Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • acoustic cop

    csendes újonc

    Sziasztok!

    Ezúttal doboz téma: Megpróbálok összeszedni néhány doboztervezésnél/kivitelezésnél hasznos megoldást. Ha valahol tévednék, esetleg valakinek van valami észrevétele, kiegészítő infója a leírtakkal kapcsolatban, akkor írjon bátran.

    Az egyszerűbb kivitelezés kedvéért egyelőre a téglatest formánál maradnék.

    - oldalarány: A fórumon volt róla szó, hogy a legjobb, ha a belső rezonanciák logaritmikusan egyenlő távolságra esnek egymástól, így a belső oldalaknál érdemes a harmadik gyök alatt kettő arányt követni.
    - merevítés: A rezonanciák csökkentése érdekében érdemes keresztlécet, vagy merevítőkeretet használni. (mondjuk nem tudom ennek milyen térfogat fölött van igazán értelme)
    - anyaghasználat: Tudtommal érdemes faforgács lapot használni, mivel kedvezőek a rezonancia tulajdonságai, de jó megoldás, ha az előlapot MDF-ből készítjük, mivel könnyen megmunkálható, illetve a faforgácstól eltérő rezo. karakterisztikája az összrezonanciára jótékony hatással van.
    - hangszórók elhelyezése az előlapon: Lehetőség szerint minél közelebb kerüljenek egymáshoz a kedvezőbb fázisviszonyok elérése érdekében. Kerülendők az oldalélektől való egyenlő távolságok.
    - Érdemes a hangszórókat besüllyeszteni a reflexiók csökkentése érdekében.

    És a kérdőjelek:

    - anyagvastagság: A 18/19 mm eléggé elterjedt, nem tudom mennyire van értelme vastagabb anyagokat használni.
    - előlap éleinek lekerekítése: Ide is kérdőjelet írnék, mert amit eddig erről olvastam az pro-kontra volt. A lekerekítés csökkenti az élekből kiinduló másodlagos hullámfront hatását, de nagyobb Baffle-step kompenzációt tesz szükségessé. Itt azért segítsetek, nem tudom a gyakorlatban itt melyik megoldás jelenti a jobb kompromisszumot.

    Egyelőre ennyi, várom az észrevételeket. :)

Új hozzászólás Aktív témák