PoE switch related kérdésekkel másik topicba érdeklődjek?
-
Kenderice
senior tag
Szeretném lecserélni a jelenlegi tipli archer C5 routert, mert random leesik a wifi és a lan sebessége 10 megabit alá amin ideig-óráig segít egy áramtalanítás.
Milyen márkát ajánlotok?
Dual band WIFI és 4 LAN + 1 WAN minimum kellene.
A stabil működés a lényeg.
Wifi6 és fejletteb nem lényeges, nincs eszköz ami ki tudná használni. -
uffneked
aktív tag
válasz
Tompika777 #107302 üzenetére
Köszi!
Ennyire vagyok fogalmatlan, bocsánat. -
uffneked
aktív tag
Koszi, hasznos!
Egyelore ugy nez ki hogy egy AX55 jon az AX80 melle. Bar a 4x4 helyett 2x2 antennas csak, sikerult megloni egy bemutato darabot 14ert.
Az easymesh setupra lelekben keszulok.Tenyleg, a One-tol kapott huawei ONT-t hagyjam a rendszerben? Erdemes arrol vinni kabelen a netet az AX80ra? Vagy csak zaj?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Xbox Series X|S
- sziku69: Szólánc.
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- LEGO klub
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen routert?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- SZÉP Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/2TB RTX A4000 8GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Eladó Apple MacBook Pro 13" A1706 (Late 2017, Silver - EMC 3163)
- Amazfit GTR 2 Classic okosóra dobozában töltőkábellel
- Mac mini M1 chip 8 magos CPU-val, 8 magos GPU-val
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest