Csúszik az Intel Clover Trail tabletek startja?

Az Intel az elmúlt héten mutatta be a Windows 8 operációs rendszerhez készülő tabletplatformját, mely az Atom Z2760-as SoC-ra épül, és a Clover Trail kódnevet viseli. A Bloomberg információi szerint azonban elképzelhető, hogy az új fejlesztésre épülő tabletek nem startolnak el a Windows 8 megjelenésével párhuzamosan. A hírek szerint ennek az az oka, hogy az Intel még nem készült el a platformhoz szükséges energiagazdálkodási szoftverrel, így a Microsoft egyelőre nem hitelesítette a rendszert a Windows 8-hoz.

Kifejezetten érdekes, hogy az elmúlt héten pont a Bloomberg hozta nyilvánosságra Paul Otellini azon kijelentését, mely szerint a Windows 8-on még van mit fejleszteni. Mivel nem hivatalos nyilatkozatról van szó, így alapvetően nem tudni pontosan, hogy az Intel elnök-vezérigazgatója mit mondott, de a cég a később kiadott hivatalos reakcióban nem cáfolta, hogy elhangzott az említett részlet, csupán arra hívták fel a figyelmet, hogy Windows 8 a vállalat számára egy óriási lehetőséget teremt a növekedésre. Ez tulajdonképpen megszokott dolog a marketing világában, hiszen az Intel számára is kellemetlen volt a Bloomberg riportja, így ha nem tudják cáfolni, akkor érdemes új megvilágításba helyezni, azt sugallva, hogy csak egy kiragadott részletre épült az egész. Ez akár még így is lehetett, de valószínű, hogy sosem tudjuk meg pontosan mi hangzott el a vállalat belső megbeszélésén.

A Bloomberg új riportja azonban ennél sokkal érdekesebb. Feltételezve, hogy az Intel valóban nincs kész az energiagazdálkodásért felelős szoftverrel, még az is elképzelhető, hogy a kialakult helyzetért a Windows 8-at hibáztatja a vállalat. Az ExtremeTech egyébként megkereste az Intelt, hogy kommentálják a Bloomberg értesüléseit, de tényleges válasz helyett sajnos egy általános felelettel kell beérni, mely szerint a vállalat szorosan együttműködik a Microsofttal az új Atom SoC tesztelésével és hitelesítésével kapcsolatban, továbbá az OEM partnerekkel is szoros a kapcsolat az innovatív új termékek létrehozásában a Windows 8 startjára. Gyakorlatilag megint egy marketingben használatos kacifántos szöveg tárul elénk, mely nem erősíti meg, de ugyanakkor nem is cáfolja a Bloomberg értesülését.

Bármi is igaz a hírekből, az biztos, hogy az Intelnek nem szabad piacra dobnia a terméket, ha nincs kész. Az energiamenedzsment nyilván rendkívül fontos, hiszen ettől függ az adott tablet üzemideje, vagyis az ezzel kapcsolatos problémák valóban kritikusak. Az Atom termékek általánosan gyenge pontjának mondható grafikus driverrel összefüggő gondok például elenyésznek emellett, noha nyilván azt sem lehet szó nélkül hagyni, hogy már három generáció óta DirectX 10.1-es IGP van a Windowshoz készült Z szériás Atom platformokban, de négy év leforgása alatt még egyikben sem sikerült működésre bírni a DirectX 10.1 API támogatását. Ebben persze a licencelt IGP is közrejátszik, de az Intel is felléphetne erélyesebben a támogatásért felelős csapatnál, hiszen manapság elvárható, hogy a hardver képességei kiaknázhatók legyenek a szoftver oldaláról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés