Hivatalosan is útnak indult a Dragon platform

A mai napon, a Las Vegasban megrendezett CES-en hullt le a lepel az AMD Spider platformjának utódjáról, a Dragonról. Az új rendszer három alapfeltétele közül kettő, az AMD 7-es sorozatú chipkészlete és a Radeon HD 4000-es sorozat videokártyái már eddig is elérhetőek voltak, a Phenom II X4 processzorok megjelenésével pedig teljessé vált a kép.


[+]

A 45 nanométeres, immerziós litográfiával gyártott központi egységek elődeikhez képest számos újítást hordoznak magukban. A DDR2-es szabványú modulokat kezelő memóriavezérlőbe bekerült a DDR3-as támogatás, az L3 cache méretét 2 MB-ról 6 MB-ra növelték, javult az egy órajel alatt elvégezhető utasítások száma, valamint a kisebb csíkszélesség lehetővé tette, hogy magasabb órajeleket érjenek el. Első körben két modell vált elérhetővé AM2+ tokozással, az AMD Phenom II X4 940 BE és a Phenom II X4 920.


[+]

Előbbi 3 GHz-es órajellel és – a Black Edition névhez méltóan – nyitott, felfelé is állítható szorzóval rendelkezik, ajánlott fogyasztói árát 275 dollárban szabta meg az AMD. A kisebbik modell 2,8 GHz-es órajelen dolgozik, és 235 dolláros árcédulát kapott. Ezek a processzorok az AM2+ foglalat mellett egyes AM2-es alaplapokba is beleilleszthetők, amennyiben azok gyártója megfelelő BIOS-t biztosított fogadásukra. A következő hónapban újabb Phenom II típusok és alaplapok is érkeznek immáron AM3 tokozással, ami DDR3-as memóriákat támogat, hivatalosan 1333 MHz-ig. Ezek a processzorok szintén kompatibilisak lesznek az AM2+ és egyes AM2 foglalattal szerelt alaplapokkal.

Megújult a Cool’n’Quiet funkció is, amely elérte a 3-as verziószámot. Használatával körülbelül 40-50%-kal kevesebb fogyasztást lehet elérni elődjéhez képest, külön tudja szabályozni a magok feszültségét és órajelét. Az AMD OverDrive is frissül, immáron támogatja az AM3 tokozású processzorokat is. Segítségével a Dragon platformra épülő rendszer szinte minden létező paraméterét állítani lehet, de automata túlhajtási lehetőséget, monitorozást és ventilátorszabályozó funkciót is biztosít. Játékosok számára nyújt jobb teljesítményt az AMD Fusion for Gaming Utility, ez a felesleges szolgáltatásokat és programokat egy gombnyomással képes leállítani, ezáltal több erőforrást biztosít a játék számára. A leállított folyamatok a későbbiekben egyetlen gombnyomással újra elindíthatók.

A nagyobb gyártók közül a HP, a Dell és az Alienware még ebben a negyedévben piacra dobja saját, Dragon platformra építkező asztali számítógépeit, sőt a Dell XPS 625-ös modellje már jelenleg is kapható, monitor nélkül 1500 dolláros áron. Belsejében a 3 GHz-es Phenom II X4 BE dolgozik 4 GB memória társaságában, a megjelenítésért egy 512 MB fedélzeti memóriával ellátott ATI Radeon HD 4850-es felel, adattárolásra pedig egy 500 GB-os merevlemez és DVD-író használható. A Dell 64 bites Windows Vista Home Premium operációs rendszerrel szállítja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés