Hirdetés

2012. május 28., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Hobby elektronika (kiemelt téma)

(#951) LukE válasza ReJim (#950) üzenetére

LukE
(PH! kedvence)

szerintem max 4 mukodik egy 9v-os elemrol.
Ha van elemed, multimetered, 100 ohm kornyeki potmetered, akkor szerintem koss sorba 4 ledet, a potit legnagyobb ellenallasu allapotban, es a MM-t aram meresre allitva, aztan tekergesd ki amig kb 20mA-t nem mersz.
De nezd meg a led adatlapjat, mert lehet, hogy birnak sokkal tobbet is. Es ne nezz bele, mert attol hogy nem latod, sugaroznak rendesen...

syerk: 1íí=100, bassya meg ay, aki ilzen elbsyott bill. kiosytast allitott ide be :(((

[Szerkesztve]

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#952) Zalán

Zalán
(újonc)

Halika mindenkinek!
Az a kérdésem lenne, hogy lehetne meghúzatni egy 133Mzh-es procit.
Nagybágyám selejtezik és kitalálta hogy hoz hozzám egy rakat kacatot, átnéztem és rátaláltam egy ''csodakincsre'', szóval egy Intel Pentium 133Mhz -es csoda procira és egy hozzáillő alaplapra.
Kíváncsi vagyok meddig lehet egy ilyet húzni.
Ha tudtok segíteni valamiféle leírással vagy linkel, léci ide írjatok:
q000@freemail.hu
Léci segítsetek.

(#953) LukE válasza Zalán (#952) üzenetére

LukE
(PH! kedvence)

ha mar elektronikas topik, akkor talan egy elektromagnessel is lehetne huzni a procit:DDD

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#954) damatic válasza LukE (#953) üzenetére

damatic
(kvázi-tag)

Akár hiszed, akár nem szócsővel is lehet HÚ-zni a procit.

-Ha nem hiszed, kitalálok mást...:))

Költsétek a forintot, mert gyorsabban romlik mint a parizer! Már az egy- és kétforintosok elrohadtak... - Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.

(#955) Zalán

Zalán
(újonc)

Léci tedd azt

(#956) LukE válasza Zalán (#955) üzenetére

LukE
(PH! kedvence)

azert nem kapsz ertelmes valaszt itt, mert ez a topik az egyeb HW-ekkel, azon belul is foleg a ''hogyan forrasszak magamnak valamit'' temakorrel foglalkozik. Ajanlott a ''tuning'' szekcio felkeresese.

(#957) ReJim válasza LukE (#951) üzenetére

ReJim
(őstag)
LOGOUT blog

elvetve..
próbáltam párhuzamossan kötve aszem 8 vagy 7 darabot de gyenge.. sajna nincs meg az elemlámpa tükör tölcsére.. :O
szóval nem lesz nájtvíziönöm.. :(
egyébként ezeknek az adatlapja ua.. mármin ezek ilyen máshonnan bontott cuccok.. nem akarok csak úgy poén ból ilyet venni :)
egyébként ha sorossan próbáltam, úgy nem működött.. miért?:F
a félvezetőknél, hogyan kell sorba kötni?
[+ -][+ -][+ -][+ -] nem?:U

</end.?>

(#958) Marwell válasza Papa-Georgo (#1) üzenetére

Marwell
(lelkes újonc)

Hi nekem kapcsolási rajzra lenne szükségem JVC video magnóhoz mert a kijelzője elhalványodott (teljesen sötét, nem világít 1 candelát sem :D ) tipusa : JVC HR-D580EE HA VALAKI TUD HOZZÁ KÉREM JELEZZE köszike

[Szerkesztve]

(#959) LukE válasza ReJim (#957) üzenetére

LukE
(PH! kedvence)

sorosan jo polaritassal kototted ra az elemre? 2-3 led sem vilagitott? (egyebkent mivel nezed? digi fenykepezohoz vagy webkamerahoz akarsz nájtvízsönt? Nem infra szuros a fenykepezo? villogj bele egy IR taviranyitoval, hogy latszik-e egyaltalan.

(#960) Batman2

Batman2
(őstag)

Hi

Emberek!

Tud valaki valahonnan MAZDA 626-os, 92-es évjáratú, dízel járgányhoz kapcsolási rajzot?
Vagy ha netán valakinek van ilyen típusra szervízkönyve és a kapcsolási rajzot lefotózná, vagy beszkennelné és felrakná, netán elküldené emilben, nagyon hálás lennék érte!
Előre is köszönettel.
Üdv.:

[Szerkesztve]

Batman2 - Viva la W123 200D 1979

(#961) ReJim válasza LukE (#959) üzenetére

ReJim
(őstag)
LOGOUT blog

ha párhuzamossan kötöm, akkor látom... meg szoktam látni ezeket is...
szóval jó lenne, csak túl gyenge olyan tükör tölcsér nélkül... :(

egyébként mindehol az infra ledeket átlátszónak láttam...
pedig az enyém bizony sötét! :Y
Bővebben: link
de ezt látom a digigépekbe, a másikat, az átlácót azt nem :(

igen nájtvizsijon lesz a ps a510hez :)

</end.?>

(#962) Batman2 válasza ReJim (#961) üzenetére

Batman2
(őstag)

Hi

Infra ADÓ LEDek között van kékes és lilás szürke is, de nagyobb teljesítményüekben van víztiszta, átlátszó is. A VEVŐK általában víztiszta, átlátszóak, de van kifejezetten sötété szürke szürővel egybe épített is, ennek az az előnye, hogy a látható fényre sokkal kevésbé érzékeny, mint a víztiszta. Bár ez alkalmatos áramkörben általában nem probléma.
Üdv.:

(#963) ReJim válasza Batman2 (#962) üzenetére

ReJim
(őstag)
LOGOUT blog

oké, köszi... most már világos...
majd lehet, aztán nekilátok és mégis megcsinálom ezt az infra ''lámbát''... és akkor csinálok nájtfotót.. :)

</end.?>

(#964) LukE válasza ReJim (#963) üzenetére

LukE
(PH! kedvence)

Bővebben: link :)

(#965) ReJim válasza LukE (#964) üzenetére

ReJim
(őstag)
LOGOUT blog

De mit rak a lecse elé??? miaz nénykép negatív???:F

</end.?>

(#966) Batman2 válasza Batman2 (#960) üzenetére

Batman2
(őstag)

Hahó !!!

Valaki a # 959 -es hozzászólásra legszi !!!!!!

Nincsen senkinek sem ilyen szervízkönyve és benne kapcs. rajz?????
Üdv.:

(#967) Bigya válasza ReJim (#965) üzenetére

Bigya
(őstag)
LOGOUT blog

Feketére előhívott ha jól emlékszem, de sztem le is van írva.

(#968) Bigya válasza Batman2 (#966) üzenetére

Bigya
(őstag)
LOGOUT blog

Csak oldalakat találtam, ahol lehet rendelni, de próbálkozz e-bay-en.

(#969) LukE válasza ReJim (#965) üzenetére

LukE
(PH! kedvence)

ja, negativ, de nem resze az IR reflektornak, csak azert van ott, mert a lathato tartomanyt kiszuri egesz jol, IR-t pedig nagyjabol atengedi. floppy is hasznalhato ilyen celra.

Batman2-> nincs

(#970) ReJim válasza LukE (#969) üzenetére

ReJim
(őstag)
LOGOUT blog

köszi köszi.. aszem holnap megpróbálom összetákolni :)
csak lenne itthon nyákom :O

[Szerkesztve]

</end.?>

(#971) _Gudella

_Gudella
(őstag)

Üdv. Lenne egy kérdésem, nemnagyon értek hozzá...

Van egy külső táp. Ami rá van írva output-nak: 12V 3A max 36W. Namost ennek a kijövő vezetékét meg kéne hosszabbítani 10 méterrel. És lehetőleg ne legyen túl vastag. Megoldható ez?

Saját elképzelésem, nemtdom helyes-e a gondolatmenet... 12V, 3A, akkor a kijövő áram 4ohm ellenáláson megy át. Tehát a +10méter kábel ellenálása a 4 ohm-hoz képes elhanyagolható kell hogy legyen. alumínium vezeték függvénytábla szerint 2.8*10^-8 ohm*méter. Ez ha jól számolom azt jelenti hogy 1 mm^2-es vezeték ellenállása 0.028 ohm méterenként. Mivel az áram ''oda-vissza'' megy a vezetéken 20 métert tesz meg 10méteres hosszabító esetén. Ez 0.56 ohm. Ez már kicsit soknak tűnik, pedig jó lenne ennél vékonyabb kábelt használni. Tegyek le róla, vagy lehetséges?

