Az apró HDMI pöcök 79 dollárért Android 4.0-val okosítja a TV-t

Egy ARM alapú, teljes értékű konfiguráció miniatürizálása ma már nem számít nagy durranásnak, hiszen egy okostelefonban is ilyen rendszer dolgozik, és ott is igen szűkös helyből kell gazdálkodni. Egy bő hónappal ezelőtt mutattunk be egy pendrive-nak tűnő terméket, mely fedélzetén ARM SoC segítségével Linux vagy Android operációs rendszer fut, és HDMI csatlakozóján keresztül akár egy átlagos TV „felokosítására” is alkalmas. Úgy tűnik, hogy hasonló koncepciók másokban is megfogalmazódtak, most tekintsük meg az Always Innovating HDMI Dongle-t!

Az apró eszközt egy zsebben is könnyen szállítható set-top-boxnak nevezik, de ennél azért sokkal szélesebb feladatkörben alkalmazható. Hardver szempontjából egy modern okostelefon felszereltségével rendelkezik, belsejében maximum 1,8 GHz-en ketyegő Texas Instruments Cortex-A9 OMAP 4 processzor munkálkodik 1 GB memória kíséretében. Vezeték nélküli kommunikációról Wi-Fi, Bluetooth és NFC gondoskodik, adatok tárolására pedig egy micro SD memóriakártya foglalat áll rendelkezésre.

A HDMI Dongle-ön egy teljes értékű Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) operációs rendszer fut, azonban az irányítás már nem olyan egyszerű, mint egy telefon vagy tablet esetében. A pöcökhöz szerencsére mellékelnek egy 9 gombos távirányítót, amivel alap szinten elnavigálhatunk, de a fedélzeten gyorsulásmérő is helyet kapott, így például a döntögetéssel irányítható játékokról sem kell lemondani. Valójában helyhiány és a kényelmes használat érdekében az NFC chip is a távirányítóba került beépítésre.

Működésbe állítása csak néhány mozdulat: a tévé egy HDMI csatlakozójába taszítjuk, majd az USB kábelnek is aljzatot keresünk – ugyanis innen kapja táplálást – és pár pillanat múlva már fel is ált a rendszer. Ennek köszönhetően otthon fixen üzemeltetve, vagy akár út közben is jó szolgálatot tehet, szállodai szobában vagy rokonoknál (amennyiben a TV adott) egyszerűen rögtönözhető egy kis filmezés vagy albumnézegetés. A tervek szerint 2012 nyár körül érheti el a boltok polcait funkcionalitásához képest nagyon barátságos árcédulával, 79 dollárért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés