Elrajtoltak az AMD hatmagos szerverprocesszorai

Hirdetés

A tegnap délután lejárt NDA-vel egyidőben az AMD elérhetővé tette legújabb szerverprocesszorait, amelyeket eddig Istanbul kódnéven fejlesztettek. A lapkák a Barcelona és Shanghai nevű elődökhöz hasonlóan a Socket F foglalatba illeszkednek, ami lehetővé teszi, hogy a meglévő szerverek teljesítményét egy egyszerű processzorcserével növelni lehessen. Az AMD-nek sikerült a 45 nm-es gyártástechnológiát zökkenőmentesen bevezetnie, ezáltal hónapokkal előbbre tudta hozni az új hatmagos processzorok startját, aminek leginkább a szervereket szállító partnerek örülhettek.

Istanbul
A hatmagos Istanbul chip

Az Istanbul lapkák a plusz két magon kívül kisebb-nagyobb fejlesztéseken is átestek, aminek köszönhetően a többprocesszoros rendszerekben nagyobb teljesítmény elérésére képesek. Ezek között a legfontosabb, hogy megjelenik a HyperTransport 3.0-ás változata, amely 4,8 GigaTransfer/másodperces sebességre gyorsítja a HT linkek sebességét, valamint egy újdonság is bemutatkozott, a HT Assist technológia. Ennek segítségével csökkenthető a processzorok közötti kommunikáció mértéke és késleltetése, ami a műveleti sebességre is kihatással van. Bár a technológia minden Istanbul magos processzorban megtalálható, kétutas rendszereknél inaktív marad, jótékony hatását csak négy- és nyolcutas kialakítású szerverek esetében kamatoztatja. A HT Assist működését az alábbi ábra szemlélteti.

HT Assist
A HT Assist működése

A bal oldali ábrán egy HT Assist nélküli négyutas rendszer látható. A 3-as számú processzornak szüksége vagy egy adatra, ezért kérést küld az első számúnak (kék nyíl). Az egyes ellenőrzi a többi processzort, melyiknél található meg a kért adat legfrissebb változata (piros nyilak), amelyek továbbítják az eredményt (piros-fehér nyilak), eközben a hármas számúnak várnia kell. Végül a kért adat a második számú processzortól eljut a hármashoz, így az folytathatja a munkát. Ezt a tíz lépésből álló folyamatot segíti kettőre csökkenteni a HT Assist azáltal, hogy minden egyes processzor 1 MB-nyi helyet elkülönít az L3 cache-ből. Az ebben tárolt információk segítségével az első számú processzor pontosan tudja, hogy a beérkező kérésben szereplő adat (kék nyíl) legfrissebb változata a másodiknál található, így utasíthatja azt annak elküldésére (piros nyíl).

Az AMD mérései szerint az ugyanazon négyutas rendszeren lefuttatott, a memória sávszélességet mérő STREAM benchmark 60%-kal jobb eredményt produkál bekapcsolt HT Assist mellett (25,5 -> 41,5 GB/s). Ebből leginkábba HPC rendszerek (High Performance Computing), az adatbázist vagy virtualizált környezetet futtató szerverek profitálhatnak.

A nagyobb gyártók közül többen is bejelentették hatmagos Istanbul processzorokra épült termékeiket. A HP a ProLiant G6-ost, a Cray az XT5 és XT5m rendszereket, a Dell pedig a PowerEdge sorozatba illeszkedően rack (2970, R805 és R905) és blade (M605, M805 és M905) kivitelű szervereket. Az AMD két-, négy és nyolcutas rendszerekhez készített új Opteron processzorai – az első tesztek eredményei szerint – leginkább adatbázisok esetében és virtualizált környezetben képesek tartani a lépést az Intel nemrégiben bemutatott Nehalem-EX platformjával, ezért ennek megfelelően árazták be őket. Az egyelőre 2,6 GHz-ben maximalizált órajel az idei év harmadik negyedévében tovább emelkedik majd, ezenkívül az SE, HE és EE modellek is megjelennek. A jelenlegi kínálatot az alábbi táblázat foglalja össze:

Típus Órajel L2 Cache L3 Cache Fogyasztás (ACP - TDP) Ár
AMD Opteron 8435 2,6 GHz 6 x 512 KB 6 MB 75 - 115 W 2649 dollár
AMD Opteron 8431 2,4 GHz 6 x 512 KB 6 MB 75 - 115 W 2149 dollár
AMD Opteron 2435 2,6 GHz 6 x 512 KB 6 MB 75 - 115 W
989 dollár
AMD Opteron 2431 2,4 GHz 6 x 512 KB 6 MB 75 - 115 W 697 dollár
AMD Opteron 2427 2,2 GHz 6 x 512 KB 6 MB 75 - 115 W 455 dollár
  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés