Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    Topikgazda

    válasz #75912448 #36414 üzenetére

    Akkor valakihez el kell majd vinnem a gépet, hogy ezt le tudjam tesztelni. :C

    Asrock N3150-ITX első tapasztalatok:

    Maga a deszka kicsit vékonyka, egyszerű darab, nincs túlbonyolítva, de nem is több száz grammos CPU hűtő blokkok megtartására találták ki.

    Beszerelés után csak egy készleten lévő Samu 830-as SSD-t kötöttem rá, és a Giga MIB ház paneltápjával és külső kockájával megnéztem, hogy mennyi áramot vesz fel a hálózatból. Bekapcsolás után az UEFI fogadott, mert még nem is dugtam rá a telepítő pendrive-ot. Az UEFI szimpi, kicsit meg van variálva a szokásoshoz képest, de talán így áttekinthetőbb. Ha ilyenkor van netkapcsolata, akkor UEFI-ből is lehet neten keresztül frissíteni magát az UEFI-t.

    2x2GB 1600 MHz Low Voltage RAM-ot sikerült vadászni jó áron apróról, ezeket raktam bele, így van dual channel az IGP-nek. IGP-nek adtam a gyári 256 MB lefoglalás helyett 512 MB-ot (ez a max. érték UEFI-ben).

    Win10 telepítés probléma nélkül lezajlott, közben 11-13 W-ot mutatott az olcsó fogyasztásmérőm konstansan. Kíváncsi voltam, hogy mennyire melegszik passzív üzemben. Win10 felrakása után HWinfo-val néztem hőmérsékleteket, a program szerint a telepítgetés után, átmelegedve 48-50 fokos lett a lap és a borda miatt a proci hűvösebb maradt: 40-45 fok volt max. de ha nem terhelődött, akkor 38-is volt nyitott házban, 22-23 fokos szobában.

    Win10 update leszedte a legfrissebb IGP drivert, a többi alaplapi cucc felment DVD-ről, amit a laphoz adtak, amúgy csak ezek látszottak az Eszközkezelőben, mint fel nem ismert dolgok és enélkül is használható volt a gép. Felraktam még Kodi 15.0-át, legutolsó MPC-HC-t és furcsa volt, hogy MPC-HC-val a 4K h.264-es videó szaggatott, és utána néztem, hogy szoftveresen dekódolta, mert 100%-on pörgött a proci és MPC-HC szerint sem volt hardveres gyorsítás. Csodálkoztam is. Ugyan ezt a videót, Kodi15.0 hibátlanul és szép folyékonyan játszotta, itt már volt hardveres segítség.

    Dual boot-ba ment fel a Win10 mellé Kodibuntu, de ebből még csak a 14.0-ás verzió van fent a Kodi oldalán és telepítés után frissíthető későbbi verziókra. Az első restart után rinyált is, hogy nem tudja elindítani a Kodi-t, mert hiányzik neki a megfelelő OpenGL driver. :)) Kíváncsi leszek, hogy a frissítés után jó lesz-e neki a driver.

    Tegnap éjszaka eddig jutottam szoftverezés terén.

    Ezek után jobban összetákoltam a gépet, rendesen a helyére csavaroztam az SSD-t bekötöttem a mellette lévű HDD-t és optikát, majd a ház tetejére belülről egy 10 centis slim ventit gyurmaragasztó gömbökkel felragasztottam, bekötöttem és a helyére raktam. A borda felett a szabvány 2,5 centi vastag ventik nem férnének el ebben a házban. UEFI-ből szépen lehetett szabályozni a Scythe termékét. A 3 pines CPU_FAN csatiról a gyári 1100 rpm helyett 850-60 körüli fordulaton ment és kapásból a lap 10 fokkal hűvösebb maradt, 40 fok körül megállt működés közben, a proci pedig max. 34 fokos lett. Az optikával, HDD-vel, ventivel együtt a rendszer kemény 20 W-ot kajált, amikor az optikáról ment az alaplapi telepítő DVD. Egyszer pörgette csak fel az egyik driver felrakásánál a lemezt max.-ra, akkor hirtelen 34W-ot mutatott a fogyimérő, de átlagban ezzel a konfiggal 20 W alatt leszek, ami azért nekem jobban tetszik a tápkocka és a paneltáp 60W-os képességeihez mérten. :K

    Folyt. köv.

    [ Szerkesztve ]

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Új hozzászólás Aktív témák