A Google TV hivatalosan is ARM architektúrára váltott

A Google TV az utóbbi 1-2 év egyik legnagyobb csalódása volt, folyamatosan arról szóltak a hírek, hogy a partnerek kínjukban hogyan próbálják menteni a menthetőt és elhagyni a süllyedő hajót. Láttunk már olyan Google projektet, amit beláttak, hogy várakozáson alul teljesít és elzárták a pénzcsapot, vagyis az óriás sem tévedhetetlen. A TV-s dologban azonban még mindig lát fantáziát a vállalat, ezért nem adja fel a koncepciót küzdelem nélkül. Miután az Intel is kihátrálni látszott a programból, egyértelművé vált, hogy a Google-nek az ARM architektúra irányába kell mozdulnia, mely több szempontból is meghozhatja a kívánt lökést.

Az első mintapéldány
Az első mintapéldány [+]

A hivatalos bejelentés szerint az új partner a Marvell lesz, amely cég az új Armada 1500-as SoC-cal fog beszállni a televíziós buliba. Ez a lapka a gyártó állítása szerint az asztali számítógép képességeit nyújtja egy okostelefon fogyasztási értékével. Az Armada 1500 (88DE3100) két saját tervezésű PJ4B processzormagot tartalmaz, melyek kompatibilisek az ARM Cortex-A9-cel. A magok 1,2 GHz-es órajelen üzemelnek, így elegendő teljesítményt nyújtanak például a Flashalapú böngészés és egyéb olyan kulcsfontosságú feladatkörökben, melyek alapvetően szükségesek a Google TV felkapaszkodásához.

Marvell Armada 1500 felépítése
Marvell Armada 1500 felépítése [+]

Az Armada 1500 a Vivante GC1000-es grafikus magját alkalmazza. A 750 MHz-es órajelen ketyegő egység az OpenGL-ES 2.0-s API-t támogatja, és viszonylag magas számítási teljesítménnyel rendelkezik, ami a megfelelő szoftverrel ütős párosnak ígérkezik. Ezt a Marvell még megfejelte a VMeta dekóderrel, mely rengeteg formátumot támogat. A teljesség igénye nélkül a következő formátumú dupla folyamok hardveres gyorsítására képes: High Profile H.264, VC-1 Advanced profile, DivX-HD, VP6/8 (HD-ben is), Real Video 9/10 és még sok más. A 3D-s Blu-ray anyagokkal is boldogul, ami nem csoda, hiszen több csúcskategóriás Blu-ray lejátszóban is hasonló Marvell SoC szorgoskodik.

Szintén fontos tényező, hogy a SoC 5,3 wattos TDP fogyasztással rendelkezik, vagyis egy erre épülő box összfogyasztása bőven 10 watt alatt maradhat, ami többek között a passzív hűtést is lehetővé teszi. Ezen a téren biztosan köröket ver egy x86-os platformra. Másik fegyvertény, hogy bekerülési költsége is lényegesen alacsonyabb lesz, így vélhetően 100 dollár alatti készülékek már jobban felkeltik az emberek érdeklődését. Gondoljunk csak arra, hogy a Google TV eszközök a kezdetekben milyen drágák voltak, a Logitech Revue például 299 dolláros árcédulával nyitott, majd a teljes kudarc miatt 99 dollárra csökkent az árat, ami még mindig soknak bizonyult, így nem csoda, hogy inkább ők is kiszálltak a Google TV-ből.

A Google tehát továbbra is komolyan gondolja a nappalik meghódítását, ami újabb átdolgozott stratégiával és a Marvellel karöltve akár sikerülhet is, így hamarosan beindulhat a Google TV 2.0-s projekt, mely sikerében olyannyira bizakodnak, hogy nyárra szeretnék elérni, hogy a legtöbb új televízióban már ott lapuljon a platform. Merész álmok, de idővel mindenre fény derül. Elnézve, hogy az androidos médialejátszók pillanatok alatt meghódították a piacot, semmi nem elképzelhetetlen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés