Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Macilaci457

    őstag

    válasz Szabbber #3431 üzenetére

    Az ábrát nem érted?

    Nos, az alsó tengely a hallható frekvenciák, balról jobbra növekszik logaritmikusan, tehát nem 10-20-30 a fő skála, hanem 10-100-1000 ...

    Függőlegesen a hangerőt lehet leolvasni dB-ben. A nulla, az a referencia pont, attól felfelé és lefelé már eltérés van.

    A teszt úgy folyik, hogy egy megbízható forrásból szépen végigszólaltatnak tajta minden frekvenciát (mint egy hallás vizsgálatnál), és ezen a görbén ábrázolják, hogy abból, amit ők lejátszottak (legyen ennek az értéke az 1) mi az, ami valójában megszólalt ( 1-től eltért-e). Az 1 itt most a 0dB-re van beállítva, tehát ahhoz képest nézed fel meg le az eltérést.

    Ha egy audió eszköz tökéletes lenne, akkor minden frekvencián azonos szintet produkálna, vagyis a frekvencia átviteli "görbéje" egy vízszintes egyenes lenne a 0 dB vonalon. Ilyen természetesen nem létezik, csak jól megközelíti, és amúgy is csak a hallgató hangokra vagyunk itt kiváncsiak.

    Egy ilyen görbe aszerint torzul, ahogy például egy equalizer-t állítasz. Ha kiemeled a mély hangokat, akkor a bal oldala emelkedik, és hasonlóan a magasra a jobb oldal...

    A Hifi eszközök specifikáció szerint +- 3dB eltéréssel adják meg azt a frekvencia tartományt, amiben még megszólal. A High-Tech Hifik +- 0,5dB -ben.

    Sajnos a fülhallgatók frekvenciaátvitelére ez egyáltalán nem igaz, mert az olcsó típusoknál össze vissza csalnak, hazudnak, ahogy ezt már egyszer itt átrágtuk. :)

    Szóval tessék elfelejteni, hogy egy olcsó Panasonic füles tényleg tudja a 10-18000Hz-ez +- 3dB eltérésen belül!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák