-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Francia91
veterán
válasz
donjohnson #51057 üzenetére
T410/T510-nél én elég sokszor hallottam, hogy a BIOS értelmetlen módon pörgeti a ventit...
Nekem most T500 van, integrált Intel VGA-val nem megy a venti (TPFanControl szabályozza, de ha BIOS-ra bízom, akkor meg elvan 1800-as fordulaton, amit csak figyelve hallasz)
Ha ATI-ra kapcsolok, akkor 1800-as fordulaton működik a masina netezés közben. 7200 rpm-es HDD van a gépemben, ez tulajdonképpen alapjáraton használva a gépet (internet, filmezés) "túlharsogja" a ventit olyan 2500-as fordulatig.Teljesen hangtalan akkor lenne, ha integrált kártyával és SSD-vel használnám
T60p után azt kell, hogy mondjam, hatalmas előrelépés (ugyebár ott nem tudtam lekapcsolni a FireGL V5250-est, az pedig fűtött rendesen)
-
mdk01
addikt
A tpfancontrol-ban hogyan tudom azt beállítani hogy a venti hány fokon kapcsoljon be?
Köszönöm
-
scarbantia
aktív tag
válasz
lakkusjj #50397 üzenetére
Kösz, egy másik helyről akartam leszedni, de nem ment a telepítés.
Ez most megy, viszont jól látom hogy max. olyan 3400-as fordulaton megy hűtő?
Olyat nem lehet, hogy X foknál pörögjön fel, és adott hőtartományokban dolgozzon?Ami még érdekes, hogy tök más értékeket mutat a TPFancontrol, és a SpeedFan valamint az AIDA(utóbbi kettő ha jól néztem, akkor nagyjából együtt mozog, ezeknek magasabb a mért értékük).
-
lakkusjj
aktív tag
válasz
scarbantia #50395 üzenetére
-
Francia91
veterán
Én csak azt tudom, hogy nekem Win7 alól ilyen folyamatok közben proci 45-55 fok, eközben fordulat TpFanControl-lal 1900 környéke. Hardverre azonos T500-asunk van, tehát jó összehasonlítási alap Win7 vs. Linux terén. Pedig elvileg a Win7 energiazabálóbb, mint a Linux, mégis Win alatt hűvösebb. Ha hazaérek, küldök egy hömérséklet diagramot a T500-asomról.
-
PNP
őstag
-
PNP
őstag
Feltűnt, hogy 4000 rpm-ről nem megy vissza a venti, hiába jéghideg a gép. Keresgéltem, aztán ráakadtam a TPfancontrol programra. Az a kérdésem, hogy ez futhat alapbeállítással (smart), vagy konfigurálni kell? Most épp teljesen passzív a gép.
-
Francia91
veterán
Én T500-ast vettem, fightair-től (az egyik T500 eladó, amit linkeltél), nagyon jó masina. Az ATI-t csak játéknál és AutoCAD-nél kapcsolom be, minden másra elég az Intel X4500MHD (beleértve a FullDH filmezést is). Az integrált kártyát használva TPFanControl-lal szinte mindig passzívan megy, az ATI alatt meg alig észrevehető a venti hangja (olyan 1900 körül pörög). Én csak ajánlani tudom a T500-ast, az meg hogy HDMI nincs rajta, ne zavarjon, veszel egy DisplayPort - HDMI átalakítót, és mehet rá a TV-re, hangot meg külön kötöd rá, és kész
. remek masina, nekem még van egy USB-s DVB-T MPEG-4 TV tunerem mellé, rendszeresen használom is, gond nélkül megy (azt is az integrált kártyával használom, mert annak is van hardveres HD gyorsítása)
-
xcds
őstag
válasz
Chaser #48856 üzenetére
A passzív üzemmódról jut eszembe. Nekem úgy van beállítva a TPfancontrol, hogy ált 1-es fokozaton megy a venti. 44 foknál kapcsol be, vehetném magasabbra, de nem akarom. viszont ált nem a cpu hőmérséklete kapcsolja be, hanem a pci. Nem igazán tudom, konkrétan mi az és mitől melegebb, mint a cpu. Nem lehetne kikapcsolni vmit, hogy ne legyen olyan meleg? Lehet átállítom a TPfacontrolt, hogy a cpu hőmérsékletét figyelje, de jobb lenne, ha más se melegedne nagyon. Szóval ötlet?
-
metal01
őstag
válasz
Harigata #47430 üzenetére
Nekem is T400-am van, közel 4 éve.
- Szériahiba nem nagyon van. Azon ne lepődj meg, hogy a zsanérok lötyögnek majd egy idő után. A T400-asok zsanérjai legendásan szarok. Cseréltetni sem érdemes (nekem 3-szor volt), mert ugyanolyan lesz.
- Aida64 terheléstesztje jó, de mindenképp nézd meg a vinyót HDS-el, vagy HD Tune-al.
- Mindenképp x64-et tegyél fel, ha másért nem, a 4 giga RAM miatt. W7 Pro. x64 simán jó, én is azzal nyomatom.
- Ubuntuval nincs semmi gond, megy rendesen, talán kicsit jobban melegszik a gép linux alatt, de tpfancontrol progi segít linux alatt is.
- SSD-t mindenképpen érdemes venni. ODD helyére mehet a vinyó, annak helyére meg az SSD. Nekem 830-as 128 gigás Samu van benne már fél éve. Hibátlanul megy, és hasít rendesen
-
xcds
őstag
Írtam korábban, hogy cicergett a T500 ventije meg van a zsanérnak holtjátéka. Még a gari lejárta előtt bejelentettem a Smartservice-nél. Helyszíni gari lett volna rá, de kicsit nehezen ment az egyeztetés aztán pont arra lett dolgom, bevittem személyesen. Fél órán belül kész volt, clean illatúan kaptam vissza a gépet, kicserélték a komplett hűtőt, biost is frissítettek. A zsanér lötyögés viszont már nem garanciális probléma.
Udvariasak voltak, nem kellett semmi papír, csak a gép, szóval összességében elégedett vagyok, soha rosszabb supportot.Amíg várakoztam, netezgettem kicsit a kiállított X230i-n, nagyon tetszett. Masszív kis könnyű gép. A billentyűzet kiosztás tényleg elég fura (a felső sor), de azon kívül fasza nagyon. Semmi hangja nem volt, nem ment a ventije.
Volt egy T530 is, az is egyben volt(nem lötyögött a zsanér), viszont annak egyfolytában tekert a venti, nem is lassan. Úgy látszik, ez ilyen t5xx-as probléma. Mondjuk TPfancontrol megoldja.
-
Francia91
veterán
válasz
Chaser #45347 üzenetére
T61 észrevehetően halkabb gép, hivatalos adatok szerint 3 dB-lel halkabb, mint a T60. Nem óriási a különbség, de picit kellemesebb
. Szokott nálam járni rendszeresen T61, egymás mellé téve a T60p-mel összehasonlítottam a hangjukat. Maximum fordulaton is halkabb gép
(hozzá kell tennem, hogy eddig csak Quadros példányok jártak nálam, TPFanControllal felvértezve, lehet, hogy az Inteles nem pörög annyit) -
xcds
őstag
Itt már írták, hogy rendszer alól is frissült gond nélkül. Én nem szeretek ilyennel szórakozni, hacsak nem muszáj. Enyém is pörgette a ventit, de a TPfancontrol nekem bevált erre tökéletesen, így nem BIOS-oztam.
szerk: Na meg én nem bízok abban, hogy az új biossal jó lesz a ventiszabályzás.
-
xcds
őstag
TPfancontrol-ban van egy szöveges fájl, amiben a beállítások vannak(asszem az ini kiterjesztésű). A vége felé vannak a ventiszabályzás beállításai. Ott vannak a hőfokok és a hozzájuk tartozó venti fokozatok. 2 oszlop van, a bal oldali a celsius, a jobb oldali a farenheit, de az nem játszik, mert két / van előtte. Pl Level=50 2 . ez azt jelenti, hogy a 2, fokozat (ami kb 2500-3000 fordulat) 50 foknál kapcsol be. Na most, ha ezeket az értékeket te jegyzettömbben átírogatod és elmented, akkor annak megfelelően fog működni. Egyébként ugyanebben a szöveges fájlban van némi magyarázat is az egyes beállításokhoz angolul ill. németül.
-
Borote
addikt
TPFanControl és RMClock kell neki
Szerintem olyan nagy különbség szerintem nem nagyon lesz alapórajel melletti feszültségben, üzemidő szempontjából pedig ez a fontos. Illetve az, hogy ne hagy maximális órajelen tekerni.
Ha a minimum feszültség azonos a két CPU-nál, akkor nem nagyon tudsz hosszabb üzemidőt csiholni. -
adabra
senior tag
válasz
cadeyrn #44696 üzenetére
T420si -ben BIOS-ban kikapcsoltam a dedikált grafikus kártyát, és így 55-62 fok között szokott mozogni a hőmérséklet. TPFanControl -lal vezérelve így jellemzően ki van kapcsolva a ventilátor (talán 65-nél kapcsol be)
Egyébként Win 64bit van a gépen (SSD-vel és 8GB RAM-mal) -
Francia91
veterán
válasz
FoxiestFox #43596 üzenetére
Nekem is volt ilyen problémám, igaz T60p-n FireGL V5250-nel, és Gap Pad baja volt. Az eredetit cserélnem kellett a GPU-n, de szarabb minőségű volt, Google Earth felvitte 107 fokig. Aztán áttettem az Északi híd még eredeti padját, azóta hűvösebb, mint amikor megvettem, 20 perces renderelés nem viszi 91 fok fölé a GPU-t (TPFanControllal). CS Source-t is 1680x1050-es felbontáson, Medium beállításon 83 fokon viszi
-
Santosh
tag
Sziasztok!
Egy Thinkpad-et (T42-őt) szeretnék napi 24 órában bekapcsolva használni. Alapjáraton hangosan, mélyen búg a ventilátora, ezt valamelyest orvosolni tudom egy TPfancontroller nevű programocskával, így csak halkan búg mélyen. Szerintetek veszélyes így használnom?
Az előbbi okból is kifolyólag szeretném szabályozni azt, ha pl. 90 fok fölé emelkedne a proci hőmérséklete, akkor automatikusan kapcsoljon ki a gép. Ezt a beállítási lehetőséget kerestem a biosban, de nem találtam meg. Lehet, hogy biosfrissítést kellene csinálnom? Más programot eddig nem találtam erre a funkcóra. Vagy automatikusan leáll minden noti, ha egy bizonyos hőmérsékletet elér a proci?
Előre is kössz a választ.
Üdv
-
HXY
addikt
válasz
Chaser #40682 üzenetére
Az eddigi Lenovo-s ThinkPad gépek közül a maga idejében szerintem az X200 volt a legjobb.
Szuperül összerakott, masszív kis gép, nem melegedett a P8400 procival, és alapból teljesen hangtalan volt,
nem kellett a tpfancontrollal szórakozni. Az X200s még erre is rátett egy lapáttal.Régen tele volt az apró olcsó ThinkPad-ekkel.
Hová lettek azok az eladók, akik fél áron árulták a gépeket?
Mostanában (az elmúlt 2 évben) egy ilyen ajánlattal se találkozok. -
franc0
őstag
válasz
szektamokus #36964 üzenetére
Nekem is megbolondult most a melegtől egy kicsit, úgyhogy kapott egy TPfancontrollt.
50 fokig legkisebb fokozat (ekkor még hangtalan), felette tombolhat. -
Minstrel
senior tag
Megint lekapcsolt az x61, a cpu most 75C körül volt, persze lehet a gpu melegszik fel nagyon, mert azt nem látom állandóan a tálcán, de újrainduláskor 70 volt az is a tpfancontrol szerint amit csak bios módban használok, mielőtt azt írjátok,h tpfan miatt van hűtés gond
-
Gondwana
addikt
válasz
mcroberto #36282 üzenetére
Hagyjàtok a burzsulyoknak a 333MHz RAMokat, vegyetek 400MHz-set olcsòbban, tökéletesen kezeli a gép (x32, 2x1GB 400MHz modul hàzon belül)
X31-nél majd nézz rà a hőmérsékletekre, szeret 60 fölé menni, tpfancontrollal koràbban kell neki ventit kapcsolni és jòòl.
Szerk.: mellé ment a vàlasz...
-
adabra
senior tag
Sziasztok!
T420si -nek (Intel® Core™ i3-2350M) kb hány fokos üresjárati hőmérséklettel kellene működnie? (Win7)
TPFanControl 63-65 fokot mutat (és csak a CPU-t mutatja, bár úgyis az a legmelegebb).
Ezt egy kicsit soknak találom. Mi a véleményetek?Van még egy problémám: a touchpad bal oldala a tappintást sokkal nehezebben érzékeli, mint a többi részen. Bár általában a trackpoint-ot használom, ezt megpróbálom garanciában cseréltetni.
Frankó kis gép ez a T420si, de a 14"-es T61-esemet jobban szeretem (főleg a függőleges 1050-es felbontást)...
-
audi100td
nagyúr
válasz
szmissz #36010 üzenetére
"Alapból tényleg túlpörög a venti, ami nagyon idegesített már a T42-nél is, szóval a Tpfancontrol szinte hamarabb kerül a gépre mint a Windows."
A legfőbb probléma, hogy maga lapátkivitelezés szar úgy ahogy van, alacsony fordulaton is zajos, míg a T400-at 3000-en sem hallani, max ha SSD van a gépben, de akkor is csak max halk susogást érzékelni.
Az új tapipad amúgy szerintem is jobb, bár amúgy sem igen használom, még a port kiosztás szól a T410 mellett, az újabb architektúra viszont többet eszik, hiába gyorsabb, egyéntől függ mi a fontosabb. Az viszont gáz, hogy a T410-nél az egész palmrest recseg és a bill is zörög össze vissza, mivel nem lett megfelelően alátámasztva. A T510 egy sokkal jobban összerakott gép, akkor már inkább azt választanám ha mindenképp kell a kraft és halkabb is a T410-nél.
-
szmissz
senior tag
válasz
cadeyrn #36007 üzenetére
Nem megyek, de köszi a tippet!
7 éves, ebből mindössze 3 évet volt aktív használatban és 2 év után kezdett szarakodni a zár.
A gépem hangtalan, SSD van benne, most 50 fokos a proci, HD videóval 56 -ig szokott felmenni. TPfancontrollal a lehető legjobban levéve a venti. És nálam a hangtalan = NINCS hangja. Semmi. Síri csendben kizárólag a "proci ciripelés" jelenséget lehet hallani, amikor deep-sleep állapotban van, ismert jelenség.
Alapból tényleg túlpörög a venti, ami nagyon idegesített már a T42-nél is, szóval a Tpfancontrol szinte hamarabb kerül a gépre mint a Windows.
-
fungi
aktív tag
válasz
adabra #35885 üzenetére
Nem biztos hogy mérvadó amit írok, nem nagyon szoktam izzasztani a gépeket, főleg
netezéskor a T61 Tpfancontrol nélkül, tápról, elem kivéve, sokáig elvan 50 fok alatti
CPU-val venti nélkül, aztán bekapcsolgat de nem gyakran, és nem hangos.A 420si hamarabb eléri a venti bekapcsolást ugyanazokkal a feltételekkel, de nem vészes,
most a nagy melegben mintha gyakrabban kapcsolt volna be a hűtés, nem zavaró a hangja
és hatékony, de szubjektív hogy kit mi zavar. /Engem nem./
Hűtésben azért a T61 nyer a kettő közül. /nálam/ Üdv, J -
szmissz
senior tag
válasz
audi100td #35489 üzenetére
A T410 palmrest része egy botrány, én is papírszalvétával béleltem ki 3 helyen is, hogy ne recsegjen.
A ventit totál kussoltatom tpfancontrollal, mert gyárilag valóban feleslegesen túlvezérelt. Környezetemben nem fut Thinkpad Tpfancontrol nélkül egyébként, mert ez midegyikre igaz az én fülemhez mérve.
A 4 cellás akksi ajánlaton jót röhögtem
-
brd
nagyúr
válasz
audi100td #34976 üzenetére
Lehet, de nem hiszem. A T9400-asnál az alulfeszeléssel 7-8W-ot tudok csökkenteni a fogyasztáson (Prime95 Blend futtatása közben). Ez szerintem elég lenne (ha a 4 magoson is lehetne ennyit alulfeszelni), mert egy 4 magos (legalábbis a Q9100) nem pont 2x annyit fogyaszt (alacsonyabb az órajel is ugye, ill. nem pontosan 2x-ezve van a CPU, vannak olyan áramkörök, amikből ugyanannyi van, mint egy 2 magosban), továbbá az alulfeszelés fogyasztásbeli hatása is nagyobb 4 magnál, mint kettőnél.
kiskekko: Melegedés nem téma, kb. P8600 szint, mondjuk egy percet nem ment az alapfeszültségén, mert azzal kezdtem, hogy RMClock-kal alulfeszeltem és teszteltem, így 1.0625V-on is képes működni a max. órajelén (a gyári fesz' 1.1750V). Utólag szereltem be, egy P8600-ast váltott. Az idle fogyasztás mintha 0.3-0.5W-tal több lenne a P8600-hoz képest, de ez mérési hibahatár windowson, a max. meg kit érdekel, nem akku'-ról fogom tökig terhelni (amúgy 11-es fényerőn Prime95 Blend teszttel ~38-40W a gép fogyasztása, és ilyenkor ebben a melegben úgy 67-68 °C-ra megy fel a CPU a TPFanControl szerint (64-es profillal, itt nekem ~4340-et ír RPM-nek, de erről a Prime95-ről tudni kell - ha nem ismernéd -, hogy ennyire szinte lehetetlen fűteni mással). Paszta: passz, valami szilikonos, fehér, a Titan hűtőkhöz adtak ilyet, sok szerepe nincs amúgy, ahogy tapasztaltam, legyen valamilyen, ami nem száraz/repedezik, oszt jóvan', az a pár fok nem számít a CPU-nak (ha csak nem extrém tuningról van szó). Amire emlékszem, arra ajánlott odafigyelni, hogy ne keverd el/össze a csavarokat, ill. hogy minden kábelt dugj vissza a helyére.
mitulabattyi: Az nem 4 magos. A TDP-ről pedig lásd az audi100td-nek írt részt.
-
Gondwana
addikt
Épp borogatom a s€ggem: pár napja nyüstölöm ezt a T520-at innen, az apróról, soha nem gondoltam volna, hogy majd egyszer látok elfogadható minőségű TN panelt. Jó, nem IPS, de azért arra nem számítottam, hogy lightroomra símán használható. 2GHz-n 1300 file/óra konvertálja azokat a képeket, amiket az X201 800 kép/óra darálja, az asztali E6350 meg 450 kép/óra.
Volt szerencsém egy elég fura X31-BIOSmeghülyülést látni: úgy döntött, hogy a ventillátora csak 65°C-on indul. (TPfanControl persze meggyógyította)
buvartacsko: ha letesztelték, működik, de nem fizettek külön még egy WHQL-ért én lexarom, hogy valami eredendően Vista vagy Win8 driver. Olyanokat már láttam, hogy van külön W7 meg Vista driver, de FC szerint No Differences Found.
Chaser: T60-am oda van, amíg meg nem jön a T520 helyére szánt X220, ezért rendesen összehasonlítani nem tudom, de a teljes W500 hűtő már otthon van, megnézem, hogy én hogyan moddolnám rá. Mondjuk, így elsőre úgy tűnik, mégse csak berakom a T60 hűtő helyére a csere folyamata, mert kábelvezetőket kell majd lefaragni és a chipseten lévő fémkocka lehet, hogy jóól ráfűt majd a billentyűzetre (ha egyáltalán befér alá csiszolás nékül).
-
buvartacsko
addikt
válasz
Gondwana #34774 üzenetére
proci mag hőmérsékletre gondolsz itt vagy amit a tpfancontrol kiír?
amúgy én is érzem hogy valami nincsen rendben, régebben mintha hűvösebb lett volna. :\
újra kellene pasztázni meg ilyenek, kitakarítani szépen, de nekem ehhez nincsen erőm, se rendes csavarhúzó készletem, a T61 nem volt ennyire parás, ott szépen könnyen hozzá lehetett férni a cpu-hoz, itt viszont az egész alaplapot ki kell venni a helyéről, bár ezt nyilván ti is tudjátok.
-
xcds
őstag
Használja vki ezt a TPFancontrol programot? Mennyire megbízható? Azt akarnám megcsinálni vele, hogy bizonyos hőfok alatt teljesen passzívan menjen a gép.
-
metal01
őstag
Hi!
Ubi alatt hogy tudok automatikus indításba tenni sudo paranccsal valamit? (tpfancontrolt szeretném így indítani). thx.
-
metal01
őstag
Néhány kérdés:
Ubuntu (11.10) alatt a gépem hőmérséklete 70 fok közelébe is simán felmegy. A venti 3000 rpm-en zúg mint az állat. Mit lehet tenni? Próbáltam a tpfancontrolt, nem sok sikerrel. Van amit még fel kell telepíteni az érzékelőkhöz?
Másik. Van egy 470-es Samsung SSD-m. Zsír új. 2 nap alatt a kondíció (HDS szerint) 99%-ra lement. A S.M.A.R.T. értékekben semmi eltérést nem látok. Linux alatt a HDS 100%-ot mutat. Ez mitől lehet?
Kösz,
M.
-
metal01
őstag
Hello!
Valaki tudna nekem segíteni, hogy Unubtu 11.10 alatt hogy kell életre kelteni a tpfancontrol-t? Illetve SSD esetén mik azok a legfontosabb dolgok, amiket érdemes belőni, hogy kevésbé legyen zúzva az SSD?
thx.
-
Borote
addikt
válasz
kaller1 #29094 üzenetére
Huhh, szerintem az piszok magas
Nekem is T60-am van, ugyan csak T2400-as processzorral, de teljes terhelésen sem megy 65 fok fölé - és még a processzor órajelét sem veszi vissza.
Mondjuk ehhez az is kellett, hogy 0,95-1,2625V helyett 0.95-1,025V-on üzemel - szerintem alulfeszelni mindenképp megéri, így aktívra állítva a hűtést 45 fokon megy általában, most, hogy passzívra vettem, 50-55 fok körül van, viszont kifejezetten csendes
Egy RM-Clock-ot szerintem mindenképp megéri feltenni.Mondjuk passzívra állított hűtésnél az AIDA írt érdekességet... CPU - 45 fok, CPU 1-2 mag 55 fok... az nem volt teljesen világos
tpfancontrol pedig csak a CPU hőmérsékletet mutatja, nem a magonkéntit.
-
nope00
tag
TPFanControl
Valaki ismertetné röviden? Milyen beállításokat lehet eszközölni vele? Játéknál rendesen visszakapcsolja a ventilátort? (T61 Nvidia) Automatán megtalája a beállításokat vagy nekem kell optimalizálni, olvastam továbbá, h lekel törölni a power mangert a helyes működéshez, én ott használtam a profilokat, itt van ezek beállításnak lehetőségére? Kicsit túl egyszerűnek látom a programot.
Illetve olvastam valamit a T61-es Nvidia videokártyával szerelt gépekről a vga melegedése kapcsán hogy leválnak, ez segít ezt kiküszöbölni?
Köszönöm a segítséget. -
Wolf-Rune
csendes tag
válasz
Sensei #29053 üzenetére
Valóban, van fent 1.41-es BIOS a support.lenovo.com-on. Viszont elolvasva a changelist-et nem vagyok túl bizakodó. "Important update" és "new function" nem került bele, egyetlen fixet tartalmaz, aminek nincs köze a hűtőhöz. Esetleg BIOS beállításokból nem lehet valamit tenni?
Ha TPFanControl-t használunk, anak milyen buktatói lehetnek? Mik azok a hőmérséklettartományok (idle-ben és terhelés alatt) amik optimálisak, nem okoznak gyorsabb elhasználódást? Inkább vagyok hajlandó kompromisszumot kötni a magasabb zajszintet elviselve, mint a csendesebb működésért cserébe magasabb hőmérsékleteknek kitenni a gépet. Kösz a válaszokat.
-
Sensei
aktív tag
válasz
Wolf-Rune #29051 üzenetére
Ha jól látom van újabb BIOS annál, amit használsz. Próbaképpen feltehetnéd (1.41). Nekem T420si-nél sokat csendesített az új verzió. Amennyiben így sem jó, akkor szerintem: TPFanControl, bár ezzel óvatosan, előbb tapasztald ki, mielőtt teljesen ráhagyatkozol.
-
NaNe80
csendes tag
Kipróbáltam én is ezt a TPFanControl csodát.
Nos úgy tűnik, hogy tényleg 65 fok körül kapcsolja be a ventit smart beállítással, de ez kb csak arra jó, hogy így ritkábban kapcsol be picit a venti (de még ez sem biztos) Így viszont az alap 45 fok helyett inkább 60 fok körül tartható a proci hőmérséklete, ami hosszú távon elméletben rövidíti az élettartamot. (tudom pont én kerestem ki, hogy elvileg 100 fokig mehet a C2D proci)
Mérlegelni kell, hogy mit szeretnél, de vegyél egy T400-at (vagy T500-at), na az kussba leszNekem az a céges gép, szerintem még 1x nem kapcsolt be rajta a venti.
-
Novics
senior tag
Kérdem a kedves hozzáértő kollégákat, hogy mennyire nevezhető normálisnak, ha "hidegindításkor" a tpfancontrol és az everest is 50-55°C-t ír ki procihőmérsékletnek? 1-2 perc után szépen bekapcsol a venti is és végig pörög, sima böngészés közben is. Néha leáll 1 percre, kettőre, majd újra felpörög.
Ha kivételesen csendben van a gép - passzív -, akkor pedig valami "ciripelő" hangot lehet hallani. Más is tapasztalta? Ötlet, hogy mi lehet? Elég idegesítő. Ebből a szempontból jobb is ha zajong a venti.
A TPFC a gpu-t - ati x1300 - hozza ki a legmelegebbnek, 65°C-ról nem nagyon akar elmozdulni.
A kérdés adott. Mit lehet vele kezdeni? Jó lenne, ha sima netezés - esetleg online filmezés - közben nem zúgna, és nem ciripelne. Azon kívül, hogy szedjem szét apró darabokra, pasztázzam újra - bevallom eléggé félek az ilyesmitől - vagy teljes hűtés/venti csere avagy törődjek bele, van más opció? Engem nagyon zavar, hogy csak magában mindenféle extra terhelés nélkül is folyamatosan hűteni kell, különben pikk-pakk megugrik a hőmérséklet. (No persze az más kérdés, hogy mi jelent terhelést a gépnek. A win7 aeroval ennyire sok lehet neki?) -
Ringman
félisten
válasz
Chaser #25184 üzenetére
+ válasz a többiek tpfancontrol kérdéseire is
tpfancontrol szerintem egy jó program, bár T61-nél a gpu hőmérséklet kicsit félrehord. nyisd meg mellette pl a hwinfo-t vagy a hwmonitort és hasonlítsd össze.
az ini fájlban lehet megadni (van rövid magyarázat is hozzá a fájlban), hogy win startup esetén a 3 alapbeállítás közül melyik legyen alapértelmezett (alapból a smart ,az kb 60 fokos cpu hőmérsékletnél kapcsol be)
ha itt a biost állítod be, akkor lényegében csak kiolvassa a hőm.szenzorból az adatokat.manual beállítás esetén folyamatosan egy adott fordulatszámon megy a venti.
0 - venti kikapcsol
1-2 a gyári fordulatszámnál alacsonyabb rpm-mel forog a venti
3 - gyári beállítás
7 - gyári +kb10%-os fordulatszám)
64 v 128 (nem emlékszem melyik) a gyárinál min 30%-kal nagyobb fordulatszám t61-nél talán 4000rpm - ez azért tönkrevághatja a ventit pl csapágyas lesz.smartról és manualról kb 75-80 fokos max hőmérséklet felett a gyári - bios - beállításra vált vissza. (az itt megadott hőfokot is lehet ini-ben szabályozni)
ezeket emlékezetből írom, mert már nincs nálam a T61.
-
Ringman
félisten
-
Chaser
legenda
válasz
audi100td #23368 üzenetére
Ahogy beszélgettem itt több tagal privátban azt mondták hogy a T60 volt talán az utolsó gép amibe a lenovo nem nyúlt bele, vagy csak minimálisan és már az ő nevük is ott virít a gépen. Én maximálisan elégedett vagyok vele. Tényleg nem extrahalk kategória, de tpfancontroll autostart 1-es fokozat ahogy elnéztem terhelve is bőven megállja a helyét. Őszintén szólva remélem minél tovább kiszolgál és nem kell próbálnom eltolt kijelzős verziókat.
"Ezért van ott a T61p 1920x1200-zal, de sima T61 is elérhető 1680x1050-nel, 16:10 teljesen jó, csak olyat kell választani aminek megfelelő a felbontása," Jaja, csak ezek meg nem 50k-s kategóriákÉs itt meg fentebb a 14-esről beszéltem, nekem az lenne az igazi ips kijelzővel, mert azért mobilabb mint a 15-ös. De mióta láttam erről nem fogok letenni
1600-as ips kijelző meg még ebayen is húzós, majd ha nagyon bejön az élet akkor fogok venni bele, de csak akkor. Feltéve ha 1általán bele lehet hegeszteni kanócok miatt. 1ébként meg bőven jó ez is. Akinek nem kell extra cpu erő vág bele egy ssd-t mint én és bőven elvan vele. Persze akinek kell sok kraft az már csak T60 felett nézelődhet...sajnos.
Akuideje is elég korrekt a 14-esnek, 9 cellás akuval azért 4 óra felett elkaristol, 6 cellással is 3 felett ha nincs nagy terhelés, de ezeket még annyira nem nézegettem.
