Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz BigBlackDog #110448 üzenetére

    Mindegyik egyformán jó, nem a trafó felépítése lesz a döntô (kapcs. üzemûben is van ugye), hanem az áramkör körülötte + a súlya :) .. mindkettônél kicsit másra kell ügyelni és lehet nagyon jó, illetve nagyon vacak megoldás is.

    Azonos folyamatosan leadott teljesítmény specifikáció mellett egy lineárból rövid idejû csúcsokra többet lehet kivenni, mint egy kapcs. üzemûbôl, utóbbinál a headroom olyan 3dB körül-alatt (legalábbis pár éve), lineárnál több. Viszont a kapcs. üzemû elônye a mérete, ami nem feltétlen duplája, ha a kivehetô teljesítmény duplázódik, szóval egy 200W erôsítôhöz ha valaki betesz egy 400W helyett 1000W kapcs.üzemût, vállvonós, cserébe nagy tartalék lesz benne.

    Jó smps amúgy hatékonyabb, minôségben pedig kb. ugyanúgy fejlôdtek, mint a D osztályú modulok, a modern, minôségi smps-ek nagyon-nagyon jók (megint csak a kapcsolóüzem királyát, a Hypex-et hoznám példának). 'A' osztályú erôsítô fogyaszt nonstop rengeteget, ha leguglizol egy Krell 200W 'A' osztályú monoblokkot, nem véletlen akkorák, amekkorák (lineár táp benne tudomásom szerint 1kW felett, ami kell is rendesen, hisz nyugalmi áramfelvétele is irdatlan). De az erôsítôs topicban ha jól emlékszem, kolléga innen 400W'A' osztályt épít ?? Azt hiszem.. 😊😊(Igen. Kicsit beteg ötlet). 😉

    D osztályú, nagy hatásfokú erôsítô elé azért szokták tenni az smps-t, mert ezek teljesítménye hipp-hopp skálázható felfele brutális szintekre a fizikai méret pedig alig nô.. ezzel egyúttal egy lineár táp trafójával ezen teljesítményszinteket lekövetni, hááát, a végén az ember dereka azt mondja, amikor megemeli csak a trafót, hogy "á kösz nem". :DDD

    Van, aki Hypexek elé is lineárt tesz toroiddal, pl. Apollon Audio, meg jómagam is próbáltam D-t így etetni, mondanom sem kell, hibátlan, viszont máshogy kell tervezni a tàpot kicsit, mert a D osztály cibálja azt rendesen a "semmi" és az "adj mindent" között, míg az A osztály meg nonstop veszi fel belôle saját össz-teljesítményének úgy 80-90%-át áramban, akkor is, ha csend van, és e két véglet olykor (nem mindig) igényelhet táp oldalon odafigyelést.

    Szóval míg egy 100-300W-os lineár táp még kezelhetô készüléken belül, és vállalható dimenzió, egy 2 kilowattos már más liga, pláne, ha nem kicentizzük a tápot, hanem kicsit nagyobbra vesszük.

    Sokféle út vezet Rómába táp témában, mindenki tanulja (még a szakik is) újra és újra az ilyen-olyan-amolyan trükköket, de hát az elektró az ilyen. Nagyon attól függ, mire használja az ember ôket, hogyan méretezi, milyen a tápszûrés, kapcsolás, használt alkatrészek, teljesítmény-ingadozás mértéke, stb.

    Toroidnál a rögzítés is bekavarhat, nem csak a DC, például hiba néha, hogy a központi lyukán keresztüldugott acél csavar nem árt, ha a tetején nem megy túl, és/vagy nem ér hozzá pl. az erôsítô ház fedlapjához. Vannak sztorik, amiben a fedlapra a delikvens rátett valamit, a vékony lemez pár mm-t engedett befele, be volt a cucc kapcsolva és az acél csavarhoz hozzáérve a fedlap, a trafó úgy döntött, ennyivót. Réz csavar elôny lehet, vagy ha nem túl hosszú. Dobozolt trafóknál nyilván nem átmenô a csavar, ott kevésbé gond.

    Sokszor van az DIY-ban is, gyárival is, hogy az elmélet egy dolog, aztàn a gyakorlat hoz ilyen-olyan meglepiket. Persze, elméletben MINDENRE IS lehet figyelni, de nem feltétlen szoktak/szoktunk. A DIY azért nem, mert meg sem fordult a fejében és/vagy tanul (kevés kivétel), a gyártó meg azért nem, mert spórol (kevés kivétel).

    Szerk.: helyesírás..

    [ Szerkesztve ]

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák