Új hozzászólás Aktív témák
-
attiLANte
tag
Ok. Csak azért kérdezem, mert lehet kapni - a hódos barkács áruházban - igen brutális nedvszívó képességű ''szivacskockát''. Nagyjából 10x10x8 cm-es szürke cucc, szárazon alig van súlya, de ha felszívja magát, elég nehéz tud lenni. Nyitott csap alá tartva szinte eltűnik benne a víz. Kiveszed a csap alól - tele vízzel - és nem csöpög ki semmi.
Tehát kb. 10 cm magasra tutira felszívja a vizet. Jövő héten talán tudok venni, és kipróbálom, mennyire használható. Egyébként elég szilárd, nem nagyon alakítható, és kicsit morzsálódik. Ezért ha bele is lehet rakni a csőbe, nem biztos, hogy nem porlad vagy reped egy későbbi hajlítás hatására. De azér' egy misét talán megér... -
ngabor2
nagyúr
válasz
attiLANte #193 üzenetére
ahogy nézegettem a leírást, a porózus rétegnek nem igazán hővezetés a szerepe, persze nem árt, ha azt is vezeti.elsődleges cél a felületnövelés, és a hajszálcsövesség biztosítása. ha elég apró és nyitott pólusú a szivacs, valamint marad tőle elég hely a cső közepén a gőz áramlásának biztosításához, akkor jó a szivacs is. talán már leírtam, ki lehetne próbálni valami ragasztóval, ami kiizzítva porózus lesz. hogy milyen ragasztó/műanyag/műgyanta felel meg erre a célra, azt egyelőre nem tudom.
másik elképzelt munkahipotézis: sósavas hidrogén peroxiddal elő-érdesített felületre vízüveget és sósavat viszünk fel többször, majd kiizzítjuk. elvileg ez is porózus lesz, csak hogy mennyire lesz szilárd, azt nem tudom. -
Jasi
csendes tag
Tudod a előbb be kell szerezni hozzá a technikát, meg az összes egyéb kütyüt, hogy ne bütykölés közben kelljen rohangálnom fel és alá, de még így se biztos hogy minden kéznél lesz!! Aztán ha ezek meg lesznek, akkor összetákolom a dolgot és mihelyt valami eredményem lesz (ami említésre méltó) azzonal közlöm!!!!
-
Csapi007
veterán
Hello
Zalman ZM80C-HP-t rá lehet tenni Gigabyte 6600 256MB PCI-E Silent Editon-ra???
Előre is köszönöm.
[Szerkesztve] -
attiLANte
tag
Ahogy olvasgatom, még mindig ott tartotok, hogy kellene vmi porózus réteg, ami visszavezeti a vizet a melegponthoz, hogy ott újra elpárologhasson. Fontos ennek rézporból lenni?
Pl. nyitott pórusú szivacs nem jó? -
Jasi
csendes tag
válasz
Daveeboy #189 üzenetére
Ez olyan mint bármelyik másik hűtő!!!
Ugyanúgy megvan a terv --> aztán jön a kivitelezés --> aztán a tesz --> aztán a hibakorrekciók a finomításokkal --> majd az újabb tesz --> majd pedig a sorozatgyártás!!!!
És attól hogy ez csak mezei rézhuzalokból és léghűtőből áll, az még nem jelenti azt, hogy a nyomába se érhet a mostani heatpipeoknak!!
Az tény, hogy kell legalább 1 pár hónap tesztelés, fejlesztés,javítás, mire olyan szintre elér mint azok!! -
Daveeboy
tag
Ez tök jó
Szuper hogy újjítani akarsz és vannak ötleteid. Pont az ilyen dolgokkal lehet sokat keresni.
Senk nem tudja miért is jó de érdekes és furán nézki.
A probkléma ezzel csak az hogy mint gery03 kollega is mondta ez sima léghűtés...
hozzáteszem rosszabb hatásfokkal. mivel van egy hosszab közvetítő közeg a hűtés és a hűtendő felölet között ahol akár hogy is nézzük, ''rossz'' a hővezetés a sima rézdarabok miatt.
píísz
[Szerkesztve] -
gery03
senior tag
Hát nagyon nagy különbség van a sodort rézszálak és a heatpipe között. Eleve nem értem a sodort szálak jelentőségét... Azt meg, hogy majdnem ott lenne, nagyon kétlem. Továbbá ha mégis csak +3-7 fok van, akkor meg elég a sima léghűtés is, mert az is hozza úgy..
[Szerkesztve] -
Jasi
csendes tag
Hali!
Kéne egy kis help!!
Szerintetek az jó ötlet, hogy egy 2,5mm2 keresztmetszetű rézvezetékből csinálnék heatpipot???
Összesodornék 5-7 szálat és azt spirálakban ráforrasztanám 1 rézbordára?? -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #180 üzenetére
nem rossz felvetés, majd továbbítom az illetékesnek. mondjuk én jobban hiszek a sok ''kicsi'' csőben, mint az 1 nagyban. a most megálmodott hűtőmben pl. 5 cső lenne, 3 a proci felől, 2 felette/előtte merőlegesen egy réztömbben. a hőleadó felület a gépen kívül lenne, ott akkora helyet foglalhata el, amekkorát nem szégyell. rá egy 12-es lassú venti, és kész is.
a zártszelvényt se 4 darabből kellene csinálni, hanem egy szélesebből. minél kevesebb forrasztás legyen rajta, mert minden forrasztásnál felületet vesztünk.
ha a mintadarab megvan, onnantól kezdve a finomítás már egyszerűbb. -
Veriakilis
senior tag
Arra esetleg nem gondoltál, - ha már úgyis darabokból kell a csövet forrasztani, heggeszteni - hogy egy zártszelvény formát készítsünk?
Pl.: 50mmX10mmX300mm, - 4 darab lemezből.
A lemezekre előzőleg porózus réteget vinnénk fel, aztán össze heggesztenénk, vagy forrasztanánk.
Egy ilyen gigantikus heatpipe biztosan megbirkózik a legnagyobb procikkal is.
Veriakilis -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #177 üzenetére
azzal nem igazán volt időm foglalkozni, viszont van fejlemény:
egy barátom olyan helyen dolgozik, ahol szinte minden elintézhető (a lehetetlen másnapra, a csodára egy kicsit várni kell). felvázoltam neki a problémát, elmondtam, miket próbáltunk eddig, megadtam a topik elérhetőségét. ő is inkább a lemezből forrasztott/hegesztett csövet javasolná, azt egyszerűbb érdessé tenni. a ragasztő ráégetését, vagy rézpor felületre ragasztását se vetette el. ha összejön, akkor majd kérek árajánlatot, remélem lesznek itt még emberkék, akiket még érdekel. a hossz és átmérő még nincs teljesen lefixálva, én 8-10mm átmérőt és 20-30-50cm hosszt mondtam neki. további részletek holnap.
-
Veriakilis
senior tag
Van valaki, akinek véletlenül sikerült eltőrnie a heatpipe-os hűtőjét?
Ha van, leírhatná, hogy milyen a cső belseje. -
Veriakilis
senior tag
Van vastagsága, bár ez gyártónként változhat.
Láttam már olyan heatpipe-ot, amiben több mm vastag volt a kapilláris réteg (a rézpor).
Nyilván réz sziterezéssel lett felvive.
De ennél sokkal vékonyabb réteg is elég,- nézd meg a prohardvare hűtés rovatában, a szétfűrészelt Bear belsejét:
[link]
Ha a Bear belsejében csak a kapilláris rétegben van víz (ha megrázod, nem lötyög benne a víz), akkor max 1-2 ml lehet benne,- inkább talán csak 1ml.
Nekem eddig 3-4 ml-el működtek a legjobban a heatpipe-jaim.
De ezekben nem volt rézpor, max rézdrótok a cső belső falán végig.
De egyébként könnyen ki lehet számolni, hogy egy adott méretű (hossz, belső átmérő)csőbe, ha mondjuk 2-3ml vizet akarsz hagyni, akkor milyen vastag legyen a kapilláris réteg, ha azt akarod, hogy az összes víz a kapilláris rétegben (a rézporban) legyen felszívódva.
Kiszámoltam: 10mm-es belső átmérőjű, és 300mm hosszú cső esetén:
r = 5mm d = 300mm
r = 4,3mm
Tehát 5 - 4.3 = 0.7mm
A 0.7 mm nem is olyan vészesen vastag!
Szóval 0.7 mm vastagnak kell lennie a rézporos kapilláris rétegnek, ha azt feltételezem, hogy mondjuk 1 köb cm rézpor 0.5 köb cm vizet tud felszívni.
Azt, hogy 1 köb cm rézpor hány köb cm vizet tud felszívni, azt majd kipróbálom kísérleti módon.
' Folyatószer nélkül nem egy odaragadós dolog, de hátha a nyomás segít kicsit ''beleolvadni'' a falba.'
Ezt kipróbáltam egy rézlemezzel,- először befuttattam ónnal, rá folyatószer, majd az olvadt ónra rászórtam a réz port.
Nem sok maradt rajta.
Próbáltam úgy is, hogy a rézport rápréseltem az olvadt ónra,- picit jobb lett az eredmény, de sajnos ez sem lesz elég szerintem.
Más megoldás kell!
Veriakilis -
bzoley
veterán
válasz
Veriakilis #173 üzenetére
Ok.
Van ennek a felültnek vastagsága? Valaholkorábban olvastam a maradk folyadékról, hogy a szemcsés rétegben van elszívódva. Eszerint van, tehát gondolom egy mini drótkoronggal végigkarmolni kersztbe, hosszába nulla. És amiről korábban is szó volt, ogy teletölteni az egész csövet, de belepréselve, hogy nyomása legyen a belső falra, majd kívülről jól megmelegíteni? Folyasztószer nélkül nem egy odaragadós dolog, de hátha a nyomás segít kicsit ''beleolvadni'' a falba. -
Veriakilis
senior tag
A barázdás megoldásnál jobb eredményt ad a porózus felület.
Erre kéne valami jó ötlet.
Rézporom van, csak fel kéne vinni a cső belső falára úgy, hogy stabilan ott is maradjon.
Ha ezt sikerül megoldani, akkor a gyári heatpipe-okkal gyakorlatilag egyenértékű (!) heatpipeot tudok majd készíteni.
Erre várok eredeti ötleteket.
Lehetőleg olyan ötleteket, amik még eddig nem vetődtek fel itt, vagy a www.hwsw.hu heatpipe rejtelmei topikokban.
És nem utolsó sorban megvalósítható ötleteket. -
bzoley
veterán
Kicsit olvasgattam a topic-ot(uccsó 70post), csak úgy művelődés céljából. Kémiából mindíg hülye voltam, szóval kicsit magas nekem a dolog ahhoz, hogy ilyet csináljak magamnak. De több kísérlettel találkoztam olvasgatás közben a cső belső oldalának ''érdesítésére''. Láttam valami ''gyári'' cső falát, amin hosszanti ákok voltak. ehhez hasonlóan nem elég egyszerűen valami finom menetet fúrni végig a csőben? Vagy az eredetihez hasonlóan csinálni árokat egy célszerszámmal? Mint egy hántoló és dörzsár keveréke. Sok éllel, végigtolni a csövön, mintegy végighuzagolva belülről? Nemtom érthető-e amit írtam. Vagy csak ez a szivacs-minta működik rendesen?
-
Veriakilis
senior tag
válasz
TREBRON82 #170 üzenetére
A forralós módszernél lényegesen egyszerűbb, ha tele töltöd a csövet vízzel, majd egy injekciós fecskendővel eltávolítod a felesleges vízmennyiséget.
A csőben nem marad más csak egy kevés víz, és a vákuum (alacsony nyomású telített vízpára).
Ezzel a módszerrel szerintem lényegesen egyszerűbben lehet szabályozni a csőben maradó víz mennyiségét: a fecskendővel töltöd fel a csövet,- mondjuk belemegy 25 ml víz a csőbe, ezután ha 3 ml vizet akarsz hagyni a csőben, akkor a fecskendővel kiveszel belőle 22 ml vizet.
Mivel ezek a fecskendők ml skálázásúak, ezért az egész roppant egyszerű.
Nem árt még egy visszacsapó szelep (autós pumpából lehet kiszedni).
Én az víz kivételt (vákuum-készítés) víz alatt szoktam, végezni, azért,- mert a fecskendős rendszer lebontásakor (autós pumpa gyorscsatlakozó) így nem levegőt, hanem csak egy kevés vizet tud visszaszívni a csőben levő vákuum.
Tapasztalatból mondom, hogy ez a többlet víz mennyiség nagyon kevés,- tehát nem igazán kell ezért mondjuk 3 ml helyett 2 ml-t hagyni a csőben, hogy majd úgyis visszaszív 1 ml-t. Ezzel nem kell számolni.
Ha viszont levegőn bontanád le a vákuumkészítés végén a gyorscsatlakozót a csőről, akkor elég sok levegőt szívna vissza (nyilván, mert a levegő ’ritkább’ mint a víz, hiszen gáznemű),- rontva a vákuumot.
Ha elolvasod ennek a topiknak az elejét, akkor ott megtalálod a részletes (részletesebbet, mint amit most írtam) leírást az általam használt módszerről (képeket is).
'Ki mit tud olyan vákuum készítő apparátusról, mely vízsugaras módszerrel működik?'
A hwsw heatpipe rejtelmei topikban volt már erről szó, ha jól emlékszem, akkor volt ott leírás is Móricka rajzzal.
A hwsw-n a heatpipe rejtelmei topikban vannak képek is,- de ebben a topikban is vannak linkek a házi-heatpipe-ról.
Még valami: szerintem a sima forrasztóónos forrasztás nem engedi ki a vákuumot (sokak szerint igen),- fél, 3/4 éve készített heatpipeom még most is simán működik (mindkét vége sima ónnal forrasztva, - ráadásul autós szelep van az egyik végén, tehát ez nem egy végleg lezár cső).
Veriakilis -
TREBRON82
csendes tag
Tudod mit...igazad van, hagyjuk a hülye ötleteim...a víz bevált, azt kell használni.
Már csak azt kell kitalálnom hogy forralásos-módszernél miként tudom szabályozni a benne maradó víz mennyiségét...erre azt hiszem majd a folyamatközbe beiktatott mérleg fog segíteni. Üres pipe (gramm) + kívánt vízmennyiség (gramm) = össztömeg ---> amíg ezt el nem éri a forralás közben, addig nincs kész, mikor elérte el kell tekerni a nyakát hogy ne tudjon megszólalni
Más ezzel kapcsolatban:
Ki mit tud olyan vákuum készítő aparátusról, mely vízsugaras módszerrel működik?
Tehát van egy nyílás melyen nagy sebességgel kilépő víz jön ki, ez egy nagyobb átmérőjű részen keresztül végig ''lövődik'' (ez a munkatere) és magával tépve a levegő részecskéit a munkatér kilépő oldalán távozik, egy oldalsó nyíláson pedig (talán-esetleg-remélve-imádkozva-véletlenül) vákuumot hoz létre.
Na aki erről tud valamit...ne fojtsa magába.
Üdv TREBRON
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
TREBRON82 #168 üzenetére
a butános megoldás nem rossz, csak az vele a probléma, hogy magasabb hőmérsékleten nagyon nagy lesz a nyomás a csőben, és ha az nem állja a nyomást eléggé, akkor eldurranhat/elszivároghat. ráadásul a butánnak nem igazán magas a forráshője (nem a forrpont, bár az se magas), tehát elforraláskor nem sok hőt visz el. ezért alkalmaznak vizet és acetont. mindkettő igen magas forráshővel rendelkezik.
az olajos módszernél épp a heatpipe lényege vész el, a fázisváltáson alapuló igen intenzív hőcsere. ez egy sima olajhűtés lesz, radiátorelven. nem vagyok benne biztos, hogy értelmes méretekben aktív keringetés nélkül menne. -
TREBRON82
csendes tag
Helló Mindenkinek!
A HWSW forumon már találkoztunk, nemrég találtam ide, úgyhogy gondoltam beköszönök.
Az én heat-pipe-os terveim azóta rendkívül sokat változtak, egyszerűsödött, könyebb lett...majd készítek megint ákombákom Paintes rajzokat és megosztom veletek ötleteim.(Itt is, meg HWSW-n is.)
Amugy a multkor már felvetettem a bután töltésű heat-pipe-ot, most egy újabb hőszállító közegre gondoltam, méghozzá szintetikus olajra. Belegondoltam hogy mi a lényeg például a váltóolajnál...hővezetés, a számunkra másik fontos dolog a kis viszkozitás (belső súrlódás, az áramló testek (közegek) belsejében, az elmozdulással szemben fellépő nyíróerő), a fontos az lenne hogy már szobahőmérsékleten jó tulajdonságokkal bírjon, tehát hozzávetőlegesen 18 celsius fokon már ''jól működjön''.
Egy vastagabb csővel lehetne az olajat valamilyen nagy felülethez vezetni és ott majd leadja a hőt a hőcserélő radiátornak, legyen az aluminium lap, vagy akár egy csőhálózat.
Elgondolásom szerint ezesetben nem kellene vákuummal vagy túlnyomással szórakozni, csak majdnem csurig kellene tölteni a ''Ewing-rendszer''-t
Igazából az a gondom, hogy mekkora átmérőjű cső kell ahhoz, hogy a hőt megfelelően gyorsan szállítsa el.
Ennek tovább gondolt változata a két szállító csöves típus, aminél van egy felfelé szálló ág a meleg olajnak ami végig halad szépen lassan a radiátor felé és ott lehűlve alább száll és a másik csövön alulról táplálva vissza az olajat újra felmelegítjük és megint kezdődik a tánc.
Na mára elég az őrületből
Mikor végre vége lesz a vizsgaidőszaknak, majd akkor jelentkezem újra, addig kitartás és mindenkinek jó munkát!
Üdv TREBRON
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #166 üzenetére
no akkor a ''szaktopikba'' is beírom a 2 további ötletemet, emrt msn-en már írtam pár emberkének...
az egyik, hogy valamilyen műanyaggal bevonni a cső belső falát, majd 300-350 fokon ''kiégetni'', elszenesíteni. megfelelő műanag esetén egy vékony, porózus szénréteget kapunk. a műanyag kiválasztása és a hőfok a kérdés. én első körben pillanatragasztóval (cianoakrilát) próbálkozok.
a másik, hogy maratott felszínű csőbe tömény vízüveg, majd sósav. ez a falra lecsap valamennyi szilikagélt. ezt is ki kell utána izzítani. esetleg ez utóbbit többször megismételve talán lehet hízlalni a letöredezés veszélye nélkül. -
Veriakilis
senior tag
Üdvözöllek a heatpipe-os topikban.
Koax kábelek árnyékolója már egy ilyen kész fonott rézdrót.
De lehet kapni litze huzalt is, az is hasonló, mint a kox árnyékoló harisnya.
Ennél mi jobbat szeretnénk, ezért kísérletezünk a rézpor csőbelsőre való felvitelével.
Van erre valami jó ötleted?
Veriakilis -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #164 üzenetére
a kötőjel maradt ki...
köszi szépen. -
ngabor2
nagyúr
hova tűnt a heatpipe-os cikk? keresem mindenfele, nem találom.
-
SzaChe
tag
Nos, én csak most futottam végig az egész szövegen és kisseb nagyobb részei túl homályosak számomra, de azt levontem
hogy nem birjátok kellőképp porrúzussá tenni a felületet.
Nos ugye minnél nagyobb felületet akartok elérni, tehát valamilyen szemcséket akrtak odaragasztani.
Még a legeslő heat pipe amit csináltál mesélted h sodort rézdrót. Most találtam meg egy régi kacatomat amit egy kézműves foglalkozáson csináltam, rézből. a Technika neve Körmönfonás ( kb. úgy néz ki mint a lányok haja lófarokba fogva) tehát ott még kapilláris hatás is érződik.
Miért nem csináltok sok ilyet ( ezek odlala sima középen pedig ugye keresztfonatos) sok ilyet csináltok (rohadt sok drótból ami kábelekbe van) és ezek után körbe rakjátok a cső belső felületén jó erősen odaszorítva, és ezt is hozzáforrasztjátok a lezáró kupakhoz, vagy epoxival vagy ónnal vagy akármivel ezt forasztjátok a csó falához? Tuti felületnövekedés + kapilláris. sztem ennél jobb csak nehezen összehozható.
bár lehet hülye az ötletem de akkor világosíccsatok fel... -
Veriakilis
senior tag
Rézlemezt a metalloglobusnál tudsz venni:
[link]
A lágyforrasztásnál állítólag a diffúz szerkezet egy idő után elengedi a nyomást.
Szerintem nem, - hiszen egy autó szelepnél még diffúz kötés sincs a szelep háza és a gumi között, egyszerűen csak egy rugó odaszorítja.
Ha így lenne, a kerekeket is gyakran kéne pumpálni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #159 üzenetére
Hmmm... nem hangzik rosszul.
asszem valahol láttam is itthon ilyen rézlemezt, csak hogy meg fogom-e találni... amúgy hol lehet ilyen rézlemezt beszerezni?
mondjuk ez a ''lágyforrasztás nem igazán bírja a nagy nyomást'' kissé aggaszt. remélem ezek a nyomások (víz esetén jóval kisebb, mint 1 bar) nem számítanak nagynak.
amúgy az ezüstöst lángforrasztóval szokták felvinni, a klímások ilyet használnak. -
Veriakilis
senior tag
Akkor az ezüstös ónnal maximum acetilénnel lehet próbálkozni.
Mi lenne, ha egy lapos 1mm vastag rézlemezre először felvinnénk az ónt, majd erre ráraknánk a rézport, melegítés közben rápréselnénk, majd két ilyen lemezt egymással szemben távtartókkal összeforrasztanánk?
Kéne még rá egy vékony rézcső, ezen lehetne feltölteni vizzel/acetonal, és a vákuum is ezen keresztül készülne.
???
Ez a Thetmotek Phase Plane-jéhez lenne hasonló.
Előnye lenne, hogy egyszetűen csak neki kéne szorítani a hőleadó/felvevő réz blokkoknak, és jó nagy felületen érintkezne a blokkokkal..
Veriakilis
Kellemes Karácsonyt kívánok minden kedves fórumozónak!
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #157 üzenetére
Más ötletem hirtelen nincs. Igazából szinterezni volna jó, csak azt házi körülmények között nem igazán lehet
Más módot most hirtelen nem tudok, amivel oda lehetne porózusan varázsolni a cső belső falára a rézport/reszeléket. Még megkérdezem műanyagos ismerősömet, tud-e olyan műgyantáról, ami:
- véknyan teríti be a falat
- jól kúszik
- jó hővezető, vagy legalábbis nem túl jó hőszigetelő
- szilárdulás után is keményen rajtamarad a felületen, hőingadozás hatására is
- lehetőleg állja az acetont, vagy ha azt nem, akkor a min. 120 °C-ot.
bár úgy érzem, ezek túl speciális kérések, de remélem tud segíteni. Valószínűsítem, hogy vagy kétkomponensű anyaggal, vagy hőre keményedő, oldószeres dologgal lehetne ezt megoldani. Mert akkor ezzel az anyaggal bevonni a falat, beletömni a rézreszeléket, várni, míg megköt, majd a felesleget kiszórni/kifúrni. A 120°C azért lenne jó, mert kivülről kb. ennyire felmelegítve a vizet forrásba hozva lehetne lezárni. Valahogy ebben jobban bízok, mint a levegőkiszívatásban, bár biztos, hogy az is célravezető, hisz nálad működik.
Az ezüstös ón egyetlen baja (az árán kívül), hogy 900°C körül olvad. -
Veriakilis
senior tag
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #155 üzenetére
Én úgy terveztem, hogy megtömött állapotban be a kemencébe, aztán hadd álljon ott 3-400 fokon egy darabig. Remélem annyi rátapad, amennyit szeretnénk, és kell.
-
Veriakilis
senior tag
A fúrógépes rézpor készítéshez olyan gép kell, aminek alacsonyra lehet állítani a fordulatszámát.
Ma megpróbáltam (nem a sajátom) de ez nem állítható, és túl magas volt a fordulat.
Úgy hogy hiába nyomtam neki a befogott réz csőnek a reszelőt nem sok rézpor keletkezett.
Majd a sajáttal.
De kézi módszerrel reszeltem elég sokat.
Egy kevéssel megpróbáltam azt, hogy:
egy vékony sárgaréz lemezt befuttattam ónnak, majd alulról pákával olvadt állapotban tartottam a felső ón réteget, és ezt 'megsóztam' egy kevés rézporral.
Eredmény: ha az ember közben belepréseli (a port), akkor azért megtapad valamennyi rézpor.
Ha nem préselem, akkor szinte semmi sem marad rajta.
Szóval, ha sikerül bevonni ónnal a cső belső felét, akkor rettenetesen meg kell tömöríteni a csőben a rézport, hogy elfogadható eredményt kapjunk.
Azt hiszem én vas-kloriddal maratom majd a cső belsejét az ónozás előtt.
Veriakilis -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #152 üzenetére
Ezek szerint valóban a hideg cső okozta a problémát. Legközelebbén is kiöntöm ónnal (savazás után, bár az előzőt is sósavas hidrogén-peroxiddal marattam, és nem ragadt), és meglátjuk.
A rézreszelésnek egyszer még nekipróbálkozok, vagy megpróbálom rézporral. bár szerintem az túl finom, az ón teljesen be fogja vonni.
Másik toikban ezüstös ónt ajánlottak, csak annak meg a megolvasztásával lesznek gondjaim. Bár elvileg a szúróláng oda is elég, csak a kemence nem tud annyit, ahol a ''beolvasztás'' menne. -
Veriakilis
senior tag
Ha csak simán próbáltad a natúr csövet (a belsejét) forrasztani, akkor az valószínűleg azért nem ment, mert nem elég tiszta a réz cső belső fele.
Talán a klímások által használtat lehetne forrasztani mindenféle tisztogatás nélkül.
Én úgy szoktam lezárni pl. a cső egyik végét, hogy tűreszelővel megreszelem kicsit a cső belsejét (kb. 1cm mélységben), és mögötte összenyomom a csövet satuban két ráerősített 10mm-es köracél segítségével.
Ezután kiöntöm ónnal a kifele álló üreget,- először szépen körbefuttatom a rezet az ónnal, aztán kiöntöm.
Nemrégen szétvágtam egy működő heatpipe-ot (mindkét felére ráhúztam egy gáztömlőt,- hajlékony heatpipe) és láttam, hogy az összenyomott felületén (belső) is csillog az ón.
Ezek után úgy zárom majd le a csövet, hogy összenyomom satuban két merőleges köracéllal, de nem veszem ki (mint eddig) a satuból, hanem ott forrasztom meg.
Ez azért jó, mert kipróbáltam, egy pumpával hogy már akkor is tökéletesen zár a cső, amikor a satuban össze van szorítva a köracélokkal.
Így talán nem diffundál át az ón az összeszorított részen.
Ennek az utóbb leírt dolognak az lenne a jelentősége jobban szigetelne - állítólag a lágyforrasztás (a sima ónos) hosszabb távon 'elengedi' a vákuumot.
Gondolom az ónnal való kiöntés megtartja eredeti összenyomott állapotában a rézcsövet.
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
'Az ónozáshoz is egy kis technikai segítséget kérnék, mertvalószínűleg én rontok el valamit. van a hajlékony rézcső, amit egyszerűen semmilyen módon nem bírok forrasztóónnal bevonni. 60:40 ón:ólom arányúval próbálkoztam, ez is gyantás, talán ez nem való ehez (nyák forrasztására jó volt...). Nem szívesen mondanék le a hajlékony csőről, mert elég egyszerű alakítani. Viszont a forraszthatatlanság miatt maradtam az epoxigyantás ragasztásnál eddig.'
Eddig simán tudtam forrasztani a lágy réz csövet, sima nyákhoz valóval.
Lehet, hogy meg kéne savazni a cső belsejét forrasztás előtt.
Egy kis plusz gyanta sem árt.
Ha kívülről melegíted pákával (legalább >75W) a réz csövet, és a belsejének nekinyomod a gyantás belsejű forrasztóónt, akkor sem fogja be az ón a rezet?
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
Be kell fogni egy fúrógépbe egy rövidebb egyenes rézcső darabot, a fúrógépet pedig egy satu segítségével lerögzíteni (a fúrógép fogantyúját be kell fogni a satuba), és egy reszelőt neki kell nyomni a forgó rézcső darabnak.
Alája pedig egy kis tálkában szépen gyűlik majd a rézpor.
IBM:
Dolgozzanak a gépek, gondolkozzanak az emberek!
Szerintem így nem lesz olyan fárasztó a rézpor előállítása, mint a kézzel való reszelgetés.
Holnap ha lesz időm kipróbálom a fent leírtakat, plusz a rézcső belsejének ónozását is.
Remélem sikerül, mert utána már könnyen megy bele a víz, és a vákuum.
Veriakilis -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #148 üzenetére
Nagyon úgy néz ki, hogy én magam nem tudok normális mennyiségben rezet reszelni. Ami köszörű van, az nem alkalmas erre a célra, hiába lenne mit aprítani. Flexszel meg megintcsak nem hiszem, hogy sikerem lenne. Azért megpróbálom, mihelyt lesz időm.
Az ónozáshoz is egy kis technikai segítséget kérnék, mertvalószínűleg én rontok el valamit. van a hajlékony rézcső, amit egyszerűen semmilyen módon nem bírok forrasztóónnal bevonni. 60:40 ón:ólom arányúval próbálkoztam, ez is gyantás, talán ez nem való ehez (nyák forrasztására jó volt...). Nem szívesen mondanék le a hajlékony csőről, mert elég egyszerű alakítani. Viszont a forraszthatatlanság miatt maradtam az epoxigyantás ragasztásnál eddig.
Ha ez a 2 nélkülözhetetlen dolog meglesz, akkor van egy jó üvegtechnikus ismerősöm, akinek már említettem, hogy talán igénybe venném a kemencéjét, és/vagy a szakértelmét (bár az üveg és a réz hővezetése ''kissé'' eltérő). -
mh197
őstag
válasz
Veriakilis #148 üzenetére
Ez nagyon jól hangzik! Majd figyelem a topicot, és ha kész lesz a prototíőus, és műxik, akkor lehet róla szó. (Ennek a poózus dologgnak mindjárt utánna olvasok. Ez sokkal jobb mint a sima rézcsöves? MIndjárt visszaolvasom részletesen a topicot.)
-
-
mh197
őstag
válasz
Veriakilis #146 üzenetére
Közben megtaláltam. Én valami passzív chipsethűtést akarok majd belőle a ház hátuljára való kivezetéssel, ezért érdekelt a felfogatás, meg hossz. Kb olyat, mint az abit aw8 max -on van, de ott sem ér ki teljesen a házból, de nálam kinn lenne. Köszi a választ, és tényleg kár, hogy csak 20cm-es, mert nálam az éppenhogy kiérne majd a házból, és akkor még menne rá a borda kinn. A rendelt meg gondolom jó drága lehet.
-
Veriakilis
senior tag
Ha visszaolvasod a topik előző pár oldalát, akkor ott megtalálod a választ a kérdésekre.
Igen rá kell szorítani a processzorra, és egy távolabb levő bordára,- akkor szállítja a hőt.
Kár, hogy nem hosszabb egy kicsit (200mm helyett 300mm).
De lehet akármilyen hosszúságban rendelni, csak sajnos az USA-ban gyártják.
Veriakilis -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #143 üzenetére
Ilyen erős mágnest tudok adni, ha esetleg nem lenne a közeledben. Rossz vinyóból szedtem ki, igen barátságos, egyszer már ''odaszedezett'' a hűtőajtóhoz
Az ötlet nem rossz, lehet, hogy én is megpróbálom. -
Veriakilis
senior tag
Arra gondoltam, hogy reszelni fogok vörösrezet megfelelő finomságú reszelővel.
De lehet, hogy ez túl lassú, és veszek valami fúrógépbe fogható köszörüt, és gépesítem kicsit a dolgot.
A rézreszelékből pedig egy erős mágnessel eltávolítom a reszerőről lekopó kevés vasat.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #141 üzenetére
Hogyan sikerült a kapillárisréteget kialakítanod?
az én projektem sajnos idült időhiány miatt áll... de talán az ünnepek alatt előrehalad valamit. -
tts
addikt
válasz
Veriakilis #138 üzenetére
Nálam csak Thermotek van. A többi gyártó ti vagytok.
-
Veriakilis
senior tag
Rájöttem, hogy hogyan lehet kapilláris réteget készíteni házilag.
-
Veriakilis
senior tag
Mi a helyzet a heatpipe projekttel?
Sikerölt flexibilis heatpipe-ot készítenem, de jobb cső kellene hozzá, mert a jelenlegit idővel a meleg kilágyítja, és behorpad egy kicsit (még így is működik).
Két rézcső közé került egy gázcső.
Milyen hajlékony cső birja a vákkuumot, és a meleget alakdeformálódás nélkül? -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #135 üzenetére
Ha sikerül rézreszeléket szerezned, engem is érdekelne. Az egyik vegyszercéget felhívtam (ott van ismerősöm), nekik nincs.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #133 üzenetére
Mikor lett volna időm, akkor lusta voltam, most meg nincs időm folytatni a projektet
Itt ülnek a szekrényemben sorban a félig kész csövek, de az acetont/vizet nincs időm beletenni
A porózussá tételhet van 1-2 ötletem.
1. kémiai, innen vettem az ötletet, részben kipróbált:
sósav+hidrogén-peroxid (kesztű, álarc, nagy-nagy odafigyelés!!!), és a csövön átengedni. Semmi melegítés nem kell, felforr magától, mire végigér egy 10 centis 8-as csövön. Hogy mennyi kell bele, azt nem volt lehetőségem kikísérletezni, hatékonyan marja, ha beleáztatnád, biztos, hogy eltűnne a cső. Utána nagyon finoman érdes lesz a felület.
2. rézporral: pontosabban finom rézreszelékkel, vagy durva porral. Sajnos ilyet nem sikerült szereznem, vagy durva forgács volt, vagy finom por. A csövet megfelelő felületkezelés után belülről befuttatod ónnal (elektronikához értők majd elmondják a módját, ehez nem értek). Utána teljesen megtölteni a csövet a rézreszelékkel, és betenni izzítókemencébe kb. 300 fokra. ennek ez a nehézsége, hogy találni kell ilyen kemencét. Talán sima gázláng felett is kivitelezhető. ha ügyes vagy. Ekkor az ón megolvad a cső falán, és bevonja a közelben levő szemcséket. kihűlés után a maradék reszelék kiszórható, elvileg kész a felület.
3. az általad is használt módszer, rézsodrony belülre. Én is így tettem, mondjuk én sodrott drótot tettem bele, és azt is csak ''egy oldalra'', de ha hajlítom a csövet, úgyis jó helyre megy, remélem -
Veriakilis
senior tag
Felhozom a topikot.
Van aki hasonlóval próbálkozik?
A cső belső porózus falának kialakítására várok ötleteket.
Veriakilis -
tts
addikt
Most hogy van már néhány gyártó, valahogy össze kellene tesztelni őket - én adnék gyárit, ki-ki meg a saját magáét - csak valami jó kis módszer kéne az összehasonlításra - mit szóltok hozzá?
-
Veriakilis
senior tag
Van aki még házi heatpipevel kísérletezik?
-
Veriakilis
senior tag
Sikerült acetonnal is működő heatpipe-t készíteni.
Mélyhűtött állapotban ritkítottam benne a levegőt.
A vákuum részben fecskendővel, részben a forralós módszerrel készült.
A forralós módszer véletlenül következett be, amikor kipróbáltam forró vízzel is, és olyan túlnyomás keletkezet a heatpipe-ben, hogy a csövön lévő visszacsapó szelepen kinyomott még egy kevés acetont, és aceton gőzt, ami nem csoda, mert sima légköri nyomáson is felforr 56C fokon...
Ez már működik kéz meleg langyos vízben is, hamar felveszi a cső fala a langyos víz hőmérsékletét.
Veriakilis
UI: most már ide írom a választ. -
ngabor2
nagyúr
Kész az első próbaváltozat. Mindjárt 2, mert az egyik (a legelső) nem sikerült valami fényesen. 22 cm hosszú lágy vörösréz csőből van. Sajnos miután megtapasztaltam, hogy semmivel se lehet forrasztani, ezért a brutális módszerhez folyamodtam: kalapáccsal laposra vertem a végét. Előtte megmértem hozzávetőlegesen a belső térfogatát, kb. 3 ml. Belenyomtam 1,5ml csapvizet. és gázlángon fenttről lefele elkezdtem forralni. Az elsőt lentről kezdtem melegíteni, de úgy nagyon köpködött, emiatt nem lett jó. Miután már elég sok gőz kijött belőle, hirtelen mozdulatokkal a másik, eddig szabad végét is elkalapáltam. Elvileg nem szabadna eresztenie, mert mindkét végealaposan össze van nyomva. Kipróbáltam forróvízzel, az üres csőnél sokkal jobban vezeti a hőt. Hogy őszinte legyek, ebben a formában nem szivesen bíznék rá egy procit, még fejleszteni kell. A cső belseje nem igazán volt rendesen megmaratva, úgyhogy a gravitációnak mindenképp segítenie kell neki. Olyan csúnyán sikerült ez a 2 példány, hogy képeket inkább nem tennék ki sehova. Ha majd lesz normális, forrasztott cső, arról esetleg.
-
ngabor2
nagyúr
Nálam 3-4 hp lenne befogva 2, egymáshoz fúrt (hülyén fogalmazok, tudom) 6mm vastag rézlemez/tömb közé szorítva. A pontos részletek még nincsenek meg.
Az egymáshoz fúráson a következőt értem: levágok 2 db 50x50-es darabot a 6-os lemezből (ez még lemez, vagy már tömbnek számít? Lemeznek vastag, tömbnek vékony...), szépen lecsiszolom. Összefordítom őket, egymáshoz szorítom, és 6-os fúróval szépen eloszva 4 lyukat fúrok oldalról bele, tehát az egyes lemezeken 1-1 félkör alakú hosszú marás lesz. Ide jön némi pasztával a cső. Ha meglesz, tudósítok. -
kantor
tag
nem a csovet kell kifurni. kell egy blokk, ami a cpu-ra vagy az egyeb hutott feluletre kerul. ezt a vizhutesnel hasznalt furt blokkkent kell elkesziteni es erre forrasztani a csovet ami a hutohoz megy. a viz felforr a furatokban a gozbuborekok pedg a csobe kerulnek, majd miutan a goz lecsapodik visszafolyik.
a holeado (evapolator) felulet igy kelloen nagy a feluleti minoseg masodlagos. -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
A kettő IMHO összefügg. Azért kell porózusnak lenni, hogy nagy legyen a felület. Meg a kapillárisokon ''vissza tudjon kúszni'' a flyadék a meleg helyre. Bár ha a gravitációra bízzuk, talán még porózus fal se kell. Vagy de?
Veriakilis: jelenleg sajnos ismét nem tudom kipróbálni, mivel megint rossz csövet kaptam, vagy nem a megfelelő ónna próbálkozok. A hajlékony rézcsőről egyszerűen leesik a forrasztóón, a keményforrasztáshoz nem értek, jelenleg nincs itthon se cink-kloridom, se ammónium-kloridom (aliasz szalmiáksó), úgyhogy kisérletezni se tudokNo, hétfőn keresek valahol ''rendes'' rézcsövet, vagy rendes ónt.
Gondolkoztam még epokittes lezáráson is. Képlékegy állapotban nem bántja vajon az aceton? Vagy hűlés közben nem ''szívja be'' a kialakuló vákuum? -
hm
aktív tag
Lehet hülyeséget fogok írni, de talán arról van szó, hogy egy kis átmérőjű rézcső belsejét kellene galvanikus úton egyenletesen porózussá tenni?
Ha igen, akkor a cső maga a kád, és a belsejében egy rézszál a katód. Ez nem jó?
MOD: Azt hiszem, te is ezt írtad, bocs.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Pörzsimester #115 üzenetére
Nem próbáltam a keményforrasztást, méghozzá azért, mert nincs hozzá aparátusom. Ezt a cink-kloridos játékot majd kipróbálom, bár mintha szalmiáksóval csinálták volna valamikor... Mindenesetre elvileg hamarosan kapok egy próbához elég ''rendes'' rézcsövet.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Pörzsimester #113 üzenetére
Egyáltalán nem volt rossz ötlet, csak mint írod, nagyobb átmérőjű csöveknél működik szépen. Az egyenletes leválás titka pedig az egyenletes távolság. Tehát cső esetén a középen levő rúd/drót, mint pólus.
A hajlítási ötletet köszi, megpróbálok ilyen rugót beszerezni. -
Pörzsimester
tag
Bocsi nem olvastam teljesen végig a topicot csak egy ötlet volt...
Az elektrolízis sztem pont akkor müxik ha távol vannak az elektródák, így a teljes felületre egyenletesen csapódik ki a réz nem?
Én a nagyobb belsőátmérőjű hp-ra gondoltam a galvanizálást.
Vékony rézcsövet a legszebben rugóban tudsz hajlítani, kicsit kell nagyobb átmérőjű mint a cső, és nem jó túl gyenge de az se ha túl erős (visszahajtja rosszabb esetben felsérti a csövet). Előtte érdemes vékony falú müanyag csövet ráhúzni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Pörzsimester #111 üzenetére
Ne érts félre, nem akarlak lehúzni, de:
- az a vas-klorid épp nem jó, hisz az vas(II)-klorid, nekünk meg vas(III) kell. A sósavas H2O2 sokkal gyorsabb. Vas(III)-klorid is van otthon, azzal is próbálkoztam.
A galvanizálást is ismerem, lemezzel kipróbáltam, de nagyon egyenetlen, ha változik a távolság az anód és a katód között. És továbbra is a kis átmérőjű cső belső zsírtalanításával van probléma. Vegyész vagyok, tehát a vegyszerekkel nincs probléma. Az általam próbált fékcső valószínűleg valamivel adalékolva van, emiatt nem fogja a forrasztóón.
Technikai kérdés: a ''sima'', tehát nem lágyrézcsövet meg lehet-e hajlítani kultúráltan? 6-8mm átmérőjű csövekben gondolkodom. -
Pörzsimester
tag
A rezet a vasklorid oldja amivel a nyákot is maratták régen...
Már kísérleteztem vele. 1-2mp elég volt ahhoz, hogy a réz csillogó fényes legyen.
Házilag is könnyű előállítani: 20%-os sósavba lágyvas darabokat teszel, megvárod míg telítődik (3-4nap), és már indulhacc is
A cső külsejét szigeteled pl. szigszalag, vaskloridba bemártod majd leöblíted.
A galvanizálást is próbáld ki két kis rélemezen: a gazdabótba (ha van arrafele olyan) vagy a patikába szerzel rézszulfátot (népies nevén rézgálicot), készítesz egy híg oldatot egy lityi langyos vízből és 1-2 evőkanál gálicból, majd rákötsz 12v egyenáramot (!) és megnézed melyik póluson válik ki a réz és melyik fogy el...(már nem emlékszem rá)
A legjobb táp az autóakku (nagy kapacitás, stabil feszkó). Az kell neked amelyiken kiválik arra kötöd a hpt. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Pörzsimester #109 üzenetére
Erre már én is gondoltam. Híg kénsavba tenni a csövet, aminek a külső felületét előzőleg bevonnám valamivel (pl. paraffin). A csőre a +, valami más nagy felületre a -, és menne egy darabig. Ekkor a réz felületéről a cucc beoldódna, ami ottmarad, az erősebben tapad, mintha erre a nemtiszta felületre elektrolizálnék rezet. Sose lehet 100%-osan zsírtalanítani, és ha nem egyenletes, nem lehet egyenletesen rá leválasztani. Csak ehez nem árt megfelelő apparátus, ami sajnos nálam nem adott. Egyszer más témában már próbáltam, a sima adapterek igen hamar beadják a kulcsot ilyen esetben.
Az ideális az lenne, ha a - a cső közepén futna végig. Csak azt megintcsak igen nehéz fenntartani, hogy minden oldaltól egyenlő távolságra, pont középre betenni egy egyenes rézdrótot. Ha ez megoldható lenne, akkor valóban nagyszerű ötlet lenne. A sósavas H2O2 egyszerűbb, csak kell szereznem rendes csövet. -
Pörzsimester
tag
Egy ötlet a hp-belső porózussá tételéhez: elektrolízis!
A fater csinált annakidején alu 10 filléresre rézbevonatot vastagon, sztem rézszulfát oldattal... Olyan a felülete mint itt:
Bővebben: link
Egy próbát megér... -
ngabor2
nagyúr
Picit előrehaladtam. Ma végre volt időm kémiailag kezelni a csöveket (22cm hosszú lágy vörösréz cső, valamikor IFA fékcső volt). Először gondolkodtam, hogy hogyan melegítsem fel a H2O2-s sósavoldatot. Nem találtam rá megfelelő módot, ezért hidegen alkalmaztam. Mint kiderült, felesleges lett volna melegíteni, a csövet a 2. ml után csak csipesszel tudtam megfogni, olyan forró lett
Nem vastag rajta a mart réteg, remélem elég lesz. Holnap megpróbálom az érdemi részét is kivitelezni. Lehet, hogy csinálok egy másikat is jobban maratva. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #103 üzenetére
Ha hétvégén lesz időm (~10% esély), akkor összedobok egy tesztpéldányt 6-os csővel. Első körben acetonost, minden cucc megvan hozzá elvileg.
-
ngabor2
nagyúr
Sikerült elég tisztességes mennyiségben 6-os fékcsövet szereznem. Már csak zsírtlanítani kell, meg megmaratni a belsejét. Már a H2O2 is meg van véve, csak még nincs nálam. Aztán meg legalább 2 hétig úgy tűnik nem lesz időm
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #99 üzenetére
Ha 6 cm lenne a vastagsága, akkor egyrészt 45kg lenne, annyit már nem cipelnék, az biztos
. Másrészt akkor valóban jobban megérné egy jólszituált bordát csinálni belőle, vagy legalábbis egy darabjából, mert egy akkora bordát már 101%, hogy nem bírna el egyik lap se.
Meg akkor inkább már vízhűtő-borda lenne belőle.
lehet, hogy lesz 6-os és/vagy 8-as rézcsövem. Fékcső volt IFÁ-n. Talán ez után is érdemes autóbontóba utánajárni, nem csak a vízhűtő radiért -
ngabor2
nagyúr
No, rézlemez már van, most meg cső nincs
És Debrecenben nem tudok egyetlen olyan helyet se, ahol 8-as csövet árulnának. Mindenhol csak vastagabb van. Abból meg nem fér el 3 db 3 cm hosszon egymás mellé (vagy ha úgy jobb, 7 dv egy 3 cm átmérőjű körben). -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #96 üzenetére
Igen, vörösréz, 4,5kg... húzta is rendesen a vállamat.
Azért 6mm-ből bordát elég érdekes maratni, különösen úgy, hogy nem tudok senkit, aki meg tudná csinálni. Emiatt gondolkodom hp-n. Csövet forrasztani tudok, a fúrást megoldom, a csiszolást, polírozást is majdcsak megoldom valahogy. -
ngabor2
nagyúr
No, kaptam egy kellemes méretű lemezt. 20x41cm, és 6mm vastag... kicsit sokallom a vastagságát, de egy kis köszörülés, polírozás, és mindjárt csak 4-es...
Vagy szerintetek 6mm vastagságra is érdemes rápakolni a csöveket? Az is van otthon, valami régi fékcsó volt, tehát a nyomást bjrnia kellene... a vákuumot nem tudom, fogja-e, de illene.
Ha valakinek Debrecenben kell belőle, ha szétcincáltam, akkor kaphat
(ha esetleg technikailag is tudna segíteni, akkor méginkább kaphat)
-
ngabor2
nagyúr
Esetleg Debrecenben nem tud valaki helyet, ahol rézlemezt lehet venni? Csövet azt már sejtem, hogy hol fogom, de a lemezről lövésem sincs... 4-es (talpnak) és 1-es (bordának) kellene.
-
kantor
tag
válasz
Veriakilis #89 üzenetére
miskolc. de mindenhol annyi imho...
-
Veriakilis
senior tag
válasz
bit_vector #80 üzenetére
'Az alut is lehet forrasztani, méghozzá legalább kétféleképpen:
- ultrahangos forrasztópáka, vagy
- speciális folyasztószerrel..'
Egy ilyen ultrahangos forrasztópákát megnéznék egyszer.
Biztos érdekes szerkezet. -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Veriakilis #61 üzenetére
Nagyfesz rendszerekben inkább alumínium sínekkel dolgoznak, mivel az is tökéletesen megfelel és sokkal olcsóbb. Minél nagyobb a feszültség, annál kisebb áram folyik rajta ugyanolyan teljesítmény esetén.
Réz síneket inkább a 0,4kV-os sínezéshez használnak, mert ott gyakran szaladgálhat többszáz amper, ráadásúl kis helyen el kell férnie. Arról nem beszélve, hogy réznél könnyebb előállítani a jó kötéseket, mert nem puhul ki.
Szóval 230/400V -os sínezéshez használnak inkább rezet. Nagyfeszültségnél inkább alumíniumot. -
bit_vector
tag
a hőcsőnek elvben pont az a lényege hogy a 'meleg' oldalon párologtat, és egy nagyobb felületű 'hideg' oldalon pedig lecsapódik a hőszálító közeg... Ha pedig túl nagy a párologtató teljesítmény a 'meleg' oldalon, akkor hűteni ugyan hűteni fog, de nem fog tudni elegendő hőt elszállítani onnan (ilyenkor max. 'hűtőteljesítményen' üzemel). Ez igaz mindenre,még a vízre is...
A forrasztásos technikával pedig szvsz semmi gond, nézd meg a hűtőgépeket (a konyhait, és ne a PC-házban lévőt) ott is forrasztanak + a gáz feltöltése után a feltöltő vezetékcsonkot összepréselik egy mezei fogóval...
üdv -
ngabor2
nagyúr
válasz
bit_vector #82 üzenetére
Forráspontcsökkentőnek épp elég a vákuum. Labor ökölszabály, hogy ha a nyomás a felére csökken, akkor a forrpont 15 fokot csökken. Tehát
1 bar: 100 °C
0,5 bar: 85 °C
0,25 bar: 60°C
0,125 bar: 45°C,
0,0625 bar: 30 °C, és ez már elég tisztességes hűtés, bár még bőven lehet ezalá menni. Legalábbis nyomásban, szobahőmérsékleten kb. 10 mbar a víz tenziója, tehát 0,01bar az ''elvi'' határ. -
ngabor2
nagyúr
válasz
bit_vector #80 üzenetére
Asszem forrasztásügyileg mégiscsak maradok a réznél, nem igazán akarok spéci forrasztókba beruházni. Sima vízben az alu se korrodál, igaz, ha esetleg elszennyeződik a víz, akkor már korrodálhat.
Az alacsony fp-ú folyadékokkal van egy probléma: ha 60 fokon elpárolog (az EtOH légköri fp-ja 79 °C, a metanolé 64, de vákuumban sokkal hamarabb párolog), akkor miután elpárolgott, nincs többé hűtő hatása. Oké, ez vízre is teljesen igaz, de azért az a 20 fok különbség elég sok a 2 forrpont között. És a víz épp akkor viszi a legtöbb hőt, mikor forr, mivel nagy a párolgáshője.
És tiszta sor, hogy a rezet a forrasztóón jól ragasztja. Csakhogy ha az a réz már hp, akkor nem biztos, hogy örül, ha hirtelen párszás fokos anyag megy rá... vagy olyan hirtelen lehűti az ónt, hogy nem tudsz 2 csövet tisztességesen összeragasztani vele. De akkor maradok a külső rézdrót abroncsnál. Ha lesz előrelépés a témában, majd értesítem a fórumot. -
ngabor2
nagyúr
A #74-ben leírtam, hogy micsoda dizájnos hűtőt szeretnék.
Az tuti, hogy nagy nyomás nem lesz a csövekben. Viszont a kisnyomás is csúnyán bírja deformálni a csöveket. Különösen, ha elég vékony a cső fala. Asszem értem, hogy hogyan gondolod a fúrt blokkal való megvalósítást, ez se rossz ötlet. Csak a ragasztásban valahogy nem igazán bízok, de ez pusztán ''vallási meggyőződés'', tehát nyugodtan belefér, hogy elég az is.
Az alumíniuma rézhez képest gyengébb hővezető. Fontos, hogy a rézhez képest, mert amúgy meglehetősen jó erre a célra, és könnyű. Épp emiatt akarnám én is nagyrészt alumínium bordákkal kivitelezni a hőleadó felületet, igaz, a tetején lene egy kis réz is, mert ott forrasztani kell. Réz lapot meg remélem találok itthon, valami erősáramú vezetőköteget mintha láttam volna a fater lomjai között... -
kantor
tag
válasz
bit_vector #80 üzenetére
az alu meg egyaltalan nem korrodal, leven az oxidretege vedi...
-
bit_vector
tag
Az alut is lehet forrasztani, méghozzá legalább kétféleképpen:
- ultrahangos forrasztópáka, vagy
- speciális folyasztószerrel..
utóbbi olcsóbb, de egy HP esetében jobb a réz (speciel nem korrodál annyira).
jham, és még egy tipp: próbáljatok meg minél alacsonyabb hőfokú folyadékkal játszadozni pl. etil-alkohol, ablakmosó folyadék (ez nem vicc! - nem hajlamos korrózióra, ráadásul a benne levő oldószerek többsége kb. 60 C-n már forr). A vízzel van egy baj, mégpedig az, hogyha intenzíven forr, akkor nem vezeti a hőt olyan jól, bár eza probléma lehet szubjektív is...
üdv.
ps: rézre a legjobb ragasztó a forrasztóón ;-)
[Szerkesztve] -
kantor
tag
**
Amúgy ugye jól tudom, hogy az alumíniumt meglehetősen problémás forrasztani? Az mégiscsak sokkal könnyebb lenne, mint a réz, legalábbis ''mázsára''.
**
az aluminiumot nem lehet forrasztani az oxidretege miatt.
de...
mivel a nyomas kicsi, felesleges boszme es nehez rezcsovekkel bajlodni. az anyagi minoseg csak a ho felvevo es leado feluleteknel szamit. a csoveknel nem.
imho egy furt vizes cpu hutobol kell kiindulni. annyi valtoztatassal, hogy a furatokat nem kell az oldalukon zarni, hanem ide u alakban hajlitott csovekvet kell ragasztani, a mugyantazashoz hasznalt gyanta vagy epokit tuti jo erre.
a blokk kozepere kell egy keresztiranyu furas, ami a csoveket osszekoti, ide kerulhet a szelep.
a cso anyaga lehet alu, lehetoleg a minnel vekonyabb falu legyen, pl nyilvesszo, vagy modelezo boltbol szrekezeti cso. esetleg akril/plexi ez mar oprikai tunningnak se lenne utolso. pl kek fagyallo folyadekkel toltve... -
ngabor2
nagyúr
Erre én is gondoltam. Egy csőnél még meg is oldható. Nade 7-nél? Az szerintem már egy kicsit problémás, bár minden megoldható. Lehet, hogy a csöveket töltés előtt kellene egy megfelelően mart taplba forrasztani? Amúgy az ón valóban rosszabb hővezető, mint a réz, viszont ideális esetben igen vékony réteg. A ''folyékony fémmel'' kapcsolatban: van többféle eutektikum, ami alacsony hőmérsékleten olvad. Ezekkel 2 probléma van: vagy túl alacsony az olvadáspont, így van reális (nem nagy, de valós) veszélye, hogy üzemszerű használat közben is kifolynak. Vagy nem elég alacsony az op, így majdnem ugyan ott vagyok, mint az ónnál: túl meleg a hp-hoz. Lehet, hogy mindössze rézdróttal fogom egymáshoz szorítani a csöveket, és utólag töltöm meg őket.
Arra egy idő után magamtól is rájöttem, hogy víz-gáz-fűtés szakboltban érdemes rézcső után nézni. Nem Bp-i vagyok, de Debrecenben is tudok egy boltot. Remélem van nekik kis átmérőjű lágyréz cső, és nem túl drága. Talpnak megfelelő vastagságú anyagot meg majd nézek valahol. A vastagságon nem az ónréteg vastagságát értettem, azt tudom, hogy minimálisnak kell lennie. A réztalpra gondoltam. Ha túl vékony, akkor nem biztos, hogy elbír egy nehezebb hűtőt. Ha túl vastag, akkor meg a hp nem tud rendesen érvényesülni. De mivel azóta már megint gondolkodtam, tudom, hülye szokás, le kéne róla szokniolyan 1,5-2mm elég lenne.
A lefogatásra meg a Deep Impact nagyon jó példát mutatott: az alja egy téglalap, amire egyik oldalról rá tud menni egy keret, amit ha 90 fokkal elforgatok, akkor ugyan ezt a téglalapot le tudom szorítani. Így sikerült A64-es lefogatókeretet is csinálni.
Amúgy ugye jól tudom, hogy az alumíniumt meglehetősen problémás forrasztani? Az mégiscsak sokkal könnyebb lenne, mint a réz, legalábbis ''mázsára''. -
Veriakilis
senior tag
Igen próbáltam.
Szállítja a hőt a hp így is.
Egy melegvizzel teli poharat szépen lehűtött, pedig még nincs a csövön hőleadó rész. Na jó, azért idő kellett neki.
Az, hogy mekkora hőmérsékleten kezdi szállítani a hőt a hp, nem is annyira a hűtendő rész hőmérsékletén múlik, mint inkább a cső meleg-leadó felének, és a cső másik felének a hőmérséklet különbségén.
Szóval a Delta T-n. -
Veriakilis
senior tag
'Kérdések:
Van valami olyan ragasztó, ami jó hővezető, és össze lehet vele a hp-kat ragasztani? Kész csöveket nem feltétlen egészséges forrasztani...
A talp mindenképp polírozott réz lenne, itt nem úszom meg a forrasztást (kisebb felület, talán menni fog). Mekkora felületet és milyen vastagságot érdemes választani hozzá?
Hol, és mennyiért lehetne ezekhez az alapanyagokhoz olcsón hozzájutni (8-as, vagy egy kicsivel véknyabb cső, réz lemez)? Alulemez az van, forrasztani tudok, ón van.'
Nemt tudom, illetve létezik 'folyékony fém', viszont ennek sem tudom a hővezető képességét.
Egyszer használtam ilyen 'folyékony fémmet', egy repedt-töröt autó-váltó helyreállítás-hegyesztés utáni tömítésre.
Szerintem az a legjobb, ha a csövek belemennek egy kifúrt réztömbe,- így nem kerül még egy anyag a proc. és a viz közé.
A furat, és a fal távolsága 2-5 mm legyen a tömbön, szerintem.
Cső: viz-gáz szerelvény boltban.
Réztömböt: a www.hwsw.hu-n is van egy heatpipe topik, abban van egy budapesti bolt a címe.
Az ón nagyon rosszul vezeti a hőt a rézhez képest... -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #73 üzenetére
És ''statikus'' meleget próbáltál szállítani? Mert ha folyik a víz, az elég ''dinamikus'', a proci nem fog mozogni. Meg elég nagy felületen érintkezik.
A köv. kísérletet javasolnám: egy kisebb fazékba vagy bármilyen edénybe tegyél oda vizet melegedni, és fedd le. Ha meleg a víz, akkor az edény falához, vagy fedőjére tedd rá a hp végét, és nézd meg, szállít-e hőt. Ha igen, nyertél -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #72 üzenetére
Miért lenne nehéz egy 17-es csövet felrakni a procira? Az Aerocool Deep Impactban is 19-es cső van.
Amúgy én is tervezek egy sok-heatpipe-os hűtőt, méghozzá a köv. elrendezésben:
8-as csövekre gondolok, remélem tudok szerezni...
A belsejébe valamiféle támasztással (rézspirál) üvegszövet-lapot (GF/F, ha valaki ismeri) teszek, ez lesz a porózus felület.
1 hp középen, 6 körbe, így van szoros illeszkedés.
A középső egyenesen áll, a 6 pedig ''kellő ívben'' hajlítva, hogy derékszögben álljon.
Az állóra 6-12 réz lamellát forrasztok, praktikusan 4 cm hosszú.
A ferdékre alumíniumlemezből bordákat tennék, merőlegesen a csőre, 3-4 sorban, esetleg változó hosszúságban, a külsők rövidebbek.
Az egészre kívőlről valamiféle palástot húznék pl. vékony alumíniumlemezből, akkorát, mint egy 8 cm-es venti külseje a felfogatófülek levágása után.
Egy csendes 8cm-es ventit tennék az egész tetejére, és valami kultúrált ragasztószalaggal ráragasztanám úgy, hogy szívó állásban legyen.
Kérdések:
Van valami olyan ragasztó, ami jó hővezető, és össze lehet vele a hp-kat ragasztani? Kész csöveket nem feltétlen egészséges forrasztani...
A talp mindenképp polírozott réz lenne, itt nem úszom meg a forrasztást (kisebb felület, talán menni fog). Mekkora felületet és milyen vastagságot érdemes választani hozzá?
Hol, és mennyiért lehetne ezekhez az alapanyagokhoz olcsón hozzájutni (8-as, vagy egy kicsivel véknyabb cső, réz lemez)? Alulemez az van, forrasztani tudok, ón van.
A csövek lezárására irreverzibilis utat választanék, a kellőképp leszűkített csőbe vizet nyomok, felforralom, mikor már rendesen jön belőle a gőz, egy pici rézsapkába egy csepp olvadt ón, és ezt rányomom a szűkítésre épp akkor, mikor a víz fűtését abbahagyom. -
Veriakilis
senior tag
válasz
somodisoma #71 üzenetére
Tegnap kipróbáltam a következőt:
Ráerősítettem egy levágott aljú ásványvizes palackot a hp-r (a hp tetejére) fejjel lefele.
Ebbe öntöttem hidegvizet (csapviz).
A hp alját berektam a csapból folyó melegvíz alá.
Egy idő után langyos, majd meleg lett a felső viz.
Ez végöl is inkább fűtés volt, de ez energiamegmaradás elve alapján amennyi energiával fűtötte a 'felső' vizet, annyival hűtötte a csapból folyó vizet.
A hp csak továbbítja a hőt. -
Veriakilis
senior tag
válasz
somodisoma #71 üzenetére
Ez csak egy kísérleti darab.
Nehéz lenne felrakni egy procira a 17mm*40cm-es csövet.
Most próbálok beszerezni réz tömböt a hő leadó-felvevő egységhez.
Ami procira megy abban 6-8 db cső lesz 6-8 mm átmérővel.
Ha elkészül kipróbálom processzorral is. -
somodisoma
senior tag
válasz
Veriakilis #70 üzenetére
Es a gyakorlatban probaltad-e mar? (Nem csap alatt, hanem valami szerkezet hutesenel, barminel)
-
Veriakilis
senior tag
'ha leveszed a pumpa csatlakozot akkor szepen szisszen egyet es volt heatpipe nincs heatpipe.'
Igen, szisszen egyet, de ha gyorsan és ügyesen veszem le, akkor megmarad a vákuum.
Éppen ezért szoktam víz alatt tölteni, és levenni róla a csatlakozót.
A vizből kisebb mennyiséget tud visszaszívni, mint levegőből.
A szelep kis átmérőjén a viz nehezebben megy át, és pont ezért kevesebb is. -
kantor
tag
válasz
Veriakilis #67 üzenetére
azert irtam hogy forditva van
mert ugye a csoben kisebb a nyomas mint a levego nyomasa, ha leveszed a pumpa csatlakozot akkor szepen szisszen egyet es volt heatpipe nincs heatpipe.
atfutottam a hwsw-s topikot, a rezet a vasklorid oldja eleg erdes feluletet hoz letre, a belso feluletre meg aranyat vagy ezustot lenne erdemes galvanizalni, par g-ot veszel a helyi ekszresznel pl...
bar ennek tul sok jelentosege nincs, a feluleti minoseget vagy annak hianyat ki lehet kompenzalni nagyobb atmeroju csovel/kondenzatorral. -
kantor
tag
válasz
Veriakilis #64 üzenetére
akkor miert van a fecskendo eleott is?
-
kantor
tag
válasz
Veriakilis #50 üzenetére
**
A gyorscsatlakozó, és a fecskendő közé raktam még egy visszacsapó szelepet (ez szintén pumpából való).
**
akkor ertem a csovon nincs szelep csak a inyekcio es a pumpa csatlakozo kozott? vagyis csak akkor mukodik, ha rajta van a pumpa? egy a inyekcio uritesehez le kell venned a visszacsaporol?
a modszer nagyobb rendszerekhez nem hasznalhato, mivel csak annyi vizet tudsz kiszedni ami a inyekcio terfogata, tul nagy inyekciot meg nem fogsz birni kihuzni. szerintem most is ez a problema.
csinald ezt:
a rezcso vegebe forrassz/ragassz egy szelepet, toltsd fel vizzel fullosan, majd forrald a forrasztolampaddal a csoben levo vizet. a goz kijon a szelepen, kozben figyeld a sulyat. ha jo akkor dobd bele egy vodor hideg vizbe. -
MarKoo
addikt
válasz
Veriakilis #60 üzenetére
Sajnos nem tudok róla semmit!
-
Veriakilis
senior tag
Nincs valakinek olyan ismerőse, aki nagyfeszültségű rendszerekkel foglalkozik?
Azért kérdezem csak, mert talán egy ilyen ember tudnaeladni maradék réz sínt.
Nagyfesz rendszerekben használnak réz síneket.
Kapni elektronikai boltban is, csak sajnos ott 4 m-t kell megvenni egyben.
Első körben ez dréga egy kicsit a heatpipe-os kísérlethez.
Sorozatgyártáshoz jó lesz majd... -
MarKoo
addikt
válasz
Veriakilis #58 üzenetére
Szívesen. Menni fog ez.
-
MarKoo
addikt
válasz
Veriakilis #56 üzenetére
Ne szúrj be képet, inkább linkeld.
-
Veriakilis
senior tag
-
MarKoo
addikt
válasz
Veriakilis #53 üzenetére
Nem kell szóköz a betűk közé!
-
Veriakilis
senior tag
[ I M G ] http://img60.echo.cx/img60/2088/heatpipe004k7to.jpg [ / I M G ]
-
Veriakilis
senior tag
Injekcióf fecskendővel.
A cső végén van egy autó gumi szelep, arra csatlakoztatok egy pumpa végéről leszedett gyorscsatlakozót.
A gyorscsatlakozó, és a fecskendő közé raktam még egy visszacsapó szelepet (ez szintén pumpából való).
A csövet teljesen feltöltöm desztillált vizzel,- csuddig!
Ezután a fecskendővel (a visszacsapó szelepen keresztül) kiszívatom a vizet.
így pontosan tudom szabájozni, hogy mennyi viz marad a csőben, ami ugye fontos a működés szempontjából.
Az egész titka még, hogy az egészet sima viz alatt végzem.
Ennek az a magyarázata, hogy ha véletlenül valaholszivárog egy kicsit a rendszer, akkor még véletlenül sem levetőt szív vissza. ez hasznos még a gyorscsatlakozó levételénél is a végén.
Így az én heatpipeomban semmi levegő sincs! -
Veriakilis
senior tag
'És ezt hogy oldottad meg?'
Mármint ezt:
A belső felületén végig sodrott rézdrótok futnak.
Egyszerűen végigfotnak a cső belsejében a sodrott rézdrótok, amiket a két végén kifele elhajtottam úgy, hogy belűl jó feszesek legyenek.
Kint végigforrasztottam a rézdrótok végeit a csőhőz, és egy lezáró zéz lapkát is a cső végére forrasztottam.
Majd teszek még fel képeket (csak béna vagyok hozzá egy kicsit). -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
somodisoma #43 üzenetére
Milyen felesleges közeg? A víz közvetlenül érintkezik a hp falával, hisz azért félcsöven gondolkodom, mert annál nincs olyan gond, hogy a ''teljes'' rátekert csőkígyó belső felülete érintkezzen a hp-pal.
De egyre inkább hajlok a te elképzelésed felé. Főleg, ha érintőlegesen vezetem be a vizet, akkor ugyan ott vagyok, mint csőkígyóval, méghozzá kevesebb barkácsolással. Kösz az ötletet. Remélem ez nem fog elhalni, mint a többi projektem...
Közben a fal porózussá tételén is gondolkodom. Az acélgyapotos elég meredek, mert azért mégiscsak 2 fém, vízben, fémes érintkezés, ionok, stb. Jobb a békesség. Üveggyapot, középre pedig hogy tartsa a falon ezt a réteget egy spirális rézdrót, amit ráfeszítek a falra. Esetleg a 2 végét oda is forrasztom. Valami buktatót láttok benne?
Mert ha jól látom, az nem igazi megoldás, ha pl. aprószemcsés horzsakővel, vagy üveggyönggyel feltöltöm, mert nem csak a fal mentén lenne a kapilláris réteg.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
somodisoma #38 üzenetére
Az én módszeremmel nagyobb a víz tartózkodási ideje, illetve ugyan az tovább nyaldossa. Amúgy ugyan az, csak itt a víz útja adott. A te módszered valóban egyszerűbb.
Közben rájöttem, hogy talán elég lenne a cső falára pl. pl. fémgyapot-hálót tenni. Az, hogy az egyik réz, a másik vas, a zárt rendszer miatt nem kellene, hogy nagyon zavarja a rendszert. Vagy tévedek? Az elektrokémiai reakcióhoz kell depolarizátor is, ami itt nem lesz.
[Szerkesztve] -
kantor
tag
válasz
Veriakilis #1 üzenetére
hogyan csinaltal vakuumot a csoben? a forralos modszerrel?
-
Skica
őstag
Bővebben: link
Alternatív megoldás. -
somodisoma
senior tag
Roppant egyszeruen aramlo vizbe tudod tenni: Egy nagyobb atmeroju csovet huzol ra, egyik ''vegen'' be a viz, a masikon ki. (A masik vege persze mondjuk a HP 1/3-anal van.) A cso mind ket vege zart, oldalan, kozel a vegekhez csinalsz ki- es beomlo csonkokat. Ennel jobb hatasfokot nem tudom, hogy el lehet-e erni vizzel es HeatPipe-al.
-
ngabor2
nagyúr
Egyébként ez a hp nagyon felizgatta a fantáziámat. Azon gondolkoznék, hogy hogyan lehetne fémport porózusan felvinni a cső belső falára. Valami vízálló, hőálló ragasztó kellene, amiben elkeverés után is porózus marad.
Vagy esetleg egy szinter rudat kifúrni, és valahogy ''belerobbantani'' a csőbe.
Szűkítőt honnan lehet a végére szerválni? a többi ''csak'' forrasztás... -
ngabor2
nagyúr
válasz
somodisoma #34 üzenetére
Tulajdonképp itt is a heatpipe közvetlenül érintkezik a spirálisan áramló vízzel. Emiatt preferálnám a flcső megoldást, amikoris egy hosszában kettévágott rézcsövet, vagyis ennek széleit forrasztanám a hp-ra. A teljes cső fix érintkezését valóban elég problémás megoldani, a félcsövet viszont elég nehéz egyenletesen hajlítani. Hogy hogyan lehetne a hp végét áramló vízbe tenni működő gépben, azt nem igazán tudom elképzelni...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #28 üzenetére
És ezt hogy oldottad meg? Még nem olvastam el a linkeket, de remélem hamarosan arra is sor kerül.
Én igazából kombinált hűtőrendszert szeretnék csinálni, a hp-ra lágyrézcsövet tekernék, vagy forrasztanék spirálisan, abba pedig vizet vezetnék... talán nagyobb lenne a hőátadó felület, mint egy sima blokknál. Vagy rosszul gondolom? -
Veriakilis
senior tag
válasz
somodisoma #31 üzenetére
Még nem tudom pontosan.
-
somodisoma
senior tag
válasz
Veriakilis #29 üzenetére
Es a folyamat veget mar megtalated-e? Hogy hany fokos vizet tud meg elszallitani. (Mert egyszer ugye az egesz folyadek gaz lesz, es akkor vege a dolognak...
-
Veriakilis
senior tag
válasz
somodisoma #27 üzenetére
Ez csak egy kísérleti példány (17mm)
6-8 mm-es átmérővel akarom majd azt a darabot megépíteni, ami procira megy majd.
6-10 db csővel (lágyrézből, hogy könnyen lehessen hajtitani). -
Veriakilis
senior tag
válasz
somodisoma #26 üzenetére
Azt tapasztaltam (érdekes) hogy ha beleteszem a cső végét egy melegvizes edénybe, akkor alig tötténik valami.
Viszont, ha ugyanebből az edényből folyamatosan öntöm a vizet a cső aljára (majdnem függőlegesen van a cső), akkor addig tart a folyamat, amíg öntöm rá a vizet, illetve ha teljesen átmelegszik az egész cső (ami elég hamar bekövetkezik, mert a tetejét még nem hűtöm egyenlőre semmive, de majd ezt is kipróbálom) akkor áll le.
A viz mennyiségével még kísérletezek. -
somodisoma
senior tag
válasz
Veriakilis #23 üzenetére
Ja, meg valami: kisebb atmerovel nem probaltal meg kesziteni egyet? (a 17mm szerintem nagyon sok, nehez beszerelni akarhova/akarmibe is)
-
somodisoma
senior tag
válasz
Veriakilis #23 üzenetére
Azt nem tesztelgetted valahogy, hogy mennyi vizzel mikor indul be a folyamat, es meddig folyamatos? (adott nyomas mellett persze.) Bar mivel eleg nagy a cso, eleg tag hatarok kozt kellene mozognia.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #23 üzenetére
Ez csak sima rézcső? Nem kellene bele valamiféle kapilláris-réteg? Vagy legalább a közepébe egy kis rézsodrony, hogy könnyebben mozogjon benne a kondenzátum?
-
Arpika22
csendes tag
Sorry hogy közbe szólok de 1 fanatikus tag nem tudja hogy kell képetbeszúrni meg linkelni?
-
Veriakilis
senior tag
válasz
somodisoma #22 üzenetére
Nincs mit.
Azóta kiengedtem a vákuumot, és utána is kipróbáltam a hővezető képességét vákuum nélkül.
Így annyit tud, mint a sima rézcső...
Viszont lemértem, hogy mennyi viz volt benne,- meglepően sok:
26ml
A cső térfogata pedig 68ml (átmérő: 17mm, hossz: 40 cm).
Azóta újratöltöttem, de már visszacsapó szelepen keresztül.
Most kb 10ml viz van a csőben és így is frankón működik.
38-45 C fokos vizzel már elindul a hőszállítás. -
somodisoma
senior tag
válasz
Veriakilis #19 üzenetére
THX a kielegito valaszt, kicsit utanaolvasok, mert erdekel a dolog. Bar nem hinnem, hogy egyszer annyi lelkierom, ido, es szaktudasom lesz, hogy nekialljak csinalni egyet.
-
Veriakilis
senior tag
Egy kérdés azokhoz, akiknek van gyári heatpipeos hűtőjük:
Ha jól megrázod a hűtőbordát, akkor hallani, hogy lötyög benne a viz?
Azért kérdezem csak, mert szerintem a viz a kapilláris rétegben van, ezért valószínűleg nem fogjátok hallani a csőben lévő viz lötyögését. -
Veriakilis
senior tag
válasz
somodisoma #18 üzenetére
Még egy link:
http://www.hardwareoc.hu/print.php?cikk=106 -
Veriakilis
senior tag
válasz
somodisoma #18 üzenetére
Ennek a topiknak az elején vannak a linkek.
A Prohardware Heatpipe topikjában, a Valóban passzív processzorhűtő topikban,
a www.hwsw.hu
HWSW Informatikai Kerekasztal - Hardverműhely - Tuning és modding
HeatPipe és rejtelmei, Hp házilag! topikjában. -
somodisoma
senior tag
válasz
Veriakilis #17 üzenetére
Kiraly! Es hol talaltal dokumentaciot hozza?
-
ody42
senior tag
hmm, veszélyes játszma... kicsit több gáz kerül bele, aztán már terrorista is lettél
-
Veriakilis
senior tag
válasz
somodisoma #14 üzenetére
Viz és vákuum van benne.
Pontosabban viz és alacsony nyomású telitett vizpára.
Frankón működik -
somodisoma
senior tag
Honnan szereztel gaz, es milyet?
-
g4dg3t
senior tag
válasz
Veriakilis #10 üzenetére
[IMG] tagok koze kell irni de nem a php-s hivatkozast hanem a kep konkret helyet.
jelen esetben: http://img161.echo.cx/img161/144/heatpipe27mm.jpg
de nem szokas nagy kepet beszurni a topicokba inkabb linkelj.
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
válasz
Veriakilis #9 üzenetére
[ I M G ] http://img161.echo.cx/my.php?image=heatpipe27mm.jpg [ / I M G ]
egy sorba
szerk: bah 2
egyebkent Bővebben: link
[Szerkesztve] -
Veriakilis
senior tag
[/IMG]http://img161.echo.cx/my.php?image=heatpipe27mm.jpg
-
g4dg3t
senior tag
válasz
Veriakilis #6 üzenetére
Bővebben: link ...ide feltoltod es a kapott linket beirod a topicba...
-
Veriakilis
senior tag
Pedig az előbbi linkben volt egy ajánlás:
'Senkinek sem tudjuk jó szívvel ajánlani, hogy otthon nekiálljon hőcsövet gyártani a fenti leírás alapján, mivel egy házilag rosszul összetákolt cső komoly veszélyeket rejt magában.'
'Ahhoz, hogy a folyamat beinduljon, és ne is álljon le, nagyon pontosan kell a csőbe töltendő gáz mennyiségét kiszámolni. Ha valaki elrontja a számolást, két dolog történhet. Vagy nem lesz a hűtés egyenletes, vagy a rosszabbik esetben gyártott egy csőbombát, mellyel együtt elszáll az alkotó, a gép és a lakás.' -
asimov
aktív tag
válasz
Veriakilis #1 üzenetére
KÉPET KERÜNK!!
-
Veriakilis
senior tag
Még egy link:
http://www.hardwareoc.hu/print.php?cikk=106 -
Veriakilis
senior tag
Linkek a régebbi heatpipe-os topikokról:
http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=5297&arc=f
és egy HWSW-s fórum:
http://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=84649 -
Veriakilis
senior tag
Sikerült!
Sikerült műkődőképes heatpipeot készítenem.
Az én heatpipeom mérete elég giggantikus: 17mm az átmérője, és 40 cm hozzú a rézcső.
Azt, hogy működik, onnan tudom, hogy egy ugyaakkora üres rézcső hővezetéséhez hasonlítottam a heatpip hővezetését.
Egyszerűen alátartottam a csapból folyó forróvíz alá a hp-t, és a sima rézcsövet.
Rövid idő után alig tudtam tartani a hp-t, míg a sima rézcső kezemben tartott oldala hideg maradt.
Mondjuk a kontroll egy a hp méretével megegyező tömör réz rúddal lett volna az igazi, de szerintem egy rézrúd sem szerepelt volna sokkal jobban mint a sima cső.
Az általam készített heatpipe félelmetesen jól, és gyorsan vezeti a hőt:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest