Hirdetés

A DDR3 szabványú memória megölheti a Skylake-et

A Skylake kódnevű processzor megjelenésére az alaplapgyártók is reagáltak, de úgy néz ki, hogy ezen a területen nincs minden rendben, legalábbis sok cég nem követi az Intel ajánlásait. Mint ismeretes a Skylake asztali verziója a DDR3L és a DDR4 memóriákat támogatja, amelyről még a megjelenés előtt beszámoltunk. A teljesen hivatalos adatok szerint az Intel két opciót ajánl a partnereknek. Az egyik a DDR4 DIMM, míg a másik a DDR3L SO-DIMM csatolók használata. Előbbi esetben a maximális feszültség 1,2 V, míg utóbbiban 1,35 V. Ezek a paraméterek garantáltan nem károsítják a processzor memóriavezérlőjét, így érdemes ilyen opciók után kutatni.

Bizonyos alaplapgyártók azonban a specifikációkban 1,5 vagy akár 1,65 V-os feszültséget is feltüntetnek, mint elfogadott érték, de a Tom's Hardware számára az Intel elmondta, hogy ezek a feszültségek károsítják a Skylake-et, és idővel a termék tönkremehet. Itt nagyon jó kérdés persze, hogy ilyen körülmények között miért ajánlják az alaplapgyártók a magas feszültséget.

Az Intel azt is elmondta, hogy a DDR4 memóriák esetében maximum 4133 MHz, amit érdemes használni, mert a memóriavezérlő az említett effektív órajel fölött jó eséllyel hibázik. Persze garanciát az Intel és más is csak a 2133 MHz-es effektív órajelre ad, így ennél magasabb órajelű modulok instabil működése az Intel és az alaplapgyártók szemében sem számít hibának. Itt elsődlegesen a JEDEC specifikációk számítanak, ugyanis a konzorcium még csak 2133 MHz-es DDR4-es modulokat hitelesít és az iparág csak ezt követi le. Ez egyébként egy teljesen megszokott norma, tehát semmi meglepetés nincs abban, hogy a JEDEC által még nem specifikált órajelek működésére senki sem vállal garanciát.

Röviden egyébként a helyzet könnyen összefoglalható. Ha valaki Skylake-re szeretne váltani, akkor érdemes 2133 MHz-es, 1,2 V-on üzemelő DDR4-es modulokat vásárolni, míg a DDR3 szabvány esetében a 1600 MHz-es, 1,35 V-on üzemelő modulok jelentik a maximumot, amiért pénzt érdemes adni. Bár az Intel a specifikációban a DDR4 esetében DIMM, míg a DDR3L esetében SO-DIMM csatolót ajánl, ezek igazából annyira nem fontosak. A DDR3 szabványhoz az SO-DIMM azért lett kiemelve, mert a legtöbb ilyen modul 1,35 V-on üzemel, így a felhasználó kisebb eséllyel helyez olyan memóriát a rendszerbe, amely károsítja a memóriavezérlőt. Valójában a DDR3L DIMM modulok is megfelelnek, csupán arra kell ügyelni, hogy az üzemfeszültség ne lépje túl az 1,35 V-ot.

Tekintve az általános keveredést az ügyben, ezúttal érdemes az alaplapgyártók specifikációját figyelmen kívül hagyni. Ezek a cégek jelenleg annyira egymásra szeretnének kontrázni az egyes termékekkel, hogy már nem különösebben érdekli őket, hogy a feltüntetett paraméterek megölhetik a processzort.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés