Létezik egyáltalán a Fermi?

Az NVIDIA a múlt héten mutatta be a világ első úgynevezett cGPU-ját (computational Graphics Processing Unit), melyet Fermi kódnéven fejlesztenek. A GPU Technology Conference alkalmával a vállalat leleplezte az architektúra részleteit, valamint Jen-Hsun Huang a kezébe véve be is mutatta a nagyvadat. Erről azonban számos nem hivatalos fotót készített a külföldi média, és kiderítette a termékről, hogy hamisítvány.


A hamis Fermi - Forrás: PC Watch [+]

A PC Watch által közzétett képen tökéletesen látható, hogy a 6 és a 8 tűs PCI Express tápcsatlakozó nem a forrasztásoknak megfelelően van bekötve. Ezenkívül számos egyéb turpisságot lehet találni a kártyán, többek között a nyomtatott áramkör vége teljesen le van vágva. Bár ez a képen nem látszik megfelelően, de a beszámolók megerősítik az információt.


A működő Fermi - Forrás: PC Watch [+]

Az NVIDIA eleinte tagadta a vádakat, ám egy friss közleményükben elismerik, hogy a konferencián reprezentált kártyák csupán illusztrációk, így a nyomtatott áramkörön fellelhető eltéréseknek semmi jelentősége nincs. Az üggyel kapcsolatban felkerestük a zöldeket, és megkérdeztük, hogy miért nem ismerték el rögtön a valóságot. A szóvivő szerint eredetileg úgy volt, hogy ténylegesen működő példányok lesznek a rendezvényen, de ezekkel a mérnökök folyamatosan dolgoznak, így végül csak mintákat mutattak be. A résztvevő dolgozók többsége azonban nem értesült erről, így visszautasították a termékkel kapcsolatos kijelentéseket. A vállalat szerint egy működő Fermi volt a rendezvényen, mellyel a részecskeszimuláció sebességét prezentálták az előző generációs megoldáshoz viszonyítva, továbbá látható volt egy a GF100 kódnevű lapka a tokozással együtt.


GF100 - Forrás: PC Watch

A képen szereplő chip kupakjáról leolvasható a 0935A1, ami azt jelenti, hogy a lapka az első szilíciumrevízióra épül, és 2009 harmincötödik hetében, azaz augusztus legvégén gyártották. Ezek alapján az év végi start kérdéses, illetve ha sikerül kivitelezni, valószínűleg akkor is nagyon kis mennyiségben lehet majd elérni a terméket.

A Fermi felépítése alapján a másik nagy kérdés a DirectX 11 alatti teljesítménye. Ezzel kapcsolatban is érdeklődtünk náluk, de a vállalat nem kívánt pontos felvilágosítást adni, mivel a grafikus képességeiről majd csak később beszélnek. Ettől függetlenül megjegyezték, hogy a GF100 elsősorban a tudományos számításokhoz és a HPC-piacra készül, ami annak köszönhető, hogy a PC-s GPU-k piacában nem látnak már komoly potenciált. Természetesen az új generáció képes lesz futtatni a DirectX 11-es játékokat, de az NVIDIA inkább a PhysX-re szeretne koncentrálni. Utóbbi technológia kapcsán már beszámoltunk arról, hogy a vállalat teljesen a GeForce rendszerekhez köti, sőt az új driverek még a régi AGEIA PhysX kártya használatát is megtiltják, ha a grafikai számításért nem NVIDIA GPU felel. Ezzel kapcsolatban a szóvivő elmondta, hogy a PhysX API-ra úgy gondolnak, mint egy nyílt szabványra, amit bárki használhat, aki a CUDA platformot támogatja. Az AMD szerint ez a válasz meglehetősen érdekes, hiszen pontosan a CUDA teszi a PhysX-et zárt rendszerré.

Szerencsére a PhysX kapcsán már megérkezett az első, nem hivatalos frissítés, mely Windows 7 mellett lehetővé teszi a fizikai gyorsítás használatát még akkor is, ha a grafikát nem GeForce kártya számolja. A megoldás a GeForce 191-es verziójú meghajtóig működik, továbbá mindenki csak saját felelősségre használja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés