Háromkártyás SLI Intel platformon

Az NVIDIA hivatalosan is útjára bocsátotta új felsőkategóriás lapkakészleteit, melyek Intel processzorokkal működnek együtt. Az nForce 750i SLI és nForce 780i SLI legfeljebb 1333 MHz-es rendszerbuszsebességet támogat, a memóriavezérlő mindkét esetben DDR2 modulokat hajt meg, a kisebbik 800 MHz-ig, a nagyobbik egészen 1200 MHz-ig, ráadásul utóbbi kezeli a finomhangolást segítő EPP profilokat is.

Amint nevükből is kitűnik, az új chipsetek alkalmasak SLI grafikára. A 750i SLI két videokártya számára egy 16, illetve egy 8 sávos PCI Express 2.0 interfészt kínál. A 780i SLI már a három videokártya összedolgozását biztosító 3-way SLI-t is ismeri, melyet némiképp trükkösen valósítanak meg. Az északi hídhoz kapcsolódó nForce 200 lapkán keresztül az első két videokártya teljes sávszélességű PCI Express x16 buszt kap. A harmadik kártya a déli hídon keresztül kommunikál, és ugyancsak 16 PCIe-sávot kap; azonban míg az előbbiek a szabvány 2.0-s változatát használhatják, addig az utóbbi első generációs, feleakkora órajelen futó PCIe buszt vehet igénybe. A mai videokártyákat ismerve az elméleti különbségek ellenére valószínűleg nem válik az öszvérmegoldás szűk keresztmetszetté.


[+]

Az SLI-től eltekintve további PCIe-sávok állnak a rendszer bővítésének szolgálatában, különösen a 780i SLI vezetékei konfigurálhatók szabadon, akár több PCIe x8 csatoló kialakítására is módot adva. Mindkét lapkakészlet nyolc-nyolc meghajtót kezel, ebből hagyományos PATA egység a 780i SLI-nél két, a 750i SLI-nél viszont négy darab lehet. A MediaShield technológia mindkét típusnál igénybe vehető, RAID 0, 1, 0+1 és 5 üzemmódokat lehet konfigurálni. Gigabit Ethernet portból a kisebbiknek egy, a nagyobbiknak kettő van; a FirstPacket csomagpriorizáló minkét vezérlőnek része, de a DualNet értelemszerűen csak két hálózati interfésszel működik. A chipsetek HDA hangfolyamokat közvetítenek; USB portból a 750-esnek nyolc, a csúcsmodellnek már tíz darab van. Talán mondani sem kell, hogy a 780i SLI az ESA-kompatibilis perifériák (tápegységek, házak, hűtési megoldások) megfigyelését és szabályozását is támogatja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés