Komolyan visszaesett a CPU-piac

A Mercury Research elérhetővé tette a PC-s processzorok eladási adataira vonatkozó, harmadik negyedéves jelentését. A mobil, az asztali és a szerverek piacát is számításba vevő kutatás szerint az Intel szezonálisan növelte a piaci részesedését, míg az AMD pozíciója pont ellentétesen változott. A globális processzoreladások egyébként komoly mértékben csökkentek az éves adatokat tekintve. Az aktuális negyedévben 95,1 millió processzor került leszállításra, ami éves viszonylatban 9%-os visszaesést jelent. Ennél nagyobb hanyatlásra volt már példa az elmúlt tíz évben, de csak egyszer, így a PC-s piac abszolút nem egészséges. Ebben nyilván közre játszott, hogy sokan a Windows 8 megjelenése miatt nem vásároltak új gépet, de egyelőre bizonytalan, hogy miképp alakulnak a további eladások. A piackutatás szerint egyébként a legnagyobb visszaesés az olcsóbb termékek piacán következett be.

A gyártókra lebontva a VIA 0,6%-os részesedéssel tanyázik a harmadik helyen. Az Intel és az AMD részesedése 2,7%-kal változott, azon belül is előbbi cég erősödött, míg utóbbi gyengült. Ennek megfelelően az Intel 83,3%-os, míg az AMD 16,1%-os összesített részesedést birtokol.

A különböző piacokra lebontva az Intel a szerverekben 95,5%-kal vezet, míg a mobil és az asztali szinten 85%-ot és 79,7%-ot birtokolnak. Az AMD az előbbi piacokon rendre 4,5%-on, 15%-on illetve 19%-on áll. A fennmaradó részeket a VIA tölti ki. A szerver, a mobil és az asztali termékek piacán az AMD részesedése éves viszonylatban rendre 0,7%-ot, 2%-ot és 3,6%-ot eset, míg az Intel részesedése ugyanennyivel nőtt.

A szegmenseket általánosan vizsgálva egyedül a szerverpiac növekedett, míg a mobil és az asztali részleg komoly visszaesést könyvelt el, amiből lényegében a 9%-os összesített negatív adat is származik. Egyelőre nehezen jósolható meg, hogy a gyengülésből lesz-e növekedés – mindez nagyban függ a Windows 8 piaci fogadtatásától.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés