Mennyit fogyaszt az AMD Fusion?

Már tényként lehet kezelni, hogy az AMD 2011 elején bemutatja a Fusion rendszereket, melyek már a Computexen is feltűntek egy rövid, de annál látványosabb bemutató erejéig. Kérdés persze, hogy a Llano és az Ontario kódnéven ismert APU-k milyen fogyasztással fognak rendelkezni. A cég gyártópartnerei természetesen már megkapták a specifikációkat, így csak idő kérdése volt, hogy mikor szivárognak ki az adatok.

Az Ontario SoC a netbookok és a nettopok piacán fog hódítani, így az alacsony energiaigény kiemelten fontos tulajdonság. Az adatok alapján a Bobcat architektúrára épülő rendszer két központi processzort és egy DirectX 11-es API-val kompatibilis grafikus magot tartalmaz. Az AMD a központi egységek számával fog játszani, egy az egymagos verziók fogyasztása az 5 wattot közelíti. Mivel a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő lapka mindent tartalmaz, így nincs szükség külső vezérlőhídra, azaz ehhez az értékhez több chip fogyasztása nem adódik hozzá. A nagyobb teljesítményű verziók magasabb órajellel és a másik mag bekapcsolásával érik el a plusz teljesítményt, így az energiaigény 9 wattra nőhet. A nettopokba szánt verziók még nagyobb számítási kapacitással rendelkeznek, és többnyire kétmagosak lesznek. Ennek megfelelően a fogyasztás elérheti a 18-20 wattot.

A Llano ott veszi fel a fonalat, ahol az Ontario lényegében elengedi. Persze az előbbi lapka már erősebb is, hiszen négy processzormagot tartalmaz, és az integrált grafikus vezérlő teljesítménye is érezhetően magasabb lesz. Ebből következik, hogy a 32 nm-es SOI gyártástechnológián készülő chip három kategóriát is le fog fedni, így az ultravékony notebookok mellett, a normál notebookok és az asztali PC-k piacára is nevez vele az AMD.

Az ultravékony mobil gépek kategóriájában, a kétmagos megoldások fogyasztása 20 és 26 watt között alakul, míg a négymagos verziók 30 wattot fognak felemészteni. Természetesen az alacsony energiaigény az átlagos lapkákhoz képest alacsonyabb órajelet is követel, így a teljesítmény is visszafogott lesz. A notebookok esetében kettő-, három- és négymagos processzorokra is lehet számítani, a fogyasztásuk pedig 30 és 45 watt közé esik.

Termesztésen a Llano asztali modelljei lesznek a legerősebbek, és a Socket FM1-es foglalatba érkeznek. Előreláthatólag kettő-, három- és négymagos megoldások kerülnek forgalomba, melyek 45 és 100 watt között fogyasztanak. Fontos megjegyezni, hogy az erősebbik APU minden területen hivatalosan támogatja az 1866 MHz-es effektív órajelen üzemelő DDR3 memóriát, sőt az AMD kifejezetten ajánlja ezek használatát. Az alaplapgyártók várhatóan ennél is feljebb mennek, így a magasabb frekvencián ketyegő megoldások is alkalmazhatók. Az Ontario lapkához az 1333 MHz-es modulokat érdemes használni, azon belül is az alacsony fogyasztású megoldásokra törekednek majd a gyártópartnerek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés