Működő Fusiont prezentált az AMD

Lassan hagyomány, hogy az AMD az IDF-fel párhuzamosan szervez egy kisebb rendezvényt, ám ez az elmúlt években nem sok vizet zavart. Az idei viszont különlegesre sikerült, ugyanis a vállalat kiépített egy Fusion rendszert, amit természetesen közelebbről is meg lehetett vizsgálni. A tesztgép még nem volt tökéletes állapotban, hiszen a termékre épülő masinák még most is készülnek, ám funkcionálisan már megfelel a rendszer egy publikus bemutatóhoz. A következő év legelején érkező, netbookokba szánt lapka Ontario néven volt eddig ismert, ám az asztali és a notebook vonalon a Zacate jelzést használja a gyártó. A két megoldás fizikailag megegyezik, de az előbbi 9, míg az utóbbi 18 wattos TDP fogyasztással rendelkezik, illeszkedve a célterület igényeihez. Természetesen az eltérő energiaigény a teljesítményben is megmutatkozik majd. A beágyazott rendszerek piacán felbukkanhat egy 5 wattos verzió is, de az nem fog tartalmazni aktív IGP-t.

Ontario/Zacate
Ontario/Zacate

A Fusion generáció első képviselője nagyon pici lesz, és 413 tűs BGA tokozást alkalmaz a gyártási költségek alacsonyan tartása érdekében. A lapka 74 mm²-es kiterjedéssel rendelkezik, és 380 millió tranzisztorból állhat. A 40 nm-es gyártástechnológián készülő chipben két darab, Bobcat architektúrára épülő mag található. Egy ilyen mag 4,6 mm²-es területre fér rá, a hozzá tartozó másodlagos gyorsítótár pedig 3 mm²-t foglal el. Az AMD a grafikus vezérlőről még mindig nem árult el sok információt, de a teljesítményét megmutatták. A konkurens oldalról a HD Graphics IGP-vel felvértezett Core i5-520M-et választották ki, mely egy 35 wattos TDP fogyasztással rendelkező termék, vagyis a 18 wattos Zacate helyzete még hátrányosnak is mondható, az alacsonyabb energiafelvétel szempontjából.

Hirdetés

A két rendszer Internet Explorer 9-en melegített, ahol a HTML5-alapú tartalmak GPU-s gyorsításával rendre győzött a Fusion. Az AMD elmondta, hogy a Zacate és az Ontario GPU-ja lényegében minden nyílt platformot támogat, így a HTML5 és a WebM tartalmak gyorsítása mellett a WebGL-re épülő weboldalak sem jelentenek majd gondot, sőt a DirectX 11, a DirectCompute 5.0 és az OpenCL támogatása is biztosított.

Az előző generáció és a Fusion
Az előző generáció és a Fusion

Az alapozó után a City of Heroes legújabb kiegészítője került elő, mely egy nem túl alacsony gépigénnyel rendelkező szuperhősös MMO. A The Tech Report tudósítása szerint az Inteles rendszer 6-7 képkockát préselt ki magából másodpercenként, míg az AMD megoldása magasabb részletesség mellett is hozta a játszható sebességet.


Forrás: The Tech Report

A Zacate és az Ontario hivatalosan a 2011-es CES-en mutatkozik be, ahol a gyártók is leleplezik a Fusionre épülő termékeiket. Az AMD a Llano lapkával is készül, mely lényegében egy erősebb Fusion lesz, és 2011 nyarán kerül az üzletekbe. Az utóbbi APU már magasabb teljesítménnyel rendelkezik, ennek azonban a magasabb fogyasztás a következménye, de a Llano elsődleges ellenfele az Intel 2011 elején megjelenő Sandy Bridge processzorai, amelyek hasonló fogyasztási paraméterekkel rendelkeznek.

Kiegészítés: A mai nap folyamán megjelent az Anandtech-en egy friss elemzés, mely némi problémára hívja fel a figyelmet az Inteles notebook esetében. Az AMD a termékhez a gyártó honlapján elérhető legfrissebb drivereket használta, de az Intel weboldalán még ennél is frissebb meghajtók állnak rendelkezésre. Az egyetlen probléma, hogy az Intel nem támogatja a mobil termékeket, mivel hivatalosan a gyártó felel a friss driverek ellenőrzés utáni kiadásáért. Az Anandtech munkatársai mindenesetre felülkerekedtek a problémán, és kényszerítették az operációs rendszert az asztali eszközillesztő elfogadására. Mivel a hardver alapvetően nem különbözik, a kényszerített telepítés működhet, ugyanakkor senki sem vállal felelősséget a stabil működésért. A friss meghajtókkal már az Intel terméke volt gyorsabb a HTML5-ös tartalmaz megjelenítésében, ám a játékok esetében továbbra is a Fusion uralta a terepet.

Az eset rádöbbentheti az Intelt arra, hogy a mobil termékek támogatását is házon belül oldják meg, ahogy azt az AMD és az NVIDIA is teszi. A gyártókra hárított felelősség persze nyilván leveszi a terhet a cég válláról, de látható, hogy a partnerek hónapokkal vannak lemaradva a szoftveres frissítések tekintetében. Azt pedig nem sok embertől lehet elvárni, hogy a Windows eszközkezelőjében keressen kerülőutat a driver kényszerített frissítéséhez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés