Hálózati adattárolókban találhat otthonra az aktuális Atom

Az Atom számára az idei év nem alakul túl jól, hiszen a Cedar Trail képtelen felvenni a versenyt a kihívókkal, ráadásul a netbookok iránti érdeklődés is drasztikusan csökken, így visszaeshet az Atomokra a kereslet. Az asztali megoldások közül az Atom D2700 gyártását már eleve a tervek előtt fejezte be az Intel, de a D2500-tól és D2550-től nem feltétlenül kell búcsúzni. Az egész lényegében csak attól függ, hogy a termékkel a cég mely piacokat célozza meg. Apró PC-kbe egyértelmű, hogy van jobb alternatíva a Cedar Trail platformnál, de az említett modelleket megmentheti a hálózati adattárolók piaca. Ebben a szegmensben folyamatosan nő az igény az üzleti szférába szánt, viszonylag olcsó felhős adattárolókra, melyek tartalmát bárhonnan el lehet érni.

A Cedarview lapka problémája sosem a hardverből adódott, hanem abból, hogy az Imagination Technologies nem tudott megfelelő terméktámogatást biztosítani az integrált grafikus vezérlőhöz. A NAS-okba szánt Milstead platform esetében viszont ez abszolút nem probléma, hiszen ennél a rendszernél az IGP gyenge általános terméktámogatása eleve másodlagos tényező, hiszen az Atom D2500 vagy D2550 dolga főleg a tárhelyet biztosító meghajtók kezelése, és az adatok elérésének lehetővé tétele. Gyakorlatilag ide az Atom tökéletesen alkalmas, mivel kellően alacsony a fogyasztása és megfelelő a teljesítménye.

A Cedarview mellé társítható NM10-es vezérlőhíd viszont abszolút alkalmatlan a Milstead platformba, így az Intel lecserélte egy ICH10R jelzésű déli hídra, melyet a vállalat utoljára az X58-as alaplapokhoz kínált. A fejlesztés tehát túl nagy gondot nem okozhatott, hiszen lényegében csak a meglévő lapkákból rakott össze a vállalat egy új rendszert, ami így már megfelel az üzleti NAS-okba. Az ICH10R egyébként támogatja az elterjedt RAID módokat, rendelkezik integrált Gigabit Ethernet vezérlővel, emellett hat darab 3 Gbps-os SATA interfészt kezel. A szoftveres oldalról az Intel biztosítja a McAfee AV vírusirtót, illetve egy fejlesztőkörnyezetet, hogy a Milstead platformot a cégek testre szabhassák. Természetesen a rendszer képes automatikus adatmentésre, de ez szintén a szoftveres oldaltól függ, így a hardver ebből a szempontból ismét másodlagos.

A Milstead platform extrája, hogy képes két kijelzőt kezelni, és akár videós biztonsági rendszerekhez is jó, hiszen négy kamera képének egyidejű rögzítésére és valós idejű monitorozására is alkalmas. Ebből a szempontból az Intel hagyott némi szabadságot is a partnereknek, mivel nem kötelező az Cedarview lapka IGP-jét használni, így az ICH10R PCI Express vezérlőjének négy darab 1.1-es csatornája szabadon felhasználható, amelyekhez egy dedikált grafikus vezérlő is köthető. Ezt persze nagyon valószínű, hogy nem sokan használják majd ki, hiszen az olyan videós biztonsági rendszerekhez nem ideális a Milstead platform, amelyek rengeteg kamerával dolgoznak. Erre a funkcióra az Intel kényelmi szinten tekinthet, és a kisebb cégeknek hasznos is lehet, de nagyobb területek lefedésére már professzionális megoldás ajánlott.

A Milstead platform már elérhető az érdeklődők számára. Az Asustor, a QNAP és a Thecus épít rá termékeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés