-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz dgyuri0123 #106099 üzenetére
Az SACD DSD, és az elsô DSD DAC-ok a lejátszókba kerültek.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz #58092032 #106100 üzenetére
Nekem is volt Pioneer asztali SACD lejátszóm és én is pont így éreztem, hogy az SACD lemez sem a legjobb/végső irány.
Ezt a részt nem neked írom, csak úgy.. Hiába volt a lejátszóban DSD dac, ha kifelé/befelé nem kommunikált. Ergo, a DSD.dff /. dsf fájlokat nem olvasta, csak az eredeti DSD-t, ami ugye kizárólag SACD-n fordul elő. A feltört DSD az nem ugyanaz, mint az "ISO-sított" DSD.dff, mert ugye az eredeti DSD-t is egy program töri fel, ki tudja, hány %-os "hatásfokkal", azaz fogalmunk nincs, mennyi marad meg az eredeti, feltöretlen DSD-ből. Egy egyszerű CD rippelésnél is elvesznek apró információk. Egy időben tele volt vele az írott/virtuális írott sajtó, hogy a CD másolatok többé kevésbé (de inkább többé) gyengébbek az eredetihez képest. Pl. maga a program sem mindegy, valamint maga az olvasó mechanika sem. Kerek perec kijelenthető volt, hogy egy PC-s író/olvasó tkp alkalmatlan a minőségi riphez. Voltak erre szakosodott külső CD író gyártók, pl plextor és tsai, vagy asztali írók, de ezek szép lassan kikoptak a köztudatból, mert manapság kit érdekel, hogy CD-hez képest is mennyivel szól sz@rabbul egy-egy rip, amit valahonnan letölt. A stream korszakban ez senkit nem érdekel. Szóval az SACD is olyan ló, amit "másolni" ugyan lehet, csak nem ugrik akkorát, mint az eredeti.
"csak a zene van"
-
fererencz89
őstag
válasz dgyuri0123 #106104 üzenetére
A vinyl a "kisminkelt", egyeseknek jobban tetsző (de nem természetes) valtozat?
Nem szotkam hibázni.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz fererencz89 #106105 üzenetére
Na, én pont nem így látom... Az mp3 tele van képzajjal, szinte "rücskös" a felülete. A harmadik képen "simaság" és kevesebb képzaj látható. És persze a "tonalitása" sem annyira "túlszaturált".
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
denesdr
addikt
Habár a 320-as kissé lestrapáltnak tűnik, de még mindig természtesebb mint a vinyl, a 128-as versenyző meg ehh (de amúgy ő is természetes).
-
fererencz89
őstag
válasz dgyuri0123 #106106 üzenetére
"Gonoszságra gonoszsággal"
De talán ez a kulcs. Nem vagyunk egyformák. Nem is kell. Az a nyakatlan menyecske is kell valakinek.Nem szotkam hibázni.
-
törölt tag
válasz dgyuri0123 #106103 üzenetére
Ó, hát a CD írás külön mesterség (mármint a zenei), emlékszem, hogy voltak asztali CD-írók, külön erre a feladatra. Én az autóba másoltam le a gyári CD-imet, hogy ott is tudjam hallgatni őket, de az újabb számítógépes írók már nyolcszorosnál kisebb sebességgel nem tudtak írni. Az audió CD-nél pedig a minél lassabb sebesség lett volna az egyik elvárás. De tesztelgették is a hifi újságok az írott lemezeket, és nekik az jött ki, hogy másabb egy írott lemez.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz #58092032 #106110 üzenetére
A küzdés lézer és elektronika által nem amiatt volt, mert húde minőséget akartak, hanem mert olyan másolásvédelmi technikákat alkalmaztak egyes gyártók, amik még a pit-szélességet (a felületen a "lyukak" közti távot) is modulálta (ilyen CD-nél ugye nem volt), és csak az SACD-re hitelesített lejátszók voltak képesek az extra elektronikával ezt demodulációval "feloldani" , a különféle rippelő eszközöknek meg a firmware-én múlt, hogy ezt hogyan abszolválja és közben hogyan küzd a lézer újra- és újraolvasásokkal, mikor ez változott, meg hogy hogyan viselkedik az egész.
Ennek hatásfoka ha ment, akkor 100% volt, mert identikusan azt kapták meg, ami a nyers DSD volt bemenet oldalon, ezt a matek garantálta. Márpedig abból csinálták, mert mint a CD-nek is, a mester lemeznek is lehetett a bemenete DSD, PCM, analóg dolgok is, minden istennyila, amit még plussz konvertereken átkergettek, de a legutolsó konverter (a másolásvédelem előtt) maga a delta-szigma volt, ha nem natív 1-bit DSD64 volt az input az írónak. Analógot, digitált, mindent áttettek DSD-be, és ez ment a lemezre.
Ugyanaz az elv dolgozik itt is, ami garantálja Neked, hogy Tidal-ről bitperfekten játszik le a DAC-od, Kaliforniából, Norvégiából, Japánból, akárhonnan.
Emésszük ezt a gondolatot egy picit.
Az SACD inkább DVD-hez hasonlítható, fájlrendszere van, stb.
Teljesen más liga, mint a CD (és annak rippelése), és nyugodt lehetsz benne, hogy egy SACD rip ha hibátlan, akkor az bitperfekt az eredetivel. Semmi köze a CD-hez. Ráadásul ha online töltesz le DSD-t, még a veszteségmentes DST tömörítésen sem esik át az anyag, hogy ráférjen a lemezre, amivel nem önmagában szokott "gond" lenni, hanem hogy előtte milyen minőségű az átalakítás, mennyi kvantálási zajt tud az eredeti zenéből a kódolás ultrahang tartományba áttenni, így az alsó, számunkra fontos audio tartományban mi marad (hány nulla és egyes) és azok tömörítési hatásfoka hogyan módosul. Nos, online estén a legprofibb konverziót használhatják, nincs lemez méretbeli limitáció, és arra ráengedve a DST-t (lossless!), lényegében valamennyit tömörödik, de tök8, hogy 50% vagy 30% hatékonysággal. Letöltjük, kivárjuk. Élvezzük. A korongnál a DSD masternek történik egy újrakódolása is, ha akár csak egyetlen bájttal is nagyobb lenne a cucc, mint ami ráfér, hogy nagyobb DST hatékonyságot érjenek el (tehát a tömörítés veszteségmentes, csak nem mindegy, milyen arányban tartalmazza az, amivel eteted, a zajt, és a hasznos audio-t).
Ha érdekel a DSD világa, mert 1-bites DAC-od van, ami képes mindössze aluláteresztő szűrőket alkalmazni a befolyó adatokon, ergo a létező legkevesebb konverziót tenni rajta visszaalakításkor, a korong SACD felejtős abban az esetben, ha van annak ugyanott, vagy máshol elérhető, fájl formában közzétett DSD-je. És persze ha ezt egy R-2R-el játszanád le, már van egy konverziód azonnal, 1 bitről több bitre. Hogy hangzik ?(Amit ha az R-2R nem lép meg, szoftverből kell meglépni).
Ugyanúgy, mint amikor 16/44.1-et játszunk le 1-bites DAC-okkal, szintén +1 konverzió, MINDEN átmegy egy 1-bitre konverzión (és csodálkozunk, hogy egy jó R-2R "mindent ver"). Igazából nem az a hiba, hogy R-2R vagy hány bites, mi, hogy, hanem hogy a neki natív adattal etetjük-e, vagy sem. Általában "sem", és mivel a világ hanganyagának arányaiban nagyjából 90%-a PCM és 10%-a DSD (lehet még ennél is rosszabb), azért hallják a DSD-t jobbnak, mert a világ ma forgalomban lévő DAC-jainak is nagyobb hányada áll közel az 1-biteshez, mint a valódi multibiteshez.
És ez csak a DAC. A tétel, hogy az számít igazán, mit tesznek köré - bármelyik DAC legyen is - továbbra is áll, és (szerintem) még mindig ez a legfontosabb. És ha eddig megvagy, letetted a voksod egyik, másik kódolás mellett, vagy netán két eltérő felépítésű DAC-ot tartasz, esetleg urambocsá, 1 olyanod van, amivel elégedett vagy, mert mindkettőt ügyesen és jól abszolválja (vagy esetleg abban van beleimplementálva mindkét technológia)..... ... ....... ... akkor jöhet a szinergia, rendszerbe illesztés, mert a karaktere mindnek más és más.
Nincs könnyű dolgod. Másnak sincs.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
törölt tag
válasz denesdr #106053 üzenetére
Az álltalad említett Topping E30 [link] , nem egy Audiophile környezetben, a számítógép hangkártyáját kiváltani, ez megfelelő lenne?
Az hogy a DAC 24 Bit/192 kHz vagy pedig mint ez, 32 Bit/768 kHz, van jelentősége ha a számítógépről JRiver programmal hallgatok Flac vagy DTS formátumban levő zenét?
Köszönöm -
madle
őstag
Sziasztok,
laikusként szeretnék tanácsot kérni, egy NAD 3020-hoz vásárolnék hangfalpárat, ilyen kezdő zenélgetéshez. Lényeg, hogy amit hallottam vele, az egy Tannoy M1 volt, és nagyon tetszett, viszont nem találtam sehol sajnos használtan.
Esetleg tudnátok segíteni, hogy melyik lehetne hasonló karakterisztikájú hangfalpár, amit érdemes lenne választani? Vagy ebben a formában hülyeséget kérdezek?
Köszi! -
denesdr
addikt
válasz #52221184 #106113 üzenetére
Igen, az E30 megfelelő egy belső hangkártya kiváltására. A 32bit/768kHz-nek nincs túl sok jelentősége, ez annyit jelent, hogy a DAC natívan tudja dekódolni az ilyen hanganyagokat. A DTS 24bit/48kHz, a legtöbb FLAC pedig 16bit/44.1kHz, persze vannak magasabb bitmélységő és mintavéteű FLAC-ek is, de max 24/192 szokott lenni és már ez is bőven overkill. Mindenesetre az E30 32/768-ig tud.
-
kukulec
őstag
bakker, úgy látom a vinyl lesz az én utam
Dißnäëß: próbálom értelmezni a szavaidat. szóval mezei wav-ot akkor most hogyan is kellene lejátszanom?
alsopel: otthon a legtöbb céget megbüntetném. idejét nem tudom mikor láttam - 1-2 kiegészítő terméktől eltekintve - rendes árleszállítást. rendelj németektől, szállítással. kicsit más hozzáállás.[ Szerkesztve ]
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz kukulec #106117 üzenetére
Wav-ot ? Ahogy a legjobb a fülednek.
Hogy érted ?Duplakatt. Aztán valami lejátszó csak elindul rá.
Na jó troll off, szóval nem értem tényleg. PCM anyag, tegyél alá jó DAC-ot és élvezd. Ha AKM, DAC módban, JRiver alatt DSD konverzióval a DAC bypass úton lényegében egy buta szûrôvé degradálódik (ami jó). Ehhez elôfok kell (potis hangerôszabályzás, nem a DAC-on belüli hangerôszabályzás). Lásd AKM4493 diagram. (Gugli kidobja). De én nem akarom megmondani, hogyan "kell". Próbálni, hallgatni sokat, sokfélét. Ez csak 1 lehetôség.
-
kukulec
őstag
válasz alphamooncam #106126 üzenetére
Ez megvan. Arra utaltam, hogy a kolléga valamit állítgat dac-nál. Jó, tehát akkor nem módosítgatom, csak tolom neki.
Luxman L-507ux II, Primare i22, Yamaha A-S801 // Pro-Ject Dac Box S2, SMSL SU-9 PRO // Elac Vela 408, Elac FS 147, Q Acoustics 3030i
-
Mathiask
senior tag
válasz #52221184 #106120 üzenetére
Az a helyzet, hogy mióta leégett az AKM gyár hiány van jó minőségű SPDIF receiver chipekből. Van ahol ez nem gond, mert úgy tudom pl az essnek van olyan dac chipje, amiben ez az spdif feldolgozó rész integrálva van. De ahol ez nincs ott kénytelenek a gyártók régebbi/rosszabb receiver chipeket(pl cs8416) használni. Ez azzal jár, hogy előfordulnak olyan esetek mikor néha megszakad, vagy egyáltalán nem is megy az spdif átvitel néhány régebbi cd lejátszóval és tvvel.
Az ok amúgy az, hogy pl a cs8416 belső PLLje nagy bemenő jitternél elveszti a fonalat. (a topping egyik tervezője azt írta, hogy ez a tesztjei szerint 30ns-nál következik be ami kb 100szor nagyobb, mint egy átlagos forrás jittere)
Én használtam korábban cs8416-os receivert. Nem volt gondom, mint ahogy sokaknak se. De van pár eset, ahol gond van. De érdemes úgy venni dacot mostanában(de máskor is), hogy otthon is ki tudd próbálni, vagy egyszerűen vissza lehessen küldeni. -
allein
addikt
Sziasztok, szeretnék egy kis segîtséget kérni. Okos TV-t, LG C8 szeretném összekötni egy kis sztereó erősítővel CA Azur 351A. Milyen módon tudom ezt meg valósítani?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz allein #106130 üzenetére
1. Jó minôségû RCA <-> jack és megnézed, mire képes a tv kimenete. Sokat nem kell várni, de azért ha minden kötél szakad, használható.
2. Külsô DAC, pénztárcától és igénytôl függôen. Tv optika -> DAC -> RCA az erôsítôbe.
Tv - USB-re sztem nem reagálna, 1% esélyt adok neki, de valszeg nem.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz s4tch #106132 üzenetére
Iiigen, nekem is Androidos Philips-em volt, az talán meglépi, de egy WebOS-es LG nemigen. Pedig a CA-ban Burr Brown van, igaz 16/44.1 de nem kell a számháború, ha a DAC olyan, szóval amúgy szépen szólt volna TV-rôl is mondjuk egy Tidal, vagy flac.
Ismerôs hifije, akinek segítettem-segítek, a nagy Philips-en Tidal-özik és optikán küldi a DAC-ba. Míg el nem készül a Roon Core, ez van, de addig elég.
-
Bali27
addikt
Sziasztok!
Érdeklődnék a felől hogy hallottam egy szuper jó rendszert a napokban és ott egy Cxa80 volt külső DAC-ra kötve ( ES9038 chip ha jól emlékszem), raspberry streamerrel.. Kegyetlen jó volt..Mint ha ott lettem volna mondjuk egy jazz klubban.
Ugyanakkor az Audiolab6000a chipsetje meg ES9018 és arra sincs panasz.
Az érdekelne hogy a 2 variációnál van -e esély rá hogy az Audiolab kb azt a minőségi szintet hozza mint a +DAC-os rendszer +meg lenne spékelve egy Yamaha WXAD-10-el ???[ Szerkesztve ]
-
Eugene Roe
őstag
válasz Bali27 #106136 üzenetére
A chip az kevés, a körítés a lényeg, kb. 2018/19-ig volt elfogadott a mainstreamben az AK vs ES hangzás eredendő különbsége. Azóta a gyártók megtanulták használni őket, és fontosabb lett a körítés (táp, szűrés, stb. amit egyik gyártó sem köt az orrodra).
[ Szerkesztve ]
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
Bali27
addikt
válasz Eugene Roe #106137 üzenetére
2018-19-ig? Mert az Audiolab és a CA60-as is régebbi...
-
s4tch
veterán
válasz Bali27 #106136 üzenetére
ES9038PRO van a SU-9-ben, és szerintem nem elhanyagolható, hogy a rendszer, amit hallottál, végig (ki)használja a dac és az erősítő szimmetrikus kiépítését.
Esély van. Hogy mennyi, azt meghallgatás után lehetne eldönteni. De ott a szoba sem kicsi, és elég jól sikerült az a doboz is.
-
denesdr
addikt
válasz Bali27 #106141 üzenetére
Nem tudni Eugene Roe-nak honnan jött ez a két évszám. Eléggé általánosítás amit írt szerintem, bár nyilván nem a levegőből szedte.
Viszont, ha olyan hangot szeretnél mint amit hallottál, akkor elengedhetetlen az ugyanolyan hangsugárzó és szobaakusztika, ez utóbbi legalábbis megközelítően hasonlítson, durvább hibák nélkül.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Panthera #106140 üzenetére
Ha desktop linux-ra gondolsz és nem őskövület, többnyire igen. Erősítőknél is a dedikált DAC-okhoz hasonlóan, van 3-4 jólbevált USB interfész és őket vásárolgatja-használgatja minden gyártó.
Én Linuxon élek (desktop + nas + zene, minden) és a W10 drivert igénylő E30 is gyönyörűen megjelenik. De a denesdr NAD-ja is.
Bus 001 Device 002: ID 152a:8750 Thesycon Systemsoftware & Consulting GmbH E30
Bus 001 Device 007: ID 17ae:0005 NAD NAD USB Audio 2.0Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Panthera #106147 üzenetére
De az nem kifejezetten desktop disztró, hanem ilyen headless. (Persze elmegy bármin szinte).
Vagy Te használod a mindennapokban egyébre is ? Nem ördögtől való, csak kérdem.
Amúgy teljesen disztribúciófüggő, hogy mit támogat és mit nem a Linux, van, aki agyonherélt kernelekkel jön (daphile is efelé esik, de kérdés, mennyit és mit vettek ki belőle, lehet bennehagyták ezt), és van, aki mindentudó nagy kernelt hoz (generic), telezsufizva (pl. Ubuntu és klónjai), ami attól még lehet jó amúgy. A Pi-nél és Volumio-nál meg custom kernel van, csak azt tudja, amit a Pi4 tud, többet nem, és nem is tették bele (az x86 verziójú Volumio például már generic kernel, nem hardverre szabott). Ropieee dettó, Roon végpont Pi-n "oszt annyi", és vagy támogatja, vagy nem.. meg még a többi megannyi "herélt" megoldás.Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
-
s4tch
veterán
válasz Panthera #106144 üzenetére
Ahogy Bali írja, Silver 8. Unbalanced módban látványosan szűkebb és laposabb a tér, ez az, ami elsőre is hallatszik. Nekem a dinamika is visszafogottabbnak tűnik. Annyira nem ismerem a tulaj rendszerét, hogy minden apróságot el tudjak róla mondani, de ez tényleg látványos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Gamer PC v6 , R5 5500 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Gamer PC v5 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD , 240 víz
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- Eladó Lenovo Legion Slim 5 16IRH8 gamer laptop
- Samsung S22 256GB garanciális újszerű állapotban eladó!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest