Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• SeatZola

őstag

Egy kis beszámoló saját tapasztalatról: Régebben agyaltam, vívódtam itt asztali körfűrész témában. A Scheppach HS 105, Bosch GTS254-et, Makita MLT100, Hikoki C10RJ és DeWalt DWE7485 is képbe került. A vége az volt, hogy elhatároztam, idei eü pénztári visszatérítésből veszek egy Dewaltot. Aztán olvasgattam egy német fórumot és ennek illetve egy visszautasíthatatlan ajánlatnak a hatására vettem egy zsír új HS105-öt, 1 év garral 60eFt-ért és volt hozzá 14 napos elállási jog is. 254 mm-es 60 fogas lappal, öntött aluminium asztallal, mindkét végén rögzített párhuzamvezetővel, ami atomstabil. Gondoltam mi baj lehet így? A gép megjött, próbálgattam és az a helyzet, hogy meg is tartom. 70-80cm hosszú 4cm széles csíkokatvágtam próbából fenyőben és bükkben is. Digitális tolómérővel ellenőriztem az eredményt és semmi, ténylegesen 0 eltérést tudott. Teljesen párhuzamosan vág. Nekem ennél jobb/drágább gépre nincs szükséges ahhoz amire használom. Az egyetlen negatívuma, az hogy nincs lágyindítás, de ezt megoldom 4eFt-ból.

• SeatZola

őstag

Srácok!

Csak nem hagy nyugodni a dolog. Kellene nekem egy asztali körfűrész is.
    A nem túl drága (max. 150eFt) kategóriába szerintetek mit lenne érdemes beszereznem? Lehet akár jó állapotú használt is.... Nézegetem a Schepach HS 105-öt, a Bosch GTS254-et, a Makita MLT100-at, az EINHELL TE-TS 254-ET, a Hikoki C10RJ és a DeWalt DWE7485. Teljesen csak hobbi használatra, a saját örömömre csinálon kisebb famunkákat.

• generatoros

tag

válasz RobexX10 #64073 üzenetére

az mlt100-as fűrésznél sok jobb gép létezik lehet tőlem 160 az új ára , a felét sem éri használan pláne. . mondjuk én nem vagyok eltelve a makitától, de 10 éve olvasom a 2 fórumot és mindeki, legalább is sokan lecserélték már pl-ul a szalagfűrészüket. Vannak sikerült gépeik de nem ők a csúcs a hobbistáknak sem. a gérvágójkat nem ismerem.

• RobexX10

aktív tag

Sziasztok!
    Egyik ismerősöm eladásra kínál nekem:
    - MAKITA LS1018LN Gérvágót
    - Makita MLT100 asztali körfűrészt
    4 éves gépek. Szép megkímélt állapotban.
    Szerintetek mennyit érdemes adni értük?
    Új áruk 190e, 160e.

• spacer

aktív tag

válasz pacman_123 #59291 üzenetére

Sziasztok!
    +1 voks a GTS10 XC-re. Szerintem is nagyon korrekt kis gép. Egy Makita MLT100-at cseréltem le kb öt évvel ezelőtt, és azóta se bántam meg. Egész pontos, és a stellere az amit kifejezetten szeretek benne.

• Soká

senior tag

válasz MCGaiwer #57212 üzenetére

4 gépet néztem eddig:
    Metabo TS 254
    Metabo TS 254M
    Bosch GTS 10 XC
    Makita MLT100N

A Makitából a 2704 lenne a paralel kategória, de az most nagyon drága. Az MLT100 előnye a nagy asztal, hátránya a pontatlanabb kivitelezés.
    Én talán a GTS 10 XC-re szavaznék, az sokaknak jól működik. Ellentétben a kistesójával, amivel szerkezeti gondok vannak.
    Én a TS 254-et is ajánlottam volna (miután nekem a régebbi TS 255 van) de nem tudhatom, hogy a 254 miben rossz. Az kicsit meglepetés, amit Ezekiell ír a vezetővonalzóról, hasítóékről.
    nekem ilyen tapasztalatom nem volt.
    A DeWaltból (is) én a nagyobbat ajánlanám. Szerintem ritkán fordul elő, hogy az ember ne fusson bele méretesebb anyagokba. Persze, ha az ember kifizet 250ezret egy 30kg-os műanyag/alu gépért akkor elgondolkodtató, hogy 390-ért nem éri meg valamelyik belépő kategóriás kínai "ipari"(?) gép?

• MCGaiwer

addikt

Sziasztok!

Hobbi célra, de mégis hosszabb távra tervezek venni asztali körfűrészt. Kb 250k a max keret (adott esetben használt is érdekel).
    Építek köré asztalt is. 4 gépet néztem eddig:
    Metabo TS 254
    Metabo TS 254M
    Bosch GTS 10 XC
    Makita MLT100N

Ezek közül melyikkel van jó / rossz tapasztalat? Melyiket ajánlanátok a 4-ből? Esetleg valami mást ami nincs a listán?

• Caldera1

tag

válasz fogtunder #55547 üzenetére

Úgy rémlik, hogy kezdetben nem voltak ennek a Bosch fűrésznek ilyen betegségei... vagy rosszul emlékszem? (Az utóbbi hónapokban annyi körfűrészt néztem, hogy... :U )
    Talán az MLT100 Makita lehet hasonló példa, ahol (igaz nem ennyire durva hiba) inkább apró, de bosszantó minőségi hibák vannak. Nem tudom, mi okozza? Változtatnak-e adott alkatrész beszállítóin, vagy a gyártási folyamatban történik valami változás, vagy a gyártást helyezik máshová vagy ezek együttese okozza a minőségromlást? Ki tudja?

• Z0mbi

senior tag

Sziasztok
    3-4 honapja eloszor itt 😊 Remelem mindenki el meg es 10ujja van a ket kezen :)

Gondoltam a veteranokat megkerdem hatha tudjak az igazsagot :)
    Asztali korfuresz a tema.
    5 eve nem veszek mert felek hogy sz.t fogok venni. 😆
    mivel alapveto szerszamrol van szo igy nem akarok csalodni. Viszont minel tobb tesztet nezek ilyen fureszekrol annal bizonytalanabb vagyok. (Makita MLT100, Bosch GTS 10 XC, Metabo akarmi...) Mindegy hogy 100 vagy 250 et koltok ra ugy erzem a vezetok lotyogni fognak, az asztal nem sik, a kihuzas utan megugyse, a derekszog nem derekszog, stb.
    Van e szent gralja ennek a temanak hobbi kategoriaban?
    Ha van akkor mi :)? (nem akarok ugy jarni mint amikor megvettem a dewalt marom es itt olvastam utana a triton rol... azota szeretnek egy olyat ikabb 😆)

Az asztal merete nem annyira fontos mivel ugyis epitek kore egyet. Ami fontos lenne az a 10” lap, pontos vezeto(kereszt/hossz), es az hogy 3 lapot ha lehet betudjak fogni egyszerre (3/4” tengely hossz?). Ha ez nincs (valamiert inkabb US videokon latom a dado lapokat) akkor igy jartam, majd marok.
    Ero azert kene mert szeretnek benezni a kemenyfa ligaba.
    koszi
    Z

• Soká

senior tag

válasz pacman_123 #46822 üzenetére

Sokat rugózunk a garancián de nem biztos, hogy ennek akkora a jelentősége. Főleg egy profi gépnél.
    Pontosabban: mi, akik, eleve nem dolgoztatjuk meg úgy a gépeket mint egy profi, aki napi nyolc órában nyomja, szerintem kicsi az esélye, hogy az 1-3éves garanciaidő alatt tönkretegyük a gépet. Én egy kék Boscht újonnan garancia nélkül vagy egyhónapos garanciával is meg mernék venni mert tudom, hogy kicsi az esélye a meghibásodásnak. Mondjuk egy fűszerboltos gép esetén már nem vagyok ennyire biztos a dolgomban, ott jól jön a hosszabb garancia, bár ha a gyakorlatot nézem, nálam egyszer romlott el ilyen gép, de az hamar kiderült.

Ami az árakat illeti, Beléd talán még nem költözött be a forgácsbogár, amikor 2011 táján a metabo hasonló körfűrészét itt, ennél a cégnél 120.000-ért vesztegették egy hónapon keresztül. Nem ezt hanem az elődjét, lábak nélkül (TS250). Akkor a makita MLT100 került 115e-be... És a kék Bosch akkor is annyi volt mint most.

• indianjoe23

csendes tag

válasz kavalkád #45070 üzenetére

Szia!
    Nekem makita 2704 van, lassan három éve. Ezt nem propagáltam, mert úgy érzem, sok okosat nem tudok mondani, hogy milyen. Én nem vagyok profi, csak egyszerű műkedvelő, ezt a gépet annak idején ajándékba kaptam. Azóta sem hasonló értékeset. Nem tudom összehasonlítani az mlt100-al, mert azt abszolút nem ismerem. Ami negatív tapasztalat ezzel, például az, hogy a steller rögzítése nem atombiztos, jártam úgy, hogy nehéz tárgy vágásakor picit elmozdult. Azóta egy pillanatszorítóval ezt megakadályozom. A porelszívás komoly segédeszközöket kíván, én csak egy porszívóval kötöm össze, de az nem túl hatásos. 45 fokba nem tudom megdönteni a fűrészlapot, nem tudom miért, de erre nem is volt eddig szükségem, biztos valamit állítani kellene rajta. A napokban olvastam másik fórumon, hogy valaki beszerzett egy gts10xc-t, és gondja volt a párhuzamossággal, ennek hatására vizsgálodtam szőrmentén, nem mikrométerrel, de nem találtam ezzel gondot. Az asztallap valami aluöntvény, sík, nincs vele gond. Ennek nincs tolóasztala, de létezik hozzá egy úgynevezett "gleitführung", ami hasonló rendeltetésű, egy nagy gond vele, hogy rohadt drága, több, mint ötvenezer forint, én balga módon megvettem, de semmi értelme nem volt, ez pénzkidobás. A mércéje, vagy nem tudom minek nevezzem, olyan hétköznapi, én nem használtam, mindig külön vonalzóval állítottam be a vágásszélességet. Egyéb gondom nem volt vele. Mit kellene még jellemezni rajta?

• thyeby

őstag

válasz kavalkád #45070 üzenetére

Az MLT100-ról lesújtó a véleményem.
    Amire vettem (rétegelt táblák felosztása A4 papír méretűre), tökéletesen megfelel. De ezen kívül szinte semmire. Nem tudok olyan funkcióját megemlíteni, ami jó.
    Nekem eszembe nem jutna (épp ennek okán) a 2704-ért pénzt adni. Lehet, hogy az mégis jó, de nekem oda a bizalmam. (Szerintem a Makita cég igen távol áll a profizmustól. Nem vált be a gérvágójuk, a MLT100, az akkus fúrócsavarozóiktól sem vágom magam hanyatt, kivált, hogy akkut drágábban csak a Hilti, és a Festool kínál. Nem tetszik egyik sarokcsiszolójuk sem, a fúrókalapácsaik meg? Volt a kezemben több újszerű is, aminek már lógott, lötyögött a tokmánya, vérzett a nyaka, ergo pontos munkára alkalmatlan volt.) Az excentercsiszoló se egy eltalált bűvésztrükk, a rezgőcsiszoló pedig még tecsógazdaságosnak is silány. Gyakorlatilag, amit ötvenezer forint alatt kínálnak, az mind gagyi dolog, amit fölötte, az pedig túlárazott a konkurencia minőségéhez és áraihoz viszonyítva.
    Ami nagyon bejött nekem tőlük, az a 300-as szalagfűrész, a 100-as szalagcsiszoló, a nagy felsőmaró, illetve a keskeny szalagcsiszolójuk. Más semmi nem tetszik.
    Ez a Maktec vonal mutatja, hogy nem kapnak infarktust elkúrni a jó nevüket aprópénzért. Szerintem amelyik gyártó belenyúl a barkács szektorba, menten el is kurvul. Egyszerűen sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Nem jut idejük a komolyat fejleszteni a szirszarokkal bajolástól.
    És van egy ilyen irányzat elterjedőben jó nevek mentén sajnos. Stihl műanyag rönkfogóval, Hilti barkács fúrócsavarozó. Nem jó ómen. Remélem, a Festool alkotásait sohasem fogom látni a Metro, OBI, tecsó és társai polcain.
    Nem véletlenül határoztam el, hogy megveszem jövőre a Bosch asztali körfűrészt - így, hogy jelentősen lejjebb vitték az árát (évekig 300 felett tartották), egyszerűen lesöpör mindenkit az asztalról. Lehet még ebben a kategóriában eltalált DeWaltot választani, de aranyáron.
    Az igazi persze legalább egy Hammer gép a Feldertől egymilláért. De azt is moddingolni kényszerült Marius Hornberger.

• kapu2006

tag

válasz z123456789 #43789 üzenetére

Inkább a Lidl-ös! Zöld Bosch-t ne! Ha ráérzel akkor menni fog vele a munka. Ki kell ismerni a gép rigolyáit. Nekem Güde TK2500 van ( most éppen szénkefe halott) ez sem világbajnok, de ugyanezt mondták a Makita MLT100-ra. Vannak hibák, lötyögések, pontatlanságok. Ennek a tudatában kell hozzáállni. Kicsit lassabban megy velük a munka, de lehet szépet alkotni.
    Pl.: ez

• Soká

senior tag

válasz spgabor #42525 üzenetére

Nincs energiám frissítgetni, de itt nagyjából látod a szóba jöhető gépeket.
    Az aldi/lidl párost tekintheted a belépő kategóriának, utána mondjuk a EINHELL TE-TS 2025 UF, aztán a SCHEPPACH HS 105, zöld Bosch, Makita MLT100 és mondjuk a kék Bosch 220ezerért.

• mdk01

addikt

válasz Madmax81 #42247 üzenetére

Ez sem most volt. :)
    Nekem is működik már kb. 2003 óta, azóta egy szénkefét kapott, meg nem rég volt egy kis kehe a szalagfeszítővel amit nem is értek, de megoldottam 2db alátéttel. A fémes hang nekem is előjön néha, de nem igazán izgat.
    Részben egyet értek azzal amit írsz, de nekem sok tapasztalatom nincs az új Makiátkról, mert 2005-ig gyakorlatilag a legfontosabb és legjobb makitákat megvettem és azóta is működnek, köztük a 2001-ben vásárolt csavarbehajtómat amit már töbször említettem.Soha nem állt meg és soha semmit nem kellett rajta javítani, cserélni. A kollégám nekem adta a sajátját aksi nélkül, azóta kettő van.
    Amíg akkumlátort kapni hozzá nem veszek másikat, de nem is tudnám mit vegyek.
    Ami kiábrándító volt, hogy az MLT100 körfűrészre a Makita rá merte írni a nevét. Lehet kimegy a világból, de nagyon lötyögős, kézzel faragott rajta minden.

• Soká

senior tag

válasz Grizzlu #41465 üzenetére

"összezavarodtam. Ami nekem lejött, az az, hogy 200-ig bezárólag mindegy, mi a neve, ugyanaz a szar szinte"

és

" kellene nekem egy sima kis asztali körfűrész max 150 körül"

Ha a két mondatodat egymás mellé teszed, akkor nagyjából megválaszoltad a kérdésed. Ha tényleg max. 150-ed van és újról beszélünk, akkor a Makita MLT100 jöhet szóba. Amit igen sokan vettek, sokan érezték előrelépésnek és sokan is bosszankodtak mert persze nem tökéletes.
    Ha tudsz még mellétenni 80.000-t, akkor megveszed a kék Bosch GTS 10XC-t és az a maga kategóriájában már tudni fogja azt, amit egy 30kilós géptől az ember elvárhat. Vagy ha csak 30-at akkor a GTS 10J-t, de arról kevesebbet tudok.

Ezeket a kördfűrészeket érdemes beépíteni egy nagyobb asztalba, ha táblákat akarsz vele szabni. Sok példát találsz a youtube-on.

• GeriCool

aktív tag

A napokban volt szó itt házi tervezésű vezetőről. Ajánlottam ötletnek a makita mlt100-as vezetőét. Én megvettem. Csak tájékoztatásnak írom, hogy jelenleg egy rövid 30x30as alu L profilon próbáltam. Azon tényleg működik a dolog. Még az alu profil beszerzés alatt. Utána tudok majd többet írni róla, ha valakit érdekel.

• GeriCool

aktív tag

válasz Pulsar #40895 üzenetére

Szia!
    Én is régóta akarok csinálni egy normális vezetőt csak időm nincs rá. A tervek a fejben megvannak.
    Viszont a napokban találtam rá ezekre a videókra.
    [link]
    [link]
    Ezekben egy Makita mlt100 vezetőjét használja. Kell hozzá még 30x30 szögvas. Maga a vezetőt külön is meg lehet kapni. Ez talán nem akkora munka. Én kehet, hogy megpróbálkozom vele
    [link]

• Soká

senior tag

válasz runner 125 #39859 üzenetére

No, gyorsan átalakult az elképzelésed:)
    De semmi gond, hidd el az asztali körfűrész jóval sokoldalúbb. De azt is tudnod kell, hogy ha nem kint az udvaron akarod használni, akkor kell hozzá egy elszívó különben megfulladsz. De ez igaz a gérvágóra is. Szóval az elszívó árát is be kell kalkulálnod. És természetesen hely is kell ezekhez a szerszámokhoz.
    Van még egy dolog, amit érdemes átgondolnod. Hogy milyen anyagból szeretnél dolgozni. Ha bútorlapban gondolkodsz, akkor az az én értelmezésemben nem asztalosság, nem famunka. Nem azért mert abban nincs fa, hanem mert az egészen más eszközparkot igényel. Bútorlap esetén meg kell tervezned pontosan a bútort, lapszabászaton le kell vágatni (nem otthon a saját fűrészeddel!!) És a dolgod az összeszerelés. Én biztos, hogy arra beszélnélek rá, hogy ha faipari szerszámokat akarsz venni, akkor tömörfából akarj bútort készíteni. De legalábbis rétegelt lemezből.
    Asztali körfűrész vásárlása esetén a három fő kategória:
    1. Aldi/Lidl/einhell 40.000ft körül
    2. zöld Bosch (egyéb?) 100.000 körül
    3. kék Bosch és társai 220.000ft-tól fölfelé
    Illetve a Makita MLT100, de az a helyzet, hogy a kék Bosch alatti árkategóriában mindegyikről olvashatsz negatívumokat is.

Az állvány ne legyen fő szempont, ha már vettél egy körfűrészt, akkor megvetted a képességet, hogy magadnak elkészítsd az állványt.

• DuDieHUN

aktív tag

Sracok, kineztem egy asztali korfureszt, ami meg gyalu is, megeri szerintetek ezt megvenni, vagy jobban jarnek egy makita mlt100-al?

A kinezett gep:
    https://www.jofogas.hu/zala/Uniro_kombinalt_gyalugep_korfuresz_73788135.htm

Adatlapja szerint 1000 watt-os a motor, nem keves az? Kisebb butorokhoz, butorjavitasokhoz lenne hasznalva

törölt tag

Sziasztok!

Körfűrész vásárlásában szeretnék kérni tanácsokat, véleményeket. Fő kiszemeltjeim a Kiskőrösi gépek. Sok jót (és némi negatívumot) hallottam már róluk, noha soha nem láttam egyet sem.

Hobbista vagyok. Nem sürget munka közben az idő, sem a projektekből kinyerhető pénz, mert nem dolgozom eladásra - csak a saját elképzeléseim nyugodt, de biztos megvalósítása a célom.

Amire szükségem van:

- Egy nagyon masszív, megbízható gép, amit berakok a műhelyembe, és csak teszi a dolgát, "csendben", rendben, megbízhatóan, hosszú éveken keresztül.
    - Öntvény legyen, legyen benne a súly, a rezgéselnyelő-képesség, az anyag.
    - Pontosság.
    - Ne legyen hatalmas, mert a 8x5-ös műhelyben így is van két gyalu, szekrények, asztalok, szóval nincs sok hely.
    - Nem baj, ha kissé nehezen állítható, mert van időm, ráérek vele mókolni
    . Fontos, hogy a fűrészlap dönthető és süllyeszthető-emelhető legyen
    - Három fázisú motor

Ami jó ha van:

- Megvezető asztal oldalra
    - Gérvágó

Amit nem szeretnék:
    MLT100, és hasonszőrű asztali fűrészeket. Bármennyire kedveltek,a kis súlyuk, az anyaguk (lemez és műanyag, brr...), és a magas ár melletti általános pontatlanságuk valahogy elriaszt.

A keret úgy 150-200 ezer.

Egyelőre ennyi jut eszembe. Érdemes ilyen kritériumok alapján ilyen gépekben gondolkodni, vagy más irányba induljak? Minden releváns infót szívesen meghallgatok.

Köszi!

• serfozotibi

csendes tag

válasz mdk01 #37701 üzenetére

Az asztalba épített kézikörfűrész tényleg nem sok mindenre jó. Én senkit nem akarok megbántani, de kár az anyagot meg a drága időt rá pazarolni. Egy biztos: a youtube videók alapján nagyon jól működnek, aztán elkészíti az ember a lelkében kis rőzsedalokkal, és rájön hogy nem kevés kompromisszumra van szükség ha ezzel akar vágni. Attól tényleg jobb az MLT100, meg sok másik is. Lehet hogy kemény szavak ezek elsőre, de mondjátok meg, nem így van?

• mdk01

addikt

válasz epmd #37672 üzenetére

Körbe nézegettem én is egyszer ezt az MLT100-at.
    Szakmailag amiben mi gondolkodunk igazad van, de....
    ...én nem tudom hova rakni ezt a körfűrészt, mert árban és minőségben ott van ahol már nem barkács de még nem profi.
    A megfogalmazásod pont ezért túlzó, és nagyon sok barkácsoló örülne egy ilyen körfűrésznek, viszont nagyon csalódnak majd mikor szembesülnek a lötyögő/kottyanó/karistoló mozgó alkatrészekkel és ahhoz képest amire kell nekik sok pénzt adtak érte.
    Ez a gép pont az a kategória amin ha gondolkodik 3 mérnök még 1 hetet, akkor 50.000,- drágábban ellehet volna adni és már profinak neveznék.

..és még mindig inkább ez, mint egy asztalba épített kézi körfűrész, a sarokköszörűről(?!) nem is beszélve.

• Soká

senior tag

válasz python1 #37683 üzenetére

Ez a Bernardo papíron valóban megfelelő, én valamiért úgy emlékszem, hogy egyesek húzták a szájukat. Talán a motor teljesítménye miatt?
    Itt egy személyes vélemény.

Van egyébként egy csomó típus Bernardóéknál, nem igazán tudom melyik lehet a leginkább alkalmas?
    TK 200 PRO
    WM 200 PRO (ezen nincs bernardo név)
    TK 200 RN
    TK 250 PRO
    TK 250 RN

és ami szimpatikus:
    PKS 250 F

Vigyázat, a faipar.hu oldalon nettó árak vannak, csak a szokásos magyar pofátlanság, hogy ezt a tényt edugták a gy.i.k.-ba. (menjenek a gyíkba...)

Ha valaki 100e alatt keresgél alu öntvényasztalos gépet, annak esetleg érdemes pillantást vetnie a Scheppach HS 105 gépre. Ez jó esetben (...) alternatívája lehetne az újabban nemszeretett MLT100-nak, zöld-kék Boschnak, Metabonak.
    Nincs nagy asztala, nincs tolószán, de van szükséges súlya, erős a motor (papíron), a stellere kétpontos. A szögvezetője elég kicsinykének tűnik. Hangos... Kicsi az elszívó csonkja.
    Nem írnak rosszakat róla. Persze egy vélemény nem mond túl sokat.

A hangja alapján nincs lágyindítás, nincs motorfék.

• Soká

senior tag

válasz epmd #37665 üzenetére

"Makita mlt100-asért egy forintot sem adnék"

Az a baj, hogy ezekkel a túlzó kijelentésekkel nem sok mindent tudok kezdeni. :( Én meg inkább használnék egy mlt100-at mint egy akármilyen makita kézifűrészt asztalba építve. Miből gondolod, hogy egy 8 kilós kézifűrész stabilabb, erősebb, mint egy 30kg-os asztali?

• epmd

tag

válasz Soká #37664 üzenetére

Ez csak egy hirtelen ötlet volt részemről ez a Makita.Ez sokkal masszívabb gép,mint a most használt kék Bosch-om,bár ezzel is megoldottam vele mindent.Ezt csak akkor használom,ha a Festool merülőfűrészem alkalmatlan,vagy időpocsékolás(pl:falcolás ,üvegléc-élléc vagdosás) egy adott munkához.Személy szerint ezeket az asztali körfűrészeket valahogy nem sokra tartom,pl a Makita mlt100-asért egy forintot sem adnék.Amit meg szívesen megvennék azt meg pillanatnyilag nem tudom hova tenni. :)

• python1

veterán

Makita MLT100 asztali körfűrészről valakinek vélemény,használt már ilyet valaki?
    Vagy erről esetleg valaki,természetesen létezik Makitában is.

Vagy ha van jobb ajánlatotok 150e forintig ne tartsátok magatokban.

• serfozotibi

csendes tag

válasz indianjoe23 #37163 üzenetére

Nem hasonlítom az MLT100-hoz, azért említettem az irományomban azt a makita gépet, mert már volt szó itt róla, mivel többek közt én is olyat akartam venni. Egyébként az XC valóban jobban passzol az 2704-hez az árát tekintve, de a tolószán miatt szerintem az MLT100-hoz is hasonlítható még ha nincsenek is egy árszinten. Ha megnézzük a részleteket, azt is mondhatnánk hogy az XC, a 2704-es és az MLT keveréke, az egyiken van tolószán, a másikon két ponton kapaszkodó steller. :K

• serfozotibi

csendes tag

válasz aszamóca #37121 üzenetére

Ezt mindenkinek írom akit érdekel a téma, de aszamócának címzem mivel ígértem neki képeket a gépemről, kicsit bővebben is. Az a helyzet, hogy én majdnem PTS 10-est vettem annak idején, mert neten keresztül jónak tűnt, de kár lett volna újra bizalmat adni a zöld Boschnak, ha már eddig nem tettem, mert gyártanak ők gyerekjátékokat is ugyanilyen színben, az 5 éves unokaöcsémnek szoktam venni ilyesmiket, nah az igazi szerszámaik ezektől nem sokban különböznek. Max árban.... :))
    Szerencsére volt alkalmam egy német Bauhausban megtekinteni egy kiállított darabot a zöld cirkulából, azonnal a kék mellett döntöttem, még a nagy árkülönbség ellenére is. Mindkettőnek műanyag csúszkán jár a tolószánja, de a zöldé annyira kotyogott, hogy meg is feszült néha tolás közben ha nem jól tartottam, meg ránézésre más anyagokból volt az egész asztal kialakítva. A kéken is csúszkák vannak, semmi csapágyazott szán vagy ilyesmi, de nem is kell, ha nagyon kell egy keresztvágás, meg lehet vele simán csinálni, de persze csak azon a 30 cm-en belül, mivel kintebb nem lehet húzni a szánt. Jó, van rajta ilyen is és kész, én nem ezért vettem meg az XC-t. Masszív, sokoldalú, precízen állítható, szerintem át van gondolva. Ha valaki vesz rajtam kívül, lehet hogy talál majd benne hibát, mint ahogy az MLT100-ban is leltek többen, nekem tökéletes ez a gép. Ha több helyem lenne akkor lehet hogy vettem volna egy kis lapszabászt, de ezt meg legalább tényleg vihetem magammal, és sokszor tényleg szükség van rá egy helyszíni munkánál. Itt lapszabászat sincs, magamnak kell megoldanom a bútorlapvágást, persze ne 10 táblára gondoljatok hetente, de azért kell vagdosni jó párszor. Rendeltem hozzá 100 fogú trapéz élű lapot, tökéletesen viszi, ha mégis kényes lenne a laminálás és kipattog, akkor leengedem a fűrészlapot, elővágok egy 2 mm-t, majd visszaemelve a lapot, eltolom rajta mégegyszer a vágandó anyagot. Így szoktam a Festool merülővel is, soha semmi gond nincs a vágással. Ha egy nagyon picit "cakkos" a széle, előfordulhat, de az élfólia utáni csiszolás azt pont eltünteti. Ennyi.... ;)
    Itt vannak a képek, belefotóztam a motortérbe is de nemtudom mennyire lesz egyértelmű. Fönn fel van függesztve a motor a fűrészlappal együtt, és alul egy lemezívben fordul a szögállításkor.
    Látható hogy én kereket is szereltem rá, nekem szükséges mert elég nehéz (35kg) és utálom cipelni. :K
    [kép]
    [kép]
    [kép]

• talla

csendes újonc

válasz Soká #37133 üzenetére

nos néha ránéztem én is a bosch gts 10 x -re és nem vágyakoztam rá habár egyértelmű a minőségi ugrás a pst10 és a gts 10x között, mindig olyan 350 400ezer FT körül láttam ez túlárazott ennyiért maradhat álom, de most 240 ezer FT és ezért sdzeretném mert ennyi pénzt viszont ér, ha ezt összevetem a makita mlt100-al akkor inkább gts 10 x 240 ért mint mlt 100 140 ért. nyilván mi kispénzű embereknek is vannak vágyaink elvárásaink és szeretnénk a semmiből top minőséget vagy a lehető legjobbat kiválasztani mert nincs második esélyünk és nem hibázhatunk, ha egyszer rossz gépet veszünk meg akkor egy ideig jó ideig nincs lehetőség kicsrélni, még anyit tennék hozzá a gépösszehasonlítgatásokhoz ,hogy én is olvasgatom ezeket és hatással van is rám, nyilván szeretnénk a legkisebb pénzért derékszöget és párhuzamost kapni ezért olvasom mások tapasztalatait is, de egy kicsit az az érzésem hogy a fórumozók a kis 100 200 300 e Ft körüli gépeket már egy 3 milliós formatizáló körfűrész teljesítmény/pontosság elvárásaihoz igazítják,persze a az eklvárható határokon belül én is legjobbat legpontosabbat szeretném. de egyszer mondjuk kíváncsi lennák arra hogy ha vki egy pst 10 et vagy mlt 100 at összekombinálna egy Incra vonalzóval meg egy jó fűrészlappal akkor hova tenné ezt a tuningolt gépet a gts 10 xc és a dewalt körfűrészekkel összehasonlítva.

• Soká

senior tag

válasz talla #37124 üzenetére

Én csak annyit tennék hozzá a mondandódhoz, hogy a Makita MLT100-at nem kell temetni. A 150e Ft-os árával még mindig jobb ár-érték arányú mint a Bosch/Metabo/nagyMakita a 300e közeli árával. Ezt úgy mondom, hogy annak idején én sem a Makitát választottam mert mázlival kifogtam féláron egy metabo TS250-et.
    A Makita nagyon sokáig a fórumok kedvenc körfűrésze volt, de ahogyan az lenni szokott, amiből sokat adnak el, az óhatatlanul kerül olyanokhoz is, akik okkal vagy ok nélkül szidják. És elég egy-két hangos ekézés, amit aztán felkap a szakma és csak annyi marad meg az emberek fejében, hogy az MLT100 szar.

Természetesen nem lebeszélni akarlak a kék Boschról, ha szánsz rá annyit, akkor nem fogsz csalódni benne. Már nem emlékszem pontosan, de nekem az MLT100-zal annyi bajom volt, hogy többet ígér és kevesebbet teljesít. Szokatlanul nagy az asztala (nekem feleslegesen nagy) a vezetősínje nem rögzül két ponton, a tolóasztala (nekem felesleges) érthetetlenül távol van a fűrészlaptól, a motorja (papíron legalábbis) gyengébb mint a többié. Amikor megtapogattam, alaposan szemügyre vettem mintha több kétséget ébresztett volna mint utána a Metabo vagy a kék Bosch. A nagyobb Makitáról nem is beszélve, amivel sajnos 10 éve nem sikerült találkoznom, nem láttam még belőle kiállított példányt.

• serfozotibi

csendes tag

válasz aszamóca #37113 üzenetére

Igen, már olvastam itt másnál is, hogy Romániából lehet hozatni olcsóbban. Én - átszámítva - 220ezer Ftért vettem zsír újonnan garival, de én Dániában lakom. :B Ahogy most nézem a magyar árakat, tényleg eléggé zsebbe kell nyúlni kis hazánkban ezért a gépért, de ez nem meglepő, a Festool merülőmet is 150ért vettem sínnel együtt, és emlékszem, otthon azért is kb 40-nel többet kértek már akkor is. A Kapexet is meg lehet itt venni a mai napig 360ért ami 400 fölött van a magyar oldalakon. Eléggé el vannak eresztve árakkal a magyar kereskedők. :U
    Visszatérve a Bosch cirkulára, nekem is az a gyanúm hogy a méret és a súly miatt döntöttek a szénkefés motor mellett a tervezők, de én akkor sem vagyok a pártján. :N De azt mondom, akkor sem rossz választás, emlékszem, majdnem MLT100-as Makitát vettem, de szerencsére Thyeby kollega időben szólt hogy abba jobb ha nem nyúlok bele. ;) Nekem is hiányzik a nyírségi játékkészítő :U

Amúgy szerintem vedd meg az oláhoktól, nemhiszem hogy szükség lesz a garanciára...... :))

Mutatok egy érdekes dolgot, nemrég jutottam hozzá, mélyen áron alul. Ez egy menetesszár daraboló. A lényege hogy gyorsan én sorjamentesen csípi el a menetesszáradat vagy akár egy csavarodat ami túl hosszú, M6-tól M12 átmérőig dolgozik. :DD

• ferkoboy

senior tag

válasz spacer #32687 üzenetére

MLT100-al nekem még nem volt dolgom. Ellenben a 2704-el igen. Pozitív véleménnyel tudok róla csak nyilatkozni. (Persze nem mindegy, hogy mihez is kell pontosan. De általános felhasználásra tökéletes - szerintem.)

Üdv: Ferkó

• spacer

aktív tag

Van valkinek tapasztalata 2704-es Makita köfűrésszel? Most nagyon baráti áron kaphatnék egy kiállítási darabot, és elgondolkodtam az mlt100 lecserélésén, mert sokkal precízebbnek tűnik.

• serfozotibi

csendes tag

válasz thyeby #31399 üzenetére

Van rajta tolószán, mert ez GTS 10 XC, a sima 10esen valóban csak bemart sín van. Ezért lenne ez a választás, mert tolósines, de ugyanakkor hordozható, úgy van kitalálva. A Metabo-t is néztem, az lenne a másik tippem ha a Boschban mégis találnék hibát, de az a tolószán tetszik hogy ottvan. Az MLT100 is tolósines de azt annyira kiszélesíti a tolósin hogy szerintem azt nehezen lehet felemelni, ellenben ezen a Bosch-on közvetlen a korong mellett fut a sin, vagyis jó közel hozzá. Nekem nagyon profinak tűnik, még lehet hogy olyan guruló állványt is kérek hozzá, nagyon jól ki van találva. ;)

Itt van a bemutatója:
    https://www.youtube.com/watch?v=DF_Ko_iwMhU

• serfozotibi

csendes tag

Sziasztok Kollegák!
    Sokat olvasgattam a fórumot, de sajnos nem találtam semmi kézzel fogható tapasztalatot a Bosch Gts 10 xc hordozható körfűrésszel kapcsolatban. Tegnap volt alkalmam kipróbálni a zöld verzióját, a Pts 10-et, de az finoman szólva, olyan számomra mint egy játékfűrész. Azonban a gts-ről csak jót olvasok külföldi berkekben. Valamit kell vennem, és jópár modell szóba jött már, legelőször a Dewalt dw745, de ez a Bosch modell jóval kompaktabb, átgondoltabbnak tűnik számomra, még a Makita Mlt100-tól is. Tudom az ára kicsit húzós, de az nem fontos annyira. A lényeg hogy hordozható legyen, és ehhez képest sokoldalú. A Festool Kapex-et is azért választottam mert szerintem nincs sokoldalúbb gérvágó. Szóval ha valaki használ ilyen Gts 10 xc-t, szívesen fogadnám a tapasztalatát.
    Köszi szépen

• pali923

aktív tag

Még szerencse, hogy nincs infláció: a Makita MLT100 akciósnak mondott ára szép csendben 170.000-re emelkedett. Megnéztem: tavaly novemberben még 150.000-ért emlegette itt valaki.

• Soká

senior tag

válasz harry warden #30767 üzenetére

"a kistesójáról, az MLT100-ról meg nem sok jót írnak külföldi oldalakon."

Azért ezeket az írásokat illik óvatosan kezelni. Pár évvel ezelőtt még ez volt a favorit (legalábbis itthon), aztán persze amikor valamiből sok fogy, akkor előbb-utóbb akad olyan igényes felhasználó, akinek kifogásai támadnak és ők általában hangosabbak, mint az elégedett közönség. Persze én nem akarom védeni, mert anno nekem elsőre sem igazán tetszett, ezzel együtt 120ezres árával nem nagyon akadt vetélytársa.

Ha 200 a limit, akkor esetleg még ez jöhet szóba:
    http://szerszamdoboz.hu/aeg-ts-250-k-asztali-korfuresz.html
    De igazából nem tudom, hogy mennyivel jobb mint a zöld Bosch.

jet jts10 Már nem emlékszem, de valami nem tetszett rajta... De, hogy mi? A motor teljesítménye kicsit karcsú. Meg a stellere rövid... Viszont van súlya, ami előny ha nem a mozgatás az elsődleges szempont.

• harry warden

újonc

Ja, az is jónak tűnik, csak az mar 300 :) a kistesójáról, az MLT100-ról meg nem sok jót írnak külföldi oldalakon. A Dewalt-ról, amit linkeltem, mindenhol azt irjak, h. párhuzamvezető illetve a szogvezető nagyon precíz, de mar az is teteje a büdzsének, és még olyat sem láttam, hm részletre lehetne venni bárhol. De amúgy ha valakinek van használtba eladó dw745, az érdekelne :D
    Az érdekes az, hogy az usa-ban nagyon olcsó ez, meg amúgyis hatalmas választékuk van minöségi, de megfizethető asztali fűrészekből, Craftsman, Ridgid pl.,viszont Európában nem forgalmazzák őket :(

• thyeby

őstag

válasz dr.ac #29632 üzenetére

A DW745-öt nem volt szerencsém személyesen is kipróbálni. Meglepett, amit ítak/írtál róla - jó erről tudni.

Az MLT100 nem annyira rossz azért, mint amennyire fikázzák.
    Az az érzésem, hogy nem utolsó sorban azok szidják ezt a gépet, akik ennyi pénzért precíziós körfűrészt reméltek. Kicsit olyan ez nekem, mint a Terézanyuban olvastam volt, hogy apuka elviszi a fiát az örömnegyedbe beavatni, és szűz lányra gondol a pubijának olcsó pénzért.
    Nyíregyházi vagyok, van egy MLT-100-am. Ha erre jársz véletlenül, kipróbálhatod élőben. Meg az LB 1200F szalagfűrészt is, amit én sokkal inkább javaslok hangszerkészítéshez, mint egy asztali körfűrészt. Ennek még 15 cm átvágása sem gond, ráadásul gitárt pl nem is nagyon tudsz alakra vágni körfűrésszel. Nem kell több hely neki, mint az MLT100-nak, csupán magasabb. Viszont a vágásszélesség megáll 1mm-nél. És elég pontos gép.

• dr.ac

csendes tag

válasz GeriCool #29625 üzenetére

Sziasztok! Üdvözlet mindenkinek, első hozzászólás:

A többször linkelt DW745-tel kapcsolatban van valakinek konkrét tapasztalata? Használ(t) valaki ilyet?
    Német fórumokon olvastam néhány lehúzó hozzászólást, hogy hiába az elöl-hátul rögzített vezető, maga a motor rögzítése nem megfelelő, így a körfűrészlap sem elég stabil.

Ráadásul a magyar webshopokban a termék mellett látható fotókon a fűrészlap fölött legalább háromféle műanyag védőelemmel (mi ennek a neve?) (+ nem magyar elektromos csatlakozóval) látható. Azt olvastam, hogy ez a típus az évek során több ráncfelvarráson is átesett, és a pontos változatot talán éppen a műanyag védőburkolat alapján lehetne belőni, ami elvileg a legújabb változatában lett nagyon jó. Az amerikai blogokban agyondicsért megoldásai is természetesen elsősorban a legfrissebb változatára vonatkoznak - nyilván mert pont a korábbi kiadások hibáit javították.

Gyanítom, hogy az akciós magyar árak egy régebbi változatnak szólnak, de ha kapok választ a forgalmazóktól, akkor ide is beírom.

Nekem abszolút kezdőként barkácscélra kellene asztali körfűrész, tehát kevés anyagot vágnék, azt viszont jó lenne minél pontosabban. Mivel néhány kisebb bemelegítő hobbiprojekt után a hangszerkészítés érdekelne, ezért keményfákat, egzótákat, értékesebb fadarabokat szeletelnék főleg hosszirányban, ahol a veszteség minimalizálása is szempont. Persze keményfából egyszerre keveset vágnék, és azt is viszonylag ritkábban.

A helyhiány miatt nekem pont megfelelne egy ilyen hordozható darab, bár a sokat gyalázott Makita MLT100 vágásteljesítménye (DW: 77 mm, Makita: 93 mm) néha jól jönne gitárkészítéshez. Ez a Makita tényleg annyira gáz, mint ahogy írják?

Esetleg Debrecen környékén tudtok mondani olyan helyet, ahol élőben megnézhető(k)?

Bocs, ha már unalmas az "asztali körfűrész kezdőknek" téma, úgy látom az elmúlt években többször is felmerült, de hálásan megköszönnék minden konkrét tapasztalatot vagy bármilyen tanácsot a fenti felhasználásra. Árban nekem a 200 ezer egy fontos lélektani határ, de ha közelebb van a 200-hoz, mint a 300-hoz, akkor még belefér.

• mrcruiser

csendes tag

válasz dose79 #29041 üzenetére

Én jártam ezt az utat és elég macerás. Ha occó fűrészből indulsz ki (nekem pl. Aldis Workzone volt az alap), akkor eleve a motor hagy maga után kívánnivalót, nem véletlenül egy rendesebb kézi körfűrész többe kerül, mint egy komplett Aldis, vagy egyéb asztali verzió.

Egy makita/metabó ács jellegű (nem ledegradálom, félreértés ne essék), lemezvázas fűrésznek legalább a motorjára lehet számítani. Ezek már nagyon akciósan 100k-tól indulnak. Ha ezt kezdi el az ember tuningolni, akkor időben és pénzben is hamar elérheti egy MLT100 akciós árszintjét vagy picit drágábban már az alu öntvényasztalos gépekét, amik azért már csak össze vannak rakva...

Szóval itt jön a képbe a végső számvetés, hogy akkor végül mégis mennyiért milyen gépe lett a szerencsétlen hobbistának?

Ezért gondolom azt, hogy célszerű az elején mérlegelni és ha a "budget" a szempont, akkor egy jó körfűrész alapra (pl. egy ilyen, de használtan hasonlót lényegesen olcsóbban is lehet találni) célszerű építeni egy egyszerű, de pontos és jól használható szerkezetet vagy várni, spórolni és venni egy olyat, ami az árral együtt már a tényleges használati értéket is képviseli.

(Természetesen ez csak az én véleményem és ettől még mindenki azt vesz és csinál, amit akar :D !
    És persze mondom én ezt egy higgadtan úgy, hogy már ferkoboy makita 2704-e termeli nálam a fűrészport :DD .)

• spacer

aktív tag

Sziasztok!
    Hónapok óta lelkes olvasója vagyok a topicnak, és tudom milliószor ki lett tárgyalva az asztali körfűrész téma, de most lenne lehetőségem egy teljesen új, bontatlan, hivatalos garanciális Makita MLT100-hoz 139 ezer forintért.
    A kérdés, hogy megéri ezt az árat, és csapjak le rá azonnal, vagy azért ez nem annyira jó ár, hogy karácsony előtt meglepjem magamat?
    Tudom, ezt nekem kell eldöntenem, de egy kis lökést adhatnátok, hogy ez-e az a hullém amire ráüljek, vagy inkább várjak egy nagyobbra.
    165 ezerért találtam a netes webshopokban.

• dose79

újonc

Üdv mindenkinek!

Régi, de nem rendszeres olvasója vagyok a fórumnak. Többnyire keresgélni szoktam a hasznos hozzászólások között, amit összehoztatok sok év alatt :)

Tudom, hogy ez visszatérő téma és néhány éve alaposabban kiveséztétek a "Milyen asztali körfűrészt vegyek" témát, de sajnos most én is szeretném feltenni ugyanezt a kérdést, pontosabban tanácsot szeretnék kérni.

Van itt ez a Makita 2712 rém egyszerű fűrész [link], amiről sehol (pl. külföldi fórumokon vagy akár amazonon) sem találok véleményt/tesztet, így egy kicsit bizonytalan vagyok, hogy jó ötlet lenne-e megvásárolni és átalakítani egy kicsit.

A kiindulópont az volt, hogy még a 100-200e Ft-os tartományban sem számíthatunk túl nagy pontosságra (pl. lötyögős párhuzamvezető), ezért vennék egy ilyen egyszerű gépet és szépen köré/fölé építenék rétegelt lemezből vagy MDF-ből egy masszívabb asztalt, illetve arra egy tolóasztalt. Párhuzamvezetőt is inkább sajátot csinálnék alu profillécekből, később meg beszereznék hozzá egy ilyen INCRA "pozícionálót" [link], így elméletem szerint megállna a dolog 200e Ft alatt, viszont lenne egy baromi pontos, erős fűrészem.

Ki, mit gondol erről? Vegyek inkább egy MLT100-at? :)
    Ja, a felhasználás célja bútorok készítése (keményfa-puhafa, konyha, nappali, könyvespolc, gyerekbútor, kerti pad, stb, de valószínűleg nem úszom meg a szaletliépítést sem..), ehhez tervezek beszerezni egy Festool Dominot is (ebbe most ne menjünk bele, tudom, hogy erősen megoszlanak a vélemények róla).

A számítógép előtt töltött évek során nagyon sok ötletet raktam a fiókba és most jött el az idő, hogy neki is álljak megvalósítani őket. (A faesztergálással kezdtem tavaly, az is régi terv volt. )

Köszi, ha végigolvastátok! Szívesen venném a jótanácsotokat körfűrész ügyben!

• thyeby

őstag

válasz mrcruiser #27945 üzenetére

"BOSCH Expert for Wood"

Oopsz!
    Csupa véletlenul nem D=250, Z=80 lap van rajta?

"azt is mondhatnám, hogy sínes körfűrésszel (egyébként baromi jó lett a konfiguráció)."

Megvetted a Divart is hozzá, vagy applikáltál a sínre magad egy körfűrészt?
    Sokáig téma volt itt a fórumon ez az occó sín, magam is vettem 2db 1400-ast. És vártam, hátha valaki beszámol, mire jutott vele - hátha lophatok valami elmés ötletet. Jómagam jószerével még ki sem csomagoltam.

"a videón látott fűrész teljesítménye, a kW-ban gyengébb motor ellenére is komolyabb"

Valami van.
    Gyengébb motorral mindig valamilyen trükkel szoktak operálni. (Persze van, hogy az erősebb motor adataival operálnak, miközben valójában az is gyengébb motor.) Első körben is a korong átmérőt csökkentik, ami által látványosan javul a kraft. A Makita MLT100 pölö úgy érte el gyengébb motorral a metebó TS250 tudását, hogy vékonyabb körfűrészlapot tett fel a motorra. Mondhatnám, hogy asztalos szaki szempontból még előnyösebb is, hiszen kevesebb a vágásveszteség, ám a valóságban bonyolultabb ez a dolog. Először is a 3,2mm lapvastagság annyira elterjedt, hogy vannak gyártók, akik erre építenek kiegészítőket, úgy mint hátfallemez, nyílászárókhoz szigetelő gumiprofil, etc. Hanem a vékonyabb lap érzékenyebb is. Könnyebben megfintul, hamarabb melegszik, és nyilván, a keskenyebb forrasztás okán a fogait is könnyebben veszejti. Aztán vékony a Makita hasítóékje is. Ezért aztán nem is elég merev, nem lehet számítani rá, hogy annak feszítve elszedő oldalról a fát, majd az szépen tartani fogja a távolságot.

Ha megveszed ezt az 1 Kw-os gépet, számolj majd be nekünk róla, hogy miként vagy vele megelégedve.

• GeriCool

aktív tag

válasz Soká #27820 üzenetére

Mivel nekem ilyenekkel nincs tapasztalatom, ezért a fórumot olvasgatva gondoltam, hogy az én igényeimet kielégítené, mivel itt azért sokan ajánlották. Az eredeti áráért nyílván nem tudom megvenni de a 160k még kinyögtem volna. De miközben klimpíroztam jött a telefon és természetesen nem elérhető a termék. Helyette vehetem a 254-et. Éljen. Állítólag meg is szűnik a forgalmazása (ezt mondta az ember). Helyette van valami 216-os kb ilyen áron.
    Ez van ezt kell szeretni. A makita mlt100-on el lehet még gondplkodni vagy várok a csodára :)

• Soká

senior tag

válasz mahoo #27722 üzenetére

Havonta visszatérő téma, hogy milyet... :)
    Ha nem próbálkozol használttal (megértem) akkor nagyjából a következő lehetőségeid vannak:

- 35.000 körül aldi/lidl gépei (évente egyszer árulják, most esetleg aldisat találhatsz, ha szerencsés vagy) ezek a gépek ugyanazok, mint amit az einhell 45-50e körül árul 1700W-os motorral.
    - 100.000 az általad linkelt zöld Bosch (98e-ért ingyen házhoz viszik)
    - 150.000 Makita MLT100 (egyre többen szidják, de ne tévesszen meg, nagyon népszerű, így aztán sokaknak van tapasztalata vele és persze hangot kapnak a (jogos) kritikák is...)
    - 250.000 a te triumvirátusod, bár ennyiért már érdemes venni egy szürkeöntvény gépet

• thyeby

őstag

válasz lentivator #27252 üzenetére

Végül is innen rajtad múlik, melyik tetszik jobban. Azért a Makitát írtam, mert azt ismerem. Van egy pici Güdém - rengeteget használom. Az papíron 8 cm magos fát tud elvágni. A gyakorlatban a 25mm-el még valahogy megbírkózik, de vastagabb fa nem való bele. Ennyit a specifikációkról. A Makita viszont annyit át is vág, ami aláfér.

"Ti ha vágtatok a Makitával kb:10-12cm vastagságban,az mennyire egyenes?"

Nyílegyenes. Lefotózzam? Ollós csapot lehet vele tizedpontosat készíteni. Ezt túlzás nélkül írtam. Volt, hogy idegencsaphoz a Metebo TS250-es, és a Makita MLT100 kevés volt, Az LBF1200 pedig prímán megoldotta.

• mrcruiser

csendes tag

válasz mahoo #27119 üzenetére

Pali és local1 uraknak tökéletesen igazuk van. A következő szint belépő modellje a Makita MLT100.
    Amennyiben rászánod magad az építésre, akkor alapnak próbálj venni egy használt, ipari kézi körfűrészt, minél nagyobb tárcsaátmérővel és erősebb motorral. Ki lehet fogni nagyon jó vételeket, én például tavaly vettem egy Holz-Her-t egy nőtől tízezerért 190-es tárcsaátmérővel (még nagyobb is rámegy), 1400W-os motorral, akinek nem igazán volt fogalma arról, hogy mit ad el.
    Aztán szakirodalmat bőven találsz hozzá, pár link:
    Cosmas Bauer-egyszerűbb
    Matthias Wandel-bonyolultabb

• pali923

aktív tag

válasz mrcruiser #27116 üzenetére

Ez sajnos teljesen igaz, amit leírtál, főleg a kompromisszum szó a lényeg.
    Csakhogy ezt is többször megbeszéltük már, hogy a következő kategória, amit lehet kapni, és már fűrésznek nevezhető, az a Makita MLT100, ami ma már 3-szor ennyibe kerül, és még az is kompromisszumokkal jár, ha valaki komolyan gondolja. Sajnos mondjuk 80.000-ért sem lehet sokkal jobb gépet kapni.
    Valamint: éppen ma hoztak egy OBI szórólapot. Ebben van egy Einhell asztali fűrész, ami kb. ugyanúgy néz ki, mint az aldis (a Workzone is Einhell), de 1500W-os a motorja, nincsen rajta semmilyen asztalnagyobbítás, és 39.900-be kerül 1 év garanciával. Az aldis most vasárnaptól 34.990-ért elvihető 3 asztalbővítővel, 1700-as motorral, 2 fűrészlappal és 3 év garanciával. Vagyis aki ezt a kategóriát választja, annak valószínűleg ez éri meg legjobban.
    Aki viszont jobbra vágyik, spóroljon még jó sokat. Sajnos ez a helyzet.

• pali923

aktív tag

Most kaptam meg a Makita szokásos hírlevelét. Van benne a szokásos negyedéves akciós prosi mellett egy 09.01-10.15-ig érvényes faipari akciós újság is. Ebben találtam több gépelyt is, ami 3-5000 Ft-tal olcsóbb a szokásos akciósnak mondott árnál.
    Van benne egy újdonságnak nevezett új asztali körfűrész is, ha valaki találkozott vele, megoszthatná a tapasztalatait. Olcsóbb, mint az MLT100.

• thyeby

őstag

válasz mrcruiser #25931 üzenetére

"Ettől függetlenül jelentősen javult a véleményem az MLT100-ról, mert biztosan nem ajánlanád, ha nem lehetne vele pontosan dolgozni."

Tulajdonképpen ebben a kategóriában még messze járunk a precíziós jelzőtől. Bármelyiket is veszed meg, még sok a kompromisszum. Egy igazán jó körfűrésznek csak a motorjáért többet kell fizetni, mint az általad soroltak bármelyikéért.
    Két géppel kerültem (az aldis féléket leszámítva) közvetlen kontaktusba. Jelenti ez azt, hogy huzamosabban dolgoztam is vele. Az MLT100-al, és a metebó TS250-el. Talán ismersz annyira, hogy nem örömmel suvickolom a matebó márkanevét, de teljesen megértem Soká döntését, tudok azonosulni vele. Mert az pontos vágásokra jobban használható a makitánál. Puritánabb, kevesebbet nyújt, de azt stabilabban.
    A DeWalttól sem lennének illúzióim, és csak megérzésem, hogy az használható a legpontosabb vágásokra.
    Teljesen megértem a dilemmádat, és azt gondolom, bölcsen teszed, hogy ilyen alaposan körbejárod a géppuskafészket, mielőtt kilőnéd a töltényeidet.
    Nálam pl nem lenne komoly szempont, hogy guruljon, állványt is adjanak hozzá. Nem rossz, ha van, de nem ezen van a lényeg. Jó nagy pénzt kérnek egy ilyen állványért, és számomra mind a gagyi kategóriát súrolja. Egynek sincs keresztirányú merevítése. És szerintem neked sincs arra szükséged, hogy összecsukható legyen, hisz nem helyszínelni akarod kihordani. Az MLT 100 alá készítettem egy asztalt, ami pedállal felemelhető, hogy kerekeken mozgatható legyen, majd letehető, hogy stabilan álljon. Így sokkal olcsóbban megúsztam, mint ha akár akciós áron vettem volna fájintos gyári állványt, és hiszem, hogy stabilabb is.
    A lényeg a pontos korongon van, a sík asztalon és a stabil stelleren - erre jól rá tapintottál - méltán, hisz az aldi megtanított rá, hogy mire figyelj.
    És amiket kinéztél, mind jó valamiben. Ha az aldist nem égetted eddig le, akkor pl valószínűleg elég lesz a AEG kraftja is számodra - én erre szoktam legjobban figyelni annak okán, hogy keményfával dolgozok időre és sokat - ha csak időszakosan is. Ha nem lenne az egyébként 2kW-os motoromon hővédelem, már többször leégettem volna, hiába Freud koronggal hasítok.
    Az lenne számodra legszerencsésebb, ha összefutnál minden kiválasztott géppel élőben, és jól megtaperolhatnád. Úgy könnyebb lenne választani. De igazán akkor tudnál dönteni, ha mindhármat, vagy akár többet is használhatnád vagy 2-2 órán át élesben.

• mrcruiser

csendes tag

válasz thyeby #25928 üzenetére

Elhiszem, azért is írtam, hogy ebben a kategóriában.

Mivel nekem az Aldis körfűrész az első gépem, ami az MLT100-al nem említhető egy lapon, ezért tartok minden olyan tulajdonságtól, ami hasonlít az aldishoz. Ezen a gyári állapotában, a gyári szögvezetőjével nem lehetett egy átlapolásos illesztést összehozni, mert kétszer egymás után nem tudtam azonos vágásmagasságot produkálni. Maga az asztallap hajlott, nyiklett-nyaklott, a szögvezető játékáról nem is beszélve. De ennyi pénzért ez ezt tudja, deszka vágására még így is jó.

Akkoriban még az MLT100-at 130k körül mérték, el is játszottam többször a gondolatával, de aztán leállítottam magam azzal, hogy előbb olyan gépeket, szerszámokat kell vennem, amik egyáltalán nincsenek, ebből meg ki kellene hoznom amit lehet.

Ekkor jött a korábbi postomban említett átalakítás, amivel a pontos illesztések elkészítésére alkalmatlan fűrészből egy használhatót tudtam készíteni.
    Használhatót, a kiinduló állapothoz képest. Természetesen ez is messze elmarad még egy komolyabb jobsite/contractor fűrésztől, köztük az MLT100-tól is.
    Ha majd szembejön egy jó állapotú MLT100 használtan, elfogadható áron, könnyen lehet, hogy azt fogom választani. Most azonban az új ára már 160k körül van, amennyiért inkább mást vennék.

Ettől függetlenül jelentősen javult a véleményem az MLT100-ról, mert biztosan nem ajánlanád, ha nem lehetne vele pontosan dolgozni.

• mrcruiser

csendes tag

válasz Soká #25911 üzenetére

Én hobbi jelleggel használom az enyémet, ami nálam azt jelenti, hogy heti 2-3 alkalommal 2-4 óra időm van ezzel foglalkozni. Nem is minden alkalommal használom az asztali körfűrészt, de intenzív használat esetén sem megy a gép heti nettó fél óránál többet, sőt.
    Nem tudom, hogy mennyi használat után lesz szénkefés egy motor, de érzésre elég soknak és/vagy intenzívnek kell lennie.
    Az MLT100-asban azért nem gondolkodom, mert új árában a 3 általam leírt gép azonos ár mellett számomra jobb funkciókkal bír a makitánál: sík asztal és két ponton rögzülő steller.
    A makitában lévő csúszóasztal ebben a kategóriában inkább hibaforrási lehetőség, mint vonzó funkció, véleményem szerint. Úgyis csinálok hozzá szánt, ezért felesleges. Biztosan nem véletlen, hogy a nagy makitában nincsen ilyen opció, a sík asztal és a két ponton fixált steller viszont igen.
    Újonnan ezért inkább a 3 másik közül választanék, de ha szembe jönne egy alkalmi vétel használtan, lehet, hogy elcsábulnék.

• Soká

senior tag

válasz mrcruiser #25901 üzenetére

Az a szénkefe csere tényleg gyanús.
    Én is azt javaslom, amit thyeby mond, kérdezd meg az eladót, hogy hajlandó-e abba belemenni, hogy szervizben ellenőriztesd a gépet és cseréltesd a szénkefét (otthon nyilván olcsóbb lenne...). ha rábólint, akkor valószínűleg nincs takargatnivalója, ha jön azzal a szöveggel, hogy neki nincs ideje ilyen macerákra, keresi a kifogást, akkor érdemes elfelejteni.
    Egyébként ti mit tekintetek kevés használatnak? Vagy szerintetek hány óra üzemtől kopik el egy szénkefe?

Egyébként én szeretem ezt a TS250-t, de én kevéssé vagyok mérvadó, az idén jó ha ötször használtam...
    Egyébként szerintem van benne hővédelem, legalábbis szerintem a legolcsóbb barkács gépekben is van. Ha kell, megnézhetem a papírjait.
    Az egyébként látszik az asztallapján, hogy nagyjából mennyit használhatták. Azt is, hogy mennyit, meg mennyire durván vagy körültekintéssel. Az is sokat elárul, hogy milyen lap van benne, mennyire "elfogyott" fogakkal. Az enyémben például az eredeti lap van és még az sem volt élezve, sokat elárul a használtságáról. pontosabban a kihasználatlanságáról.

Pár hónappal ezelőtt valamelyik fórumon vett valaki AEG asztali körfűrészt, tőle lehetne tapasztalathoz jutni. Én már csak arra emlékszem,hogy a gép súlya bizalomgerjesztő volt.

De szerintem a Makita MLT100-ast sem kell leírni. Nagyon népszerű gép az, szinte biztos vagyok benne, hogy egy nagyságrenddel több fogy belőle, mint a drágább társaiból (kék Bosch, Metabo, stb.) Ha rosszat olvastál róla, az annak is köszönhető, hogy több vele a tapasztalat és persze mindig akad olyan igényes/kritikus felhasználó, aki negatívumokat ír róla. Mondom ezt úgy, hogy nekem sem tetszett rajta jó pár dolog és nem véletlenül nem azt választottam. De nem azért mert rossz, hanem mert papíron, paramétereiben zavaróan "túl jó".

• thyeby

őstag

válasz Armahun #25615 üzenetére

Köszi! :R

Hogy erre miért nem gondoltam magamtól? :F

demencia kezdete

Áhh tudom, miért!
    Mert mindkét körfűrészem betétlapja és a fűrészlap közé lazán bebújna fél centi - az MLT100-on bőven. De azt nem túl sok idő megoldani.

Mégiscsak jó, hogy leírtam - több szem többet lát, és ez egy próbát megér. (Be jó lenne, ha kétannyi magos lenne a steller, mint amennyi...)

• GeriCool

aktív tag

Jónap!

Érdeklődnék, hogy ez milyen kategóriát képvisel a craftsman kínálatából? Megüti egy Makita MLT100 színvonalát vagy ez is ilyen Güde, Einhell kategória?

• rolipoli00

újonc

válasz Winner_hun #25349 üzenetére

Azt,azért hozzá tenném,hogy ez egy ASZTALOS topik. Mi barkácsok tanácsért jövünk ide,meg persze tanulni tőletek. :R Van aki szintén,így kezdte csak már előrébb tart.
    Továbbra is egyetértek veled!
    Ha valaki idejön kérdezősködni,hogy érdemes e megvenni ezt meg azt a gépet,akkor azt kapja,hogy NEM és ha lehet messzire kerülje el. "Makita mlt100 azalatt semmit!!!"
    De hiszen egy barkács kérdezte ezt és nem kolléga. Nem termel,nem számolja ki,hogy mennyi munkával jön vissza az ára,hanem a szabadidejében barkácsolgat,mert vagy nem telik szakemberre vagy kedvet kapott hozzá stb.
    És hol vásárolunk mi barkácsok? A barkácsáruházban. Mert MÉG nem értünk hozzá és nem a szakkereskedésbe megyünk először.És még azt a csúnya áfát is ki kell fizetnünk úgy,hogy többet sose látjuk .Itt ,ha jól emlékszem nem láttam még makitát.
    Természetesen a tanácsaitok megszívlelendők. Én szem előtt is tartom mindig,de a pénztárcám szól,hogy most ennyi és jó lesz,ha leszállok már róla.
    Szóval nincs itt probléma,csak a helyén kell kezelni a dolgokat.
    Thebynek is igaza van,hogy csak óvatosan ezekkel a gépekkel és ne várjunk tőlük csodát.

• Soká

senior tag

válasz passatgt #25318 üzenetére

Tényleg attól függ, hogy mire akarod használni?

Amit nem bír: a folyamatos használat: ne akarj vele egyszerre vágni pár folyóméternél többet, mert leég. (az tehát NEM barkács használat, hogy évente egyszer órákig akarod járatni!!!!)
    Ne akarj vele gyorsan dolgozni, lassan told az anyagot, hallani fogod, mennyire erőlködik (megnyugtatlak, vágtam én vele kétcollos egzóta pallót is, de lassan, igaz nem a hozzáadott lapokkal, bár azok sem használhatatlanok)
    a pontosság, nem az erőssége, de lehet vele szépen dolgozni, csak ügyeskedést igényel.
    bútorlapot ne akarj otthon vágni! - azt lapszabászaton kell.
    Vannak alapvető dolgok, amit nem árt ellenőrizni:
    - sík-e a munkafelület
    - párhuzamos-e a lap a nútokkal
    - derékszög-e a derékszög, stb.

Ne terheld nagyon az asztallapot, mert deformálódhat.

Még elszívóval is porolni fog, beltérben maszk nélkül ne használd!

Újonnan csak + 100.000-ért kapsz már elfogadható gépet (pl. Makita MLT100)

• pali923

aktív tag

Most küldték az új akciós Makita kiadványt. Az MLT100 fűrész már leóccózva is br. 164.000 Ft. Tavaly szeptemberben még a 150.000 alatti fűrészeknél számoltunk vele.
    Még jó, hogy nincs infláció :F

• Williamrast

újonc

Köszönöm a hozzászólásokat a Zipper gépre ..., bár bevallom elkeserítetek...

Mitévő legyek , ezen rágódom már jó ideje. Se pénzem, se helyem, se megfelelő mennyiségű munkám nincsen arra h egy igazán komoly gépet vegyek ...

Makita MLT100? 190 000-ért sokallom picit.

• thyeby

őstag

válasz pali923 #22907 üzenetére

Hmm, nekem a feléből van elég jó fűrészem, gyalum, és marógépem, mégis, sajgott nagyon a szívem, amikor ez a példány - így látatlanul - a képbe került.
    Ennek a körfűrészéhez mérve az MLT100-asom, a gyalujához a HC330-asom, a marójához pedig az összes nagytudású felsőmaróm együtt is olyan, mint az enyémekhez mérve az Aldis szemfényvesztések.

Tulajdonképpen a Hammernél kezdődik valahol a kategória csúcsa. Ez a gép nagyon precíz (tartósan!), és meg sem érzi az ipari termelést. Nincs rajta semmi hókuszpókusz, meg marketinglézer, de nagyon jól használható. Ominózus példány pedig mindössze hat éves volt. Bármennyit ment is, még újnak számít. Az én HC330-asom már nyolc éves, de ha odaállítanék mellé egy új ugyanilyent, az semmivel sem tudna többet, mint emez - legfeljebb, ha később kellene csapágyazni, de a használati értéke kifogástalanul egyezik az újéval.

Mindent összegezve, akkor tudnál erről igazán nyilatkozni, ha dolgoznál egy napot ezzel, azután pedig azzal, amit a feléből sikerül összehoznod. Utóbbit cserpákolásnak éreznéd szerintem. Ebben a kategóriában 2 milláért ez a legolcsóbb gép. Egy valamire való lapszapászgép még használtan is 6-800 ezer pénz, egy jobb gyalu pedig, ami nem is Felder, ki se jön egy misiből. Szóval más kategória ez, mint a kicsike gépek, amikkel mi tengetjük a napjainkat. Más azoknál a nagyon elavult öntvény monstrumoknál is, amik fél évszázados létükre még mindig állják a sarat. Mert ez naprakész úgy mobilitásban, munkavédelmi szempontból elszívás tekintetében, és konstrukciójában is.

• Bubi

csendes tag

válasz Pydew #20975 üzenetére

A Bernardo legtöbbször (ennél is) a leadott teljesítményt adja meg.
    Na nem mintha ettől profi szintre ugrana... ugyanúgy európainak álcázott kínai tömegcucc mint a Holzmann. A kínait nem jelzőként mondom, ott gyártják és kész, te is gyártathatsz magadnak Pydew márkát, olyanra festik a gyárban amilyenre kéred.
    Mellesleg Bernardo asztalim van (már jó ideje nem lehet kapni ezt a típust), öntvény a teteje, 2,2kW, és nem adnám oda két ilyen Makita MLT100-ért sem - de nem is fair dolog egy napon említeni ezekkel a tejesládákkal. Ez egy régebbi, amerikai ún. contractor saw, ott ezt még régebben hordozhatónak tekintették (a maga 120 kilójával). A párhuzamvezetője igen masszív (mindkét végén rögzül, nem hajlik, nem görbül), a gép minden része viszonylag egyszerűen beállítható, és nem állítódik el önkényesen. Pénztesztet simán bírja (élére állított érme megáll rajta üzem közben, ha esetleg nem ismernéd). A Freud fűrészlapoknak örült nagyon.
    Ha a műhelyen kívüli hordozhatóság szempont lett volna, Metabo-t vettem volna, vagy kicsit többért kék Bosch-t. Zöldet semmiképp, nem tartom semmire (de az élelmiszerboltos hulladékoknál azért egy fokkal jobb).
    Azt egyszer és mindenkorra döntsd el, hogy cipelni akarod-e vagy sem. Ha nem, akkor már legyen súlya, én legalábbis azt vallom, hogy a faipari gép anyaga a szürkeöntvény, nem pedig az alufólia.

• alok

csendes tag

válasz Pydew #20962 üzenetére

Mivel szeretnék én is egy körfűrészbe beruházni, ha megkérlek kifejtenéd bővebben a Makita MLT100-ról általad hallottakat?

• Pydew

csendes tag

Sziasztok!

Láttam korábban már volt téma de szeretném kikérni a véleményeteket, tapasztalatotokat, asztali körfűrész terén.
    A végzettségem asztalos. Többnyire bútorlapokkal dolgozom, de néha tömör fával is szoktam. Unokabátyámnál tudok felder körfűrészen dolgozni, de sajnos nem mindig tudok hozzá eljutni, így itthonra is szeretnék beszerezni egy gépet, de még nem döntöttem el, milyen kellene, mi lenne a jó. Jelenleg van egy güde tk 2400am, de nem vagyok annyira megelégedve a géppel. Sokat kellett állítanom rajta, hogy valamennyire pontos legyen, de így is 2 tizedmm-ert csal. Két colos keményfához meg gyenge, pedig néha azt szeretnék vágni.
    Három csoportba szedtem a körfűrészeket, ár alapján.

150.000ft-ig:

Makita MLT100 1500w.
    Jót és rosszat is hallottam már róla. Árban király, de nemtudom mennyire vágná a keményfát.

Einhell Rt-cc 315 u 2200w
    Az einhell márkáról megoszlanak a vélemények. Alapból nekem van pár cuccom ami einhell és megvagyok velük elégedve, de erről a piros einhell körfűrészről nemtudok semmit. a 2200w az nagyon csábító, meg az is, hogy a tolóasztal a penge mellett megy el, de még sehol sem láttam írást róla, hogy mennyire jó vagy rossz a gép. Inkább csak a márkát fikázták.

Bosch Pts 10 1400w
    Kis barkácsgépnek néz ki, gondolom az is, de külföldi oldalakon sokan használják. Az 1400w olyan kicsinek tűnik, fenyőhöz talán ideális. Kemény fát lehet vele vágni?

Bosch Pps7s 1400w
    Erről a gépről szinte semmit sem lehet tudni. Az 1400w a kicsi. Vagy nem?

Aeg Ts250k 1800w
    Erről a gépről azt olvastam, hogy sehol sincs kiállítva, hogy meglehessen nézni. Esetleg erről van valakinek valami tapasztalata?

Zipper Zi-fks 250 2200w
    Igazából ez kilóg a sorból, mert csak 65ezer ft-be kerül, Van tolóasztala és 2200w. Viszont sehol egy leírás, sehol egy tapasztalat. Pedig nem tűnik rossznak, árához képest meg tényleg nem.

Bernardo Ts250Pd 1800w
    Semmit sem írnak róla, de nem tűnik rossznak az 1800w miatt.

150.000-200.000ftig:

Bosch GTS 10J
    Kék ipari bosch, a vezetővonalzója nagyon tetszik, 1800w, nem tűnik rossznak, csak keményfához jó-e?

Metabo TS 250
    2000w-os, lehet róla jót és rosszat is hallani.

Dewalt Dw745
    A Dewalt név jól hangzik, de az 1700w a 2000-hez képest olyan kevésnek tűnik. Kevés élménybeszámolót lehet olvasni róla.

Zipper ZI-Fks315
    Ugyanúgy zipper de a drágábbik. 2000w-os, tolóasztallal ellátva.

200.000-300.000ft-ig:

Metabo Ts 254
    2000w

Bosch Gts 10 xc
    Megközelítőleg ugyanaz mint a 10j csak 100ezerrel drágább. Ennyit viszont azért nem ér a tolóasztal. Vagy lehet mást is tudni róla?

Makita 2704
    Az árához képest én keveslem az 1650w-ot.

Bernardo PKS 250F
    Ez már nem egy hordozható gép, de helyem van, viszont az 1500w elég kicsinek tűnik.

Ezeket a gépeket nézegettem, van nektek ezekről tapasztalatotok? Pár évig szeretném azért használni, amint úgy lesz pénzem egy hammer c3 31et (asszem ez a száma) szeretnék venni, de addig is dolgozni szeretnék. Ha valaki részletesen letudná írni ezekről a gépekről a tapasztalatát, azt megköszönném.

• shaft72

tag

válasz shaft72 #20827 üzenetére

Problem solved :D

Tehát a kérdés az volt, honnan lehet asztali körfűrészbe a sablonokhoz sínt szerezni.
    Megoldás:
    Laguna C10-es alumínium U-profil (10x10x1.5 mm) tökéletes, minimális játéka sincs, viszont nem is szorul.
    Makita MLT100-al próbálva.
    Ára: 1140 Ft / 2m itt.

• thyeby

őstag

Kicsit bosszankodtam, amikor írtam, hogy majdnem vettem 60 ezerért egy Festo merülőfűrészt sínestől, szorítóstól. (Nem voltam hajlandó ekkora pénzt előre utalni, így inkább hagytam, hogy essen kútba az üzlet.)
    Jó lett volna, mert most kell épp egy komolyabb tétel bükköt széleznem. Esténként spekuláltam, hogy kölcsönkérek egy új gépre, mert most sürgős is a szélezés, és baromi fárasztó az eddig kialakított módszeremmel - ceruzavonal mentén szabadkézzel toltam a deszkákat százszámra eddig minden évben.
    Agyaltam azon is, hogy miként tudnék a meglevő eszközökkel gyorsabban szélezni. Minden este lefekvés után tovább gondoltam, módosítgattam fejben, hogy miként lehetne a festo mintájára készíteni valami megoldást a körfűrészre. Tulajdonképpen az dugott darazsat a fülembe, hogy epmd és Speciali kiokosítottak, hogy ezt a Festo sínt csak leteszed a vágandó vonal mellé, rá a gépet, és tolhatod is.Sokadik nap után eléggé letisztult, hogy mit hogyan lehetne/kellene megvalósítani, míg aztán megérett a döntés bennem, hogy meg is építem.
    Bizonytalan voltam benne, hogy fog-e működni, jól fog-e működni, könnyítek-e a munkán, gyorsítok-e a munkán, vagy csak elpöcsölök 1-2 napot az építéssel, és kiderül, hogy meddő fáradozás. Mert nem nagyon engedhetek meg mostanában magamnak ilyen 1-2 napot.

Nos, sikerült. Pompás lett.
    Gondoltam, megosztom Veletek, miként valósítottam meg. Márton111 kolléga például szintén kézi körfűrésszel szélezi az olykor nem is kevés boroviját - csak ugye a körfűrész fogaskerék együttesét gyilkolja az ilyen munka. Ajánlom hát neki is, vegye mustrára, mit, és hogyan csináltam. Így utólag már rém egyszerűnek látszik a dolog, de aki nem hiszi, hogy nem is annyira egyszerű, továbbolvasás előtt gondoljon ki egy gyors és biztos szélezési módszert, és talán meglátja, hogy kerülnek képbe bonyodalmak.

No, lássuk akkor a lényeget:

Adott volt egy imitt-amott már eddig is tuningolt Güde asztali körfűrész. Nem írom a típusát, a fotókról le lehet majd vadászni, melyik is az. Meg ugye adott volt az agyalás, hogy miből, mit, hogyan?
    Három szál collos borovi mellett döntöttem. gondoltam, ha jól működik, megépítem majd bükkből, vagy inkább gyertyánból, ha elkopott, és arra érdemes az elgondolás.

Tulajdonképpen két szál deszka is teljesen elég, a harmadik csak azért kell, hogy a leeső darab ne egy emelettel lejjebb kívánkozzon. Két egyforma idomú horonymarással kezdődött az érdemi munka. Ehhez a Festo adta az alapötletet, bár élőben sohasem láttam, pedig de jó lett volna. Kellett aztán egy harmadik horony abba a deszkába, amelyik szánként működik - mindjárt azt is leírom, hogy miért.

Ez itt a kész egyszerű, de nagyszerű. Itt még nem tudtam, hogy fog szuperálni, ez volt a próba pillanata. Váltsuk apróra:

A baloldali hornyok azt hiszem magukért beszélnek. Gondolkodtam sokat, hogy milyen hornyot alakítsak ki, és elég sokáig kitartottam amellett, hogy ennél bonyolultabb horony legyen, ami úgy kapaszkodik egymásba, hogy nem engedi függőleges irányban oldani egymást. Aztán ezt azért vetettem el, mert ha kicsit csavarodott fát kell majd rászorítanom, akkor óhatatlanul szorulni fog, és kínlódás lesz. Féltem, hogy így meg kiugorhat egymásból tolás közben, de kb 200 db deszkát leszéleztem most vele, és egyetlen egyszer sem ugrott ki. Látszik a fotón is, hogy a csúszó részeket jól nyakonöntöttem paraffinolajjal.
    A jobb oldali fecsefark alakú hornyot a különböző méretű deszkák gyors leszorításához találtam ki - ennek az elvét pedig a Makita MLT100 szánrögzítőjéről loptam - vagy inkább adaptáltam, mert annak másmilyen horonykiképzése van. Alább erre közelítettem a sanyialfával:

Egy occó asztalos szorítót elfeleztem a flex-el, és a jobbik felét belecsavaroztam a fába. No, ez a képen látható rész az egyik kritikus dolog. Jobb lenne ezt alles zusammen vasból, s nem fából, de mert komolyabb lakatosműhely nincs a közelben, egyelőre kifaragtam bükkfából. (Eddig elég korrektül bírta - kicsit elferdítette a sok szorítás a függőlegesből a vasat, demegállapodni látszik, mint a pisai ferde torony - habár az is tovább dől. :U ) Az ennek a lényege, hogy amikor szorítom meg, akkor a szorítandó fára ráhúzom a trapéz alakú idomlecet, ami a sínben fut, és ezzel egy időben ki is emelkedik a horonyból picikét - annyi kotyogást engedtem neki (A la Makita), talán úgy 2-3 tizednyit. És a borovival kitűnően szuperál, nem tudom, hogy a bükkel is sikerült volna-e egyből ilyen patentra?

És most ugrott a majom a vízbe. Tökéletes egyenes lett, nem mozdult be, könnyű volt tolni, gyorsan be lehetett állítani, és gyorsan ki lehet oldani a készt/félkészt. A Festo annyiban jobb ennél, hogy rálátsz a vágandó vonalra felülről, nekem pedig le kell hajolnom, és alulról kell benézni a vonalat, ahol vágni akarok. Sok olyan tutipontos vágásom is volt azonban, amikor felülről is kiabált, hol kell leszorítanom a széleznivaló deszkát - ugye, amikor a kéreg felőli leeső szél nem holos, hanem egyenes, vagy pláne amikor domború, akkor a két vége a két fix pont, és nem lesz banfócos, vagy banvarcos, vagy... - emlékeztek...

Másik nézőpontokból - a jobb érthetőség kedvéért.

A sín két végére ilyen csavarokat tettem, és így, hogy finoman be lehessen hangolni, hogy a szán nagyon pontosan a fűrészkoronggal párhuzamosan fusson.

...És ez is másik nézőpontból a jobb érthetőség kedvéért.

És megspóroltam negyedmillió forintot, nem kell Festo csodát venni. :D

• thyeby

őstag

válasz pali923 #18019 üzenetére

Épp azért szidom. :(((

Tudod, amikor elkezdtem építeni a vállalkozást, ezzel a márkával szereltem fel a műhelyt. Tapasztalatlan voltam, és nem tudtam két evidenciát:
    - Hittem a marketing dumában.
    - Nem ismertem fel, hogy ami a nagy gyártók MEO vizsgálatán megbukik, az spuri a keleti piacra - mágászik ezt a pjesti njepek!
    A metebó honlap azt ígérte, hogy 48 órás szervizszolgáltatásuk van minden termékre, de nem lesz szükség rá, mert ezek a gépek ipari használatra, kurvahájgmagas qualitateminőségű csúcsszupernano hókuszpókusz, és vegyem meg tőlük, csak jól járhatok. Gondolkodás nélkül be is ruháztam vagy másfél millát, aztán láb kipörög - füstölt a beton a lábam alatt, dolgoztam ezerrel, ahogy való. De nem sokáig tudtam ezt megtenni. Egyik matabó a másik után vonult a szervizbe. Kivétel nélkül, öregem. De nem csak 48 órára sajnos. Akkor csordult ki a pohár, amikor a félmilliós kombinált gyalun garancia ideje hajnalán kevés híján három hónapon át kotlottak - egy sz@r qrva kapcsoló miatt, apám. És enélkül a gép nélkül nem létezett élet a műhelyben ücsörögve gyártottam a veszteséget miatta.
    Nna, ekkor került ki végérvényesen és visszavonhatatlanul ez a fájintos márka a szívem csücskibűl - és most is azt mondom, hogy akkor törjön el a csuklóm menten, ha én még egyszer kérek számláztatni metibót. És várom, hogy lassacskán kikopjanak a műhelyből ezek a hol zöld, hol kék gyönyörűségek.

Ma már nem nézem, hogy mennyi garanciát vállal a gyártó. Most legutóbb pl a Makita MLT100-as asztali körfűrészért adtam 120 ezer csilingelő magyar forintot, de b@sztam én beregisztrálni a gépet, hogy kapjak még két év garanciát rá. Ma már tudom, hogy a garancia csupán annyit ér Magyarországon, mint a mindenkori kormány mindenkori ígérete. És ez nem csak a metebóra igaz, hanem a DeWaltra, AEG-re, Makitára ugyanúgy.

• thyeby

őstag

válasz zonusz #17573 üzenetére

Csak kapkodom a fejem, hogy hol is tartunk most.

Milyen gépet vettél?

Szerintem se az MLT100-ban, se a TS250-ben sincs hőkioldó, mégis megbízhatóak, mert jól vannak az erőviszonyok kiszámolítva rajtuk. Persze ezeket is le lehet égetni.

De hogy elébe menjünk ennek a leégés dolognak:

Amikor az ember érzi, hogy belassult a gép, és nehéz tolni a fát rajta, akkor húzza vissza, amíg nem késő. Így sosem fog leégni. Azért lassul be, mert olyan feszültség van a fában, ami összefele húz. Ez keményfánál pláne olyan erős tud lenni, hogy egyetlen vágással le lehet égetni egy izmosabb gépet is. (Persze ezek a 4KW-os nagy dögök más kategóriák, de kinek is van pénze sörpadhoz, képkerethez, anyám tyúkjához mégannyi villanyszámlát fizetni, és sokaknak nincs is még 16 A biztosíték se, nem hogy 25A, vagy felette.) Ha visszahúztuk a fát, és újtaroljuk, már jelentősen csökkenni fog a feszültség, hiszen ismét kivágtunk a résből 3mm-t.
    Feszítőék nélkül sose tolj hosszára fát. (És itt jól beállított, és jó méretű feszítőékre kell gondolni.)
    Ha egy fa összefele zár, akkor megteheted azt is, hogy leállítod a motort, bekalapálsz a feszítőék mögött a résbe egy éket, ami nem hagyja megszorulni a fát.

Ezek egyébként is alapszabályok (egyebek között balesetvédelmi szabályok is), bármilyen jó géped legyen is.
    Úgyhogy ne rosálj be, nem azt jelenti, ha nincs egy gépen hőkioldó, hogy akkor az tehát le fog égni. A Güdére, Einhell-re ez tisztán igaz persze - azokra nagyon ráfér a hőkioldó. Mert a nagyobb vágásteljesítményért nem tették meg, amit meg klellett volna. Egyszerűen rátettek egy nagyobb fűrészkorongot, és úgy már jól hangzik, hogy 57mm-t képes átvágni. De kellett volna vékonyabb lap, erősebb motor, és főleg minőségi vidiás korong is. Meg még sok más is persze, de akkor már ott tartanának árban, hogy mezei barkácsolónak eszébe sem jutna megvásárolni, márpedig az ő piaci részesedésük főképp erre a szegmensre van kihegyezve.

Mégvalamit:
    Az, hogy nekem évente többször is megáll a hőkioldó miatt, azért alapvetően két dolognak köszönhető.
    - Tempót kell dolgoznom, ha versenyben akarok maradni. A piaci verseny sokszor nagyon késhegyre megy.
    - Tudom, hogy ott van az az áldott hőkioldó, és megvéd a világvégétől. Így az ember bátrabb persze.

• thyeby

őstag

válasz hnorbert70 #17565 üzenetére

Hűha! Jól felvitték ennek a Güdének az árát. :Y
    Nekem kinézetre egy ugyanilyenem van, és valami 55 ezerért vettem.

Nos, nézzük ezt a Güdét:
    A Makitához képest vinklizni csak igen rövideket lehet vele. Inkább úgy fogalmaznék, hogy deszkák széleit jól le lehet (talán) vele fejezni. De arra sokkal szerencsésebb egy olcsóbb gérvágó is, mert képzeld el, hogy most keresztben kell lefűrészelned egy deszka végéről néhány centit. Ehhez valami alkalmas asztalkiegészítőt kell gyártanod, mert mondjuk egy 3 méteres pallót így meg sem bírsz kézzel tartani, nem hogy pontosan áttolni a gépen.
    Az asztal lapja egy vékony bádoglemez. Nincs, és nem is lehet benne vezető vájat(ok), ami pedig sokszor egyenesen nélkülözhetetlen egy asztalos számára.
    Ezt az asztalt inkább építkezésekhez tervezték. Amikor a stablont rakod fel, amikor tetőleceket akarsz gyártani 30-as anyagból - bár árulnak készen tetőlecet, én nem bajolnék ilyennel, mert nem olcsóbb, nem drágább - térfogatra megy a faáru. Amikor egy ideiglenes budit akarsz összecsapni, amíg elkészül a házad, amikor faházat, fa garázst akarsz építeni, vagy kerítést készítenél fából.
    Ezt a gépet én azért vettem, mert eladtam a szalagfűrészt, és gyorsan kellett helyette valami, amivel szélezni tudok 30mm vastag bükköt.
    De az MLT100-at meg kellett vennem mellé, hogy a klasszikus asztalos fűrészeléseket meg tudjam oldani.

Számomra az nagyon tág fogalom, hogy otthoni célra. Mert ha otthon egy íróasztalt is akarsz készíteni, netán konyhabútort tömör fából, akkor mindenképp az MLT100-at, vagy matabó TS250-et vedd meg. A Güde inkább építőminőségű hosszvágásokra alkalmas - de ahhoz még rá kellett tennem egy jó drága freud hosszvágó korongot - szépen is muzsikál tőle. De látod, a stellerje ennek is csak egy ponton rögzül.
    Az, hogy szénkefés egy villanymotor, ne riasszon el. Ma már nagyon stabil, tartós szénkefék vannak, amit szerintem otthoni használattal el se tudsz nyűni. És a másik dolog, hogy 2-3 ezer forint egy új szénkefe. Ez egy ilyen gépnél anyagilag szerintem nem tétel. Inkább az, hogy hangos. (Egyik másik háztartási gép, pl egy porszívó azért sokkal hangosabb.)
    Ha körülírod, hogy jó valószínűséggel mire fogod otthon használni, és hogy milyen elvárásaid vannak a géptől, akkor könnyebb lelkiismerettel merek gépet javasolni. Így csak tippelek, hogy mit is szeretnél egy ilyen beruházás után fűrészelni.

• thyeby

őstag

válasz hnorbert70 #17563 üzenetére

Elsősorban tartósság, megbízhatóság szempontjából ez az én véleményem szerint elmarad az MLS100-tól az ára viszont ugyanannyi. Gyanítom, hogy pl a fűrészkorong emelő liftje nem bír ki 50 felemelést sem, pláne, ha telekerül fűrészporral. Úgy vélem, hogy az Einhell-nek nagyon fel kell kötnie a gatyát, ha versenyezni akar a Makitával. Azt teszi, de nem hallottam még Einhell fan-t, aki igazolná, hogy tartósabb, vagy pontosabb.
    Tudod, a gép ereje is kétélű dolog. Nekem egy 2KW-os Güde (is) van, ráadásul hővédelemmel, és ugyanígy 315 átmérőjű lappal. Igaz, a motorja csendes, de azért ekkora koronghoz 3-4 KW-os motor kellene. Csak 30mm vastag bükköt szoktam vele vágni, de amikor összefele húz a deszka, leáll a gép (a hővédelem okán) jó félórára. Szóval az, hogy erős, relatív dolog. A 315-ös laphoz gyenge, de a Makita 1,5KW-jához mérve erősebb. Azonban a Makita jobban gazdálkodik a teljesítménnyel. Kisebb, ráadásul véknyabb lapot hajt meg - ami pallódeszka méretű fenyőig (kipróbáltan) bőségesen elegendő.
    Valójában akkor sokkal hitelesebb lehetnék, ha kipróbáltam volna ominózus Einhell-t. Viszont erről a márkáról annyit, hogy van nekem Einhell tipusú kisebb asztali körfűrészem - hát az akkora csalódás volt, hogy csak nna. A tárcsa üt, a motor kajlán van felheggesztve, a stellert lehetetlen a tárcsával párhuzamosan beállítani, holott a két végén kell két külön anyával (kulccsal!) megszorítani. Fél napomat rááldoztam, hogy rendbe teszem, de ez teljességgel lehetetlen. (A Güdét legalább rendbe tudtam tenni.) Igaz, az egy más kategória, de úgy vélem, hogy aki ekkora tré dolgot egyszer ki tudott adni a kezéből, az más tekintetben is teljességgel megbízhatatlan.
    Nem annyira rossz gép az az MLT100 - ismétlem - csak ennyi pénzért nem szabad csodát várni. És ez igaz az Einhell-re is. Ebben a kategóriában talán hangyapucával előrébb van a metebó TS250, de számomra nem ért 40 ezerrel többet az MLT100-nál. (És azon tolószán nincs!)

• thyeby

őstag

válasz hnorbert70 #17561 üzenetére

Nagyon relatív dolog az, hogy mit nevezünk precíznek. Ebben az árkategóriában nem létezik precíz körfűrész, és sok a kompromisszum, vagyis szűkek a korlátok.
    Nézzük, mi az MLT100 fontosabb "kompromisszumai":
    - Egy ponton rögzülő steller (párhuzamvezető). Ezt persze könnyedén lehet orvosolni aprócska plusz munkával.
    - Derékszög vezető sín kottyan a nútban. Gyártani kell egy pontosabb sínt hozzá.
    - Vékony fűrésztárcsa (2,3mm vágásvastagság). Nem egyszerű normál vastagságú fűrészlapot tenni rá, ugyanis mind a feszítőék, mind a motorteljesítmény ehhez van kalibrálva.
    - Nem túl elegáns porelszívás.
    - Szénkefés, karbantartást igénylő, ezenáltal igen nagy alapzaj.

Kezdők, laikusok azt gondolják, hogy ez egy profi gép. Tudni kell azonban, hogy a profi gép az milliós nagyságrendű beruházás.
    Ettől függetlenül sokféle munkához jól tudja használni egy átlagos asztalos, csak tisztában kell lenni, és együtt kell élni a korlátaival.

• hnorbert70

csendes tag

válasz thyeby #17559 üzenetére

Üdv.
    Pontosan miért neveznéd nem precíz gépnek az MLT100-at? Talán a teljesítményével van baj, vagy a pontosságával? Ha ha pontosságával akkor milyen eltéréseket mutat?

• thyeby

őstag

válasz Bokrász #17558 üzenetére

Próbálj egy ilyet keresni a használtpiacon. Szerintem innen indul, az MLT100-at nem nevezném precíz gépnek.

• Fermoy

csendes tag

válasz janos1985 #17496 üzenetére

Szerintem ha jó Stanley kéziszerszámokat veszel, akkor nem sokkal maradsz majd el az asztalos gépek áraitól.

Az MLT100-zal nekem is van egy-két hét tapasztalatom. A stellerjét elég macerás beállítani, hogy az tényleg párhuzamos legyen a fűrésztárcsával. Ha már 5-10 centivel arrébb teszem, akkor újra kell merőlegest néznem. Sajnos a tolószán sem igazán párhuzamos, illetve a sínekben eléggé kotyog a vezető. Ezt próbáltam aluszalaggal kiküszöbölni, de akkor meg úgy jártam, hogy a vezetősín egyik részében pontosan illeszkedik, a másik részében pedig szorul. Ráadásul nem egyformák a sínek méretei sem, mert a tolószán sínébe pedig bele sem tudom helyezni az így korrigált vezetőt. Az asztalja nem teljesen sík. Lehet, hogy csak én fogtam ki egy balul sikerült példányt, de lehet, hogy csak többer vártam egy Makitától. A fentieket leszámítva azért szerethető gép, de ahogy Thyeby is írta korábban, meg kell tanulni vele dolgozni.

• thyeby

őstag

válasz mdk01 #17442 üzenetére

Én voltam, jelentem.
    Az ilyen rögzítésű stellerek simán bemozdulnak kis erő hatására is fél millimétert - ezt kipróbáltam az MLT100-on is. Amikor táblásításhoz vág az ember, olyankor ez qrvára nem jó, mert nem lesz szép illeszkedése a léceknek. Egyébként inkább rövidebb daraboknál jön ez elő. Letoláskor nagyon kell figyelni, mert bele lehet egy kiflit kanyarítani a vágás utolsó néhány centijébe. (A legelső vágásom így sikerült.)

Egyébként sokan be vannak szarva az ilyen stellermegoldástól, pedig vannak esetek, amikor ez a szerencsésebb. Meghát egyszerű oldalról kitámasztani - csak plusz munka.

• thyeby

őstag

válasz janos1985 #17405 üzenetére

Nézd, ma éppen a Makitával szabdaltam a fáimat. Nem egy ultrapreciz gép, de a zöld Bosc-nál szerintem nagy léptékkel jobb. Az kotyog, lötyög, lóg, zörög. Ahol egy gép csak pontatlankodhat, hát az meg is teszi. Ahhoz túlságosan drágán kínálják. A gyenge kis asztalfelület például azt a korlátot fogja jelenteni számodra, hogy egyszer kitalálod, hogy valamelyik alkotásod legyen valami öblösebb keményfából. Na, ha az a Bosch odacsapja a fádat magához, mert hajlamos az ilyet megtenni még a profi gép is, ha nem egyengetett fát tolsz rá - onnan kezdve már sík asztalod sem lesz. Na, meg lehet, hogy erőtlen is lenne ilyen feladathoz. Szerintem ha most a pénz annyira számít, hogy meghátrálsz a Makitától, akkor vegyél inkább egy Güde konkurenst. Úgy gondolom, az se lesz rosszabb a PTS10-nél - igaz, nem is jobb.

Tekintve, hogy most kedvemre hasonlítgathatom a metebó TS25-ét a Makita MLT100-hoz, idevágó tapasztalatot osztanék meg most Veled:
    Használható a Makita. Összevágtam vele ma délután 2 szék minden elemét. Fogjuk rá, hogy korrektül megoldotta. Az ülőkéhez táblásítanom kellett. Ezt a műveletet szeretem alapban a körfűrésszel egyenesbe vágni, s nem bedugni a vastagoló gyaluba azokat az oldalakat, ahol a ragasztás lesz. Azért, mert jobban megfogja a ragasztó, ha nincs tükörsimára gyalulva.
    Nos, megoldotta a Makita a feladatot úgy, hogy egyetlen fadarabot sem kellett újra gyártanom - magyarul nem rontottam el semmit.
    De!
    Mivel az MLT100 stellerje, mint írtam, csak egy ponton fix, igen nagy figyelemmel kellett fűrészelnem. Könnyen belekerül egy-két tized differencia az egyenesvágásba. Mivel már sokat vágtam másik hasonló stellermegoldású fúrészen így, megtanultam, hogy mire kell kihegyezni a figyelmet. Ahogy sejtettem, ezen a Makitán is ki lehet tapasztalni a jó vágást. Szerintem egy kezdő még ezzel is sokszor rontana. De megtanulná kezelni, és fejlődhetne rajta. Nem vagyok abban biztos, hogy a zöld Bosch nem megtanítana jól fűrészelni, hanem inkább elvinné a kedved a munkától, és azt az érzést sugallná, hogy tehetségtelen vagy te a fához.
    Nem szívesen reklámozom a metibót - van egy ilyen becsípődésem. De a TS 250-essel figyelni se kell toláskor az MLT100-hoz képest, és biztos, hogy jó eredmény jön ki a leszedőoldalról. Az MLT100-nál ez már nem annyira biztos. S vajon akkor a PTS10?
    Egy fűrész használati értékét ilyesmik nagyon befolyásolják. Szép gép nagyon az a PTS10, talán a most felsorolt 3 asztali fűrész között valóban a legszebb. De gondold át: Szebbet akarsz, vagy jobbat?
    Ilyen PTS10-et elég gyakran találok az apróhirdetések között. De ha nagyon keresgélek, akkor is szerencse kell hozzá, hogy belebotoljak egy MLT100-ba, vagy egy TS250-be. Szerinted ez véletlen?

"Ez a makita egy magasabb szintet képvisel mint a föntebb említett Bosch?"

Igen, ez a Makita egy magasabb szintet képvisel.
    A PTS10 egy barkácsgép, a Makitát arra tervezték, hogy akár napi 8 órát dolgozzon tartósan. És három év garanciát adnak rá. Az ára pedig nem annyival több, mint amennyivel megbízhatóbb.
    Azért megismétlem - ez még nem preciziós kategória.

Karbantartás:
    - szénkefék cseréje, ha úgy 3mm-nél kisebbek lettek
    - csúszószán kenegetése vazelinnal, vagy műszerolajjal (érzed, ha már nem könnyen fut)
    - fűrészlap magasság állítójának a rendszeres zsírzása.

...A többit tudod magadtól.

• Bubi

csendes tag

válasz janos1985 #17419 üzenetére

Azért azt se felejtsük el, hogy a Makita és a Bosch is kínál olyan asztali körfűrészt amibe nehéz belekötni. Igen, kétszer annyiért mint a pts10 vagy az mlt100 - de nem azért kerülnek ezek ennyivel kevesebbe mert az egyiken műanyag a görgő a másikon meg fém, de nem ám. Egy asztali (asztalra tehető) körfűrész már önmagában is kompromisszum, a két kategória közötti árkülönbség pedig : egy kompromisszum-csomag, akciós áron. A végsőkig ki van spórolva a 'barkács' gépekből minden, sőt, ha valahol érvényesül a 'nevet fizeted meg' elv, hát akkor ezeknél nagyon. Mondjuk az is igaz, hogy a 'barkácsoló' azért nem önjelölt bútorkészítő, legalábbis a gyártók szerint biztosan nem. Fúr, farag, barkácsol.
    Ha a precizitásra van igényed, akkor 100 ezerért kompromisszumokat kötsz. Kicsit többért már megkaphatod a Metabo TS250-et, ami az előbb említetteknél egy kategóriával feljebb van.

Egy (nem éppen biztató jellegű) összefoglaló az mlt100-ról : [link]

Példa a: szerelj a Bosch felsőmaróba egy kést, állítsd be úgy, hogy pontosan x mm-t álljon ki, rögzítsd a magasságot. Aztán fogd meg két kézzel, és nyomd a talpat a gép felé (a munkadarabon is ezt fogod tenni, valamennyire mindig nyomod lefelé + ott a gravitáció is) de most csak kézben tartva, a gépet fejre állítva tedd ezt. Azt fogod látni (eddig mindenki ezt látta, én is) hogy hiába van fixálva a mélység, össze tudod nyomni 0,5-1mm-t - ami nem tűnik soknak, de arra pont elég, hogy a kerekítés ne legyen teljes, vagy válla legyen, vagy két, egymással szemben elhelyezkedő nút már 2 mm-es hibát okozzon - ez már bőven látszik.
    A talpába tehető másológyűrű ugyanez pepitában, dísznek van rajta.

• Soká

senior tag

válasz janos1985 #17412 üzenetére

Csak felületesen olvastam a dilemmádat.

Bosch/Makita ügyben: elég szemléletes, ha megnézed a súlyukat: zöldBosch 23,5kg Makita 38kg. Az egyik ugyan nettó lehet, a másik vlsz. dobozzal, kiegészítőkkel, de akkor is jóval nagyobb, erősebb konstrukció.
    A zöld Bosch szerintem egy jól megtervezett, de kissé alulméretezett darab. Engem annak idején két dolog riasztott el: mindkét megtekintett darabnak be volt horpadva az asztala. Hogy eleve gyárilag volt-e ilyen, vagy a boltban létra helyett használták, nem tudom... A másik a műanyag fehér kis görgői, tipikusan olyan elemek, amit kis terhelésre találtak ki. Szóval, kompakt kis gép modellező jellegű felhasználásra kiváló, de ha Te ácsmunkákat is akarsz csinálni...

Nekem az nem tiszta, hogy mennyit és mit akarsz a gépeiddel készíteni? Magadnak fából bútorokat? Vagy másoknak is, esetleg nem is fából, hanem bútorlapból? Ha bútorlapból, akkor részemről passz, arra azt mondom, azt érdemes lapszabászatban méretre vágni és nem otthon taknyolni vele.

Ha fából akarsz dolgozni és olyan mennyiségben, amit a saját lakásod igényel, az olyan mennyiség, amit a barkácsgépek is elviselnek.

Azt is tisztázni kellene, hogy az említett 200.000Ft az egyszeri beruházás lenne, vagy netán 1-2évente meg tudnád ismételni ezt a beruházást? ha igen, akkor talán érdemes tényleg profi gépeket venni, de ha a mostani összeg (ami nem kevés) belátható időn belül a plafon, akkor gondolkozz inkább barkácsgépekben.

Azzal tökéletesen egyetértek, hogy asztali körfűrészt szewretnél. Fontos gép, sokoldalúbb, mint egy kézi körfűrész. De! Kell hozzá hely (hol fogsz dolgozni?) és hosszú távon "megfulladsz" ha nincs elszívód vagy/és nem használsz pormaszkot.
    Valószínűleg sokan nem értenek egyet velem, de én nem vetném el eleve az olcsó asztali körfűrészt! Ahogy én látom, a helyzet a következő: az olcsó barkács gépek közül messze az az Einhell klón a legjobb árú, amit az Aldiban még itt-ott lehet kapni Workzone név alatt. Ez 33e körül van, ezt a típust másutt 40felett árulják.
    Három év gari, sokaknak van, többen tudják értékelni és örülni neki, mint akik szidják... (a gyártási szórást persze nem lehet kizárni) Nekem is volt, csak azért adtam el, mert vettem egy jobbat. Ami még mellette szól: ha nem teszed tönkre, könnyen el tudod adni 5-7ezer forintos veszteséggel. A zöldBoschért nem hiszem, hogy 70e-nél többet elkérhetnél, ha kihoztad a boltból...
    Az Einhell klónok után nincs valós alternatíva a zöldBoschig. A többség viszont, ha már 100.000-t áldozna rá, inkább hozzátesz még és vesz egy makita mlt100-at. Ez hobbista berkekben "divatos" gép. Legalábbis elég nagy a respektje, és miután sokaknak van, sok róla az infó, tapasztalat. Én személy szerint nem kedvelem annyira, de ez csak amiatt van, hogy felkapott gép lett a jól csengő név és a kedvező ár miatt. Az biztos, hogy mellette a kétszer annyiba kerülő kék Bosch túlárazott. A Metabo TS250 is közel kékBosch árban volt, míg nem változtattak az árpolitikájukon. Biztosan én sem vettem volna, ha 2 éve nem akciózzák itt-ott 120-ért...
    Szóval a Makita papíron is jól mutat, legnagyobb az asztala, legnagyobb a vágásmélysége, van tolóasztala, stb. Ezzel együtt marketing terén is a legerősebb. :)

Ha az Aldiban jársz (itt-ott) még kapni a lapostiplimarójukat. Ha szükséged van ilyen gépre, érdemes megvenni, mert jobbat csak 80.e felett kapsz.

Ami még szükségelhet: szúrófűrész - ebből szerintem érdemes egy belépő Makitát megcélozni.
    A csiszoláshoz is kell gép, de ebben bizonytalan vagyok, mit ajánljak. Halottam már, aki megelégedéssel beszélt az Einhell szalagcsiszolójáról. Nekem egy profi mellett van egy Lidl/parkside márkás szalagfűrészem is, egészen jó. (itt jut eszembe, kell egy zajvédő is fejedre, ha nem akarsz megsüketülni...)

Ami még nagyon fontos lehet, az a felsőmaró. Erre áldozni kell, főleg mert ez az a szerszám, ahol a belevaló marószerszámok többe kerülnek, mint maga a gép! Én azt mondanám, hogy olyan gépet vegyél, amibe belefér a 12mm-es szerszám is. és olyat, amit asztalba is tudsz építeni, mert ha lesz asztali maród, akkor döntő többségben azt fogod használni. A legolcsóbb lehetőség egy mastermax névre hallgató 1800W-os gép, amit nem tudom, lehet-e mostanság kapni itthon? A következő talán ez, én szívem szerint pedig ezt ajánlanám, időnként ezt is akciózzák.
    Érdemes venni hozzá egy harminegynehány darabos extol marókészletet.

Kezdetben úgy kell megtervezni a bútordarabot, hogy illeszkedjen a szerszámrepertoárodhoz, aztán később már érezni fogod, hogy mire is van szükséged. :)

Gyaluról akarattal nem beszéltem, Bár alapvető gép, de úgy gondolom, elsőre gyalult alapanyagból dolgozz, ne szélezetlen pallókkal kezd a munkát.

Ha profi asztalos lennél, valószínűleg a használtpiacon keresgélnél magadnak gépeket, de egy hobbistának nincs elegendő ismerete, ráadásul szereti az új gép szagát is :)

Urak, a trollokat ne etessék! - ha nem fontos...

• janos1985

csendes tag

Köszönöm a válaszokat.
    A makita MLT100, és a Bosch PTS10 között tud valaki valami olyan különbséget ami inkább a makita mellett szól?
    Ez a makita egy magasabb szintet képvisel mint a föntebb említett Bosch?
    Ilyenekre gondolok hogy profibb a gép, tartósabb anyagokból áll, pontosabb a beállíthatósága stb.

• pali923

aktív tag

válasz janos1985 #17367 üzenetére

"Venni szeretnék egy asztali körfűrészt, a makita mlt100-ast néztem ki.
    Van valakinek valamilyen tapasztalata róla?
    Mennyire jó választás?"

Keress rá erre a gépre itt a keresővel, valamikor 2011 őszén elég hosszas vita folyt itt az asztali körfűrészekről, és konkrétan erről a típusról is volt konkrét beszámoló. Ott sokat megtudhatsz erről a gépről.
    A kedvenc szerszámboltomban (mellesleg pl. itt mindig lehet Festool gépet venni, akármilyet, Győrben van egyébként) mondta a tulaj, akinek érdemes adni a szavára , hogy bár nem kedveli nagyon a Makitát, ez a gép az ár/érték-bajnok ebben a kategóriában. Főleg amikor akció volt a múlt év végén, nem tudom, tart-e még.
    Én is ilyen gépet szeretnék, de egyelőre csak ábránd szintjén.

Más: hosszas hezitálás után lemondtam a Ferm lamellomról, és alapos vizsgálódások után megvettem az egyik Aldiban az utolsó lamellázójukat 15.000 pénzért. .A Ferm is 16 körül volt pár éve, mostanában 23-ért láttam. Azóta ki is próbáltam, teljesen ugyanaz a konstrukció a két gép, de az Aldis sokkal meggyőzőbb, nem olyan gagyi anyagokból van, minden egyenes és merőleges rajta, legalábbis egyelőre így látom. Remélem, ezt nem kell megbánnom. Az biztos, hogy egy ideje sokkal alaposabb vagyok szerszámvásárláskor, régen jobban hittem a cégekben, nevekben.

• thyeby

őstag

válasz janos1985 #17367 üzenetére

"Arra gondoltam hogy a stellerét biztos megnézem egy mérőszalaggal és egy vízmértékkel a koronghoz képest hogy párhuzamos vagy sem"

Mérőszalaggal még csakcsak meg tudod nézni, de hogy vízmértékkel miként fog sikerülni ugyanez? Taníts!

Az MLT100-nak mindkét stellerje kalibrálható - és mindkettőt egy derékszögű vonalzóval tudod ellenőrizni.

• janos1985

csendes tag

Vettem az OBI-ban egy bosch pof 1200 AE típusú felsőmarót, nagyon tetszik, kicsit martam is vele, úgy érzem jó lesz, de majd kiderül.
    Venni szeretnék egy asztali körfűrészt, a makita mlt100-ast néztem ki.
    Van valakinek valamilyen tapasztalata róla?
    Mennyire jó választás?
    Esetleg mit nézzek meg a vásárláskor a gépen?
    Arra gondoltam hogy a stellerét biztos megnézem egy mérőszalaggal és egy vízmértékkel a koronghoz képest hogy párhuzamos vagy sem nehogy meglepetés érjen, és van az a rész amivel szemből tolom az anyagot nem tudom mi a neve talán az is steller hogy a koronghoz képest derékszöges e.

Kuplungos hegyben korábban láttam cserélhető bitfejűt egy ismerősömnél, tehát tuti hogy létezik, de erre nem is gondoltam megoldásként hogy ne húzzam túl a fában, egy próbát megér elkérem tőle :)

• janos1985

csendes tag

válasz thyeby #17306 üzenetére

Na ezt kipróbálom.Holnap szeretnék venni egy bosch POF 1200 AE felsőmarót,majd meglátom mit mutat az asztal alatt.Szemezgetek még egy Makita mlt100 asztali körfűrésszel is.Azt olvastam hogy a makita elég megbízható gépeket gyárt.Nézegettem még gyalugépet is,de szerintem egyenlőre csak gyalultatok,mert ott elég húzósak az árak.

• thyeby

őstag

válasz Soká #12569 üzenetére

Keveredik a szezon, meg a fazon pontatlanságom okán. (Ez örök hibám, de már sokat kirugdaltatok belőlem.) Az MLT100-ra gondoltam, lévén asztali fűrészek szóban. Ennek azért nem konkurencia a zöld Bosch - két külön bolygó. (Bolygóról jut eszembe, nem esett valamelyikőtök fejére az eltévedt űrszonda diribdarabja?)
    A Makita akkus fúróit, és a felsőmaróit nem szabad bántani. :N

• thyeby

őstag

válasz Sanyabá #10965 üzenetére

Jelen esetben egész konkrétan arra gondoltam, hogy a keresztvágáshoz tartozó ütköző ha akadozik, vagy megszorul a fűrészportól (mert nekem sűrűn kell kikotorni, hogy arrébb lehessen tolni), akkor egy kezdő simán arra fog figyelni, hogy mi a szarért nem megy tovább, s nem a korongra. ...És amikor a keresztbe fordított fát rángatni kezdjük, amikor már rajta van a korongon... Gondolja mindenki tovább a saját szájíze szerint.
    A Makitánál valószínűleg simábban fog haladni a keresztütköző.
    (Egyébként nézegettem a fotóit annak az MLT100-nak, és arra jutottam, hogy bátran hasonlíthatom a sajátomhoz, mert így szemre detto ugyanaz, csak más gépre adaptálva. Lehet, hogy ki is cserélhető a kettő. Ugyan kicsit kotyogós a vezetőléc, de nem szorulós! Az épségünk sok pénzt megér, azt azért mégse mondhattam Ferkoboynak, hogy vegyen egy Felder lapszabászgépet 2 millióért, mert azon igazán precíz a tolószán.)

• thyeby

őstag

válasz Márton111 #10942 üzenetére

"Az 1,5 kw meg elhegedülget az én kézikörfűrészem is csak 1,8KW"

Vannak esetek, amikor a gyengébb motor szebben muzsikál, mint az erősebb. Alles complette kell nézni, és a leadott teljesítmény, ami a végén kifolyik a csőből. A Makita tud számolni, a japánok világelsők az elektronikában. Lehetséges, hogy ez az 1500 W tud annyit, mint a ma már említett 2KW-os Einhell. Emlékezzetek rá, volt idő, amikor a porszívókat a dizájnerek 2000, meg 2200 W-os hatalmas felirattal látták el. Ugyanakkor az én jó öreg metebó porszívóm lepipálja az 1200W-jával azokat a kis idegbajos előszobaporszívókat.

És számítsuk hozzá, hogy az 315-ös korongot pörget, míg az MLT100 "csak" 255-öset. Figyelemre méltó, hogy amíg az Einhell emlékezetem szerint a nagyobb tárcsával 85mm-tud átvágni 90 fokban, addig ez a Makita a kis korongjával 91mm-t. És valószínűleg nem valami háromezer forintos tucatfűrészkoronggal szállítja a Makita. Én majd 15 ezret költöttem arra, hogy jó lap kerüljön a gépre. Ez is számít.

• thyeby

őstag

válasz mdk01 #10935 üzenetére

"Hogyan vág vele keresztbe? "

Igen, jogos a kérdésed. Még sohsem vágtam vele keresztbe, ám tudom, hogy a stellert az asztal szélére is lehet rakni, és akkor keresztben tartja az anyagot. De ha úgy is van, hát nem egy Felder-féle x-roll vezetőrendszer, hanem egy szerintem akadozó hajlított lemez egy eloxált alu sínben. Amikor méretet állítok, akkor nem akadozik ugyan, de el tud tömődni a járat fűrészporral, és gondolom, nem az asztalosok álma ezzel a géppel a keresztvágás.

No, igen. Ha vesz hozzá egy jobb gérvágót, akkor árban már megint a Makita MLT100-nál járunk.

Verdikt:
    Legyen akkor az MLT 100! (Tudom, könnyű a más pénzét szórni, de én azt venném meg olyan feadathoz, amire előreláthatólag kell majd.)

Egyébként olyan ez a gépvásár, mint az autóvásárlás. A szuzuki sokak szemében egy szutyok, de az is elvisz A-ból B-be. Minél többet áldozunk rá, annál jobb vele az élet.

• thyeby

őstag

válasz thyeby #10929 üzenetére

Csezmeg! :F
    Most látom, hogy ez nem 35, hanem 75 pénz. Ammán nagyon közel jár az MLT100 árához. (Én még 55-ért vettem.)
    Az általad linkelt lap alján ott a Güde is párezerrel olcsóbban, a 3 fázisú pedig picit drágábban.

• thyeby

őstag

válasz ferkoboy #10923 üzenetére

A linkelt három occóságot végignéztem. Számomra legvonzóbb az utolsó, az Einhell. 2Kw motor, hosszú asztal. Egy megszólalásig hasonlóval dolgozok ötödik esztendeje. 1m hosszú anyagot tudok vele kényelmesen 1mm tűréshatáron belül hosszvágni.
    Van ám ennek egy gyenge pontja:
    A lap emelését rém gagyi módon oldották meg. Jól olajozd be a menetét, a csúszó részeket, aztán ritkán állítgasd, mert elég hamar kiszakad a menet belőle. Nekem is kiszakadt. Elmentem egy esztergányos műhelybe, és egy léptékkel erősebb emeltyűt alkottunk hozzá az öreg szakival egy léptékkel keményebb anyagból. A fűrészkorongot kicseréltem egy 300-as Freud lapra. Ettől megtáltosodott a gépem. Keményfát vágok vele évi 2-3 köbméternyit, meg más ezt azt is persze. Az enyém Güde. Most valami 60-70 ezer pénz az ára. Amit szeretek benne, hogy a motor hőkioldós. Nem hagyja magát leégetni. Ez az én keményfáimnél komoly előny. (De ezer örömmel elcserélném a Makita MLT100-ra, csak most még nincs kedvem hozzá. :N Talán majd jövőre. Így halogatom én ezt már évek óta. :) )

• ferkoboy

senior tag

válasz Soká #10914 üzenetére

Soká: a fenyegetés szót éreztem/érzem bántónak a többivel nincs bajom.
    Valóban lehet félreérthető voltál.
    Tudatában vagyok vele, hogy nem játékszert szeretnék vásárolni.
    Nagymotor van a házam táján, és használom is körültekintően, előre-gondolván a lehetséges veszélyekre. - Tudom, hogy ez csak példa volt, de azért írom le, hogy elhidd, nem vagyok egy kapkodós emberke, akinek még nem nőtt be a feje-lágya.
    A figyelmeztetést köszönöm, semmi bajom nem volt azzal, amikor arra figyelmeztettél, hogy "egy 30ezres körfűrész nagyjából ugyanolyan gyorsan megszabadít az ujjaidtól, mint a 200ezres".

Sajnos én úgy érzem, te sem figyeltél oda, hogy mit írok.
    Fiók, Tároló. = Kisbútor.
    Nem akarok sem ajtókat, sem ablakokat, sem tetőt készíteni.
    Pusztán kisebb egyedi tárolókat szeretnék, amik kielégítik az igényeimet.

Forgácselszívást köszönöm, hogy szóbahoztad, itt ugyan nem reagáltam rá, de már elkezdtem nézelődni, hogy milyen összegből lehet ezt megvalósítani. Jó ötlet, köszönöm a segítséget! - bár itt elfelejtettem erre válaszolni -

A többi részét a válaszaidnak is köszönöm, más-más szemszögből sikerül általa szemlélnem a dolgokat. De mivel nem csak egy szemszögből látom álatalatok a fűrész-vásárlás kérdéskörét, így a több szempontot figyelembe venni, súlyozni nem egyszerű, így nem könnyű a döntés sem.

Semmi sem volt hiábavaló!

A pontosságot lehet én nem írtam le jól. Egy kb. 1m hosszú lapot ha végigtolok, s szeretnék abból egy 15cm széles csíkot vágni, akkor az legyen párhuzamos, 1m-en ne legyen több benne 1mm-nél! És a hossza is, ha 2 egyforma hosszút akarok vágni, akkor szintén ne legyen több az eltérés!

Nem a tuti gépet vártam válaszként, csak lehetőségeket, neveket, (számra ismeretlen márkákat), amit meg is kaptam.

Bútor:
    1. jelen pillanatban a váz meg is van (IKEA - Kőris furnér, TRABY). Ebbe kellenek nekem most egyedi méretű, magasságú fiókok, tér-elválasztóval, ami szintén egyedi méretű.
    2. Továbbá szükségem van kisebb "szekrényre", ami a falra lesz felfogatva, ugyancsak apró dolgok szelektív tárolásához. (a szekrénykét kb. 60x60x15cm-esre tervezem) -Fiókos lesz.

3. Konyhába a konyhaszekrénybe szeretnék gyógyszerek tárolásához, jól átláthatóvá tételéhez a szekrény egy részét sűrűn befiókozni, és azokat ellátni tér-elválasztóval.

4....
    Több ilyen "nagyszabású" ötletem van még az életterem jobbá-tételéhez.
    Nem ebből akarok megélni, nem pénzkereseti lehetőség, de nem szeretnék egy géppel hosszasan bíbelődni, míg sikerül a kívánt méretre leszabni valamit.
    Csak beállítanám milyen méretre van szükségem, és végigtolnám. Ennyit értek én "pontos" alatt.

Végezetül: örülök, hogy nem maradtál csöndben! [csak a fenyegető szót cseréld le máskor valami kedvesebbre]

mdk01:
    Köszönöm, megnézem majd a ALDI-ban mit adnak ennyiért, csak sajnos nincs közelünkben ALDI. De igyekszem valahová eljutni és megszemlélni. (LIDL-ben most nem láttam ilyet, pedig az van kb 15km-re)

thyeby:
    Igaz, így is nézhetem, hogy ez akkor csak 10k/év...
    Megfontolom.

Esetleg ALDI árban:
    [link]

[link]

[link] - ilyen van 35e-ért

Vagy: marad a Makita MLT100, ha nem tudnék megbarátkozni az ALDI kínálatával.

• Soká

senior tag

válasz ferkoboy #10898 üzenetére

"Ha kérhetném, reagálnál majd a hozzászólásom első mondatán kívül a többire is?"

Természetesen igen, de a hosszúra nyúló mondandóm legelején mégis az első mondatodra reagálok, mert nagyjából tükrözi azt, hogy miért is érzem kicsit hiábavalónak azt a néhány oldalnyi gépelt szöveget, amit elkövettem az elmúlt napokban, ráadásul azzal a szándékkal, hogy segítsek, közben be kell látnom nem sokat segítettem, legalábbis a döntésedet nem könnyítettem meg.

Szóval, ezt most nem is feltétlenül Neked mondom, inkább csak általánosságban említem meg: vagy rosszul fogalmazok, vagy a címzettek nem olvassák elég figyelmesen, amit írok. Nyilván, én úgy érzem, ez utóbbi, a címzett szerint meg az előbbi. (Soroljuk a "rosszul fogalmazáshoz" az esetleges szarkazmusomat, és/vagy kritikai észrevételemet is, amire sokan nem vevők.) És ha félreérthető vagy értelmezhetetlen vagyok, akkor az dupla bánat nekem, mert egyébként kimondottan megválogatom a szavaimat. Legalábbis igyekszem.

Azt írod: "Ne fenyegess!"

Légyszi, olvass vissza és értelmezd kicsit a párbeszédünket. Az egész onnan indult, hogy láttam, amit magad is jeleztél, hogy kicsit káosz van a fejedben "döntésügyileg". Bennem meg felmerült az a kósza gondolat, hogy ha ez a "fiúcska" ennyire döntésképtelen, akkor (és ez nem szégyen, csak annak aki hiú) nagyon sok dolog ismerete hiányzik ahhoz, hogy megfelelően válasszon. Nem vagyunk mi kissé felelőtlenek, hogy a Proxxon típusú robogó helyett egy ezerköbcentis nagymotorra próbálunk rábeszélni Téged? Mi van ha megveszed és holnapután nem Te hanem az anyukád/feleséged ír ide kétségbeesve, hogy mi történt a kezeddel, és ki volt az az ostoba, felelőtlen alak, aki látatlanban rábeszél Téged egy veszélyes üzemű gépre?! Ne ingasd a fejed, ez benne van a pakliban. Ha nem hiszed, akkor inkább horgolt fiókokat készíts.

Szóval annyit írtam Neked, hogy: "Szeretném nyomatékosan felhívni a figyelmedet arra, hogy ez nem játék, egy 30ezres körfűrész nagyjából ugyanolyan gyorsan megszabadít az ujjaidtól, mint a 200ezres, ha nem értesz hozzá!!!" Nyilván értelmezésbeli különbségek vannak köztünk, szerintem ez nem fenyegetés, inkább figyelemfelkeltés amihez nem a munkavédelmi előadás unalmas megfogalmazását választottam, mert azon elaludni szoktak a hallgatók...) de te úgy reagáltad le, hogy "ne nézzelek hülyének", amire én tapintatból válaszoltam úgy, hogy "egy muksó, aki megfenyegetett" mert az talán erős lett volna, ha pontosan idézlek és azt írom, "egy muksó, aki hülyének nézett". De nem is lett volna igaz, mert én nem hülyének nézlek, egyszerűen úgy gondolom felettébb hiányosak az ismereteid. Ez most lehet, hogy nem túl udvarias mondat, nem is mondanám, ha nem írnál olyan - bocsánat a kifejezésért - oktondiságot, hogy "Ne fenyegess! A jótanácsot szívesen megfontolom, és szívesen is veszem, de ez azért erős!"

"Ha kérhetném, reagálnál majd a hozzászólásom első mondatán kívül a többire is?"

Jöjjön az is.

"Mit értessz az alatt, hogy átlátni ezt az egészet?"

Nézd, tudom, tanárbácsiskodom kicsit, de fogadd el, nem teszem ok nélkül. Ehhez nincs köze az életkorunknak, meg a nickednek. Egy dolog van, amit erőteljesen hiányolok az írásaidból, az a rendszerben-gondolkodás. Mert nem lenne semmi gond azzal, ha azt mondanád, asztalos vagyok, mondjátok már meg, hogy x pénzért ilyen és ilyen tudású masinából mi most a legjobb vétel? Ez tiszta sor, mindenki dobálózna márkanevekkel, árakkal.
    Nem véletlenül próbáltam "kihámozni" belőled, hogy mégis mik a távlatos céljaid, milyenek az elvárásaid, netán előképzettséged, felszereltséged, tapasztalatod, műhelyed és folytathatnám a sort. (az egészséged érdekében említettem meg azt is, hogy gondolj forgácselszívásra is, amit szintén szó nélkül hagytál)

Viccelődtem a "fiókgyártó kisiparossal", de miért? Mert annyira nem a lényeget jelöli, az hogy "fiók". Oké, értem, hogy most Te fiókot szeretnél készíteni, de fiókból és dobozból is van százféle, ráadásul, ha jól sejtem a fiók az csak egy fiók, ahhoz még kell egy bútor, amibe betolod a fiókot. vagy nem? Mond inkább azt, hogy kisbútort vagy nagybútort szeretnél készíteni, vagy fajátékot, vagy hangszert, vagy nyílászárókat vagy egyszerűen mindent, ami jön :)
    És nem hangzott el emlékeim szerint az sem, hogy milyen anyagból? Az is csak félig-meddig, hogy egyedit, kisszériát, vagy sokat? Az viszont áttételesen igen, hogy pénzt is szeretnél látni a dologból. Lehet, hogy cikizősnek fogod érezni amit mondok: biztosan van elegendő önbizalmad :) és ez egyébként szükséges is :)

Félre a viccet!
    Mondom a következő példát:
    folyamatosan emlegeted azt, hogy "pontos" gépet szeretnél. Sajnos azzal a szóval, hogy "pontos" még nem vagyunk közelebb a megoldáshoz. találkoztál már olyan emberrel, aki nem pontos fűrészgépet szeretne vásárolni :) A "pontos" mást jelent egy ácsnak, de még két asztalos számára sem ugyanaz a pontosság. Ezért örültem volna, ha tudsz linkelni egy olyan tárgyat, amit esetleg Te készítettél vagy amilyet szeretnél készíteni. Sokat elárult volna.
    Persze írtál Te konkrétumot is a (10783-ban):
    "Fontos lenne a pontosság (+/- 1 mm)."
    Erre már a legelején is válaszoltam, hogy ez nem túl szigorú kritérium. Most még azt is hozzáteszem, hogy egyértelmű legyen: ezt a fokú pontosságot a 30.000ft-os géppel is meg tudod valósítani. A különbség (a különféle gépek között) a beállításokra fordított időben és odafigyelési "szükségletben" mutatkozik meg. (profi gépet könnyebb kezelni, barkácsot nehezebb pontosságra bírni) De már erről is írtam/tunk.

Végezetül:
    azért gondolom, hogy kissé kudarcos volt (az én oldalamról nézve) a párbeszédünk (persze soha nagyobb "tragédia" ne essen!), mert egy csomó olyasmiről regéltem, amit igazából nem kérdeztél. Én ugyan tudom, hogy - magam számára - fontos dolgok körfűrész témakörben, de másnak lehet, hogy nem. Más témájú topikokban (is) már annyiszor belefutottam, mégis nehezen tanulok a hibámból, hogy a kérdezők 90%-a nem vágyik másra, csak a frankó-tuti tippre, azaz hogy ezt vedd meg, és ettől a bizonyosságtól sokkal boldogabb, mintha hosszasan részletezik, hogy mi-miért-meddig-mivégre :)
    Igazából nem kellett volna mást tennem, mint megerősíteni thyeby ajánlatát, hogy vedd meg a Makita MLT100-at!

Vagy csöndben maradni...

• Soká

senior tag

válasz ferkoboy #10836 üzenetére

"Fiókok, tárolók, kisebb dolgok."

Nos, ha tényleg csak annyi bútorról van szó, amennyit a családi környezeted "befogad", akkor elvileg megtenné neked egy Einhell RT-TS 1725 is. Linkelhettem volna más hasonló gépet is, de éppen ilyet gyárt az Einhell a Lidl számára Parkside néven, amit idén és tavaly is árultak augusztusban 30.000-ért 3 év garanciával. Ugyanekkor más fantázianéven és színben az Aldi is árult nagyon hasonlót ugyanennyiért. Ez, szerintem jó ár, a baj csak az, hogy évente egyszer árulnak ilyet, akkor is elkapkodják 1-2 nap alatt. Hasonló pénzért a vaterán is beszerezhető ilyen-olyan szürkekereskedőktől, akkor persze nem lesz 3 év garid...
    Ennél a - jellemzően 1700W-os - körfűrészasztalnál van egy olcsóbb típus is 1500W-os motorral, hát azt már kevésbé ajánlanám.
    A következő lépés már talán a Makita MLT100-as lenne, legalábbis, amit 50-100e között árulnak az nagyjából az Einhell kategória rosszabb áron...

És persze ott a lehetőség, hogy végy egy használt profi gépet (tehát öntöttvas asztallal) ha van hozzá ismereted, merszed. Újonnan a legolcsóbbak például itt vagy keress rá a Bernardo névre.

Amerikai módra a hobbikategória így néz ki. Ha van időd, nézd végig a bemutatóit. A hobbisták szeretik, van akit nem hat meg :) Vitatkoztunk már róla. Nem is olyan drága, persze itthon (Európában) ne keresd.

Nekem ez lenne a kedvencem. Persze ha már százezrekről van szó, akkor már inkább Feldert a sógoréktól.

• thyeby

őstag

válasz Soká #10834 üzenetére

"majd megnézem profi cuccokon hogyan is van ez megoldva? "

A profi cuccokon ún. X-roll-al van megoldva. (Felder) Semmi nem csúszik semmin, öntisztuló görgőscsapágysor két egymással párhuzamos csúszkán - összesen tehát nyolc csapágysor. Ám ezt a kategóriát meglátásom szerint balgaság a profi cuccokhoz mérni. Az X-roll megvezetés csak magában sokszázezres felárat takar.

"egy munkadarabot a fűrészlaptól 30-40cm-re fogok meg, akkor sokkal kevésbé tudom stabilan tartani."

Akkor tudnék erre korrektül válaszolni, ha most itt lenne a műhelyben nekem is egy MLT100, és megnézném, vagy emlékeznék biztosan arra, amilyen sejtésemet már említettem: Valószínűleg a merőleges steller vezetőléce tetszőlegesen - akár a fűrésztárcsához 1-2mm közelségbe rögzíthető. Ebben az esetben nemhogy veszélyesebb, hanem még biztonságosabb. Mint említettem, az én újsütetű Makita szalagfűrészemen így van megoldva - a világon semmi bajom vele.

Sokat gondolkodtam ma azokon, amiket írtál - monoton munkám megengedte. Lehet, hogy igazad van, de lehet, hogy túl szkeptikus vagy abban, hogy a drágább gépek miért hagynak el opciókat. Biztos nem lehetek a dolgomban, de én inkább arra gondolok, hogy minél drágább egy gép, annál inkább specializálódik, annál inkább hagyja el a sokoldalúságot. Nincsenek integrálva multifunkciós hókuszpókuszok, mert a nagyipar külön gépen, és külön helyen fog fejezni, gért vágni és hosszvágni. Ott nincs idő munkafázisonként bíbelődni átállítgatásokkal, a termelés kidolgozza magának az időnyereségért cserébe, hogy ami egy gépen is megoldható lenne, azt oldja meg három, vagy akár több gép, az anyag pedig mehessen futószalagon. Persze kicsit túlzás volt most részemről ez a nagyipar szó, de az ipari gépek, a precíziós gépek abba az irányba konvergálnak, míg egy kis műhelynek komoly igénye, hogy minél kisebb (fűtött) helyen, minél kevesebb géppel minél sokoldalúbb feladatot legyen képes elvégezni. Más kérdés persze, hogy lehet ezeket a dolgokat jól is és kevésbé jól is egymásba integrálni. Talán a mi esetünkben az inkább a kérdés, hogy mennyire jól van integrálva.

• thyeby

őstag

válasz Soká #10828 üzenetére

Köszönöm azok nevében is az írásodat, akik még nem tudnak eligazodni az asztali körfűrészek útvesztőjében, és a magam nevében is. Példásan összefoglaltad azokat az ismérveket, amik meghatározzák egy ilyen gép használati értékét. Most épp ferkoboy, később talán más, esetleg én is használhatjuk ezt az írást remek kiindulási alapnak. Érződik, hogy a lényegi elemekre akkurátusan figyeltél a már megszerzett elméleti és gyakorlati tapasztalataid alapján.

"de miből gondoljátok, hogy jobb, mint például a fent említett Metabo vagy a kék Bosch???"

Tudod, kétségtelen, hogy vezérel engem a fórumon mán unalomig ismert mitabó fóbiám. Annyira lehúzva érzem magam általuk (És egy nagyságrenddel több pénzzel, mint ominózus Makita MLT100 ára!), hogy nem tudok, de nem is nagyon akarok szabadulni elfogultságomtól. (Minden alkalommal, amikor sikerül valamelyik metebó gépem helyett valami mást venni - a héten a pici csavarbehajtójukat váltottam ki egy DeWalt DC600-ra, pedig elég lett volna egy akkut pótolni csupán - örömérzetem van, és ha nem látom lépten nyomon a matabó feliratot mindenfele, kezdi por belepni elmúlófélben levő rászedettség és kiszolgáltatottság érzésemet.) Tudom, illene újból és újból hangsúlyozni, amikor metebó vs más gépet véleményezek, hogy véleményem változatlanul elfogult, de már bizonyára a könyökén jön ki a fórumtársaknak az én metebó utálatom.
    Az MLT100 sokoldalú, és épp olyan kisebb munkákhoz ideális, mint amire ferkoboy előreláthatólag használná. Miért is egy fiókelőhöz 4KW erejű motor (szándékosan túloztam, 1500W ahhoz még sok is), minek óriási vágáskapacitás? És azért ez a gép árban nem nagyon verhető. A kiindulási alap egy Proxxon volt. No, az ilyen munkához valóban picike és gyengécske, annál szóban forgó Makita klasszisokkal szerencsésebb választás.
    Amikor valaki gépet vesz, szoktam mondani, hogy legelső lépésben azt kell tudni minél pontosabban, hogy mire kell majd? Nem jó ágyúval lőni verébre, se hógolyóval dobálni azt.
    A gépválasztás bonyolult dolog még akkor is, amikor már tudjuk pontosan, mire kell. De nem való berosálni se tőle, és nem való elmenni a csillagos égig olyan pluszokért általában nagyon nagy felárral, amiket nem használunk ki.

"miért tették ezt a tolóasztalt olyan távol a fűrészlaptól?"

Azért, mert így hosszabb darabokat is könnyebb lefejezni vele. Ez fiókkészítéskor nem hátrány, hanem előny. Másik oka, hogy minél messzebb babrálunk a pörgő vidiáktól, annál nagyobb biztonságban van a csülkünk. Egyébként azt gondolom, hogy a vezetőlécet egészen közel is lehet ettől még állítani a fűrészlaphoz - a Makita szalagfűrészemen legalábbis ez állítható.

"Az MLT100, ha nem is veszélyesen, de elbukott"

Ez látod, nagyon hasznos megfigyelés, és épp releváns ferkoboy számára, mint szempont. Még nagyobb értéke lenne ennek az észrevételednek, ha kifejtenéd, miben is állt az a pontatlanság, amit felfedeztél, és hogy miként ellenőrizhető a boltban mustrakor.

• Soká

senior tag

Sziasztok!

Csak azért szólok bele a körfűrészes témába, mert látom, ferkoboy nem bízza a véletlenre a dolgokat és körbejárja a témát (ami dicséretes) ám - a különböző fórumokban - nem feltétlenül egyező véleményeket kap/olvas, így aztán magának kell kiokoskodnia a nagy igazságot.

Annyiban én is érintett vagyok a témában, hogy néhány év alatt én is kipróbáltam 3 különféle asztalt és szereztem némi tapasztalatot, aminek a lényege annyi, hogy az olcsó Kinzo és Parkside (alias Einhell) gépekkel is tudtam szépen pontosan dolgozni, a kérdés inkább az volt, hogy milyen erőfeszítések árán, aminek elsősorban a hatékonyságom (és munkakedvem) volt a fokmérője.
    Végül (bár semminek sincs vége, hiszen egy jó öntvényasztalos körfűrészért bármikor elcsábulnék) vettem egy Metabo TS 250-et. Elég sokat nézegettem és gondolkodtam rajta, nagyjából azok jöttek szóba, amik ferkoboy esetében is.

Én azon csodálkozom kicsit, hogy a makita MLT100-at ennyire favorizáljátok. OK, jó kis gép ez, aki ilyet vesz nagyon nagy csalódás nem érheti, de miből gondoljátok, hogy jobb, mint például a fent említett Metabo vagy a kék Bosch???
    Ez utóbbi két gép eléggé hasonlatos paraméterű és konstrukciójú gép, ha már párba akarjuk állítani egy Makitával, akkor a Makita 2704 lenne a megfelelő kategória. Az (eredeti) áruk is hasonló, mindegyik bőven 200e feletti. Ehhez képest a MLT100 tényleg igen olcsó, ráadásul olyan paraméterei vannak (papíron) ami a nagyobb testvéreknek is a tisztességükre válna. De talán senki sem gondolja komolyan, hogy ugyanazt adják féláron, arról még nem is beszélve, hogy a MLT100-ra még felaplikáltak egy tolóasztalt, meg hátra még egy asztalkiegészítőt is. Kipróbálni ugyan nem volt lehetőségem, de azért szemrevételeztem én is az MLT100-at, megtapogattam, megmozgattam és bizony nekem az volt az érzésem, hogy elég dizájnos, sokoldalú gép, kétségtelenül jó ár/érték arányban, de tipikusan olyan gép, ami a papírforma szerint jobb a riválisainál. Aztán ha alaposabban szemügyre vesszük, akkor jönnek a hátulütők. A drágább gépek 2000W körüliek, az MLT100-as 1500W, mégis ez képes papíron átvágni nagyobb méretet. Vajon nem azért, mert a felfüggesztése és a lap rögzítése vékonykább? Vajon nem azért, mert papíron jól hangzik, a gyakorlatban meg úgyis kevesen akarják próbára tenni 90mm-es anyag átvágásával? És itt van ez a tolóasztal. Hasznos dolog, de vajon mi az oka, hogy a kék Bosch asztalán nincs ilyen funkció, csak a feleannyiba se kerülő zöld Boschon? Mint ahogyan a drágábbik Makitán sincs. Az MLT100-on ráadásul érthetetlen számomra, hogy miért tették ezt a tolóasztalt olyan távol a fűrészlaptól? - hogyan is van így okosan kitalálva a munkadarab biztos megfogása és tolása? 30-40 centisnél kisebb munkadarabot nem is lehet vágni így??
    Érdemes megnézni, a lesajnált Einhell FKS 22/315-nél közvetlenül a fűrészlap mellett fut a tolóasztal. (Néhány évvel ezelőtt ezt az Einhellt 70ezer körül árulták, sokat nézegettem, végül azért nem vettem meg, mert rosszul hangzik a név, noha olyantól, akinek lett is volna ilyen gépe még nem olvastam rosszat, annál többet azoktól, akik csak a név alapján alkotnak véleményt, noha ennek a gépnek konstrukciójában, elektronikájában semmi köze az olcsóbb Einhellekhez.

Nálam az első "teszt" az, hogy ellenőrizzem az asztal síkságát. Az MLT100, ha nem is veszélyesen, de elbukott, a tolóasztalos Einhell például nem. A zöld Boschból kettőt néztem, az egyik egyszerűen katasztrófa volt, a másik majdnem tűrhető. A Metabo TS 250 tűréshatáron belül volt, bár kétségtelen, amit thyeby írt, hogy nagyon vékonyka, számomra már egyszerűen művészet, ahogyan képesek ezeket az alu alkatrészeket nyomás alatt önteni: meglepő precizitással és végtelen spórolással. Ezekre az asztalokra vigyázni kell, nem ajánlatos rájuk felmászva cserélni az izzót a csillárban, az biztos :)

Én nem emlékszem, hogy egy éve, vagy korábban valaki is szidta volna itt a kék Bosch körfűrészasztalt, aminek én - kategóriájában - csak egy hátrányát ismerek, az árát.

• thyeby

őstag

válasz ferkoboy #10806 üzenetére

"miért kerül a fentebb linkelt példány többe mint a Makita MLT100."

Mondom, brahiból. Meggyőződésem, hogy vihognak, amikor valaki elvisz belőle egy példányt. Amíg olcsón adták, senkinek se kellett, most kipróbálják, mi van, ha jól megemelik az árát. Hátha a magas ár becsületet sugall valakinek, akinek a zöldséges mondta, hogy nem nála kell fűrészgépet keresni, ő nem tart ilyet, próbálja meg a vasvill depóban.

• ferkoboy

senior tag

válasz Márton111 #10805 üzenetére

Einhell - nem ez a leginkább preferált márka.
    De amúgy érdekelne miért kerül a fentebb linkelt példány többe mint a Makita MLT100. (annyit látok, hogy az Einhellnek nagyobb teljesítményű a motorja)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés