Egyszerre startolhatnak az új generációs konzolok

Már kijelenthető, hogy az első új generációsnak nevezhető konzol a Nintendo Wii U lesz, mely 2012-ben elstartol, ám a rendszer hardvere nem igazán új generációs. Kétségtelen, hogy bármelyik ma kapható konzolnál erősebb lesz, de a japán vállalat még mindig a játékélményt helyezi előtérbe, így elsődlegesen nem az alkalmazott CPU és GPU miatt szeretjük majd a terméket. Ebből a szempontból az Microsoft és a Sony nagyobb figyelmet kap, hiszen a vásárlók az utóbbi két cégtől várják a nagyobb innovációt, már ami a hardver technikai képességeit illeti.

Gyakorlatilag már nyílt titok, hogy készül az új Xbox és az új PlayStation. A hírek szerint már mindkét vállalat kidolgozta a koncepciót, így lényegében annak fizikai megvalósítása van hátra. Az információk alapján az új generációs masinák startja 2013-ban esedékes, azon belül is vélhetőleg a karácsonyi szezon van megcélozva, de az időpont nagyon függ attól, hogy a rendszerek fizikai implementálása hogyan sikerül.

Az új Xbox esetében már érkeztek pletykák az alkalmazott lapkáról. Egyelőre minden afelé mutat, hogy a Sony is hasonló elvre épít, vagyis mindkét új generációs konzolba egy heterogén módon programozható chip kerülhet, melyet köznyelven APU-ként szokás emlegetni. Ennél részletesebb pletyka még nincs, ami főleg annak köszönhető, hogy a körítés még nem állt össze. Az alkalmazott APU-khoz természetesen pár gigabájt rendszermemória társul majd, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyi, valószínűleg ezt még az érintett cégek sem döntötték el. Nagyon érdekes viszont, hogy az eddigi adatok szerint mindkét konzol rendelkezik majd optikai lemezolvasóval, vagyis a játékok fizikai adathordozón érkeznek, ami persze nem zárja ki az online terjesztés lehetőségét, de valószínű, hogy a kizárólagos online értékesítés túl radikális lépés lenne, és ezt az érintett cégek még nem merik felvállalni.

A fejlesztés szempontjából az új generációs masinák első mintái pár hónapon belül elkészülhetnek, így egyre több fejlesztő juthat hozzá a rendszerekhez, ami természetesen számottevő szempont, hiszen az új konzolokhoz ütős címek is kellenek, amelyekkel megoldható az eladásuk. Pár fejlesztő persze már most kiemelt figyelmet kap: a hírek szerint egy Electronic Arts tulajdonában álló, egyelőre meg nem nevezett stúdió már kapott egy értékelhető fejlesztési alapot. Ez persze nem a valós termék, hanem egy nagyobb vas, amin emulálva vannak az új generációs Xbox képességei. Kiindulási alapnak tökéletesen megfelelő, de rövid időn belül szükséges a valós rendszer is.

Amennyiben mindkét vállalat összerak egy-egy működő fejlesztői platformot a következő év elejére, akkor jó ütemben zajlanak majd a fejlesztések, és a 2013 végére tervezett start tartható lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés