Azért írtam, hogy tapasztalatból írtam, mert én is hasonló cipőben voltam, vagy vagyok mint te.
Nekem alkalmam volt eladni a processzoromat barátom épülő gépébe, és gondoltam ha már van vízhűtésem, legyen menő a gép, és legyen benne egy phenom II, 4 ghz re húzva.
Az én alaplapom támogatja az asus szerint is a 955 ös procit, hát beletettem, de akkor is beletettem volna ha csak a 945 öst támogatta volna..
A jelenség a következő, hiába ragasztottam a VRM ekre hűtő bordákat, 3750 mhz en elkezdenek sisteregni a tekercsek, és folyamatos prime95 el való terhelésre le veszi az alaplap a szorzót 4x esre olyan 10-20 percenként, míg vissza nem hűl. Ennél nagyobb frekire húzva a procit, az alaplap tápellátása teljesen becsődöl, droppol mint az álat még idleben is, majd percekre csökken a túl melegedés ideje.
3675 mhz en még jól működik.
Ha kiszámolom, kb 143wattot fogyaszt ilyenkor a processzor. Vagyis az alaplapra írt 140watt support végülis igaz, de egy wattal sem több.
Ezek alapján írtam, hogy nem véletlenül lehet oda írva legnagyobb támogatott procinak a 95 wattos phenom. Magyarán az az alaplap tápellátás terén biztosan alulépített nagyobb processzorhoz.
Azt láttam a többieknél hogy olyan 9000MB/s körül olvas, ír, DDR3 al a Phenom, alapórajelen, széthúzott NB vel el lehet érni az 11-12 ezret, 1866 os rammal mondjuk.
Phenom L3 cache je, ECC -s, meg olcsó proci eleve, hiába csúcskategória, lassú. Ami lassítja a ramot, de ha húzod az NB -t, az húzza az L3 at is, így gyorsul a ram kezelése.
Én összeraktam DDR2 vel, és 7000MB/s körül ment, 1066 os ramokkal. Ha adtam neki 245 ös FSB -t, akkor még stabil, és megy 8000MB/s fölött egy kicsivel, 980Mhz en futó ramokkal.
HT link sebessége semmit nem befolyásol, főleg phenomnál nem. Azzal ne foglalkozz.
Én lecserélem a lapomat, egy új gigabyte 970a UD3 ra, és 1866 os corsair ramokra, már megrendeltem csak kicsit készlethiányosak a cuccok és még nem jött meg. Aztán meglássuk úgy mit szól a cucc.. (Remélem nem dobtam ki 40 ropit
)
[ Szerkesztve ]