A gyártók számos Intel Atom platformhoz nem javasolják a Windows 8-ra frissítést

A Windows 8 megjelenésével borítékolható volt, hogy rengeteg felhasználó él majd a Windows 7-ről való frissítés lehetőségével, melynek természetesen örül a Microsoft, de problémát jelent, hogy az új operációs rendszert nem minden konfigurációra érdemes telepíteni. Ez alapvetően régebben is így volt, hiszen mindegyik Windows rendszernek van egy minimális rendszerkövetelménye, de ezek csak a sok évvel korábban vásárolt PC-k esetében jelentettek gondot. Jelen esetben is viszonylag egyszerűen teljesíthető követelményei vannak a Windows 8-nak, így tulajdonképpen 1 GHz-es órajelen üzemelő processzor kell, mellette 1-2 GB rendszermemória, míg a grafikus vezérlő oldaláról a DirectX 9 API támogatása a minimális követelmény.

Azt tehát nem lehet mondani, hogy túlzottan sokat kérne a Microsoft, de a frissítés mégsem okoz mindenkinek örömöt. Az elmúlt években megjelent Atom platformokhoz, ideértve az alig pár hónapja kapható Cedar Trail rendszert is, egyelőre nincs megfelelő grafikus driver. Sok felhasználó túl későn, azaz a frissítés után jött rá, hogy az adott hardverhez nincs Windows 8-hoz készített grafikus driver. Ennek megfelelően a Microsoft beépített eszközillesztője lesz telepítve, ami sebességben nem a legjobb, illetve a Windows Store alkalmazásokat egyszerűen nem futtatja, mert 1024x600 pixeles maximális felbontást támogat, míg az áruházból beszerzett programok minimum 768 pixelsort igényelnek. További gond, hogy az adott mobil masina képtelen alvó módba kapcsolni, ami jelentősen megrövidíti az üzemidőt.

Az érintett felhasználók az alábbi oldalon hoztak létre egy petíciót, melyben kérik az Intelt, hogy készítsen Windows 8-as grafikus drivert az Oak Trail és a Cedar Trail kódnevű Atom platformokhoz, amivel használhatók lennének az erre épülő tabletek az új Windows operációs rendszerrel. Azt nem tudni, hogy ez megvalósul-e, de a felháborodás úgy néz ki, hogy viszonylag nagy, így talán érdemes lenne ezt a lehetőséget megfontolni. Nyilván nagyon valószínű, hogy a négy hónapja megjelent, 800 dollárnál is drágább Fujitsu Stylistic Q552 jelzésű tabletet azért vásárolhatták meg a felhasználók, hogy októberben éljenek a Windows 8-ra való frissítés lehetőségével, de ezt jelenleg nem tehetik meg a felhasználói élmény komoly visszaesése nélkül.

Csak kellő körültekintéssel érdemes belevágni
Csak kellő körültekintéssel érdemes belevágni

Egyelőre a helyzet nem egyszerű, mivel az Intel és alapvetően a gyártók sem ígérték meg, hogy a korábban megjelent Atom termékekre telepíthető lesz a Windows 8. A vásárlók csak jóhiszeműen jártak el, ami persze sokszor bizonyult már hibás döntésnek az informatika világában. Mindenesetre a gyártók reagáltak a felmerült helyzetre, így az ASUS egy külön weboldalon jelzi, hogy a forgalmazás alatt álló masinák közül melyek alkalmasak az új operációs rendszer megfelelő minőségű futtatására. Innen kiderül, hogy a Cedar Trail és a Pine Trail kódnevű Atom platformok nem azok. Fontos, hogy az ASUS az Ion 2-es gépeket is ide sorolja. Ez igaz lehet, ugyanis az Ion 2 az NVIDIA Optimus szolgáltatás mellett működik, vagyis ha nem kapcsolható ki a BIOS-ban az integrált grafikus vezérlő, akkor a Windows 8 sem fog megfelelően üzemelni. Kikapcsolható IGP-vel természetesen megoldható a támogatás, ebből a szempontból az új operációs rendszer telepíthetősége attól függ, hogy a dedikált grafikus vezérlőnek van-e fizikailag kivezetett monitorkimenete az adott gép esetében.

A Fujitsu is reagált az eseményekre. Paul Moore, a vállalat szóvivője az InformationWeeknek elmondta, hogy a Cedar Trail kódnevű Atom platform nem támogatja a Windows 8-at. Aki ilyen tabletet szeretne, annak az új Clover Trail platformot kell választania, ami viszont a Windows 7-et nem fogja támogatni, vagyis jelenleg mindenképpen választania kell az Atom platformmal szerelt táblagépre vágyó vásárlóbázisnak. A Windows 7 telepíthetőségének a hiánya egyébként csak az üzleti szférában lehet gond, mivel a vállalati réteg nem fog azonnal átállni az új operációs rendszerre, de a Fujitsu erre is gondol a novemberben érkező Stylistic Q572-es tablettel, mely a régebbi alkalmazásokkal való kompatibilitás mellett egyszerre kínál támogatást a Windows 7 és 8 operációs rendszerekhez.

Az Intel egyelőre nem reagált a felhasználók panaszáradatára. Igazából az is nagy kérdés, hogy szükséges-e bármilyen reakció. Az biztos, hogy Martin Reynolds, a Gartner elemzője bírálja az Intelt, miszerint túl késő most rájönni arra, hogy driverrel kapcsolatos problémák lehetnek Windows 8 alatt. Ez talán túl éles megfogalmazás, hiszen tényleg sosem mondta a vállalat, hogy a Windows 8 telepíthető lesz az Oak Trail, a Cedar Trail kódnevű, illetve a régebbi Atom platformokhoz. Mindenesetre a fentebb linkelt petíciót talán érdemes aláírni, hiszen az nem kerül semmibe, és lehetséges, hogy meggondolja magát az Intel is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés