Hivatalosan is megérkeztek az új kétmagos AMD processzorok

Az AMD két új processzort jelentett be, melyek a Phenom II és az új Athlon II szériát fogják erősíteni. A Phenom II már jó ideje hódít a piacon, ám most egy kétmagos versenyző érkezik Callisto kódnévvel és X2 550 típusjelzéssel. Emellett bemutatkozik az üzleti szférába szánt Athlon II széria első képviselője, mely a Regor magra épül és X2 250 névvel kerül a boltokba.

Az új Athlon II X2 250 egy rendkívül olcsó 87 dolláros processzor lesz, mely az Intel Core 2 Duo E5400 ellen lesz bevetve. Az processzorhoz az AMD egy teljesen új lapkát tervezett, mely a Regor kódnévre hallgat. A 45 nm-es gyártástechnológiával készülő chip két maggal rendelkezik, melyek 3 GHz-es órajelen üzemelnek, és fejenként 1-1 MB másodszintű gyorsítótárat kaptak. A processzorban egy DDR2 és egy DDR3 memóriavezérlő is található, ennek megfelelően a 65 W-os TDP fogyasztással rendelkező, Socket AM3-a tokozású termék a régebbi Socket AM2 és AM2+ foglalattal szerelt alaplapokkal is használható lesz.


Regor (Fotó: XtremeSystems)

A Phenom II X2 550 a multimédiás rendszerekbe lehet költségkímélő választás. A Callisto kódnevű lapkára épülő processzor 80 wattos TDP fogyasztással rendelkezik, és két magja 3,1 GHz-es órajelen üzemel. A processzorban két darab 512 kB-os L2 gyorsítótár kap majd helyet, az L3 gyorsítótár pedig 6 MB kapacitású lesz. A termék Socket AM3-as tokozással érkezik, ennek köszönhetően elméletben használható a Socket AM2 és AM2+ alaplapokban is, a kellemetlenségek elkerülése végett azonban még a vásárlás előtt érdemes megnézni az alaplapgyártó aktuális processzortámogatási listáját. A termék 102 dolláros listaár mellett érhető el. Az Intel oldalon közvetlen árbeli vetélytársa nincs, de a nem sokkal drágább Core 2 Duo E7300 lehet a legfőbb konkurens.


Négymagosított Phenom II X2 550 Black Edition 3,8 GHz-es órajelen - Fotó: X-bit Labs [+]

A Callisto chip gyakorlatilag a négymagos Deneb lapkából születik két processzormag letiltásával. Ez természetesen adja az alapot a deaktivált magok esetleges bekapcsolására, ami az utóbbi időben az AMD közkedvelt marketingjét szolgálja. A tuningot még az is segíti, hogy a Phenom II X2 550 processzor Black Edition modell, ennek megfelelően a szorzó teljesen nyitott. A tuningot már több felhasználó megkezdte, és eddig rendkívül pozitívak a visszajelzések. A BIOS beállításokat babrálva, megfelelő alaplappal a szunnyadó két mag is aktiválható. Ez a módosítás lassan az AMD védjegyévé válik, így már nem lepődünk meg ezen a lehetőségen. Természetesen a módosításokkal elért eredmények nagyon kedvezőek, de mi továbbra is csak akkor ajánlunk az ilyesfajta „szerencsejátékot”, ha a vásárlást csak a kínált processzor paramétereire alapozzuk, ugyanis a módosítás nem biztos, hogy sikeresen végrehajtható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés