A Firaxis Games nyit a Linux felé

A Valve terve a nappalik meghódításáról ismert, de egyelőre az AAA kategóriás játékokat tekintve hiányosnak mondható a SteamOS koncepció. Erről sajnos saját tapasztalatból győződhettünk meg, viszont reménysugár lehet a Firaxis Games új bejelentése, miszerint nyitnak a Linux felé, és teszik ezt a Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth című alkotással. Utóbbi nagyon fontos fegyvertény a Valve számára, hiszen játék konzolra nem jelenik meg, így PC-n, Macen és Linuxon, ezen belül is SteamOS-en játszható. Mivel az említett platformok közül leginkább az utóbbi alkalmas a nappaliban történő szórakozásra, az új Civilization az első igazán komoly érv a Valve platformja mellett.

Hirdetés

A fejlesztőktől megtudtuk, hogy a Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth a Civilization V című játékhoz használt LORE videojáték-motor alapos továbbfejlesztésére épül többek között bevetve a GDC-n bemutatott szoftveres tesszellálást is. Az API-k szempontjából a Firaxis támogatja a Microsoft DirectX 11-et, illetve az OpenGL-t, annak modern kiterjesztéseivel is, azaz grafikailag a Windows (DirectX), illetve a Mac és Linux (OpenGL) verzió nagyon hasonló lesz. Ez a SteamOS másik tipikus gondja, hiszen például a Metro: Last Light lényegesen gyengébben néz ki a Valve platformján, ami annak tudatában nem szerencsés, hogy az érkező Steam masinák többségéért 1000 dollár körüli összeget kell fizetni.

Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth
Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth [+]

A fentiek mellett a Firaxis támogatja az AMD Mantle API-ját is, ami szintén logikus, mivel a LORE motor teljesítményét a Civilization V alatt még a leggyorsabb processzor is limitálta. Windowson a Mantle kód biztos elérhető lesz, míg Linuxon azon múlik a támogatás, hogy az AMD elérhetővé teszi-e az API-t a startra. A SteamOS-re vonatkozó extra teljesítmény sem zárja ki a Firaxis, ha a Valve engedélyezi az API beépítését a platformba.

Az új Civilization kapcsán még megtudtuk, hogy a megszokott billentyűzet és egér párosa mellett teljes támogatást élvez majd a Steam gamepad. Ennek pontos működése még nem ismert, de PC-n, illetve Linuxon és SteamOS-en is lehet majd ezzel a vezérléssel játszani. A Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth az idei ünnepi szezonra elvileg megérkezik, és lényeges eleme lehet a karácsonyi bevásárlásnak, hiszen a konzolokra nem lesz elérhető, ami a nappalit megcélzó játékosoknál valamelyik Steam masina felé billentheti a mérleg nyelvét.

Bár a Valve számára a Firaxis Games támogatása még nem jelent rögtön győzelmet, azt mindenképp elérték, hogy egy kiemelkedő rajongótáborral rendelkező, vezető stúdió értékelje a SteamOS kezdeményezést. Ezzel gyakorlatilag a Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth egy olyan alkotásnak is felfogható, ami a nappalit megcélzó úgymond konzolok tekintetében exkluzívan a SteamOS-hez köti magát, és ilyenekre nagy szükség van, ha a Steam masinákat sikerként szeretnék beírni a történelemkönyvekbe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés