Az Intel leleplezte a Clover Trail platformot

Az Intel ígéretéhez híven megtartotta a tervezett minirendezvényét, amelyen a Windows 8-hoz készülő tabletplatform került a középpontba, mely a Clover Trail kódnevet viseli. A vállalat az IDF-en már bemutatta a rendszerre épülő referenciagépet, és akkor kiderül, hogy a 32 nm-es gyártástechnológiával készülő SoC-ra kerül majd az LPDDR2 szabványú rendszermemória, melyhez a cég PoP (package on package) tokozást használt. Szerencsére új adatok is akadtak, így nagyjából kiderült, hogy mi van a lapkán belül.

Hirdetés

A Windows 8-hoz készülő Clover Trail első körben csak a Z2760-as jelzésű termék formájában lesz elérhető. Ez a lapka alapvetően Atom márkanév alatt fut, de az Intel inkább csak az említett jelzés alapján utal rá, ahogy jellemzően a gyártók is így tesznek. Ettől függetlenül egy Atom SoC-ról van szó, mely két darab Saltwell architektúrára épülő processzormagot használ, melyek 1,8 GHz-es órajelen üzemelnek. Ez viszont az úgynevezett Burst órajel, mely amolyan turbónak fogható fel, de nem teljesen a hagyományos értelemben. Az eljárás természetesen a teljesítmény növelését célozza, ám elsősorban azért, hogy a rendszer gyorsabban végezzen az adott feladattal, és hamarabb kapcsolhasson vissza energiatakarékos üzemmódba. Az egyes, Hyper-Threading technológiát használó magokhoz 512 kB-os másodszintű gyorsítótár tartozik, a memóriavezérlő pedig két darab 32 bites csatornát használ. Ez tulajdonképpen megfelel a korábbi Atomoknál alkalmazott egy darab 64 bites csatornának, de ugyanakkor megadja a rugalmasságot a gyártópartnereknek, amivel nem kötelező kihasználni a teljes buszszélességet, ha az adott tablet dizájnja ezt megkívánja. Természetesen gondot jelent, hogy az alapból nem túl acélos memória-sávszélesség a 32 bit széles busz mellett a felére esik, de a legtöbb gyártó fontosnak tartja, hogy egyre vékonyabb termékek érkezzenek, és ezért sajnos a funkcionalitást is beáldozzák, ha kell.

Az integrált grafikus vezérlőről az Intel nem beszélt túl sokat. Gyakorlatilag kiderült, hogy a vállalat az Imagination Technologies PowerVR SGX 545-öt licenceli, amely a Cedar Trail platformban volt legutóbb megtalálható. Az 533 MHz-es magórajelen üzemelő grafikus vezérlő elméleti síkon támogatja a DirectX 10.1-es API-t, ám a Dell a saját marketinganyagában csak a DirectX 9-cel való kompatibilitást jelzi. Ez lehet elővigyázatosság is, de akár utalhat arra is, hogy a partnerek már most tudják, hogy az Imagination Technologies nem készít DirectX 10.1-es drivert az IGP-hez. Ezzel kapcsolatban egyelőre nem érdemes találgatni, hiszen az Imagination Technologies szoftveres támogatásán múlik az egész, ami persze Cedar Trailből kiindulva nem jó előjel, de a remény hal meg utoljára.

Az Intel a Z2760-as lapka kapcsán konkrét teljesítményadatokat nem közölt, de erre számítani lehetett. Kiderült azonban, hogy a vállalat terhelés nélkül nagyjából 10 órás üzemidőt ígér a termékek kapcsán, illetve a videók lejátszása ezt az értéket alig csökkenti. A tabletekhez mérten mindez megfelelőnek tűnik. Természetesen a Clover Trail passzív hűtéssel működik, ami alapkövetelmény az igazi tabletplatformok esetében.

Az Intel elmondása legalább 20 tablet érkezik az Atom Z2760-ra, de ezek felszereltsége nyilván eltérő lehet. A vállalat mindegyik megoldáshoz ajánlja a 3G-s modemet, illetve a szokásos funkciókat, amelyekre ma szüksége van egy tabletnek. A natív felbontás jellemzően 1366x768 pixel lesz, de ettől természetesen el lehet térni.

Az árral kapcsolatban az Intel csak annyit mondott, hogy a legjobb, Clover Trail platformra épülő masinák 799 dolláros árcédulával kerülnek forgalomba, de lehetnek olcsóbb gépek is, amelyek ugyan kevésbé felszereltek, de legalább megfizethető árkategóriába neveznek. A gyártók sajnos nem mondanak az árakkal kapcsolatban semmit. Annyit sikerült megtudnunk, hogy pár cég később tervez majd 400 dollárért elvihető tableteket az Atom Z2760-as SoC-ra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés