2013-ban érkezhet az új generációs Xbox?

Az AMD egy hónappal ezelőtt beszélt az új generációs Xboxról, melyről újabban rengeteg pletykát lehet hallani. A SemiAccurate legújabb információi szerint a 2013-ban érkező termék egyetlen lapkára épül, ami az Oban kódnévre hallgat, azaz lényegében egy APU-ra alapozza a Microsoft az új asztali konzol hardverét.

A chipről nagyon keveset lehet tudni. Ami biztosnak tűnik, hogy a grafikus mag egy FSA kompatibilis Radeon lesz, mely vélhetőleg az új GCN architektúrára épül, ám a lapka processzormagjainak mibenlétét homály fedi. Egyes pletykák szerint a Bulldozer lesz a kiválasztott, ami az FSA használata miatt logikus lépés lenne, de az AMD platformja nyílt, így lényegében bárki támogathatja, vagyis komoly esély van arra, hogy a Microsoft újra az IBM PowerPC magoknak szavaz bizalmat. Tekintve, hogy a híresztelések egy heterogén módon programozható APU-ról szólnak, valószínűleg az IBM és az AMD együtt dolgozik a redmondi óriáscég speciális igényeinek kielégítésén, így mind a CPU, mind pedig a GPU oldaláról lehetnek kisebb-nagyobb változtatások az adott alapokhoz képest. Várhatóan a nem túl nagy kapacitású, de mégis pokolian gyors elérésű EDRAM is megmarad. Az Xbox 360 estében erről a rendszerről megoszlik a fejlesztők véleménye, de főleg a szűkös 10 MB-os kapacitással van probléma, mint magával az elgondolással. Megfelelő tárkapacitás mellett az EDRAM nagyon is jó szolgálatot tehet.

Az Oban APU első mintája a pletykák szerint a következő év elején készül el, és maga a rendszer gyártása az előzetes tervek szerint 2013 elején kezdődhet meg. Ez legjobb esetben is nyári startot feltételez, de ha valami probléma merülne fel, akkor is tartható a karácsonyi szezon előtti debütálás méghozzá 2013-as esztendőre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés