Hirdetés

Extrém tuning: Skylake 7, Piledriver 8 GHz-en folyékony nitrogénnel

A nagy tajvani techcégek portáján ilyen tájban szinte semmi nem történik, egyik óriástól sem érkezett mostanság nagyobb horderejű információ, sőt, még kisebb információmorzsa sem. Mindez természetesen azonnal magyarázatot nyer, ha kiemeljük, hogy a Távol-Keleten a kínai újév körül forog minden. Előtte a rá való készülődés, majd az önfeledt ünneplés kerül a fókuszba, így a jelenség nem szokatlan, főleg a korábbi évek tapasztalatainak függvényében. A gyártók háza táján kutakodva bukkantunk a lenti két gyöngyszembe.

Hozzávetőlegesen fél éve van velünk a Skylake mikroarchitektúra, mely a nem is oly régen visszavágott BCLK tuningnak köszönhetően a megjelenésekor és mostanra ismét a két szorzózármentes Core i7-6700K és a Core i5-6600K modellel képviselteti magát a tuningosok kegyeiért vívott harcban. Szinte még meg sem jelent, válogatott mérnöki (Engineering Sample – ES) példányait tesztelhették hazai és nemzetközi szinten is elismert túlhajtók. Akkor 6,8 GHz-ig jutott folyékony héliummal (-270 °C), valamint Achill3uS kezében 6,3 GHz-ig idehaza folyékony nitrogénnel (-196 °C) egy-egy i5-6600K ES.

Ezek még a bolti példányoknál jobb minőségű hővezető pasztát is kaptak, így nem csoda, hogy szépen szerepeltek. Nem sokkal később megkörnyékezte a 6500 MHz-et egy i7-6700K a Gigabyte budapesti rendezvényén, mely már egy végleges, boltban is megvásárolható példány (ún. retail) volt. A közelmúltban azonban két, mérföldkőnek számító, 7 GHz feletti eredmény is befutott. Vagy a legyártott szilíciumostyák (waferek) általános minősége javul, melyeket a Skylake chipekhez használnak, vagy az Intel kissé késve bemutatott 14 nm-es gyártástechnológiája ér el egyre kedvezőbben optimalizált szintet, vagy csak iszonyatosan nagy szerencséje volt gazdáiknak.

Chi-Kui Lam és der8auer eredménye Chi-Kui Lam és der8auer eredménye
Chi-Kui Lam és der8auer eredménye (forrás: http://valid.x86.fr) [+]

Dancop és der8auer közös munkája volt az első, amely túllépte a bűvös határt, és 7007,85 MHz-en állapodott meg a 6700K-juk. Bizonyára rajtuk kívül az ASUS is igen büszke volt az eredményre, mert ezt egy Maximus VIII GENE alaplappal sikerült elérni. Nem sokáig ülhettek ezen a babéron (szerencsére pár másik rekordot is bezsebeltek ez alkalommal), mert a hongkongi HKEPC csapat színeiben versenyző Chi-Kui Lam 8 nappal később egy ugyanilyen típusú processzorral sikeresen 7025,66 MHz-es órajelet hitelesített. Ezúttal is egy mATX méretű alaplap, nevezetesen egy ASRock Z170M OC Formula adta a stabil alapot, és kb. -161 °C hőmérsékletre hűtötték be a processzort.

Mindkét alkalommal az öregecske Windows XP kapta a hattyúdalnak is beillő főszerepet, lévén a legkisebb terhelést jelenti a végletekig felsrófolt és egymagosra korlátozott központi egység számára. Közös még az eredményekben, hogy G.Skill DDR4 RAM-ok biztosították az operatív és SSD meghajtók (rendre egy Kingston SHFS37A120G és egy Plextor PX-256M6S) a háttértár szerepét. Természetesen egy-egy belépő szintű Nvidia dedikált GPU-t helyeztek a rendszerbe (GT 620 illetve GT 630), hogy az IGP letiltásával a chipet még kisebb terhelés érje, mindezt a legmagasabb hitelesíthető órajel oltárán.

Érdekesség, hogy egyik esetben sem üzemelt a rendszermemória extrém órajelen, de Chi-Kui Lam csak egycsatornás üzemmódban, egyetlen modult járatott, egészen alacsony frekvencián – még az is előfordulhat, hogy ez az apróság segítette a magasabb elért eredményhez. Az általa használt processzort természetesen a kupakjától megfosztotta, de azt a tesztek futtatásához sem helyezte vissza, ami eddig nem volt általánosan bevett szokás az efféle túlhajtás során sem. Végezetül, egyébként szinte csak mellékesen a tuningmester megjegyzi, hogy egy Antec 1300 W-os tápegységet használt. Arról, hogy ez mindössze töredék terhelést kapott a névlegeshez képest, már nem szól a fáma.

A Chi-Kui Lam által használt rendszer A Chi-Kui Lam által használt rendszer A Chi-Kui Lam által használt rendszer A Chi-Kui Lam által használt rendszer
A Chi-Kui Lam által használt rendszer (forrás: HWBot) [+]

Amellett, hogy a fenti külföldi eredményeket szinte tátott szájjal szemléljük, nem lehet elmenni szó nélkül egy igazán combos, magyar vonatkozású rekord mellett sem. Bizonyára legtöbb olvasónknak ismerősen cseng subaruwrc neve, aki túlzás nélkül a hazai extrém tuningos közösség egyik alappillére. Nos, rá sem lehet azt mondani, hogy tétlenkedett volna a közelmúltban, ő jegyzi ugyanis az első 8 GHz feletti CPU órajelet országunkban!

A subaruwrc által használt rendszer A subaruwrc által használt rendszer A subaruwrc által használt rendszer
A subaruwrc által használt rendszer (forrás: HWBot) [+]

Az impresszív eredmény receptje: végy egy szerencsés AMD FX-9370-t, helyezd egy ASUS Crosshair V Formula alaplapba, tégy mellé egy 4 GB-os DDR3 modult, egy Adata SX900 SSD-t 64 bites Windows 7-tel, majd az egészet lásd el elegendő árammal egy DeepCool Quanta 1250 W-os táppal. A leszigetelt alaplapot a potba töltött folyékony nitrogénnel hűtsd -190 °C közelébe, és tilts le három CPU modult a négyből. Az összeállt keveréket süsd 2 V körüli magfeszültséggel, ízesítsd a szükséges mennyiségű tapasztalattal és szaktudással. Az elkészült remekművet kellő mennyiségű szerénységgel, a megfelelő fórumtémában célszerű tálalni.

Így készült: 8036,79 MHz CPU órajel című receptünk, mely eddig az egyetlen ilyen magyar rekord is egyben.

Természetesen megjegyezzük, hogy egyik fenti eredmény sem volt hosszú távon stabil, az ilyen típusú tuning során a cél az eredmény sikeres elmentése a későbbi hitelesítéshez, valamint képernyőmentés készítése. Amennyiben ez sikerült, jöhet a fagyás és a kék halál, hiszen a tesztelő tuningmester a célját már elérte.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés