Sok javítást kínál az új Intel driver

Az Intel elérhetővé tette a 15.36.14.4080-as verziójú drivercsomagot, amely a Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszerekhez telepíthető, és tartalmazza a HDMI-hez használható audio-, valamint a Turbo Boost modullal kiegészített HD Graphics drivert, a Media SDK futtatási környezetet, illetve az OpenCL eszközillesztőt. A WHQL aláírással rendelkező meghajtó a HD Graphics 4200, 4400, 4600, 5000, 5300, 5500, 6000, illetve az Iris Graphics 5100, 6100  és Iris Pro Graphics 5200 IGP-vel rendelkező processzorokhoz telepíthető, azaz lényegében a Haswell és a Broadwell lapkákban található integrált grafikus vezérlőkkel kompatibilis. A mobil termékek esetében persze megjegyzendő, hogy nem mindegyik gyártó engedélyezte a gyári terméktámogatást, így ha az Intel által kiadott hivatalos meghajtók nem telepíthetők, akkor a notebook gyártójánál kell érdeklődni az esetleges frissítésekről.

Az új meghajtó elsődlegesen a hibajavításokra fókuszál. Többek között a fél éve elérhető GPGPU-s gyorsítás a HEVC formátumra továbbfejlődött, így hatékonyabban működik, emellett elérhetővé vált a VP9-es formátum gyorsítása is szintén GPGPU-val megoldva.

Az OpenGL eszközillesztő kiegészült, így végre támogatja az Eric Lengyel közreműködésével tervezett GL_EXT_polygon_offset_clamp kiterjesztést, amely bár magának az OpenGL-nek nem szerves része, de bizonyos esetekben rendkívül hasznosak a képességei, és nem elhanyagolható módon minden konkurens támogatja.

Az OpenCL meghajtó két új specifikus kiterjesztést kínál. Az egyik a cl_intel_subgroups, amely lehetővé teszi a feladategységek közötti adatmegosztást úgy, hogy ne kelljen használni a helyi megosztott memóriát. Utóbbi nem tűnik logikusnak, hiszen ez a mód a leggyorsabb megoldás az adatmegosztásra, de az Intel grafikus architektúrájában az erre kialakított tároló alig gyorsabb, mint az IGP-n belüli L3 gyorsítótár. A friss kiterjesztés lehetővé teszi az olyan, alapvetően IGP-re tervezett OpenCL kódok fejlesztését, amelyek a processzormagokon is aránylag jól futnak. Többek között a helyi megosztott memóriára kihegyezett OpenCL kódokban a processzormagok jellemzően lassulnak, így a fejlesztőknek érdemes volt két külön kernelt használni erre a problémára, de ezt sokan nem tették meg.

A másik új kiterjesztés a cl_intel_advanced_motion_estimation, amely egy régóta várt fejlesztés, hiszen a fejlesztők jó ideje szeretnének hozzáférni az Intel MEHA (motion estimation hardware acceleration) blokkjához, amely mostantól lényegében lehetségessé vált.

Az új driver számos lényeges hibajavítást is tartalmaz, így például mostantól nem fordulhat elő, hogy Skype videokonferencia alatt lefagy a kijelző, illetve Windows 8.1 alatt a DisplayPort 1.2-es kijelzők felbontása nem csökken 1024x768-ra minden újraindítás során. Mindemellett a gép használatának hosszú ideig tartó mellőzése után nem keletkeznek képi hibák, ha a felhasználó elkezdi mozgatni a kurzort.

A játékokkal kapcsolatban is számos hibát kigyomlált az Intel, így Windows 8.1-ben a Call of Duty: Ghosts, a Call of Duty: Advanced Warfare, a Halo 2, a Ryse: Son of Rome, a Sleeping Dogs és az Assassin's Creed Unity című játékokban eltűnnek a különböző megjelenítésbeli hibák, illetve a Sniper Elite 3 sem fog lefagyni játék közben.

Az Intel új HD Graphics drivercsomagjának 32 és 64 bites futtatható verziója – Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszerre – az előbbi linkeken érhető el. A pontos dokumentáció itt olvasható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés