Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zhagyma

    őstag

    válasz kugyu21 #2466 üzenetére

    Szia!

    Az általad vásárolt CAM és a többi CI alapú MPEG4 AVC dekóder működése a DVB-CI által specifikált infrastruktúrán alapul, amely a kódolt adások "kikódolására" lett kitalálva. A folyamat a következő:

    A DVB-CI szabvány a digitális adások kódolásához biztosít egy szabványosított infrastruktúrát. A vevő oldalon a "kikódoláshoz" szükséges egy CI (Common interface), amely fizikailag egy PCMCIA csatlakozó. Ebbe kell behelyezni egy CAM (Conditional Access Modul), amelybe bele lehet helyezni a szolgáltató által biztosított előfizetői kártyát.

    A kikódolás folyamatában a DVB-T demodulátorból kijövő mpeg transport stream (kódolt és kódoltalan TV műsorok együttese a DVB szabvány szerint), bizonyos feltételek mellett átadásra kerül a CI interface-n keresztül a CAM-nak. Ott az transport streambe elhelyezett kódinformációk és az előfizetői kártyában tárolt kódok segítségével a kódolt csatorna "kikodólásra" kerül és visszaíródik a transport streambe. Ezután kerül a transport stream a CI interface-n keresztül vissza a TV-be, ahol a TV műsor kiválasztása, majd annak MPEG dekódása következik és nézhető az adás.

    Az általad vásárolt Conax MPEG4 Neotion Processor HDTV CAM is a fenti folyamatot használja. Az eltérés az, hogy nem a kódolt tartalmat kódolja ki, hanem az MPEG4 tartalmat "realtime" kódolja át MPEG2-re és azt visszaírja a transport streambe. Ezután a CI csatlakozón kersztül visszadja a jelet a TV-nek, amely már csak MPEG2-es adásokat lát a transport streamben.

    Megjegyzések:

    Az MPEG4 -> MPEG2 átkódolás minőségvesztéssel jár! Azaz már csak azért kellene NP4HD neotion chip, hogy a HD adást képes legyen átkódolni MPEG2 HD adássá.

    Szerintem azért nem működött együtt a TV-del a CAM modul, mert a CI sloton keresztül csak akkor kerül ki a CAM kártyára a transport stream, ha abban kódolt adás van. Radásul a kódolt adás érzékelése az egyes TV-kben, a transport streamben biztosított összes információnak csak részleges felhasználásán alapul (PHILIPS például nem figyeli a CA descriptiorokat). Ebben az esetben, ha azt az UHF csatornát vetted, amelyen nincs ATV / HÍRTV, akkor a kártya nem csinált semmit, ha pedig a másikat, akkor nem volt a CAM-ban előfizetői kódkártya. Emiatt lehet, hogy nem minden TV-ben fog működni az ilyen típusú MPEG4 dekóder.

    Van vele még egy elméleti probléma: A transport streamben több MPEG4 TV adás is benne van, amelyeket együttesen kéne átkodólni MPEG4-ről MPEG2-re. A TV adás kiválasztása a transport streamből, egy későbbi logikai lépés, amivel a párhuzamos árkódolás kiküszübölhető lenne. Hogy ezt hogy bírja "szusszal" ? ...

    Ha ezek után is próbálkozni akarsz, ezt javasolnám: [NEOTION Pocket HD] Ez ismeri az előző eljárást, de ha nem megy így, akkor van HDMI kimete is. Itt sem írják le egyértelműen, hogy NP4HD neotion chip van-e benne és szintén MPEG4 -> MPEG2 realtime átkódolást végez, ezért szerintem ha ez sem kapja meg a trasport streamet (lásd fenn), akkor ez sem fog csinálni semmit.

    Ui.: Mivel nagyon hiányosak a fellelhető információk, ezért javasolt ebben a témában gyakorlati tapasztatokkal rendelkező embereket felkutatni. Az eddigiek alapján inkább STB lenne a célszerűbb.

Új hozzászólás Aktív témák