Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz PuMbA #40218 üzenetére

    Sokmindenről szó van, és ennek a sokmindennek az ellenkezőjéről is. Olvass figyelmesen. :)

    Még egyszer erre a mondatodra: "Én nem hiszem, hogy ebben az esetben a mérési módszerek hiányosak, mert nem nagy cucc 16 vagy 24 bites forrásból 32biten egyszerű számok közötti összehasonlítást végezni." Nem függ össze a következtetésed eredménye és premisszája.
    Sántító hasonlat: "Én nem hiszem, hogy a vörösborok minőségére vonatkozó méréseink hiányosak, hiszen ki tudjuk mutatni, hogy mindkét mért vörösbornak azonos a cukorfoka.". Ugyebár a vörösborok minőségének mérése esetén egyértelmű, hogy azonos cukorfokú borok között óriási ízbeli-minőségbeli eltérések lehetnek vannak, mert sok más tényező is számít, én pedig Ribi kérdésére válaszolván óvatosan felvetem, hogy netán a dogitális adatfájl hangminőségének megítélésében a bitsorozat megmérésén kívül esetleg szerepet játszhatnak más, eddig nem mért tényezők is, amelyek "ráülnek" arra a mért bitsorozatra, és amelyeket esetleg füllel meghallunk, vagyis netán anak a fájlnak a hangminősége netán bonyolultabb kérdés, mint az általunk mért vagy mérni vélt bitsorozat. Ehhez kapcsolódóan azt is felvetem, kevésbé óvatosan, hogy két digitális zenei adatfájl tekintetében, ha a jelenlegi mérési módszereink azonos bitsorozatúnak mutatják a két fájl-t, attól még megeshet-e, hogy jobb mérési módszerekkel esetleg nem azonos bitsorozatúnak mutatkozzék, vagyis a vörösboros hasonlat szerint: lehetséges-e, hogy a rendelkezésre álló mérési módszereink szerint azonos cukorfokúnak mért borok nem is azonos cukorfokúak, és egy jobb mérési módszer kimutatná a cukorfokok finom különbségeit.

    (#40219) xtremetuning Te is olvass figyelmesen! :) Láthatólag legutóbb éppen arról elmélkedtem, hogy az eredeti WAV-ot kéne összehasonlítani az eredeti WAV-ból FLAC-ba majd a FLAC-ból WAV-vá visszakonvertált WAV-val, ez esetben elvileg a hardvese és szoftveres lejátszási körülmények azonosak, és legfeljebb az Andorra merevlemén levő szektorok esetleges minőségkülönbségei vagy két fájl lejátszása közben felerősödő napkitörések, netán a CERN felerősödő részecskegyorsítási munkálatai... kavarhatnának bele a korrekt kísérleti feltételekbe - azon kívül persze, hogy a hangminőséghallgatási képességünk is sokszor egyik pillanatról a másikra megváltozik ilyen-olyan okokból.
    "Az sem mindegy, hogy mivel konvertálod a wavot flacbe..." A velem ellenvéleményű felek szerint mindegy hogy mivel, hiszen mindegyik konvertáló szoftver/hardver bitpontos konvertálást eredményez - hangsúlyozom, a velem ellenvéleményű felek szerint.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák