-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
FoxiestFox #119857 üzenetére
Tippre gyártási titok, bár valszeg ennyi idő után már elévült(retró procik eleve).
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox #119855 üzenetére
Kifejtenéd?
-
Ha szándékoltan csinálnátok sem lehetnétek ennél furcsábbak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ricsip #119851 üzenetére
Koromból adódóan még nem tervezek elhalálozni. A tízévente esedékes második szülinapot pedig idén január közepén eljátszottam, úgyhogy jó ideig itt se tervezek semmit. Ettől persze még igazad van, jobb leírni. Csak mint mondtam nekem ehhez engedélyeket is kell szerzenem.
#119850 czundermák : Aha, így már értem. Azokról az MP/M-kről főleg jöhet kép
-
-
válasz
efemm #119837 üzenetére
Ennél egyszerűbb és bonyolultabb.
Az egyedi építésekkel nem foglalkoztak, a tűrt kategóriába estek. A Keravill forgalmazott alkatrészeket, az ember meg körbe járt, feliratkozott listára, ismerősökkel csereberélt, hogy összeszedje az alkatrészeket. Ez kb. az a kategória, mintha ma valaki otthon cserél olajat. Nem öröm, mert a hulladékkezelés problémás, de nem foglalkoznak vele amíg nem nyit zug-autószereldét az ember.
A következő szint a pár gépes széria, amihez már jól jött egy támogató, mint például a Neumann társaság. Autónál ennek megfelelője a szereld magad műhely ahol az olaj megsemmisítést elintézik, pénzt fizetsz érte, de cserébe segítenek is neked tanácsokkal. A 80-as évek első felében sem volt nagyon leképzelhető társadalmi szervezet a párt (szakszervezet, KISZ, TSZ, kultúrház stb.) valamilyen mértékű felügyelete nélkül. Erről beszél Tolnai Gábor: [link]
Ahol már több tucatnyi gépről volt szó, ott már valuta kiáramlási okok miatt a beszerzés engedélyhez volt kötött, tehát Támogatott kellett, hogy legyen. Ha nem, akkor inkább előbb, mint utóbb megjelentek a gazdasági nyomozók. Vagy ha ezt megpróbálták megmismásolni, akkor nem tudták beszerezni az alkatrészeket amire nem lehetett üzletet építeni. Erre jó példa ez: [link] Utolsó oldalon jobb felül leírják, hogy 50 géphez hogyan nem tudták az eredetileg tervezett IC-ket beszerezni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #119821 üzenetére
Minek vettél ennyit?
Mondom ha lefotózod őket kupacokban esetleg tudok mondani olyat amit érdemes megnézniEz a haladó szint amit te tudsz, én ennél kicsivel többet tudok, de már ez i nagyon jó.
A Palomionokkal viszont én is bajban vagyok. -
KROK640
nagyúr
válasz
Ranagol_5 #119819 üzenetére
Leteszteltem, bedobtam neki jó pár sorozatszámot. Alapvetően publikus, ismert dolgokat mond el a CPU-ról, egyetlen extra infóval.
Ugyanakkor a pontos elérhető órajelnél csak találgat.
Ezt pl szépen eltalálta :
AXDA1700DUT3C 9361333260383 JIUHB0302XPCWDe beraktam neki a 16×166-on menős Athlon XP sorozatszámát, ott azzal kezdte, hogy szerinte szorzólockos, és 1830MHZ körül van a vége ...
megírtam neki, hogy tévedett és milyen valójában.Aztán bedobtam még pár számsort, és nekem úgy tűnik, hogy netes keresések alapján találgat.
Illetve tanítottam neki valamit, ami nem publikus, de új infó neki.
kicsit pontosabb lesz, de még mindig nem árultam el neki mindent.
-
Pikari
veterán
válasz
efemm #119837 üzenetére
Eleinte csempészett cuccokból volt építve, aztán a testvérek kifogytak az alkatrészekből, onnantól kezdve a kiteket megvásárló felhasználókra volt bízva, hogy honnan szerzik be a chipeket, processzorokat a dizájnhoz. Végül licenszelte a dizájnt egy gyár, ők meg becsempészték külföldről nagy tételben az alkatrészeket hozzá.
-
efemm
tag
válasz
frescho #119836 üzenetére
Pl. ezen a képen elég sok alkatrész, 74LS IC-k nyugati gyártású. A 80-as évek eleje még bőven cocom listás időszak volt - ez lehetett az oka, hogy a "tűrt" kategóriában voltak ezek a home computerek, mert munkahelyről
kilopottszerzett alkatrészekből készültek? -
válasz
Pikari #119833 üzenetére
Az én szívem is örömmel tölti el, hogy az általános Lösungot pontos információkkal egészíthettem ki.
Az ehhez hasonló gépek a testvéri Szovjetunióban a 80-as évek második felében jelentek meg. A kép idejét tippeltem, de a cikket megnézve ott a felirat, hogy 1983-as. Ezért 99,9% nem lehetett ruszki gép.
A homemade cucc ezen a képen a ház alapján nem áll meg, műanyagból lehúzott, de ránézésre is tejfölösdoboz minőségű. A házilag készült lemez ház vagy fából faragott valami volt, vagy valami más tákolás. A házi gyártmányokból a kedvencem a Homelab ami egy aktatáskába lett beépítve. A készítője Fushiba 80-nak nevezte el. Fémipari alapképzés keretében nekünk tanították, hogy miként lehet hasonlót összehozni megfelelően, szálhúzott aluból vagy festett lemezből, letraset felirattal.
A HL amúgy nagyon érdekes, mert az egy keveréke volt az "undeground 2-3 fős" és az államilag támogatott (eleinte tűrt) működésnek. Az elején iskolás korú testvérek fejlesztették, majd ebből lett egy homemade kit. A házilag sütőben készült billentyűzetes szintről gyorsan kinőtte magát az egész. A Neumann társaság támogatásának köszönhetően párhuzamosan készült a jobb minőségű negyed/fél/egész kit a HCC vonalnak és elindult a Boscooppal a hivatalos gyártás is.
-
-
válasz
Pikari #119831 üzenetére
Teljesen hivatalos, nem fekete gyártású: Boscoop-Personal GT. Korai példány, mert a későbbiek feketék lettek és Aircomp feliratot kaptak. Közvetlen állami támogatást nem kaptak a Lukács testvérek, de a Neumann Társaság felkarolta őket és százas nagyságrendben építették a klubjaikban. Még gép építő tábort is szerveztek.
szerk: A Neumann támogatását érdemes jobban kibontani: Társadalmi szervezetként nem működhettek megfelelő ideológiai irányítás nélkül. Magyarul a felkarolás nem ment volna a párt hallgatólagos beleegyezése nélkül. Végig a tűrt-tiltott között egyensúlyoztak, még a 2. iskolaszámítógép pályázaton is elindultak az aktuális modelljükkel a Likács fivérek.
szerk 2: Kép + leírás
-
válasz
efemm #119829 üzenetére
Homelab 98%-os valószínűséggel. A képen van még egy ZX-81, szóval ez valamikor 81-83, maximum 84 eleji kép lehet. Azt követően már lennie kellene egy HT-nak is valahol. A billentyűzet fóliás és nagyon kisipari az egész. Feketében láttam hasonlót, a billentyűzet majdnem teljesen megegyezett.
szerk:
Megnézve a homelab hívők holnapját HL2 lesz
szerk 2:
Bingó, jól emlékeztem, hogy Nagy Károlynak van hasonlója, ez azért is emlékezetes, mert oktatási céllal elrángattam rá jó pár embert és legalább 4x mentem vissza
Aztán meghúztuk a BRSZK-t pár 8 bitessel
-
efemm
tag
Origo/Ripost cikkben a képen a közelebbi milyen számítógép?
-
ata99
tag
Presi cerka gyári hűtővel a 28 fokos szobában. És akkor nem csináltam semmi mást, csak +30%-ra állitottam az autotunningot a biosban. A lap csak a proci frekijét emelte meg, a többi fixálva maradt.
Tekintettel a vas matuzsálemi korára ettől feljebb esetleg olyan KROK640 féle téli erkélyjelenettel próbálnám meg, de a 28 fokos szobában inkább nem... -
laci1128
tag
-
Fücsök007
őstag
Így van, de a VR listás eredményhez 300Mhz FSB fölé kell menjél, továbbá jobb lapokon a fixált értékek mellett vannak kisebb osztók, tehát pl. ilyen esetben az FSB emeléssel mindig van plafon a PCI és AGP frekinek, de nem alapértéken mennek, kb. 5-20% közti tuning szokott lenni osztástól és FSB-től függően.
-
jokeph
nagyúr
Jobban visszagondolva, ezt az Asus P4PE is tudta (i845), mert különben nem ment volna benne az X1950GT amikor FSB-vel feltoltam 1,8 GHZ-ről 3,06 GHZ-re az NW P4 procit.
Lehet, hogy ennél a lapnál gyárilag fixált és nem változik, mert nem emlékszem rá hogy ilyesmivel foglalkoznom kellett volna. -
czundermák
aktív tag
válasz
KROK640 #119801 üzenetére
Időm sajnos nem fogja engedni, hogy végig mérjek ennyi procit.
Van közte 30-40 darab még tesztelésre váró, vaterán csomagokban össze vásárolt, görbe lábú darab, ezekkel is kezdenem kéne valamit. Képet dobok majd be, néhány Palominorol, azoknál lennék rá főleg kíváncsi.
Nekem annyi van meg a tuningpotenciál kapcsán, hogy melyik stepping alkalmasabb, és abból melyik az ami a megfelelő nodeon készült a gyártási ideje és száma alapján, de ebből csak következtetni lehet rá, hogy adott feszültség mellett mire lehet képes. Semmi sem szentírás, igaz eddig egész jól bevált. Viszont Palominonál semmi sem akart igazolni ezzel kapcsolatban.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119805 üzenetére
Nem tudom, nekem fura, hogy az NW azonos órajelen rosszabb mint a Prescott. Nem mondom, hogy teljesen lehetetlen, de anno nem ezek voltak a tapasztalataim.
KT880 a legfullosabb chipset végül S462 alá, de a KT600 is igen felszerelt cucc már. Ásd ki valamikor, aztán hagy pörögjön
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #119812 üzenetére
Fura, nekem az rémlik hogy s478 i865/875 lapoknál az AGP/PCI freki fixálható 66/33 MHZ-re BIOS-ban (Fixed AGP/PCI freq vagy hasonló elnevezéssel), függetlenül a beállított FSB-től, ami így csak a CPU-t és a ramokat viszi magával, némely lapban a RAM is pár lépcsőben visszaosztható.
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #119812 üzenetére
De ez a mindenkori CPU alapórajelre vonatkozik. Ha emelem az FSB- t, viszi magával az AGP/PCI órajelet.
Nem. Ha kiveszed auto-ból az AGP/PCI frekit (pl.: 66/33) akkor az ugyanannyi marad 250-280...bármennyi FSB-nél.
Ha nem így van, akkor ott valami nincs rendben. Melyik bios van rajta? -
Látszólag be lehet, ott is van a menüpont. De ez a mindenkori CPU alapórajelre vonatkozik. Ha emelem az FSB- t, viszi magával az AGP/PCI órajelet. Ez szerencse, mivel a Voodoo2 teljesítménye kb 90%- ban az emelt PCI- től függ, kb 10%- ot ad csak az abszolút proci órajel. A Voodoo2 nagyon bírja a PCI emelkedést, ellenben az AGP videók kevésbé, egyedül a Medion R9600TX képes az ilyenfajta tuning mellett 4GHz vagy felette üzemelni. Pld a jóval gyorsabb HD3850AGP már képet sem ad(ha jól emlékszem 3.9GHz- en még ok).
-
válasz
Fücsök007 #119809 üzenetére
S939 egész jó, de azért kisebb a relatív tuning, mint Prescottnál. AGP kártyával magasabb pontot hozhat, de a Voodoo2- höz az is kevés.
Kölcsön kérni nem szeretek, egyrészt felesleges postázgatni csak emiatt, másrészt ha éppen nálam adja be a kulcsot, az elég kellemetlen szituációt eredményez. -
Fücsök007
őstag
-
válasz
czundermák #119800 üzenetére
150 db S462 ?, az nem kispályás mennyiség
-
válasz
KROK640 #119794 üzenetére
Igen, jó példány a P4P800/3GHz D0 procim, TT toronnyal a hőfoka alacsony, tuningolva is.
Próbáltam a Voodoo2 tesztek közben egy Northwoodot is, ha jól emlékszem 3400- at ment, de nagyon lassú volt az ugyanennnyin pörgő Prescotthoz képest. 3DM01/Nature teszt is remegett, Prescottal sima. -
válasz
Fücsök007 #119792 üzenetére
KT880 és PT880 nincsen nálam, KT600 van, csak ki kell majd szabadítani, rá van pakolva pár cucc.
Valamint a S754, ott még húzhatók a slotok, csak a CPU antituningos, amiatt alkalmatlan rá.
PCIe : pontosan, RyZenben is kisebb a teljesítménye a Voodoo2- nek, mint pld P-III- ban, pedig 4650- et megy a kb átlagos példányom léggel. -
-
hobizoli
nagyúr
Pikari, kell neked egy dualcore 2.2GHz-s Core2Duo notebook CPU?
vmi 1core Pentium-d van vmi regebbi gepben, nem? -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #119800 üzenetére
Hát ezt anno mikor megtanultam akkor nagyon-nagyon top secret infónak volt kezelve, tudtommal az országban rajtam kívül összesen két ember tudta, ebből az egyik az volt akitől tanultam.
Viszont egy ideje gondolkodok, hogy elő kellene kerítenem az illetőt, és megbeszélni vele, hogy így 22 év után ha cikket írnék belőle, legalább nagyjából módon, akkor mennyire jó lenne, ha nekem ebből nem származna bajom... meg egy icipicit bonyolultabb is, de foglalkoztam már a kérdéssel. Sőt, akár valami nagyobb tuningal össze is kapcsolnám (erre amúgyis van ezer évente egyszer itthon, titokban 1-1 kísérlet, amiről kiszivárog egy-egy szigorúan NEM HIVATALOS fotó).
Ugyanakkor mindennel szuper lassan haladok, mert életem is van mellé (eleve hónapokat itthon sem vagyok éves szinten; aztán ott van a barátnőm, játszani, fórumozni, filmezni és autózni is szeretek), és gyakran még akkor is csúsznak a dolgok, ha éppen lenne rá időm, mert elcsábít valami más.Annyit előre elmondhatok, hogyha sorozatszám látszás alapon el tudod nekem küldeni a procikról a képet (nyilván nagy felbontású képen és képenként vagy 10 CPU-ra gondoltam) akkor azt megtudom mondani, melyeket érdemes nyaggatnod. De ahogy időd engedi, akár megcsinálhatjuk a nagy készletet is
150db CPU tényleg igazán nagy mintás teszt lehetne
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megújult a PROHARDVER!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ASUS routerek
- Milyen videókártyát?
- Hobby rádiós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kompakt vízhűtés
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Intel ES Core i5-3470 4-Core 3.2GHz LGA1155
- AMD Ryzen 7 5700X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest