Már tavasszal frissül az új generációs Atom platform

atom

Idén nyáron számoltunk be az Intel új generációs Atom platformjának előzetes adatairól. A Pine Trail-M-re épülő gépek 2010 legelején jelennek meg, ám a gyártóktól származó információk szerint már márciusban jön a gyorsabb Atom N470. Az új SoC lapka egy processzormagot tartalmaz majd, melynek órajele 1,86 GHz lesz. Az 512 kB kapacitású másodlagos gyorsítótárat tartalmazó chip 667 MHz-es rendszerbuszt használ, az integrált memóriavezérlője pedig DDR2-es modulokat támogat.

A Pineview-M kódnevű lapka 22 x 22 mm-es BGA tokozást fog használni a TDP fogyasztása pedig várhatóan 6,5 watt lesz. Ez az előző generációs Atomhoz képest nem hangzik túl jól, de ne feledjük, hogy az új chip már nemcsak a processzormagot, hanem a memória- és a grafikus vezérlőt is tartalmazza. Utóbbi szerepet az előzetes információk szerint a GMA500-as lapka töltötte volna be, de az új adatok alapján a GMA 3150 lesz a befutó. A magot az Intel előzőleg a G31-es vezérlőhídban alkalmazta, a teljesítmény szempontjából pedig gyorsabb a jelenlegi Atom platformban dolgozó GMA950-nél. Fontos azonban megjegyezni, hogy a DirectX 9-es API-t támogató fejlesztés továbbra sem képes a HD videók lejátszását segíteni és a flash animációk gyorsítása sem megoldott. A gyártók szerint a felmerült problémák megoldhatók a Broadcom Crystal HD lapkájának segítségével, mely igény esetén integrálható a készülő gépezetbe.

Az új Atom lapkák listaárairól is fellebbent a fátyol. A 1,66 GHz-es órajelen üzemelő N450 64 dollár lesz, míg a márciusban debütáló N470 11 dollárral kerül majd többe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés