Új hozzászólás Aktív témák

• interstate76

addikt

Beszéltünk róla korábban, hogy esetleg érdemes kijelző nélküli notit venni a kínai mini pécék helyett. Bepróbáltunk most egy ilyen Acer Aspire E3-112-t (a színét ne nézzétek, nem én fogom használni :) ). Kiszállítva lett 40 ezer Ft a vége, 1 év háztól-házig garival (utóbbi végül - önhibámon kívül, az eladó miatt - ugrott, én pedig visszakaptam 5 ezer Ft-ot, ami szerintem nem volt jó üzlet, mert nem szoktam konzumer kategóriás cuccokat gari nélkül vásárolni, de nem akartam visszaküldeni a kis gépet).

Előnyei (a Wintel W8-assal összevetve):
    - picit erősebb CPU
    - kijelző
    - billentyűzet
    - touchpad
    - 3-4 órás akksi
    - 500 GB-os, 100/100-as, keveset futott HDD
    - plusz 2 GB, azaz összesen 4 GB RAM (bővíthető 8 GB-ra)
    - gigabit LAN
    - usb 3.0
    - webkamera
    - hangszórók
    - mikrofon
    - háztól-házig gari (legalábbis ez volt az eredeti csomagban, a 40 ezres ár mellett)
    - Kodis filmnézés közben nem ment 50°C fölé a CPU hőmérséklete, pedig teljesen passzív hűtésű - ugyanezt úgy sem tudom produkálni a Wintellel, hogy most már majdnem több benne a hűtőborda, mint az összes többi része :D
    - ha tönkremegy benne valami (pl. HDD, wifi modul, stb.), könnyűszerrel és olcsón cserélem, míg ha a Wintelben befosik az EMMC, akkor nem tudom, menthető-e egyáltalán

Hátrányok:
    - nagyon minimális fogyasztási többlet (de ez is csak akkor, ha legalább 80%-on pörög a rendszer, ezzel szemben nem széthajtva, pláne üresjáratban, szerverként használva gyakorlatilag nincs különbség)
    - nagyobb méret (de ha a Wintel mellé odateszek egy egeret és egy billentyűzetet, akkor inkább a laptop a kisebb)
    - a HDD elvileg lassabb, mint az EMMC, de ez gyakorlatilag észrevehetlen használat közben, ill. könnyedén és pluszkiadás nélkül cserélhető kisebb SSD-re

Ha valakinek nem kell a kijelző, akkor eladhatja kb. 10e Ft-ért (annyit biztosan ér, ill. webkamerával és a kerettel együtt inkább 15-öt), a HDD-t pedig ugyebár le lehet cserélni egy kisebb SSD-re, és 25 ezer Ft-ból van egy olyan teljesítményű mini PC-nk, amilyet mindenki csak szeretne, de még nem kapható, továbbá ha kapható lesz, akkor is jóval többe fog kerülni 25 ezer Ft-nál.

Számomra annyival jobb vételnek tűnik a Wintelnél, hogy ha beválik, akkor keresek még egy ilyesféle cuccot (ha lehet, akkor N2940-es CPU-val), a wintelt pedig eladom.

Tudom, hogy vannak, akik szerint hülyeség a "mini PC kontra alacsony fogyasztású laptop"-összevetés, de én nem tudok jobb viszonyítási alapot. Meg nem is akarok :D , ugyanis egy ilyen kis gépet lazán beállítok a Wintel helyére. Ha valakit meggyőztem, akkor van egy hasonló gépecske, ráadásul fekete színben. Hopp, ezt közben elvitték (tegnap este még aktív volt a hirdetés, ráadásul eladási ár tekintetében is rugalmas volt az eladó). Na mindegy, a lényeg annyi, hogy nem egyszeri csodavétel volt a fenti, hanem szoktak lenni 35-40e ft ellenében ilyen kis gépek, hazai garival.

(#2858) mntn Igen, mindarra alkalmasak, amikről írtál.

Új hozzászólás Aktív témák