Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz atesss #7650 üzenetére

    Sajnos olcsón (ez mondjuk elég relatív) tényleg nem fogsz kapni, az ilyen nagyfrekvenciás mérőfejeknek megkérik az árát, és ezek még csak szimpla passzív fejek. Ajánlani nem nagyon tudok ehhez boltot, mivel sosem vettem ilyesmit. De házi készítésű, sima árnyékolt- v. koaxkábeles mérés (a jelforrás impedanciájától függően) esetenként csak nagyon alacsony frekvenciákon ad kielégítő eredményt, mivel a kábel kapacitása párhozamosan kapcsolódik a szkóp bemenetével.
    "És akkor már olyan legyen, ami 100Mhz-es, mert lehet, hogy olyan a szkóp (legalábbis bízom benne :) )"
    Bízhatsz benne, azt szabad ;), de készülj fel rá, hogy ez esetben vagy iszonyú nagy mázlid van, hogy ennyire olcsón hozzájuthaszt egy 'százmegás'-hoz, vagy valami ócska húszkilós böszme nagy és régi szkópod lesz, amelyet macerás használni. Nekem is van egy EMG-gyártmányú cserélhető fiókos szkópom, van hozzá 100 MHz-es szélessávú Y-erősítő is, de a cucc sajnos velem egyidős (>30 éves, ami egy szkópnál már nem sok jót jelent), és legalább 15 kilós. Full szerviz gépkönyve is van. Használni inkább egy céges pici Iwatsu-t szoktam, az 150 MHz-es, digitális / LCD-s, nem is a legmodernebb, de nyilván nem itthoni pénztárcához szabott az ára.
    Ja, 230V AC méréséhez illene egy minimum 4..500V-ot elviselő fej, az árlistádon 2kV-ost is látni, de az már 1:100 osztásviszonyú. Ami nálam van, arra 600V (DC+ACpeak) van írva, és 1:10-es. Egyébként a hálózat oszcilloszkópos vizsgálatának szvsz. csak nagyon speciális esetben van értelme, olyan berendezésnél, amely maga állít elő nagyfeszültségű tápot (pl. UPS, frekvenciaváltó), vagy olyan digitális mintavevős szkóp kell hozzá, amely rendelkezik beépített matematikai (FFT-) modullal és tud spektrumot ábrázolni. Egyéb esetre inkább valamilyen analizátor javasolt, amely legalább a felharmonikusok szintjét képes mutatni, mert kis torzításnál szemre nem sok eltérést látsz az ideális szinuszhoz képest. Ha meg csak a pontos feszültségszint kell, arra elegendő egy true RMS multiméter is.
    "Azt jól sejtem, hogy a 10-es osztót használva a kábelen (ha az bírja a 325V peak-et ! ) akkor is tudnék mérni ekkora feszültséget, ha maga a szkóp nem támogatja, mert egyszerűen a tizedét (32,5V peak) jelezné ki ?"
    Jól sejted. Intelligensebb szkópok képesek arra, hogy ha osztós mérőfejet csatlakoztatsz hozzájuk, akkor átskálázzák magukat, pl. az 100mV /div helyett rögtön 1V /div érzékenységgel számolnak, a mért értékeket is ennek megfelelően jelenítik meg. Így nem kell fejben mindent átszámolni, ami persze nem nehéz, csak könnyen elfelejthető. Ehhez persze nem árt az adott gyártmánnyal kompatibilis fejet használni.

Új hozzászólás Aktív témák