(#972) And válasza _Gudella (#971) üzenetére

And
(PH! addikt)

''Saját elképzelésem, nemtdom helyes-e a gondolatmenet... 12V, 3A, akkor a kijövő áram 4ohm ellenáláson megy át.''
Hi! Ez nem igaz. Jó esetben - ha kellően stabilizált - a táp belső ellenállása közel nulla, ami annyit jelent, hogy a maximális 3A -rel leterhelve sem csökken észrevehetően az általa szolgáltatott feszültség a kimeneti pólusokon mérve. 1 mm^2-es alu vezeték esetén az szvsz. az ellenállás tényleg kb. annyi, ekkor a rajta eső feszültség 1.68V (3A terhelés mellett), így a fogyasztóra jutó feszültség ennyivel csökken, 10.32V lesz. Mit táplálnál róla? Mert 3A áram mellett ez már közel 31W-os terhelést jelent, plusz a vezeték disszipál még kb. 5W-ot. Ha a tápot nem a lehetséges maximummal (3A-rel) terheled, a feszültségcsökkenés ennél kisebb lesz a vezetéken, több jut a fogyasztóra. Ha ugyanakkora keresztmetszetű rézkábelt használnál, a kábelveszteség még kisebb lenne, kb. az előző érték 2/3 része.

(#973) _Gudella válasza And (#972) üzenetére

_Gudella
(őstag)

a kábel végén egy lcd monitor van. Úgyhogy azthiszem nem lenne szerencsés az ekkora feszültségesés... igen, valóban a réz kábelen kevesebb lesz, de lehet hogy még az is sok lenne...

[Szerkesztve]

(#974) And válasza _Gudella (#973) üzenetére

And
(PH! addikt)

Nagyobb - több A-es - törpefeszültségű tápok kimenő vezetékét amúgy sem szerencsés ennyire hosszabbítani, ha monitort táplál, akkor tényleg nem ajánlott. Inkább a primer oldali vezetéket kellene közelebb hozni, vagy csinálni/venni hozzá egy korrekt 230V-os dugó -> vezeték -> lengőaljzat hosszabbítást.

[Szerkesztve]

(#975) _Gudella válasza And (#974) üzenetére

_Gudella
(őstag)

a cél az lenne, hogy a táp messze legyen a monitortól, ne itt az asztalon, mert még akkor is forrósodik mint az állat, meg a monitort pakolnám ide oda, és kényelmesebb lenne ha a tápot nem kéne rakosgatni.

Szerintem az lesz, hogy megcsinálom a hosszabbítót, nem egy drága dolog, aztán vagy jó lesz vagy nem.

(#976) _Gudella válasza _Gudella (#975) üzenetére

_Gudella
(őstag)

javítás: ''mert még akkor is forrósodik mint az állat mikor nem megy a gép...''

(#977) Batman2 válasza ReJim (#970) üzenetére

Batman2
(őstag)

Hi

Én is kiváncsi vagyok a dologra, miután átolvastam a linket ! Összeraktad, sikerült?

(#978) Kbkoko

Kbkoko
(lelkes újonc)

Hello!

Lehet olyat csinálni, hogy a telefon also csatlakozojára
(ahova headsetet, adatkábelt rakunk) csatlakoztatok egy kütyüt, a kötyöbe bedugom pl. az mp3 lejátszot, és a fulesnek a kábeljét, és ha csörög a telefon, akkor a fulemben hallom a csorgést, vagy akármiyen jelzést.?

Si vis pacem, Para Bellum

(#979) catalisat

catalisat
(újonc)

Hi!

Tudna valaki felvilagositast adni arrol., hogy hogyan mukodik a mobilokban levo ccd kamera fokusza? Hogyan lehet allitani a fokouszt, mert ugye itt nincs lehetoseg a lencsekkel szorakozni. Egyaltalan honnan tudom egy keprol eldonteni, hogy hol a fokusz??? Ugyertem elvileg, es nem ''ranezesre'' :)

Konkretan ha van egy webkameram, akkor szoftveresen kellene a kepet elesitenem, es ennek erdekelne az elmelete.

(#980) RAM

RAM
(PH! addikt)

''Földi antennát nem használok, így nem is próbáltam. Esetleg probléma lehet, ha elosztókon keresztül viszed az antennát. Nálam így sokat rontott. Használj antenna erősítőt.''

Hol - Mennyiért - Milyet (TV-tunerhez)?

Előre is köszi! :R

Csak tisztán

(#981) CYBERIA

CYBERIA
(senior tag)

Tud valaki olyan oldalt, ahol le vannak írva ű, hogy a kábelek színkódjai mit jelentenek? Konkréten arra gondolok, hogy 5 tűs DIN-RCA átalakítónál ha szétágazik fehér-piros-fekete-sárgára, akkor egyenként mit jelentenek. Melyik a jobb, melyik a bal, a fekete a mono, sárga mit jelent stb...

MOD:audió kábelről lenne szó

[Szerkesztve]

A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB anhängare | A vér nem válik vízzé.

(#982) Batman2 válasza CYBERIA (#981) üzenetére

Batman2
(őstag)

Hi

Maguk a kbel ereinek színei, nem hiszem, hogy sokat mondanának. Sokkal inkább a dugók érintkezőinek/tűinek elrendezése. A tuhel csatlakozóknál egyértelműen így van, a jack dugóknál is, de egészen biztosan az RCA dugóknál is.
Üdv.:

(#983) ngabor2 válasza RAM (#980) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Válogass... Bővebben: link Neten is lehet rendelni. Nekem egy AWS03 van, ez a köv. dolgokat szolgája ki teljesen jól (ráadásul tető alatt levő, tehát részben árnyékolt antennákkal): tévékártya tévé-és rádióantennája, hifi rádiója, videó+tévé. Oké, egyszerre nem megy mind, de ennyifele oszlik a jel.
Nálam a rádió egy régi VHF antennára van kötve, az másfele néz, mint a tévé.
Az erősítőnek 2 bemenete (UHF, VHF) van, valamint eleve 2, közösített, majd szétvágott kimenete. Nekem jobb lett volna, ha külön lenne erősítve az egyik kimeneten csak a VHF, a másikon csak az UHF, de ez se rossz.

ez olyan, mint a görögtűz, csak görögvíz - Loretto

(#984) catalisat válasza CYBERIA (#981) üzenetére

catalisat
(újonc)

Hi!

Arra keress rá inkább, hogy mire akarod használni! Pl. S-Video to Composit... vagy ilyesmi. Az a baj, hogy arra az 5 érintkezős din csatira elég sokféle dolgot lehet rákötni..

(általában a sárga rca csati a video, a piros, és a fehér pedig a sztereo hang egyik, másik csatornája. Mono nem szokott külön lenni, mert az a bal csatorna. Ha tévedek, akkor majd valaki javít :))
Krisz

[Szerkesztve]

(#985) CYBERIA válasza Batman2 (#982) üzenetére

CYBERIA
(senior tag)

Catalisat, Batman2

Erősítő+jelforrás közé kell. A jelforrás az az RCA, az erősítő az 5 tűs DIN. A kábel pedig a DIN-ből csinál 4 RCA-t. Kísérletezéssel nem probléma, de azért tényleg jó lenne egy hely, ahol le vannak írva ezek a dolgok.
Amúgy kösz a reagálást :)

A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB anhängare | A vér nem válik vízzé.

(#986) And válasza CYBERIA (#985) üzenetére

And
(PH! addikt)

Egy szép kis összefoglaló 5-pólusú DIN témában: Bővebben: link.

(#987) _Petya_ válasza catalisat (#979) üzenetére

_Petya_
(őstag)

Üdv!

Ezek a kamerák fixfókuszosak. Nem tudod rajtuk állítani az élességet. Olyanok, mint az olcsó gagyi fényképezőgép optikák.

Petya

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#988) catalisat válasza _Petya_ (#987) üzenetére

catalisat
(újonc)

Üdv!

Igen, azzal tisztában vagyok, hogy optikailag nem képes a korrekcióra, de szoftveresen valamit azért csak csinál, mert az viszont tény, hogy rá tud állni a képre. Ennek mikéntje érdekelne engem.
Továbbá az, hogy egy képről hogyan tudom eldönteni azt, hogy éles-e? Gondolom valami élkereső módszerrel kell összevetni a látott képet, és százalékosan megállapítani a hasonlóságot. Egyáltalán melyik fórum témájába vág ez bele?!? Mert ahogy elnézem kezdek elmenni programfejlesztés felé :)
Bocs, ha offtopic voltam..

Krisz

(#989) _Petya_ válasza catalisat (#988) üzenetére

_Petya_
(őstag)

Ezt nem tudom, nem láttam még olyat, hogy fixfókuszos objektív képét szoftveresen élesítették volna. A képról el lehet dönetni, hogy éles-e, de ez már inkább képfeldolgozás téma, 1 év múlva többet fogok tudni róla, mert akkor már elvileg levizsgázok belőle...

Petya

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#990) kisninja

kisninja
(őstag)
LOGOUT blog

Valaki tudna segiteni egy kapcsolásban?
Kamionba kellne 24v bol ---> 12v ot kéne csinálnia.
van egy rajzom de nem akar összeállni a dolog. Ha valaki ért hozzá az szoljon és elküldöm neki a képet vagy jelentkezzen msn-en.
A kapcsolásban 6 db BD250-et használnék.
Amit még elfelejtettem kb 15-30A kellene elbirnia.