Mindent összegezve nekem nagyon bejött mind2 méret. Persze tegyem hozzá mind2 mondhatni újszerű állapotban van, nem mint az első 14-es T60-am volt. -
tomi.tomi
tag
válasz
Gondwana #23215 üzenetére
Battery és AC módban is "Balance all parameters". CPU - "Adaptive".
A TPFancontrol BIOS módban csak méri a hőmérsékleteket, és a "2 aps" és a "9 bus" van kb. 49-50 fok körül, ez alatt lejjebb veszi a ventit a rendszer. Ezek viszont kb. 3800-as fordulat mellett a fenti értékeket tartják, lejjebb nem hűlnek...
-
tomi.tomi
tag
sziasztok!
Sürgős segítségre volna szükségem a következőben: adott egy x200, ami nyugalmi állapotban is folyamatosan ventilátorozik kb 3500 rpm ford.számmal. Akkuról is, energiatakarékos módban is. Terheléskor felmegy 4000 fölé. Biztos vagyok benne,hogy ez nem normális, de van-e valami hatékony megoldás? Tpfancontrollal tökéletes, de nem hiszem, hogy ez lenne a módja. Ha nincs más, ma visszaviszem az eladónak, de jobb volna, ha nem kéne, mert egyénként nagyon tetszik. Win7 van rajta, de nem hiszem, hogy ez számít, mert már bootolás alatt hangoskodik.
Előre is köszönöm a segítséget! -
lapa
veterán
válasz
Dr. Oid #23132 üzenetére
nem nagyon értem mit írsz.
a bios alatt hallgattad a ventit? hogy jön ide a bios? a biosban sose lesz halk, mert a bios hajtja a gépet eléggé.
egyébként szerintem is elhajtanak; a legvalószínűbb, hogy valami program / process kóstolgatja a cpu-t állandóan. érdemes lenne egy process explorerrel ránézni mi mennyi cpu-t eszik.
nem vagyok róla meggyőződve, hogy annyira egészséges a tpfancontrol, pláne 0 rpm-mel.
gondoljatok bele, nem ugyanaz a terhelve 60 fokos cpu melletti x alkatrész hőmérséklete (mert aktív hűtést kap), mint a 0 rpm miatt 60 fokos cpu mellett ugyanaz az x nem hűtött alkatrész. a fancontrol nem üzemszerű állapot, még akkor se ha a gépek / alkatrészek tűrése jó.
az x200/s-re fancontrolt rakni meg eleve szimpla istenkáromlás. nem kell telhetetlennek lenni. undervolt és hagyni kell dolgozni.
-
yodamastah
őstag
válasz
Dr. Oid #23113 üzenetére
Az x200/s csak 1es venti sebebesseg mellett ultra csendes. Sajnos 2-esen mar hallnni. Persze ez is meg jo halk, de 1-esn gyarkolatilag ejjel is hangtalan a gep egy csendes szobaban is. Undervoltolva nekem az x200s meg 720p video lejatszassal se megy 1es ventivel 55 fok fole. 60 fokig nem kell izgulni kulonosebben. Sima bongeszessel meg ki is lehet kapcsolni a ventit azzal se nagyon fog 60 fok fole menni. izgulni ugy 70-75 fok felett erdemes. Az x200 biztos kicsit jobban termeli a hot, de hat ez van. Cserebe erosebb a proci. (1es meg 2-es alatt a tpfancontrol ertekeket ertem)
A halksag relativ. Egeszen mas tunik zajosnak nappal egy budapesti utcara nezo lakasban, vagy ejjel egy videki hazban siri csendben. Az x200s az utobbit is viszi, de csak 1-es ventin, vagy lekapcsolt ventivel. En 0decibeles notebookot akartam epiteni, ezert valasztottam x200s-t, de 1-esen tenyleg olyan halk, hogy fix 1-esen hasznalom...
-
Magnat
veterán
válasz
Dr. Oid #23113 üzenetére
Szia,
bocsi, rosszul emlékeztem, nem is a PM-ben van, hanem a sima Win energiagazdálkodásban:
Sajnos már nem vagyok benne tuti biztos, de mintha alapban is így állt volna, csak egyszer átállítottam meg vissza, aztán már steppelt rendesen, szal lehet h ezt is a PM zavarja meg vagy nemtom ... mindenesetre most műxik, nálam 0.79, 1.6 és 2.53 között váltogat. 1ébként a TPFanControl oldaláról szedtem le egy progit, azzal monitorozom.
-
franc0
őstag
válasz
Dr. Oid #23108 üzenetére
TPfancontrollal magad is szabályozhatod a ventit.
-
Chaser
legenda
Du. ha minden jól megy jön egy másik T60, mondtam a srácnak csak akkor veszem meg ha stabilabb a képernyő és halkabb a gép ventije mint az enyémben. Kíváncsi vagyok hogy a mostani csak azért nyűgösebb-e mert nagyon sokat használták, ami volt céges lévén nem kizárt. Mondjuk ha tpfancontrollal szabályzom a gépet fix 2800-ra az még jó, de power manager az kapcsolgat össze-vissza, mind1 mit állítok neki. De ha a másik halkabb azonos fordulaton simán megveszem és lesz végre nagy gyári panasonic akum is
-
sniphoe
aktív tag
Feltettem a TPFanControlt (0,62v).
Jól értem, hogy az alapbeállítások jók T61hez? -
azbest
félisten
válasz
Chaser #22230 üzenetére
Zsanérok jók egészen feszesek. Pici kilengés van, de nagyon minimális. Nem mértem az akkut, de reálisnak tűnik a 3 óra ha nem izzasztjuk nagyon, legalábbis az 54Wh-s másik gépemnél kb igaz, ez meg 60+ Wh-ás (7 cellás).
A hangja olyan mint a másik gépemnek, 3300 körüli alapjárat. De tpfancontrolt rendesebben beállítva hogy ne 0 és 3300 közt kapcsolgasson ki-be, hanem mondjuk 60 fokig level1 (2800) legyen, úgy már szinte hangtalan, a winyót jobban hallottam.
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #22055 üzenetére
Ja, oké, akkor nekem T42-ről hiányzott ez a cucc, anno feltöltöttem egy képet, ott is vannak a csavarhelyek: [link]
De T61-nél sem emlékszem ilyenre, az enyém intel GMA-s volt, gondolom csak a dedikált quadro-s kapott ilyen cuccot.
buvartacsko: a T60-nak a hűtése tényleg nem az erőssége, a T61-é jobbnak tűnik, ami szintén nem a legjobb. majd rendelek hozzá egy T500 hűtőt, tpfancontrol-t inkább hagyom, nem akarom, hogy esetleg túlmelegedjen
"az a baj hogy ameddig nem próbálsz ki egy t500at vagy x200at, addig nem tudod elképzelni se hogy miről beszélünk, egyszerűen néma a gép... a vinyó "túl kiabálja" a hűtést"
ez így van és a legdurvább az egészben, hogy közben teker a venti 2-3 ezres fordulaton, mégis síri csönd, na itt letettek valamit az asztalra
-
Peter M
tag
--- Levelem változtatás nélkül, a linkek nem működnek ---
Tiszteletem,
Hibajelenség: W520 - Túlmelegedés [FurMark alatt 2-4perc alatt 90-95 C
melegdve vagy lekapcsol vagy az Nvidia Quadro visszavágja a sebességét]
US Lenovo Support: Nem elfogadható a 90-95 C a FurMark alatt, keressen fel
mihamarabb egy helyi hivatalos Lenovo Szervizt [Case Number: CC0041]PC-Box szerviz tapasztalat:
Egyetlen pozitív élmény az volt, hogy nem kellett 1,5 hétre a géptől
megválnom, bár utólag a szervizelés "színvonalát" látva lehet, hogy
nem merülne ki ezen levélben az elégedetlenségem.Tények:
Alkalmazottnak fogalma sincsen a jelenlegi Lenovo termékekről, amelyek az
alábbi kijelentésekben nyilvánultak meg:"elég a gépet itt hagynia, a tápegységre semmi szükségük nincsen"
A 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező PC-Box szerelő kedvéért: A
W520 hordozható munkaállomás hivatalosan csak a hozzá gyártott 170W
adapterrel együtt használható. (Nem hivatalosan az előző széria 135W
együtt is elindul a Lenovo fórum alapján - megj.: a szervizben egy
darab ilyen tápegység sem volt)
Ügyfél segítőkész hozzáállása: Miután a kedves ügyfél tájékoztatta
a 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező PC-Box
szerelőt, azonnal kérte, hogy hagyjam ott a tápegységet is."az Ön gépe nem munkaállomás"
W osztály a Lenovo kínálatában a Workstation rövidítése ami
munkaállomást jelent, mindemellett ajánlom a nagy tapasztalattal
rendelkező szervizes figyelmébe bármely Lenovo hivatalos
termékspecifikációt, de ha meghaladná ezirányú képességeit vagy csak
egyszerűen nem érdekli a munkája, megrövidíteném azt a 2 percet amíg
rákeres: Hivatalos pdf"az Ön gépe nem 3d alkalmazások futtatására lett tervezve"
W520 hordozható munkaállomás az alábbi ISV certifikációkkal
rendelkezik: Solid Works, AutoCAD... bővebben. Bízom benne, hogy ez a
lista a nagy tapasztalattal rendelkező szervizest is meggyőzi."biztos a ventilátor hibás"
Kedves ügyfél hiába tájékoztatta a 30 éves szakmai tapasztalattal
rendelkező PC-Box szerelőt, hogy a Lenovo hivatalos fóruma alapján az
ügyfél feltette a TPfancontrol speciálisan W520 hordozható
munkaállomáshoz hangolt verzióját, amellyel egyértelműen látszódott
annak skálázódása és fordulatszáma."biztos el vannak tömődve a réz lamellák, kitakarítva megoldódnak a
problémák"
rendelkező PC-Box szerelőt, hogy egyértelműen nem fogja megoldani a
problémát. Ő személyes támadásnak - és az ügyfél eddigi segítőkész
hozzáállását semmibe véve, kikérte magának, hogy egy ügyfél ki
láthatóan többször lát Lenovo terméket beleszóljon az Ő hihetetlenül
precíz és szakmai munkájába, ami kimerült a magas nyomású levegő
használatában."az IWS mit sem ér, mivel USA-ból származik a gép valószínű nem is
garanciális itthon"
rendelkező PC-Box szerelőt, hogy a számára ismeretlen Lenovo
hordozható munkaállomások nemzetközi garanciával kerülnek forgalomba
amit a felhasználó is szabadon ellenőrizhet az IWS rendszerében.
Ajánlom figyelmébe az alábbi oldalt, soha nem tapasztalt dolgokat
láthat itt: Bővebben IWS(megjegyzés: a mai napig reakció nem érkezett a hivatalos magyar
Lenovo oldalon feltüntetett PC-Box elérhetősére küldött e-mailemre
/elküldve:2011. június 21. 12:07 mailto:szerviz@pc-box.hu/)4 óra tesztelés után büszkén mutatta, hogy a fent említett TPfancontrol
program segítségével milyen szépen marad a hőmérséklet 90-95C fok környékén
(megjegyzés: amit az amerikai Lenovo Support elfogadhatatlanul magas
hőmérsékletnek jelzett). Azóta a gép változatlanul produkálja az
elfogadhatatlanul magas üzemi hőmérsékletet,és intenzív használat melletti
Thermal Shutdown-t. (mellékelem a Win7 error log-ot) Annak ellenére, hogy a
több mint 30 éves szakmai tapasztalattal együtt lett portalanítva a
hordozható munkaállomás hűtőrendszere jelenleg a tervezett feladatokra
használhatatlan. Felvetésemre miszerint ez így számomra elfogadhatatlan, ő
mint személyes szívesség megrendelt a géphez egy új alaplapot és
egy ventilátort. (természetesen kijelentette, miszerint ha a Lenovo nem
fogadja el a rendelést akkor ezt nekem ki kell majd fizetnem...)Én mint ügyfél mindvégig próbáltam segítőkészen és a szervizes alapvető
hibáit javaslataimmal segíteni, ám Ő folyamatosan a több mint 30 éves
szakmai tapasztalatát emlegetve, meg sem hallgatott. Én próbáltam meg a
központi szerviz technikusaitól tanácsot kérni, hogy nyugtassanak meg
Magyarországon a Lenovo a kompresszoron kívül más szerszámot is biztosít a
számítógép szereléshez.Nekem érdekem egy végre működő laptopot használni, (ha már a 30 éves
szakmai tapasztalattal rendelkező PC-Box szerelőnek nem) hiszen nem
véletlen adtam ki egy ilyen gépért majd félmillió forintot. Bízom benne,
hogy a levelem folyamán elgondolkoznak az alvállalkozói szervizek
alkalmazottaival, és azok hozzáállásával kapcsolatban egy két dolgon.A Lenovonak egyfelől biztos érdeke hozzá nem értő szervizes embereket
leszerződtetni, és nem elküldeni bármilyen továbbképzésre, hiszen így a mai
nappal megrendeltem a helyszíni garancia kiterjesztést a hordozható
munkaállomásomhoz. Szeretném ha a PC-Boxnál pénteken felvett szervizlapot
sikertelenség miatt lezárnák, és immár a helyszíni garancia kiterjesztés (
ami bízom benne, addigra aktiválva is lesz) keretében a gépet, a helyszínen
javítanák meg egy hozzáértő munkatárs segítségével.A levelet kapják:
Lenovo központi szerviz
PC-Box SzegedKöszönettel
-
azbest
félisten
válasz
audi100td #21647 üzenetére
Ahogy látom a t60 hűtése nagyon hasonló a t61-hez. [link]
Múltkoriban linkeltem képekkel illusztrált fan szétszedéses leírást t61-hez. Azóta meg is csináltam, ebay-ről rendeltem hozzá ventit.
A fém fóliát nagyon óvatosan kell felhajtani, mert könnyen szakad (ez azért van hogy a hűtés alá ne menjen be a por).. meg a füleket is óvatosan, hogy ne törjenek le... pár cserét kibírnak.
A venti pontos típusára kell figyelni. Legegyszerűbb előbb kiemelni a teljes hűtést és a ventiről leírni az fru-t, kis pasztázás után ugyanígy egyben visszatenni és amíg 2-3 hét múlva megjön a venti, akkor lehet a ventit is lebontani róla. T61-hez én úgy csináltam hogy megnéztem a lenovo oldalán, hogy az adott modelnek milyen fru-s hűtője van, de ezt könnyű elnézni, talán biztosabb megnézni a gépben. A t61-hez volt "eredeti" oem 18 lapátos és nem oem "eredeti" 24 lapátos is, biztos ami biztos az utóbbit választottam mert olyan volt benne, nem tudom van e érzékelhető különbség.
Ami biztos, hogy azóta jobban hűt. A ventibe fújva is sokkal tovább és simábban pörgött az új venti. A fordulatszám viszont lehet változott. tpfancontrol 1-2-es álláson 2800 körül megy, 3-5 álláson 3300 körül, 6-7-en 4000 körül. A régi ventivel mintha több fokozat lett volna, de lehet csak rosszul emlékszem, vagy a kopottsága miatt volt.
-
Minstrel
senior tag
válasz
audi100td #21638 üzenetére
80 fok az már soknak számít? Nekem x61 már néha youtube videó lejátszás közben is 80 fölé megy (tpfancontrol szerint, BIOS mode) ha a cpu speed highest-en van, amikor a "nyugis" beállítást használom akkor csak 55-60C között van, de ilyenkor cpu lowest beállításon van és a deeper sleep is be van kapcsolva.
-
audi100td
nagyúr
"az már más téma hogy x20x-et akarsz, legfeljebb nem tudod még"
"egyébként annyi tanulság levonható, hogy nem a cpu, hanem a diszkrét gpu csinálja a hangot idlében"
hát, nem tudom, az intel-es változat is folyton tekeri a ventit idle, kivéve tpfancontrol, akkor ki-be kapcsolgatja, sehogy se lesz az jó
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #20884 üzenetére
hát, voltak itt korábban linux-os fogyasztás mérések és úgy emlékszem a T61 jóval többet evett mint a T400 és nem feltétlen csak a proci miatt, akár az alaplapon is lehetnek olyan különbségek amik ezt befolyásolják, vagy mondjuk BIOS szinten
az sem véletlen, hogy a T61-nél szinte folyton jár a venti (volt ilyen gépem nekem is, rmclock+tpfancontrol-lal annyit változik a helyzet, hogy folyton ki-be kapcsolja a ventit, talán még zavaróbb), míg a T400 csendben van, szerintem
-
buvartacsko
addikt
válasz
cadeyrn #20853 üzenetére
rendben, elmondom még1x: volt t61em, 3x kellett benne fan-t cserélni, akárhogy tartottam karban, mindig elkezdett zúgni a ventilátora, a procit újra pasztáztam mx3-al, alulfeszeltem, tpfancontrol, ugyanúgy hangos volt, és ugyanúgy szar volt az egész hűtési rendszer. most x200am van, ezen jó. lehet levonni a következtetéseket
-
azbest
félisten
válasz
Chaser #20834 üzenetére
Ja igen, van hőelvezető a sarok mindkét oldalán. Alapból szinte mindig megy a venti alacsonyabb fordulatszámon. Most fenn van a tpfancontrol, ezzel használattól függően hol némán áll a venti, hol felpörög. Nekem ahogy mondtam kicsit kerregős, hangosabb a ventije. Bár van egy olyan gyanúm, hogy az állás-felpörgetés változatban jobban porosodik... legalábbis azóta kezdett kerregni - de az is igaz, hogy ablak mellett ment folyamatosan két hétig .. és az utóbbi 1-2 hónapban is szinte folyamatosan megy ( a nagy gép helyett, már szinte teljesen kiváltva azt). Amúgy 3.5 éves ez is.
De már pesten jár az új venti és akkor majd kiderül milyen.
-
Peter M
tag
válasz
audi100td #20662 üzenetére
Stress tesztelem és kezdek rájönni, h alul tervezték a hűtését a w520nak [mind a Quadro 2000M és az 1000M esetében is]. TurboBoostal kb 1-2 perc alatt elkezd hibázni a proci és egymást hevítik 97-98fok [i7 max tervezési hőmérséklete 100 fok] a proci meg a graf kártya.
TPfancontrollal azt mar elértem, h stabilizálódik TurboBoost nélkül ám ekkor a pociteljesítmény 60% megy a kukába. Ezt szeretném megvitatni egy értelmes emberrel a Lenovotól nem egy n-edik telefonos alkalmazottal.
-
Sziasztok!
Egy pár napja elkezdett irgalmatlanul hangos lenni a ventilátor a Thinkpad T43p-be(minden fordulaton TPFanControl). A minap szétkaptam és kiporszívóztam meg jól befújtam WD40-el de kb. pár óra használat után ugyan úgy zúg mint egy traktor...
Az lenne a kérdésem, hogy kb. milyen áron és hol tudnék bele a legolcsóbban egy csere ventilátort szerezni? illetve, hogy házilag is könnyű-e cserélni vagy inkább egy szervizbe kéne bevinni?
A válaszokat előre is köszi!
üdv. -
buvartacsko
addikt
na totál meghalt a tabletemben a cpu fan...
1x csak elkezdett zúgni nagyon durván, aztán feladta, tpfancontrollal sem tudom életre kelteni. úgyhogy most ameddig nem tudom elérni a szervizt, nem kapcsolom ki (nincsen kedvem a fan errort nézni a kijelzőn, úgy már idegesítene is a dolog ... most meg nem nagyon érdekel), csak altatom, meg a jobb szellőzés érdekében kiszedtem a billzetet.
-
adabra
senior tag
Sziasztok,
a tpfancontrol működik Win7 64 biten?
Kösz
-
Alg
veterán
T500: netezés közben CPU és GPU(ATI) is 60 fok, terhelés alatt felmegy 90-re is, és csak a tpfancontrol 64-es beállítás viszi le.(ventire élettartamára nincs jó hatással)
Ha nincs fent TPFC, akkor simán lekapcsol. Gondolom itt sem ártana egy újrapasztázás - lassan a 3. évét tölti be a kicsike.
-
-
Scalpel
senior tag
Na, végeztem némi hőmérsékletmérést a TPfancontrol segítségével. Idle, inaktív wifi mellett 25-26 fok körüli szobában 49-50 fokos a proci BIOS módban 3000-es ventifordulat mellett. Nem tudom Ti hogy látjátok, de szerintem ez nem okés. Egyre inkább érik a gondolat, hogy veszek arctic-cooling mx-4-es hűtőpasztát, meg finom csiszolópapírt, és felpolírozom a hűtőfelületeket, meg újrapasztázom az egészet.
-
Alg
veterán
Sziasztok!
T500 (Mob. 3650, P8600) tulajokat kérdezném, milyen hőmérsékleteket mérnek terhelve? Eddig túlmelegedéssel voltak gondjaim, de olyan mértékben, hogy videokártya-terhelés nélkül is főzte a procit. Először azt hittem, a hűtőblokk haldoklik - alig fújt valamit a venti. TpFanControlt felrakva viszont nagyjából helyreállt a helyzet, eddig szerintem 2500 fölé nem forgatta a ventit (vajon miért
) most 5500-ig is elmegy ha kell (ritkán).
De még így is 80 fok körül fogja csak meg a CPU és GPU hőmérsékleteket - kérdésem, ez így normális (nem rémlik, hogy ennyire felment volna újkorában), vagy próbáljak egy újrapasztázós akciót (félek hogy a korábbi problémák miatt megégett a paszta)?
Szerk: garis még kb. novemberig
Szerk2: @18998:rendszeresen takarítva van
-
yodamastah
őstag
Az S-ekben bagolyszarnyrol mintazott venti van. Ez alap fordulaton annyira halk, hogy teljesen csendes szobaban akkor hallod ha odarakod a fuledet a ventihez. Vagyis akkor is alig, csak erezn ihogy jon ki a levego.
Undervoltolva az LV procit ezen az alap venti fordulaton nem nagyon lehet normal hasznalattal 55 fok fole zavarni, szoval tok nyugodtan lehet ezen az alap fordulaton hajtani tpfancontrollal. En fixen beallitottam 1-re. 720p h.264 lejatszaskor se nagyon megy 55 fok fole igy a cpu. Sima netezeshez pedig teljesen le lehet kapcsolni a ventit. Ha ssd van, akkor gyakorlatilag 0 decibeles lesz a gep. Es kozben nem melegszik fel kulonosebben, szoval kivalo az x200s a zaj/melegedes tekinteteben. En kifejezetten ezert valasztottam ezt a modellt. (0 decibel + huvos keyboard)
-
yodamastah
őstag
válasz
BalazsKKa67j #18321 üzenetére
Ezek kozul az X60s lesz talan a legjobb uzemidoben. Nekem van egy ilyenem, epp most halt meg benne az 5 eves akku
Az S verzio kicsit vekonyabb, konnyebb es kevesebbet fogyaszt, kevesbe melegszik. Az x61/s core2duo-s mar, de nincs eszeveszett kulonbseg sebessegben. A 8 cellas akkuval az x60s nagyon jo uzemidoket tud, foleg ha jol belovod a gepet (pl undervolt, minden folosleg lekapcsol, takarekos ssd). Ha veszel hozza egy uj gyari akkut, azzal max fenyeron netezve siman elmegy 5-6 orat. A 8cellas akku 75wh-s. Az x60s 100% fenyeron wifivel 11-12w kozotti ertekre volt leviheto idle-ben (ssdvel) ha jol emlekszem. Ez kb 6-7 orat jelent ha csak lerakod az asztalra, de inkabb 5-6 ha hasznalod is. Persze kevesebb fenyerovel ez jelentosen kedvezobb lehet. Min fenyeron, kikapcsolt wifivel 7w korulre le lehet menni, azaz 10 ora uzemidoig talan fel lehet zavarni. Ez monitor fuggo is. Az X60snek van olyan verzioja amin a monitor joban fogyaszt, mint az alap (nem ledes egyik sem)
Ami jo volt az 60s-ben, hogy nagyon strapabiro, es meg lehet csinalni hangtalanra. Tpfancontrollal, undervolttal, es ssd-vel bongeszes kozben nem kapcsol be a ventije.
Igazan egy dolgo zavart benne, hogy a palmrest elegge felmelegszik. Ventilator sebessegtol fuggetlenul.
-
audi100td
nagyúr
válasz
Wolfskin #18108 üzenetére
Pedig annak folyamatosan ki kellene irnia a töltöttsegi szintet, esetleg gyaluld le power manager-t es telepitsd a legfrissebbet, elöfordulnak bug-ok körülötte. Amugy tpfancontrolt amikor hasznaltam, ugy emlekszem standard volt, hogy magatol indul, vagy be lehetett allitani.
-
KTibxx
aktív tag
válasz
ragereza #17825 üzenetére
Nem használom a TPFanControlt,nem nyúltam bele semmivel,gondoltam olvasgatok "előtte" a témáról,hogy 1általán érdemes-e bármit variálni.Csak fura volt ez a ventilátor működés.
Hát a 33k elsőre tényleg kicsit húzósnak tűnik.1-2 venti azé' kijön belőlenagyon más gond meg nem igazán van ezekkel a gépekkel (a zsanér kivételével
)
-
ragereza
csendes tag
válasz
KTibxx #17821 üzenetére
Hali!
Nálam is ugyanez a helyzet, fogalmam nincs, hogyan "működik" a ventije van hogy órákig el sem indul, de aztán van olyan hogy ~2900-al pörög ha kell ha nem. Egyébként jártam már vele szervizben is, sőt már új van benne, mert az eredeti ventilátor meghalt, de az újjal sem változott semmi. Meg nem tudom hogy használsz-e TPFanControlt, de anno mikor ezzel vittem be szervizbe azt mondták, hogy kerüljem a használatát.
Reménykedem benne, hogy miután lassan lejár a garancia nem megy tönkre a ventilátor megint. Ez miatt rá is kérdeztem, hogy mennyi lenne a gari bővítés (+1 év) és 33k-t mondtak rá amit én soknak tartok. -
Ringman
félisten
azért pár pasztát is teszteltek
Linux alatt nincs olyan opció mint windows alatt, hogy beállítod, hogy a power gomb megnyomásakor ne csináljon semmit a gép? az megoldás lenne a véletlen kikapcsolásokra.
(#17525) Tim82
A tpfancontrol nálam, t61-nél más értéket mutat, mint pl a hwmonitor, vagy a coretemp.
-
adorjant
őstag
Hogy én is meséljek egy kis szerelést
Az X41-em nem ment akkuról,hosszú tesztelgetés végére kiderült,hogy alaplaphiba. Tölteni tölt,de akkuról már nem megy.
Rendeltem új alaplapot az Ebayről,amerikai eladó,többféle is volt neki,nagy nehezen kibogarásztam az FRU számból,hogy melyik mit tartalmaz (cpu,integrált ram mennyisége),majd kiválasztottam a "legjobbat",és ami nem tableté.
Azért egy mellékszálon utánajártam,hogy ha esetleg mégis tablet lapot kapok,az működni fog-e,egyáltalán be lehet-e szerelni. Elvileg be,szóval nem nyugodtam meg teljes mértékben.Villámgyorsan,néhány nap alatt ide is az USÁból,nosza szereljem be. Hamar meg is volt,közben kiderült,hogy köze nincs a megadott FRU számhoz,ugyanis ULV 1.2ghz procival és 256mb rammal felvértezett TABLET lap
(a kódja alapján 1.5ghz és 512 rammal kellett volna rendelkeznie) Na itt már kezdtem remegni
No de csak összeraktam,működött is szépen,X4 Ultrabase-el is kifogástalan,mennek a portok (ettől is paráztam...)Aztán használatba vettem a masinát. A kisebb proci némileg érződik,de a minimális fogyasztása ellensúlyozza,a venti is alig pörög,tpfancontrol vezérléssel még bekapcsolni is alig akar
Így nyertem némi akkuidőt legalább.
Az egyetlen szembetűnő hátránya a műveletnek,a visszajelző ledek működése,a bekapcsolást,és annak állapotát,az akku és a capslock-numlock funkciókat nem jelzi.
Wifi,bluetooth és hdd-műveleteket viszont legalább jelzi.
De legalább teljesértékű gépként használhatom,ráadásul mostanság úgy alakult,hogy nagyon sokat kell dolgoztatnom,eddig jól bírjaKözben lenne egy kérdésem is a nagyérdeműhöz,akik SSD-t használnak:
Nektek szokott néha "nem olvasható xy file" hibaüzenetet dobni a windows? Először csak az Acrobatra írta,de mostmár winlogon.exe és 1-2 dll-nél rinyál... Azt hiszem ez nem jó jelDe erősítsetek meg,ha tévednék...
-
feelgood
tag
válasz
audi100td #15130 üzenetére
Pont ezt szeretem az X szériában, nem kell gányolni. Nem kell már TPfancontrol sem, egyszerűen lesz*rom mennyin pörög a venti, mert nem hallom, és az sem érdekel hogy hány fok, mert tiszta hideg mindenhol a gép.
Lényeg hogy csak működik és mindig lehet rá számítani, és nem kell a minőségen sem idegeskednem, ha már ennyibe került.
ThinkPad X for president!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby rádiós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kompakt vízhűtés
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Mobil flották
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Házimozi haladó szinten
- DOOM - The Dark Ages
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5450 Intel Core Ultra 5 135U 4nm 32GB DDR5 érintőképernyős laptop Dell gari 2027.09.hó
- Dell Latitude 5400 / i5-8365u / 8Gb DDR4 / 256Gb SSD / FHD IPS / Excellent akku
- Asus Rog Strix Scar 17
- Lenovo ThinkPad X13 Yoga Gen 4 -i 7 1370P/16GB/256GB SSD
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 i7 1185G7 / 32GB RAM / 512GB SSD - új gyári alkatrészekkel
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest