AMD: vége a letiltott magok feloldásának?

Az AMD a 65 nm-es gyártástechnológiával szemben, fején találta a szöget a 45 nm-es csíkszélességű chipjeinek készítésével, amit mi sem jellemez jobban, hogy Istanbul kódnevű szerverprocesszorainak megjelenését, hónapokkal előbbre tudták hozni. A mérnökök kitettek magukért az új gyártástechnológia bevezetésekor, aminek eredményeképpen – a piaci igényeket követve – egyes Deneb kódnevű, teljes értékű négymagos processzorait három, vagy kétmagosként értékesítik. A jó selejtarány miatt, a gyártó a magok letiltásával igyekszik elegendő, kedvezőbb árkategóriájú terméket árusítani, ami jól bevált módszere a piac különböző területeire készített termékek szortírozásának. Ezt a stratégiát a vállalat már régóta alkalmazza.

Egy apró malőr még inkább felkapottá tette az egyébként is népszerű, hárommagos Phenom II X3 710 és 720 processzorokat, ugyanis egy régebbi, a BIOS-ba épített mikrokód verzió figyelmen kívül hagyta a letiltott magokat. Számtalan felhasználó számolt be világszerte arról, hogy az AMD ACC technológiájának alkalmazásával sikeresen aktiválta a szunnyadó negyedig magot processzorában. A módszer nemcsak a hárommagosok esetében működött, de a részben letiltott L3 cache-sel rendelkező Phenom II X4 810-es processzorokat is teljes értékűvé változtatta.

A nemrégiben bemutatott Phenom II X2 processzorok Callisto kódnevű változataival a „csoda” tovább folytatódott, ugyanis ezek a kétmagos lapkák is a Deneb mag egyes részeinek letiltásával készültek. Már a megjelenésük napján beszámoltak felhasználók arról, hogy az X3-asoknál alkalmazott trükk ezeknél is működik, így teljes értékű négymagos chipet kaptak eredményül.


A kétmagos Callisto

Természetesen a módszernek árnyoldala is van, ugyanis ezek a processzorok nem minden esetben készülnek ténylegesen hibátlan Deneb kódnevű lapkákból. A gyártás során sérült chipek is kerülnek le a gyártósorról, amelyeket a gyártók szerényebb képességű és olcsóbb változatok formájában igyekeznek árusítani. Ezeknél a chipeknél – még ha a módosítás sikerrel is jár – az aktivált mag(ok) vagy az L3 cache hibás működése miatt a rendszer instabilitásához, ezáltal adatvesztéshez is vezethet. Emiatt az AMD arra kérte a gyártókat, hogy egy frissebb BIOS kibocsátásával vessenek véget az elharapódzó aktiválási hullámnak.

A partnerek nagy része azonban egyszerűen figyelmen kívül hagyta a processzorgyártó ezen kérését, sőt a dolog odáig fajult, hogy a legfrissebb BIOS-ok már külön menüpontot kínálnak a letiltott részek feloldására. Ez már tényleg sok volt az AMD-nek, ezért hamarosan egy olyan frissített mikrokódot fog az alaplapgyártók számára bocsátani, aminek BIOS-ba való implementálása elengedhetetlen lesz a legújabb processzorok támogatásához, mellékhatásként azonban meggátolja a letiltott részegységek újraaktiválását. Ez válaszút elé állítja a vállalkozó kedvű felhasználókat, ők vagy lemondanak az új BIOS-okban található fejlesztésekről és optimalizálásokról, és a régebbi verziót meghagyva a módosított processzorok előnyeit élvezik tovább, vagy lemondanak a plusz magokról és mégis a javított BIOS-t használják.


Az Asus is készül saját megoldásával - Fotó: XFastest

Az AMD ezzel valószínűleg úgy gondolta, hogy a problémát végleg megoldja és fellendítheti négymagos Phenom II processzorainak eladását, de úgy tűnik, hogy az alaplapgyártók nem adják magukat könnyen. Számukra fontos egy olyan termék előállítása, amely köztudottan képes a processzorok módosítására, aminek következtében a felhasználók is szívesebben vásárolják. A Gigabyte már el is árulta, hogy két BIOS chippel szerelt alaplapjainál sikeresen megkerülték az AMD korlátozásait. A jövőben elkészített, javításokat és optimalizálásokat tartalmazó BIOS verziók frissítéskor az elsődleges chipbe kerülnek, a másodlagos pedig azok biztonsági másolata mellett, tartalmazni fogja a régebbi mikrokód verziót is. Egy trükk segítségével sikerült elérniük azt, hogy a POST folyamat során a fejlettebb BIOS minden új funkciója érvényesüljön, de processzorokhoz készített mikrokódnak a régebbi változata töltődik be a másodlagos chipből, így továbbra is meghagyva a lehetőséget a letiltott processzormagok aktiválására.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés