Hatmagos asztali processzoron dolgozik az AMD?

Új információk láttak napvilágot az AMD jövőbeli terveiről, amelyek azt feltételezik, hogy a szerverpiacra szánt Istanbul lapka után a vállalat az asztali frontra is készít majd hatmagos processzort. Az adatok alapján a chip a Thuban kódnevet viseli, ami arabul sárkányt jelent. Persze a nevétől eltérően nem a Dragon, hanem a jövőben bemutatkozó Leo platform épít majd az erejére.

A Thuban lapka elvileg a szerverekbe szánt, hatmagos, Lisbon kódnevű chip asztali utódja lesz. Ennek megfelelően a 45 nm-es SOI gyártástechnológiával készülő, Socket AM3 tokozású termék kétcsatornás DDR3 memóriavezérlővel rendelkezik majd. A processzorban várhatóan magonként egy, azaz összesen hat darab 512 kB-os L2 gyorsítótár kap majd helyet, az L3 gyorsítótár pedig 6 MB kapacitású lesz. Az energiaigény szempontjából minden bizonnyal a 140 wattos TDP fogyasztási osztályt célozzák meg. A Thuban várhatóan Phenom II X6 néven fog debütálni, arról azonban nincs információ, hogy a memóriavezérlője támogatja-e a DDR2 szabványra épülő memóriamodulokat. Utóbbi a Socket AM2+ foglalattal való kompatibilitás szempontjából fontos.


Így nézhet ki a Thuban

Az Intel is fejleszti a hatmagos asztali processzorát, mely 32 nm-es eljárással készül, és Gulftown kódnéven emlegetik. Az LGA1366 foglalatba illeszthető termék várhatóan 2010 második negyedévében kerül piacra, és az abszolút csúcskategóriát fogja képviselni. Az AMD hatmagos terméke az árazás tekintetében természetesen jelentősen alámehet az Intel megoldásának, így van esély rá, hogy a Santa Clara-i óriáscég „halandó vásárlóknak” is kínáljon hatmagos alternatívát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés