Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz bunddog #108773 üzenetére

    Értelek (Te is engem szerintem).

    Nem az a lényeg, hogy 15-20 éves, n+1 vinyón átvándorolt fájlunk ugyanaz-e, hanem hogy törekedjünk arra, hogy a hibázás esélyét minimumon tartsuk, ha pedig bekövetkezne, fel legyünk rá készülve, az a dolog mitigálva legyen. Errôl szól a vállalati IT is, az más, hogy sokkal magasabb rétegben, pl. magában egy IT-s app backend forráskódjában bakit vét valaki, az kimegy élesre, és belerongyol a DB-be.

    NTFS-el semmi baj, ha alatta rétegben kezeli valami a bit rot jelenséget (HDD esetén pl.). De mondtam, nem sûrû, csak ha ugyanazt ráfordítaná minden hifis az IT-jára (forrás, streamer), amit a hangjára, kábeleire, itt kéne tartaniuk kb. hogy ZFS-eznek, meg ECC RAM-oznak.

    Flac: a CRC csak detektál, ô nem ECC, nem korrigál. Ha bejön bele a hiba, nem javítod ki. Azaz igen (CRC algoritmuson kívül). A ZFS önmagát mindennél jobban javítani képes fájlrendszer- és logikai kötetkezelô egyben. Ha ráolvasol vele egy bit-fordult blokkra és látja, hogy bibi van, mert a checksum-al nem egyezik, mirror konfig esetén a másik HDD ugyanazon részét is beolvassa, és megnézi, ott az adat és checksum mit mutat, majd innentôl triviális lesz, hogy az adatban-e a hiba, vagy a checksum-ban, és a megfelelôt kijavítja - és ez mindaddig precízen le is megy, míg ECC RAM-ot használsz, mert ha pont e mûvelet közben RAM hibád lesz, ajjaj.

    Persze esélyek, értem, de a törekvés a jóra, tudod.

    Sok diszk a bit rot-ot észleli CRC-vel, és a raid kontroller tudja az integritás kezelést, teszik ezt hasonlóan a full szoftveresen megoldott ZFS-hez hasonlóan (azért van bôven eltérés, de messzirôl hasonló). End-user piacon ezzel csak 1-2 NAS vinyó rendelkezik, a legtöbb nem. Ott a bit-rot nyersen megmutatkozik a fájlrendszer alatt és csak idô kérdése, hogy mikor fut rá az ember. És hogy akkor mi történik.

    Tarts macskát. Jópofák nagyon, hatalmas egyéniségek. :K ;]

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák