Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • moland007

    tag

    válasz vili13 #6161 üzenetére

    Nem okoskodásnak szánom hanem inkább pontosításnak az sem neked csak ide kapcsolódik.
    Tehát a hangokat 20-20k halljuk elméletileg, de fülünk hallásgörbéje elég gyenguska jobbára az 1-2-3 khz nél a legérzékenyebb
    a 20 hz körüli frekvenciát csak -80 dB érzékeljük (ha 1 khz = 0 dB) <- kb
    de ne kanyarodjunk el:
    sajnos a cd lemezeken 44.1 khz mintavételi frekvenciát használnak mivel alap követelmény, hogy a legmagasabb frekvencia legalább kétszerese legyen a mintavételi frekvencia.
    Mostanra rájöttek arra, hogy az úgynevezett (fel- és) alharmonikusok nem kerülnek rögzítésre, ezért találták ki a 96khz es szabványt mert igy kb 44 khz ig le van tárolva a 'zene'.
    természetesen ehhez olyan stúdiora van szükség és otthonunkban a lejátszó + erősítő + hangszóró trionak ezt mind át kell tudni 'vinnie'.
    DE ! a példa kedvéért 30khz -es hang egy normál 'berendezésen' is valamelyest hallható lesz (már ha a lejátszó és a lemez tudja ezt a követelményt) mert a 30 khz nek van több alharmonikusa ami már a hallható tartományba kerül igy hallható lesz normál berendezésen is.
    tovább nem fejtem mert akit érdekel annak ott a google meg különben is minden az mp3 irányába tolódik (sajnos még én is, igaz a minimum a 256 os bitsebesség, de a 320 at szeretem (pl goldwave progival könnyen ellenőrizhető óriási a különbség 192 és 320 között)) mivel asztali cd-lejátszoval és aggregátorral nehézkes lenne pl. futni
    sorry ha hosszura sikeredett és csak az építő szándékot lássátok benne ...
    ps.: még annyit ha otthon hallod a tv -d (csak hagyományos régebbi készülékek) úgy, hogy becsukod a szemed és némítva van hogy 'sípol' (esetleg a csatornaváltást) akkor az igen jó 15625 hz amit hallassz ... De ne csalj!

    55A83J

Új hozzászólás Aktív témák