Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • macilaci78

    nagyúr

    válasz varsam #76661 üzenetére

    A legkényelmesebb, ha egykaros a lépcső, vagyis egyenes felmegy.
    Gerendát megvágni nem szerencsés, ugye, egy gerenda megszakítás nélkül fekszik fel a szemközti falakra így adva át a terhelést a falakra. Ha megvágod, a vágott végeket szerintem támaszd alá. Elég csecse oszlopokat lehet csinálni, nem is kell vastag, robusztus.

    Ha U-alakú lépcsőt akarsz, akkor pihenővel kényelmesebb, biztonságosabb, mint húzott fokokkal, de így hosszabb is lehet. A példa kedvéért legyen 16 lépcsőfok!
    Pihenővel 8 lépcsőfok megy a pihenőre, majd onnan visszairányba. Tehát a mélysége 8 lépcsőfok+pihenő, 8×30 cm + 100 cm = 340 cm.
    Ezzel szemben 4 db húzott fokokkal, amikor még nem kis íven fordul a lépcső, a sima lépcsőfokokból 6-6 db is elég, és a húzott fokok meg 1 métert nyúlnak el a forgásponttól: 6×30 cm + 100 cm = 280 cm.

    Szerintem a födémáttörésed a tetőtérbe bőven elég, az a kérdés, hogy az alsó szintre elég-e, mekkora lépcsőt akarsz. Ha jól látom, a párhuzamosan futó gerendák között van áttörve mindkét födém, így hosszában tudod növelni, vagy rövidíteni a nyílást.

    Egy betonlépcső tud önhordó lenni, nincs alátámasztás, illetve a fordulónál egy tartófalba bekötik. Tudod burkoltatni a lapokat, oldalait, alját is szépen.
    Egy fém lépcsőváz is tud önhordó lenni, de vagy szellősre hagyod, pl homloklap nélkül és engeded láttatni a fém szerkezetet, vagy jól megdrágítja a vasalást is, ha alulról, oldalról is el akarod burkolni. Emellett tapasztalataim szerint a fém lépcsőváz a leghangosabb, dübög, főleg, ha a gyerekek lendületből jönnek.
    A tisztán falépcső is tud önhordó lenni, itt a favázat látod, de mégsem olyan tájidegen egy falépcső faváza, mint egy fém váz.

    Egy korábbi hozzászólásomban írtam egy körülbelüli árat is 3 évvel ezelőttről. A Top Step 888 követte el, aszimmetrikus U alakú lépcső 2+6 db egyenes és 8 db húzott fokkal, 28 cm belépő, 17 cm fellépő, 82 cm széles járófelület, egyik kar 185 cm, másik kar 297 cm, teljes szélesség 168 cm, födémek szintkülönbsége 285 cm, 240 k tervezésis, anyag- és kivitelezési költség összesen + a meglévő bontása. Burkolni többe került. :D

    Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

Új hozzászólás Aktív témák